Kortikoidy v 1. trimestru na astma, máte zkušenost?

danchacha
23. lis 2015

Ahoj holky,

prosim, máte některá zkušenosti s užíváním kortikoidu v 1. trimestru na astma (sprej). Byla jsem dnes u alergolozky a predepsala mi prý sice nějaké slabe, ale stejně se bojim... Navis subjektivně už problémy s kašlem nemam (než jsem se dočkala termínu, tak se vse zlepšilo), ale ona na poslech slyšela a také podle přístrojů tam je nějaká slabší hodnota.
A nezkousela jste některá homeopatika na astma? Pomohlo?

Diky moc

no_title
23. lis 2015

Ahoj, já bych ten sprej raději brala, ono je rizikovější, když bys ho neměla, ptz bys mohla mít pak potíže u porodu a pro miminko jsou astmatické záchvaty taky rizikové, ptz kyslík poklesne i miminku. Já mám taky astma plus ještě jednu chronickou nemoc a ženy s mojí dg. běžně berou během těhotenství kortikoidy i v lécích a ty jsou mnohem silnější. Jediný účinek, o kterém vím, že na mimi má je rychlejší dozrání plic (když se to bere ve formě tablet) a to není na škodu 🙂. Mimochodem jsem se před 14 dny ptala dr. na to samé a říkala, že s tím není problém. Naopak, pokud ho brát nebudeš (i když nemáš potíže), sice to x měsíců nepoznáš, ale pak se ti to vrátí i s úroky, pak to není úplně jednoduché dostat pod kontrolu. Astma je mrška no 🙂.
Ještě jedna drobná rada, u porodu si nenechávej dávat Oxytocin (pokud nebude nezbytně nutný), může totiž způsobit tzv. bronchospasmus - laicky řečeno zúžení průdušek, což je zvlášť u tlačení dost nepříjemné, když najednou začneš lapat po dechu, museli by ti pak dát kyslíkovou masku. Tady na MK psalo několik maminek s astmatem, že se jim to po Oxytocinu stalo.

78marcela
23. lis 2015

Behem tehu jsem brala symbicort a bez problemu, mela jsem oxytocin u porodu a v pohode.

damae
23. lis 2015

@danchacha Ja si dycham symbicort tez, 200 denne a vsichni doktori rikaji, at v tom urcite neprestavam. Plodu to nevadi.
Krome toho beru i antihistaminika a to same 🙂
Miminko potrebuje dychat

Hodne stesti!

danchacha
autor
25. lis 2015

Holky,

moc děkuji za odpověď. Můžu říct, že než jste mi odpověděly, tak jsem byla přesvědčená skoro na 100% to teď nebrat, ale nalomily jste mě dost. Už jsem teda přemýšlela, že začnu. Včera jsem ale byla u gynekologa a ten mi řekl, ať počkám do 12. týdne a pak si beru co chci, že přece jen jsou to kortikokidy a pro miminko to nebude ideální, když je teď začnu brát a já to vidím nějak obdobně... Protože navíc si myslím, že to astma mi začalo kvůli prostředí, kde jsme bydleli (hodně prašném) a teď jsme se přestěhovali do úplně nového a je klid... nekašlu ani trošku. Takže spíš si říkám, že tam slyšela něco doznívajícího (říkala, že je to hodnota, která odpovídá lehkému astmatu)... Do toho 12. týdne to pořeším nějak přírodně - solné jeskyně, procházky, inhalace Vincentky, plavání.. a pak se uvidí podle výsledků dalšího měření.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru