Reprodukční imunologie v Hradci Králové

tehulka1167
25. led 2016

Holky,máte některá z vás zkušenosti s reprodukční imunologii v Hradci Králové. Pokud ano byla to dobrá zkušenost ci špatná? A jak jste spokojeni s Mudr. Malou co tam ordinuje?

kytka12
25. led 2016

Byla jsem na reprodukční imunologii FN HK z důvodu nemožnosti otěhotnět. Odebrali mi 9 zkumavek, manželovi 8 zkumavek a přinesl sperma. U doktorky (nevím jméno) jsme říkali anamnézu i vše, co jsme prodělali v CARu. No měla to napsaný z CARu, nevím proč to po nás chtěla ještě ústně. No za 4 týdny nám přišli výsledky poštou, já mám alergii na manželovo sperma a měla jsem brát Prednison 3 měsíce + sex jen s kondomem. Manželovi zjistili poruchu štítné žlázy a špatnou morfologii spermií. No v CARu jsem se domluvila, že zkusíme přibraní Prednisonu embryotransfer (již před tím jsme prodělali IVF), no a ono to vyšlo. Brzo porodím chlapečka. 🙂

tehulka1167
autor
25. led 2016

@kytka12 Eva Malá tam je ted doktorka. Mám z ní smíšený pocity trošku. Jinak jak píšeš- 9 zkumavek a muž ještě sperma. Na výsledky čekáme- tak jsem zvědavá. A brala jsi jen ten Prednison? Já ho vůbec nesnesu a ona o jiným léku nechce,ani slyšt. Ze prý je pro mě klícový při IVF.

kytka12
25. led 2016

@tehulka1167 No mě doktorka na gyndě taky říkala, že Prednison je klíčový lék při IVF. Ale jednou jsem zkusila ho nebrat, KET nevyšel, měla jsem z něj mj. i úzkosti a deprese. No pak jsem brala antidepresiva, Prednison a prošla jsem KET a vyšlo to, ale kdybych to šlo bez těch léků, byla bych mnohem radši. V běžném životě nejsem depresivní, asi to u mě rozjela stimulace k IVF a pak 2 neúspěšné pokusy ET a KET. Vyšel až ten třetí pokus. Jinak je mi už 34 let, zatím děti nemám, možná za tu depresi mohlo i všechno tohle. 🙂

tehulka1167
autor
25. led 2016

@kytka12 Je to děs ty léky. Taky jsem poslední Ket šla do toho bez Prednisonu. Ale ted to teda budu muset zkousnout a jít do toho a přežít to nějak.

kytka12
25. led 2016

@tehulka1167 A co ti dělá Prednison?

tehulka1167
autor
25. led 2016

šíleně mě bolelo za očima,špatně jsem viděla,zle od žaludku a celkově hrozně. Nálady..

tehulka1167
autor
25. led 2016

@kytka12 kolikátý IVF ti vyšlo? A manžel bral nějaký léky? A víš co mě dostalo,že výsledky posílá poštou a jak je to pak,když tam něco najdou? Jako,že ti i poštou příjde recept? 😀

kytka12
25. led 2016

@tehulka1167 Aha, asi ti hapruje tlak při Prednisonu. Já byla na 1 IVF a odebrali mi 20 vajíček (asi mě přestimulovali) z toho 10 zralých vajíček oplodnili spermiemi manžela ve zkumavce (ne všechna vajíčka byla ideální, ale zamrazili nám 10 vajíček). Proběhlo ET jednoho vajíčka (proběhlo chemické těhotenství, poderření na mimoděložní těhu), pak KET 2 vajíček a nedopadlo to, pak KET 1 vajíčka v TOP stavu při braní Prednisonu a vyšlo to... Manžel bral jen vitamíny Selen, Zinek a teď je sledovaný na endokrinologii kvůli štítné žláze, ale léky nebere. Výsledky imunologie přijdou poštou a léky napíše pak CAR. My chodili do CARu Pardubice MUDr. Novotná na CAR HK jsem slyšela jen kritiku, ale nevím.

tehulka1167
autor
25. led 2016

@kytka12 Do Hradce bych taky nešla. Já jezdím tedy do Pronatalu v Praze. No jsem zvědavá na ty výsledky. Musela jsem obejít svýho gynekologa. Ríkal,že zatím žádný vyšetření nepotřebuju. Ale on neví co to je furt za nervy..

