Odstranění žlučníku, žlučníkové kameny, máte zkušenost?

hanula11
13. lis 2014

Chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s odstraněním žlučníku.
Už loni mi na ultrazvuju zjistili kameny ve žlučníku. Pořád mám nějaké "břišní" problémy.
Mudra říkala že příčinou bude nejspíš žlučník - kamínky, případně písek 😒 .
Kameny přivývají a rostou 😠 .
Asi půjdu na laparoskopické odstranění žlučníku.
MÁTE TU NĚKDO S TÍMTO ZKUŠENOST?
Co jíst, co nejíst, jak operace probíhá, jestli pomůže.
DÍÍÍKY !!!

macinka0007
13. lis 2014

Já sem byla na operaci laparo teď v březnu....dieta je s hodně omezením tuku..nejíst smažený, pečený..kořeněný, sladký(čokoláda tu hlavně ne) nejíst nic s peckama a semínkama...ale to oni vám dají doporučení co jíst a co ne...já po operaci držela dietu jen týden než sem šla na vyndání stehů, tam mi dr řek že můžu jíst normálně tak sem začla a musím zaklepat nic mi není a nic mi nevadí 🙂říkáse že i po odstranění můžou být křeče v břiše..jinak operace trvá něco přes hoďku vpichy jsou u pupíku malá na pravé straně malá dírka a dren (jeho vyndání bylo značně nepříjemné 🙂 ) a pak pod prsy tam je teda větší tak cca 5 cm nevím něměřila jsem to :D jinak po operaci je blbé to zvedání ... ale den odedne je to lepší a lepší takže se dá to přežít akorát je náročný se smát :D kýchat, smrkat 🙂 teda u mě to tak bylo používám asi u toho i břicho :D

tulikiss
13. lis 2014

@hanula11 jeeee tema pro me...ja byla na operaci presne pred tydnem. doporucuju to moc neodkladat, ja pak uz mela zachvaty po kazdem jidle, jedine suchej rohlik sem snesla. nakonec sem ve ctvrtek jela na kontrolu domluvit se na operaci a z krve zjistili, ze je tam zanet tak jsem jela hned...o pul 12 sem byla na prijmu a o pul druhe uz jela na sal. prvni dva dny jsou blby, clovek se nemuzu zvedat, ale uz to zacina byt lepsi a lepsi. z nemocnice me pustili uz v nedeli a jist sem zacala uz hned v patek rano. daji ti papir co muzes a nemuze a mas to tak mesic drzet a pak pomalu zkouset. no uvidim jak dlouho vydrzim bez sladkeho 😀. co je ale pro me sileny je, ze se nesmi zvedat nic tezkeho, minimalne 3 tydny a to se dvema detma je peklo, ale clovek si pak muze udelat kylu a na operaci znovu nechci tak musi vse delat manzel. ale pokud mate moznos,t tak na to jdete co nejdriv, protoze cekacka pokud to neni akutni, nebo subakutni je aspon tady v Brne 6 mesicu.
jinak jestli to pomuze od potizi netusim, ja zatim jim opatrne a potize nejsou, tak snad to i tak zustane.

hanula11
autor
16. lis 2014

@macinka0007, @tulikiss díky za info.
U nás je snad čekací doba na operaci prývasi 1,2(3?) měsíce.
Takže to asi nechám na začátek příštího roku.
Mně to asi zlobí skoro furt, ale zatím se to dá vydržet.

anetka1701
16. lis 2014

Ahoj. Byla jsem na tom tři roky zpět... ke konci jsem měla záchvaty i po sklenici vody, šílený bolesti, třikrát hospitalizace ne interně... Od doby co to je pryč jsem "jinej člověk" 🙂 opravdu moc to pomohlo... Operace v pohodě, hned jsem chodila, třetí den po operaci domů 🙂

macinka0007
16. lis 2014

@hanula11 to tady se taky čeká třeba i 3 měs ale mě objednali snad za týden :D kvůli mimču..🙂 ale skončila sem tam za 3 dny s akutním zánětem slinivky...kamínek se mi tam někde zasekl ...a byla sem v nemocnici místo 4 dnů 14´dní a to mě operovali ještě se zvětšenýma hodnotama jater...takže bych to určitě nenechávala moc dlouho...vím o čem mluvím...

kvakuska
16. lis 2014

@macinka0007 koukám že máš malé mimčo, tys byla na odstranění žlučníku v těhotenství? 😨

macinka0007
17. lis 2014

@kvakuska nene v těhotenství nee..byla sem když malé bylo necelých 5 měsíců.

