Přibírání v těhotenství, porucha štítné žlázy

maky_s
9. říj 2017

Zdravim, mam dotaz na tehotne se snizenou funkci stitne zlazy..
Pribiram rychlosti blesku a jsem z toho trochu nestastna. Ted beru letrox 100 4x tydne a 3x tydne 75..
Mam nizky tlak, velka unava, doma prcka 2,5roku, takze si sladky dam, ale vecer se snazim byt rozumna 🙂 jsem 15tt mam 5kg navic.
V prvnim tehotenstvi jsem nabrala 25kg a strasne se obavam, ze to pujde takhle nahoru. Je mozny ze to je stitnou zlazou? Je totiz jedno jestli jim zeleninu nebo bily rohlik, vaha jde stale nahoru..

lavita
9. říj 2017

No jako pokud ji mas dobre kompenzovanou tak by nemelo.nicmene ja to mam stejne,at jim co jim,pribiram jak prase.beru euth 150

maky_s
autor
9. říj 2017

@lavita jak casto te kontroluji na endokr.? Jdu ve stredu na krev, tak jsem zvedava. V prvnim tehotenstvi se mi sz zhorsila..

lavita
10. říj 2017

Jednou za mesic

journals
10. říj 2017

@maky_s myslim, ze to se snizenou fci stitne zlazy nema nic spolecneho. Sama pises, ze cokoladu si rada das. Ocividne neberes nejake driaky a neni to tak strasne. Ne za kazde tloustnuti muze sz.
Vim co pisu. Snizenou fci mam hodne, daleko vic nez ty, ale hmotnost mam uz snad 15 let porad stejnou. Myslim, ze u tebe je to spis kombinace spatnych potravin a tehotenstvi. Ale lekar ti v ordinaci urcite rekne co a jak

pucmelinka
10. říj 2017

Ja mam hypofunkci a beru 4xtydne 100 a 1x tydne 50.Mela jsem tuto davku pted tehotenstvim,behem i po nem,na kontrolu jsem chodila kazde dva mesice...rodila jsem 36+6 s vahou +10kg,sladky jsem posledni tretinu nejedla kvuli castym kvasinkam...rika se ale,ze zeny s hypo vseobecne pribiraji v tehotenstvi vic...uvidis podle hodnot z krve...muzes se treba jen vic zavodnovat...

maky_s
autor
10. říj 2017

@lavita tak to me v 6tt a ted az v 16tt..😐

maky_s
autor
10. říj 2017

@journals tak zase vim co na me telo plati.sladky si davam rano, jako jsem ho jedla pred tehotenstvim.letrox je maximum 150, takze bych zase nerekla, ze mam lehkou poruchu..to jsem mela mozna pred 8lety od te doby je to horsi a horsi.. Pred tehotenstvim jsem zhubla 10kg i kdyz se stravuji stejne, tak jde vaha nahoru..ja jsem si taky drzela vahu, ale od prvniho tehotenstvi s tim bojuji. Vy mate za sebou kolik tehotenstvi, ze mate stale stejnou vahu?

linee
10. říj 2017

@maky_s ja jsem na euthyroxu 137. Pokud mas podchycenou stitnou a mas vhodne leky (co predpokladam, ze ti upravuji), tak to tim nebude. Navic, sama pises, ze v prvnim tehu jsi pribrala 25 kg, co vypada, ze to bude asi i u druheho. Ono to nemusi byt ani stitnou. Navic, znam hodne holek, co maji stitnou v pohode a v tehu pribraly 20 - 30 kg. Takze se obavam, ze to bude proste predispozici z pribirani v tehu nezavisle na stitne.

anetagsxr
10. říj 2017

Beru Letrox 100 7 dní v týdnu. Jsem ve 31tt s dvojcaty a mam nahoře 7kg a jím cca 6x denně. Hlavně maso, jogurty a ovoce...

maky_s
autor
10. říj 2017

@pucmelinka ja si prave rikam,jestli mi vzdy nezblbnou hormony,pred detma jsem byla stihla, jídlo jsem neresila,mohla jsem jist,co jsem chtela..mozna se tim taky stresuji a je to horsi..jak mam nizky tlak, tak jsem dost unavena a to sladky me nakopava.musim fungovat,mam syna 2,5r..sladky snidane jsem ale jedla vzdy..snad se to trochu ustali. Tech 10kg by pro me bylo idealni..

maky_s
autor
10. říj 2017

@anetagsxr to mate super nastaveno..ja to 6x denne nedavam..maso moc nemusim, jogurty zkousim, zelenine moc taky nedam, spis ji delam tepelne upravenou..a treba kysele ovoce nesnesu kvuli zaludku a pachuti v puse..od 1.trimestru jeste nemam jeste zaludek ok..drzela se me kyselost v puse..kazdopadne jste mi inspiraci..😉

maky_s
autor
10. říj 2017

@linee ja bych se prave rada vyhla takove vaze..v prvnim tehotenstvi jsem prasila, coz ted nedelam, proto me to tak znepokojuje.. Uvidim,jak vyjde krev..

anetagsxr
10. říj 2017

@maky_s já pred těhotenstvím chodila cvičit a jedla zdravě takže jsem mela dobře nastavené tělo. Bohužel jsem riziková takže musim lezet a vstavat max na záchod. Naštěstí trpim v těhotenství zácpou takze cokolady se ani nedotknu i kdyz chutě jsou a jím raději dostatek vlákniny

morningstar
10. říj 2017

Jakobych viděla sebe. Euthyrox 88, v prvním těhotenství jsem prasila, +18 kg, ted neprasim - 34. tt, +14 kg. Před těhotenstvím jsem zhubla 15 kg a ze začátku mi vaha letěla nahoru fakt skokove, ted se to trosku zpomalilo. Kazdopadne by to asi sz byt nemělo. Jsem proste smirena s tím, ze to po porodu budu muset dat dolu.

pucmelinka
10. říj 2017

@maky_s ja to tak mela do svych 21,pak jsem nabrala cca 10 kilo,slo to doku,ale strasne jsem se musela v jidle omezovat a to neni pro me...a sportovec taky nejsem...na svou vahu jsem se dostala po zlucnikovy diete...ale to vazne nedoporucuju...

linee
10. říj 2017

@maky_s drzim palce. Ono bohuzel nekdy ani nejde o praseni, zavisi nekdy na genetice, tu vahu nekdy nejde ovlivnit. Mne hodne pomohlo dodrzovat stravu podle tehotenskacukrova tecka cz. Je tam i vzorovy jidelnicek. Mela jsem zvyseny cukr, takze jsem se musela hodne kontrolovat a myslim, ze pomohlo. Ale jinak drzet nejake diety v tehotenstvi nema vyznam. Vice asi neporadim. Ale je to tak, ze pokial mas leky podchycenou stitnou zlazu, tak to bude spise stravou a genetikou.

opifka
10. říj 2017

Taky mam hypo, i kdyz ted neberu nic. Jsem 31tt, mam nahore 15kg. V druhym trimestru jsem nabrala raketove, ted nabiram cca za mesic kilo za 4 tydny. Pro hypo je hodne dulezity nakopnout organismus, ktery je pomaly, takze castejs jist mensi porce. Navic se to traveni jeste zpomali i tim tehotenstvim. Dam si neco na zub, proste sladky mam rada, ale pokud nesnis tabulku cokolady denne, tak bys pribirat nemela. Kazda jsme jina, jinak i nabirame. Plati vsak ze pokud jis malo, tak telo uklada jak zbesily 🙂

journals
11. říj 2017

@maky_s Možná že jsem se špatně vyjádřila. Asi takhle - při konzultaci mi endokrinolog řekl, že nabírání se na problém se štítnou žlázou omlouvá často, ale jen v minimu případů je opravdu příčinou. Ono je to někdy hodně jednoduché - nechci se nikoho dotknout (nemyslím to konkrétně na nikoho), ale velmi často se problém přisuzuje ŠŽ a ne špatnému životnímu stylu. Pokud jsi hlídaná odborníkem, neměla by ŠŽ kolísat a hmotnost by měla být v pohodě (neměla by se ŠŽ souviset).
Radši bych na tvém místě byla, kdyby o problém se štítnou žlázou nešlo, protože tam by nebyla vyšší hmotnost primárním problémem. Kdyby hormon nebyl doplňován tak, aby tělu stačil, tak je to docela průšvih, proto bych radši ve ŠŽ nedoufala.
Jinak - vezmi si, že máš za sebou víc jak třetinu těhotenství, myslím, že 5 kg je zatím celkem v pohodě. Pro začátek zkus radši vysadit sladké a začít jíst pravidelně, mohlo by to zafungovat.

misa1106
11. říj 2017

Od začátku těhotenství jsem jedla zdravěji než předtím, měla pravidelný pohyb a stejně přibírala rychlostí blesku. Léky na štítku beru, ale nijak to s tím tedy nespojuju. Prostě se asi změnilo celkově spalování. Každopádně za třetí trimestr už jsem nepřibírala tolik (nejvíce za první) a nakonec jsem na +17,5 kg. Tak třeba se to pak zpomalí😉

barchen
11. říj 2017

@maky_s
Asi nepotesim ale muj endokrinolog rikal, ze nadvaha a obezita zpusobena one.stitne zlazy je mene pravdepodobna nez vyhra v sportce 😊. Vsechno je to pouze o zivotnim stylu, pohoda-jidlo-pohyb. Ja pribrala 22kg a za 7m jsem je mela dolu. Unava byla, cele tehotenstvi jsem mela tak 1/3 energie nez predtim ale podle mne to je tim, ze telo vsechno dalo do tehotenstvi. Mozna to chce vyloucit prumyslove potraviny, nekvalitni sladkosti, ov. jogurty, pecivo plne levnych nahrazek cukru a tuku atd a jist hlavne rano a dopoledne.

anetagsxr
11. říj 2017

@barchen jíst ráno a dopoledne?🙄 podle mě je teda lepší si to jídlo rozložit do vice porcich a jíst po celý den. A poslední jidlo si dat cca dvě hodiny pred spaním

barchen
11. říj 2017

@anetagsxr Napsala jsem jist HLAVNE rano a dopoledne 😊 a ne, ze pak uz se nema jist vubec.

anetagsxr
11. říj 2017

@barchen ja to pochopila, ale spis záleží na celkovém příjmu a je jedno kdy se sní. Ideální je kdyz je to rovnoměrně rozložené.

barchen
11. říj 2017

@anetagsxr
Jak kdo. Osobne muzu rict, ze rozlozeni jidla na cely den mi nedela dobre, nejvic jim rano, dopoledne a pak obed, veceri temer nemam, rada chodim spat s poloprazdnym zaludkem abych se rano vzbudila hladova. Veceri jsem mela pouze kdyz jsem aktivne cvicila, resp.chodila na kondicni spalovaci cviceni, to jsem si dala neco vhodneho. Ale zase dbam na vyvazenou stravu,hodne varim i pecu.

soleilll
11. říj 2017

@maky_s Taky mám hypofci štíté žlázy, při obou těhotenstvích jsem brala denně Euthyrox 88 a přibrala jsem pokaždé do 10 kg. Taky určitě záleží, na kolika kilech těhotenství začínáš - já bych si třeba 20 kg nahoru dovolit nemohla, to bych se asi už neunesla. 😀 Řekla bych, že je to individuální. Pokud se stravuješ přiměřeně, nepřejídáš se a nepřeháníš to s tučným a sladkým, tak na to asi štítná žláza nemá moc vliv. A zvlášť, jestli endokrinolog tvrdí, že je ta funkčnost kompenzovaná.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru