Jak probíhají návštěvy na logopedii?

billi
12. lis 2017

Hezký den,
mám otázku na všechny, kteří někdy docházeli s dětmi na klinickou logopedii. Jak to probíhalo? Jak jste často chodili? Kolik času jste tam strávili? Jaké jste dostávali úkoly na doma?
Nejvíce mi jde o ty, kteří mají děti s "problémem" (VD, OVŘ).
Moc děkuji za reakce.

hojda
12. lis 2017

Jednou měsíčně, v ordinaci kolem 30 minut, procvičování na doma cca na 5 až 10 minut každý den.

pamal
12. lis 2017

my chodíme 1x za 14 dní. Syn je s paní logopedkou nejdříve sám a pak mě pět minut před koncem zavolá a sdělí jaký je vývoj a co a jak máme doma cvičit. Doma je třeba cvičeit pravidelně každý den 5 - 10 minut.
@billi

blahova_andrea
12. lis 2017

u nás navštěvuje logopedka školku. logopedii máme každý týden na půl hodiny.

nikyselen
12. lis 2017

Mi chodime cca jednou za mesic v ordinaci jsem s dcerou pani si s ni povida,cvici pismenka,slova,hybnost jazyka(delaji certa,oblizovani rtu apod.)..ja jsem vsemu pritomna..zepta se me, jak ji to jde,jestli ji pismenko "naskocilo" a pod.
Doma cvicime cca 5-10 min denne,ale mi uz koncime

cell
12. lis 2017

Se pětileťákem jsme chodili co týden. Někdy to nevyšlo, takže za 14 dnů. Cvičili jsme pečlivě a R a Ř naskočilo snad do 3 měsíců. Píle se vyplatila 🙂

pamal
12. lis 2017

@nikyselen já jsem ze začátku taky byla přítomná, ale přišlo mi že když jsem tam byla tak se syn víc předváděl. Když tam nejsem tak pěkně spolupracuje. A také ho tím připravuji na to, že je to něco jako výuka ve škole, kde taky nejsou rodiče.

nikyselen
12. lis 2017

@pamal
Uz bylo hodne kauz s tim,ze logopedky se angazovali v cem nemeli
bych tam dceru nechtela nechat samotnou prece jen je to "lekar" pokud by si to vyslovene logopedka neprala,ze opravdu nespolupracuje navic logopedka uci rodice jak s ditetem pracovat. (viz. Kauza toho,ze dite u logopedky nakreslilo obrazek tatinka jako zviratko..ta si vyvodila dusledek..tatinek obvinen ze zneuuiti se doma obesil..pak se to vysvetlilo,ze to tak nebylo).
Dcera je v prvni tride a momentalne se douci jen Ř a vse umi..
Ve skolce raky rodice nejsou a tam by je meli naopak pripravit,ne logoped,ten uz ma jen dopilovat to co se ve skolce a doma "nezvladlo"

nikyselen
12. lis 2017

Kord nase prvni pani logopedka mela takovy pristup,ze bych tam dceru sama litovala..utikali jsme po 2 navsteve ted jsme spokojeni..

Pri prvni konzultaci ve 4 letech mi rekla,ze je mala na logopedii (sama mam skolu specialni vychovstelstvi,takze vim,ze mala nebyla)
Ve 5 letech po me zacla rvat,ze je pozde,ze uz davno mela chodit..po tom co jsem ji jasne rekla,ze nas "vyhodila" se uklidnila dceri nasilim strkali prsty do pusy..objednaci doba 3mes. O prazdninach nedelala vubec...
O to podotykam, ze dcera mela pouze spatnou vyslovnost..

billi
autor
12. lis 2017

@blahova_andrea jedná se o klinického logopeda, nebo s nimi pracuje jen logoped učitel? Jak se dozvíte, co máte dělat a procvičovat? Je to normální školka nebo logopedická?

luciiinka87
12. lis 2017

Chodim se 4letou co 3 tydny, resp.jsme byly 2x, na prvnim setkani si s malou klinicka logopedka povidala a zkousela ji, aby zjistila, co vsechno je treba napravit. Dostaly jsme domu cviceni na posileni jazycka a vytleskavani slovicek. Na kontrole ji mala ukazala, jak jsme to delaly a logopedka nam na dcerce ukazala dalsi veci, ktere trenovat, dostaly jsme materialy a sly jsme 🙂

terezapetrova
12. lis 2017

@nikyselen nevidím nic jednodusiho nez si logopeda overit (reference, vlastní poznání apod) a pak muže byt sám s dítětem. Samozrejmne jinak mluví mamy deti, jejichž deti spolupracuji i v přítomnosti rodičů ze. Člověk aby se bal pustit dite i do skolky treba i tam deti maluji..

blahova_andrea
12. lis 2017

@billi skolka je to normalni vesnicka.jake osvedceni ma pani logopedka jsem popravde nezkoumala.na ty hodiny do skolky za synem dochazim, takze vidim co delaji a jak.mame sesit, kam se vlepuji ruzna cviceni, navody, ukoly...pokud nemohu dojit, tak pak mam v sesite napsane, jak mu to slo a vlepene co trenovat a jak.neni problem zavolat, domluvit se, pokud je potreba, pokud to ze sesitu nepochopim.s pani jsem spokojena.syn ji ma rad, snazi se najit zpusob jak na dite zapusobit, upoutat ho, odmenit, pochvalit, motivovat.prizpusobuje vyuku diteti na miru.i tak synovi prakticky pul roku trvalo nez pochopil o co jde.co se po nem chce.je dost zivy a sedet, vnimat, spolupracovat...je pro nej obcas narocne.kdyz nema svuj den...

hojda
12. lis 2017

@blahova_andrea Je rozdíl jestli je to klinický logoped nebo ne. U nás má paní učitelka, také kurz logopedie a jednou týdně s ní mají děti povídání, ale sama nás upozorňuje, že není klinický logoped a nemůže ani stanovovat diagnózu.

lv
13. lis 2017

1x za 14dní, i méně, jsem v ordinaci, tiše pozoruji, co dělají. Ř se naučila po 3-4návštěvách, jiné problémy s řečí nemá.

konidana
13. lis 2017

Se synkem chodím od 4,5let, zhruba 1x za 3 až 4 týdny, procvičovat doma máme denně, nicméně to nedávám. Návštěva cca 30-40 minut, jsem tam s ním, ale bylo období, kdy jsem čekala na chodbě, protože syn tak lépe spolupracoval a posledních 10 minut mi ukázali co dělali. Chodíme stále ale poslední půlrok, jsme museli přerušit - syn začal v řeči zadrhávat. To se lepší, výslovnost R a i Ř pomalu naskakuje (už přes půl roku), ale syn si jde pořád svým hlemýždím tempem (8 let OVŘ)

blahova_andrea
13. lis 2017

@hojda tak to já nezkoumala. u nás se logopedii nevěnuje paní učitelka ze školky. dochází tam externí logopedička. pro mě je důležité, že mi po mohla syna naučit písmenka 😅

billi
autor
13. lis 2017

Děkuji za reakce.
Mám 2 syny, s jedním chodíme na logopedii co týden. Jen napravujeme R a Ř. S druhým chodíme 1x za 2-3 měsíce. U něj to bude nějaká vada (OVŘ nebo VD). Tak mi to přijde docela málo. S oběma pracujeme denně. Se starším ráno, po školce a večer tak 5-10 minut. S mladším podobně, ale u malého to je časově náročnější.

pospis
18. lis 2017

Starsi syn 5,5let predskolak. VD expresivni. 2x tydne logopedicky stacionar kde ma 30min individualni logoepdii plus cely den skupinova atd, 1x za 14dni ranna pece 60min a 1x za mesic ještě extra logopedie 30min. Pracujeme doma dene tak 30-60min, ale logopedie je z toho tak 10-15min. zbytek grafomotorika, opticka a sluchova diferenciace, sluchova a zrakova pamet,hruba motorika atd...

Mladsi syn 3,5r OVR. Logoepie 1x za 14dni 30min. Pracovat bychom měli doma každý den tak 15min na rozsireni slovni zasoby a vyslovnosti ale tim ze se ted opravdu hodne venuji predskolakovi to občas pokulhava ale aspoň 4-5x tydne se snažíme.

K tomu logopedicke a didakticke hry a pomucky u nas jsou na dennim poradku.

pospis
18. lis 2017

Jinak oba kluci chodi k logopedce sami. Z vlastní zkusenosti (u nas to tak funguje) pracuji lepe bez me pritomnosti. po 25min prijdu za nema. a logopedka mi během 5-10min rekn co delali, ukaze co mame nového, co trénovat a jak.
oba kluci mají svůj logopedicky sesit, kde jim logopedka pise co delaji, lepi jim tam slovicka, basnicky.. pise pro mne co a jak delat....

krystalka
18. lis 2017

Chodili jsme od 3,5 let, většinou to bylo tak na 20-30 minut....ze začátku jsem tam bývala s ním, jelikož je založením dost úzkostný a nechtěl tam zůstat sám....postupně si tam zvykl a pak jsme se s logopedkou domluvili, že tam bude chodit sám, pracoval lépe, když ho nerozptyloval někdo další....jinak pojmenovávali obrázky, skládali skládačky, hráli různé logopedické hry, pexesa apod., trénovali jemnou motoriku, grafomotoriku, dělali cvičení s jazykem a rty, foukali do peříček, brčkem do vody...měl sešit, kam mu lepila obrázky na vybarvení, nebo něco, co jsme měli trénovat, nebo obrázky, které měl obtahovat apod...

lulinda5
20. lis 2017

Já vím, že kamarádka chodila s dcerkou 2 roky a trávili tam vždycky hodinu, dostávali domu úkoly na čtení a takhle, malá se tím ze začátku hodně trápila, ale nakonec jí to pomohlo🙂

sarihy
Autor odpověď smazal
Zobraz