hanula11
autor
17. lis 2014

@macinka0007 tos měla hodně akutní 😒 . Nerada bych aby se mi najednou nějakej kamínek někde sekl 😒 , pak už to je šrumec, vid?
A když bylo malé tak málo, to bylo taky blbý.
Naší nejmenší je už pět a moc se mi od ní do nemocnice nechce, ale radši tam jít asi fakt co nejdřív.
@anetka1701 díky za písnutí 😉

macinka0007
17. lis 2014

@hanula11 tak skončila jsem na JIP a díky mimču mě vzali i na operaci tak brzo..jinak až by mě dali do kupy s tou slinivkou tak by mě objednali na operaci až bůh ví za jak dlouho, a musela bych držet přísně dietu abych tam neskončila znovu se slinivkou...ale primář byl hodnej a vzali to rovnou ale bylo to hrozný čekala jsem tem týden a stejně jaterní testy byli vyšší ale nakonec mě i stím operovali..a jo je to šrumec byli sme na pohotovosti tam sem se v křečích svíjela snad hodinu než nás vzali manžel se tam už vztekal pak mě poslali na JIP a byla sem i na tom jak strkaj tu hadici do krku (nejhorší můj zážitek) museli někde nastřihnout průchod aby ten kamínek prošel a nehromadila se žluč. A jo bylo to blbé ale doma se manžel s tchání dobře postarali..a opravdu bych to neodkládala...pak za ty problémy to nestojí já si teď vyčítám že sem čekala k dr sem šla když bylo malé 3 měs že mám problémy...poslal mě na ultrazvuk a tam mi pověděl že mám zcela žlučník zcela vyplněnej drobnými kamínky...a říkala jsem si jak počkám až elinka bude větší nakonec když sem měla záchvaty 3 krát do týdně tak sem se šla objednat a nakonec sem tam byla o 5 dní dřív než bylo plánované a místo 4 dní sem tam zkejsla 14 dní ...

hanula11
autor
17. lis 2014

@macinka 0007 to sis teda užila. Ještě že to nakonec při všem tom trápení dopadlo "dobře".
Njn, doktorka mi říkala, že žlučník je jako slepé střevo, že ho vlastně na nic nepotřebujeme, ale jak začne zlobit, jsou s ním problémy.

babunka1
18. pro 2014

Taky přidám svou zkušenost. Já byla na laparoskopickém odstranění žlučníku letos v říjnu a za mě to byla pohoda. Jak jsem se toho bála, tak musím říct, že vše ok. Operace brnkačka. Pár dní potom se trošku hůře vstává z postele a jak psala @macinka007 tak vyndání drénu nic moc, ale jinak jako operace fakt v pohodě. V úterý mi to ráno operovali a v pátek jsem šla domů. Jizvičky mám kolem pupíku, jednu kousek od pupíku napravo a pak hned vedle jizvičku po drénu a pak trošku větší pod hrudní kostí.
Pro mě byla nejhorší asi ta dieta, protože já jsem do té doby jedla naprosto všechno. Na operaci jsem šla jen preventivně, protože jsem měla ve žlučníku kamínky. Teď po operaci jím taky prakticky všechno, jen brambůrky mi teda daly zabrat, takže těm se budu vyhýbat 😀 (no jo blondýna si cca 14 dní po operaci žlučníku dá brambůrky 😀 ). Takže být Vámi, pokud máte problémy, tak jdu co nejdřív. Opravdu je to v pohodě a uleví se Vám.

hanula11
autor
19. led 2015

Tak to mám taky za sebou. Týden, druhy den po operaci prý jestli bych nemohla jít domu, jestli se o mne má kdo postarat. Potřebovali lůžka, manžel si vzal dovcu. Jinak prý pouští 3. - 4. den. Vstavani z postele opravdu nic moc, taky předklony a tak. Jinak operace docela dobrý. Trochu jsem zkraje dietnila, už trochu zkouším co snesu. V pátek mi mají vyndat STEHY, nenatiraly jste to potom něčím (sádlo ...)? Tchyně mi taky doporucuvala pivo Plzen, prý měla pít po operaci každý den sklinku? A syrová zelenina, ovoce - raději moc ne, že? Řeším teď hlavně co jist. Vím ze ne moc mastné, chleba, kynute pečivo ...? Poradíte @babunka1, @macinka0007, @anetka1701, @tulikiss ??? A co káva?

tulikiss
19. led 2015

@hanula11 hele ja pomalinku zkousela co snesu, tak tyden dva jsem se drzela, ale pak jsem po 3 tydnech jedla uz skoro normalne, ja teda i normalne jim zdrave a tucne a tak moc nejim. Me treba doted (operace byla v listopadu) dela zle cesnek, jak je ho nekde vic tak celou noc nespim a je mi opravdu spatne, ale jinak vsechno vpohode. Ja kafe nepiju, ale za tyden bych ho klidne zkusila, ne nejaky silny a uvidis.

babunka1
19. led 2015

@hanula11 Tak hlavně, že to máš za sebou a ted už bude jen lépe 😉 . Co se týká diety, tak já nejsem asi ten správný člověk co by měl radit. Já tu dietku moc dlouho nedržela. První týden jsem jedla přesnídávky, suchary, dětské kašičky (Sunarku či krupicovou kaši), lehké zeleninové vývary a tak. Pak jsem začala postupně přidávat normálnější jídla - těstoviny, brambory, br.kaši, rýži, k tomu nějaké maso (nemastné, nekořeněné a tak). A 14 dní po operaci jsem si dala pizzu Hawai, hranolky z trouby (nesmažené) a začala jíst normálně a u mě vše ok. Jen se do teď vyhýbám smaženým hranolkům, jídel z fast foodů a ani koblihy jsem ještě nezkusila. Prostě všemu z čeho omastek jen teče 😀 . Ale doma smažíme už normálně (žádný přepálený olej). Co se týká kávy...tak doma jsem pila Caro s mlékem a klasické kafe (v mém případě rozpustnou kávu s mlékem či latte) jsem si dala asi až měsíc a půl po operaci.

hanula11
autor
19. led 2015

@tulikiss, @babunka1 díky a co ta PLZEŇ a sádlo (to jsem zase kdesi četla, že natírat jizvy, no, nevím)?
V sobotu měl synátor 26, nedali si s tou jeho namluvit,, aby oslavu posunuli aspoň do neděle, raději až za týden.
Tak jsem se pustila do svého prvního studeného sladkého dortu (zakysanka, piškoty, kompot mandarinky, ananas, banány, vanilk. puding) a prvního slaného dortu s česn.majon. pomazánkou.
To sladké jsem si dala už v sobotu, včera jsem ochutnala i slaný bez salámu, zeleniny.
A šlo to, i ta česn. pomazánka, trocha.
Zkusím asi spíš to Caro, slabé kafe asi nee, to radši chvíki počkám na normálního tupláka.

babunka1
19. led 2015

@hanula11 Mňam, tak dortík bych si dala taky 🙂. Já myslím, že to bude v pohodě. Když ti nevadil ani česnek a tak. Však uvidíš sama co ti sedne a co ne. Asi bych se ted jenom vyvarovala hodně smaženého a tučného. Jen prostě zkoušet 🙂. Já už určitě 2 měsíce po operaci jedla naprosto všechno i smažený řízek 🙂 Ale vše teda doma dělané. U fast foodů bych se bála toho přepáleného oleje a tak. S tou Plzní ti neporadím, protože pivo nepiju...žádné. A sádlo mi někdo taky říkal. Prostě na promaštění pokožky, aby se jizvy dobře hojily. Ale mně přišlo nechutný na sebe patlat sádlo, protože mi to docela smrdí 😒 . Já si na jizvy patlám Bi-oil či klasickou modrou Niveu. A jizvičky jsou vidět, to ne že ne. Ale to nezmizí asi už nikdy. Tak dietě zdar 😀

hanula11
autor
19. led 2015

@babunka1 ja normálně taky moc nemastim, tak snad to nějak půjde. Musí se asi s něčím pomalu. A ten dortik ještě jednou.

babunka1
19. led 2015

@hanula11 vypadá výborně už od pohledu 😉

anetka1701
19. led 2015

@hanula11 natírala jsem sádlem (ne solenym!!), kafe ano :D obecně tedka už jím úplně normálně, maximálně, když sním něco hodně mastnýho, tak se po...u :o) ale nic strašnýho...

hanula11
autor
19. led 2015

@anetka1701, možná to sádlo zkusím, uvidíme.
Nejste narozená 17. ledna? To je syn (26) 😒

anetka1701
19. led 2015

@hanula11 nejsem 🙂 zkuste, mně hodně pomohlo i na jizvu po císaři... ale fakt nesmí být solené, to by pěkně bolelo...

macinka0007
19. led 2015

mě se jizva dobře hojila po mytí v řepíku 🙂dietu se držela 3 dny 🙂 dr mi požehnal a tak sem začla jíst.🙂 a kafe slabý nebo meltu nebo caro to sem pila a v poho ale každý je jiný 🙂 ale jak už tu psalli holky zkoušet co sedne a co ne max se pose.... :D @hanula11

hanula11
autor
19. led 2015

@macinka0007 tak zítra to kafe zkusím (operovali mě v úterý), snad to půjde.
A jak ta zelenina, ovoce? Něco raději ani bez slupek - paprika, rajčata?
Sádlo si vyškvařím doma, nesolím. 😉 ho.

macinka0007
21. led 2015

@tak zeleninu no nevím já sem po týdnu jedla normálně ale zeleninu moc ne...a ovoce banány..a kompoty

vendula_
30. led 2015

holky a prosím jak se vám projevoval ten žlučník ? já si pořád myslím že mám problémy se žlučníkem, ale moc to neodpovídá příznakům na netu ☹ většinou po těžším jídle, česnek, vajíčka a brambůrky atd...mě bolí hrozně žaludek, kolikrát me je na zvracení, a pořád se mi říhá... je to taková tupá bolest žaludku a směrem do levého podžebří ☹ ale žlučník je v pravo, ne ? ☹ budu si muset domluvit nějaké vyšetření, dnes už je to fakt síla ☹ kikrát mi to vystřeluje až do zad ☹ pomůže mi na to heřmánek nebo hořký černý čaj a suchý rohlík, ale někdy to trvá hodinu, někdy půl dne ☹ ☹

radunda
30. led 2015

@vendula_ já bych řekla, že to co popisujete přesně odpovídá bolení žlučníku, mě to taky bolelo jakoby u prsou v podžebří a myslím, že spíš levém a když to bolí hodně, tak to opravdu vystřeluje až do zad. Mám zjištěné UTZ žlučníkové kameny. Pokud máte vypozorované po čem vás to bolí, tak si ty jídla prostě nedávejte, a bude vám lépe, doktor s tím honem nic neudělá, jediné co vám řeknou, že máte držet žlučníkovou dietu a pokud na UTZ najdou kameny, tak vás pošlou na operaci, ale na to je taky nějaká čekací doba, takže to nebude hned, pokud nemáte nějaký akutní zaseklý kámen, ohrožující zdraví. Chce to vypozorovat po čem to máte a to si odepřít, většinou to je po všem tučném, nezdravém a plném éček, více info najdete na netu i jídelníček. www.dietologie.cz

lenkavd
30. led 2015

@vendula_ dle popisu to opravdu vypadá na žlučník. Za mne zkusit nejdříve dietní omezení viz co píše @radunda a každopádně k dr. na UTZ. U nás je čekací doba měsíc až dva. V případě, že je lidem hodně blbě, i když to není vlyoženě akut se to dá řešit v kratším termínu. Za mne lepší vyndat dřív, než z toho můžou být vážné komplikace a to hlavně a v případě malých kamínků.

vendula_
31. led 2015

holky děkuji, já už se bála že když to je na levé straně, bude to spíš slinivka.... mě už ten žlučník trápí tak 10 let, a záchvat mám jen sem tam, teď jsem si rozhodila těla novýmy léky co jsem dostala u mudr, nějak mi nesedly a rozbolelo mě z nich břicho a po dvou dnech jsem dostala včera zase ten záchvat, dnes už je to lepší, domluvím se teda na ten UTZ. Děkuji 😉 jinak mi kolikrát ta daná potraviny - třeba vejce normálně nevadí, jen když mám ten žaludek nějak rozhozený 😉

hanula11
autor
1. únor 2015

Tak to "mám za sebou" skoro tři týdny, deset dní co mi vytáhli stehy.
Myslíte holky, že můžu jít plavat?
U nás bazén není, malá měla chvíli zpátky píchaný uši (už jsou to asi tři měsíce).
Je to miniplavkyně, budeme odpoledne vracet vnoučka dceři a tam je bazén.
Tak že bysme se prej jeli vykoupat.
A já NEVÍM, PORADÍTE???
Už by to možná šlo, nebo jen opatrně, nebo sauna, já fakt nevím. Nebo radši vůbec?
Doktorka mi rehabilitace (posiluji tam břišní svaly) zakázala nejmíň na měsíc.

hanula11
autor
1. únor 2015

@babunka1, @anetka1701, @macinka0007, @tulikiss ... ??? 🙂 😉