tehulka1167
autor
25. led 2016

@kytka12 Já jsem měla 11 folíků z toho se 7 oplodnilo a byli krásný blastocysty. Dvě se zastavila ve vývoji tak jich zbylo 5. Z IVF biochemický těhu a Ket nic a druhý Ket zase biochemko.

kytka12
25. led 2016

@tehulka1167 Jejda, to mě mrzí. Vím jak to je super, když jsou dvě čárky a pak to zklamání když přijde krvácení a konec. Ale koukám, že máš jednoho prcka doma, tak to nemusí u tebe být tolik náročné na psychiku jako když není žádné dítě. My uvažovali i o adopci, protože se všechno strašně vleklo a IUI ani ET, KET nevycházelo.... Jinak imunologii jsem si na doktorce CARu vykomunikovala sama. Ona si myslí, že na imunologii v HK vyšetří všechny pacientky a když nic nezjistí, napíšou alergie na sperma a Prednison 1/2 tbl. na 3 měsíce. Měla pravdu, ale já chtěla vědět, jestli nemáme nějaký další problém. Zjistili u manžela tu štítnou žlázu, má v rodině rakovinu štítné žl., ale nikdo ho nevyšetřoval do té doby.

eviks
25. led 2016

Ahoj holky mam uplne stejny vysledek, mirna alergie na sperma a pul tablety prednisonu 3 mesice🙂) Tak je to trochu zvlastni...kazdopadne alergie na sperma neni pro ivf a iui podstatna a gynekolog mi rikal ze pul tablety je spis jak homeopatikum, ze to nema valny ucinek.

kytka12
25. led 2016

@eviks Ahoj, no Prednison není homeopatikum, je to dost velká sračka. Oblbne nadledvinky a ty pak neprodukují přirozené hormony, je pak třeba počítat s odvykáním. Prý vysoké dávky Prednisonu používají u transplantací, aby tělo neodmítalo transplantát. Ale jednu pozitivní věc má, potlačil mi alergie na pyl na jaře. 🙂

evusk
25. led 2016

Holky, po 4 potratech mi byla diagnostikována alergie na sperma a trofoblast. Sice jsem se naléčila v HK ale v Praze -UPMD. Byl mi nasazen Prednison 1 tableta denně a styk jen s kondomem. Kortikoidy včetně Prenisonu jsou obecně hrůza ničící zdraví. Já však musím říci že nám pomohl. Teď mi tu spinká 4 měsíční krásná holčička .Vždy jsem otěhotněla přirozeně.
Je to extrémně náročné na psychiku, znám to. Nebýt úžasného manžela, už bych byla někde v blázinci. Ještě bychom chtěli 2. dítě (mně je 33 let) tak uvidíme jak to půjde....

tehulka1167
autor
25. led 2016

Jo byla to poradna rana to biochemko. Nikdy se mi nic takového nestalo. Otěhotněla jsem vždycky jak mávnutím proutku. Ale to mi bylo o 12 let min.

tehulka1167
autor
25. led 2016

Holky a na ředění krve jste nic nepichaly?

evusk
25. led 2016

@tehulka1167 já ne, problém s krví mi diagnost. nebyl.....

tehulka1167
autor
26. led 2016

@kytka12 možná mi to uniklo,ale jak dlouho jsi brala Prednison u toho úspěšného Ketu? Ted budu brat minimálne sest týdnů před IVF.

kytka12
26. led 2016

@tehulka1167 No, s Prednisonem byl trochu problém, podle doktorky se smí brát jen půl roku, pak přestanou fungovat nadledvinky. Před KETem jsem brala asi měsíc 1/2 tbl. Prednison a pak mi to vyšlo tak tak, brala jsem ho do 15 týdne těhotenství, aby tělo nemělo tendenci plod odmítat, takže 6 měsíců.... Tak teď před IVF ti dají vyšší dávky Prednisonu a bude ET, ne? Pak spíš jestli ti sníží dávky nebo jak dlouho to budeš brát nevím, asi každý CAR postupuje trošku jinak... Prý i některá čínská medicína funguje jako Prednison, ale to se nedá dělat při IVF.

tehulka1167
autor
26. led 2016

@kytka12 vyšší davky nepreziju. Už jen ta pulka je horor. Takže vůbec nevím co bude. Hlavně ho musim nasadit asi tech šest týdnů pred ET. Na te imunologii mi říkala, že prednison začíná působit az po 25 dnech uzivani.

kytka12
26. led 2016

@tehulka1167 Tak držím palce, abys to zvládla a hlavně IVF dopadlo dobře v podobě miminka 🙂. Kdy jdeš na IVF?

tehulka1167
autor
26. led 2016

@kytka12 no uz ho mam schvaleny,ale bez imuna uz do toho nejdu. Tak ted uz jen čekáme na ty výsledky.

misutka30
14. bře 2016

@tehulka1167 Ahoj, moje zkušenost s MUDr. Malou je celkem negativní, zjistila mi rovněž alergii na sperma a trofoblast, vše řešeno obligátním prednisonem a bariérovým sexem po dobu 3 měsíců. Jelikož výsledky přišly domů a v mém CAR nebylo nad výsledky nic podstatného řečeno, v době přeléčení jsem absolvovala 2-3 ministimulky. Při následné kontrole na imuno, mě Malá div neseřvala, že jsem nepochopila její doporučení, když jsem neměla být stimulována, ani přijít do kontaktu s embryem (cizí těleso v těle), neboť to mohlo ovlivnit kotrolní vyšetření. Div jsem se jí tam nerozbrečela, připadala jsem si hrozně. Vše je ale o lékařích, nepředají si informace a já byla za největšího lempla. Celkově její přístup byl chladný, žádné pochopení. Nikdy víc! No, po prednisonu jsem tak akorát dost nabrala, přeléčení mělo celkem slabý efekt. Nicméně jsem se nedala a nechala si napsat doporučení na reprodukční imunologii (!) do Plzně k prof. Ulčové Gallové, to je kapacita ve svém oboru. Snaží se pomoci, velmi ochotná a jednání nesrovnatelné. No, pro změnu mi našla něco jiného než v HK, alergie na sperma nic (mohlo ale způsobit předchozí přeléčení), nicméně závěr, že nejde u mě o závažný nález a doporučila mi pouze 1/2 tabl. Medrolu od stimulace a dogasal preventivně (ředí krev). No.. následně absolvováno 3. IVF s dvěmi 5denními embryjky a nic... ale to už je jiný příběh. Na tvém místě bych ještě zvážila názor reprodukčního imunologa - buď Plzeň či Praha, doktorka Malá není specialistka na reprodukční imuno, pokud vím...

tehulka1167
autor
14. bře 2016

@misutka30 Ahoj, muj gynekolog mi dal Medrol beru od února. ted jsem 4 den po ET 2 IVF. Ale nic na sobě tedy zatím nepozoruji. No z výsledků poštou jsem byla šokovaná. Prednison byl úplný horor. Jen kolik % ti vyšel trofoblast? Pak tam bylo něco jako aktiv NK PWM.... vůbec nevím co to znamená

misutka30
15. bře 2016

Pro tehulku 1167: Ahojky, přesně jak píšeš, nechápu tento postup, imunolog ti zašle zprávu a gynekolog ji interpretuje, přece by to měl vysvětlit imunolog! Moje gynekoložka v CAR zprávu jen přelétla očima a právě mě nikdo neupozornil na to, co mi pak dr. Malá vyčetla (ty transfery během přeléčení). Po kontrolním vyš. už jsem trvala na tom, aby mi to vysvětlila dr. Malá. Už nevím, kolik jsem měla trofoblast poprvé, nemůžu výsledky najít, ale po kontrole to vyšlo 56% (norma 75-100), takže přeléčení mně nějak nepomohlo. V Plzni používají jinou metodiku a když jsem tyto výsledky vybalila na prof. Ulčovou, pověděla mi asi toto:"prosím vás, jak můžete mít protilátky proti trofoblastu, když trofoblast je určité stádium, kdy se embryo přichytí ke sliznici (můj zjednodušený překlad), vy jste nikdy těhotná nebyla, jak tedy můžete mít protilátky..." zkrátka to celkem smetla ze stolu a musím říci, že jí věřím. Podle mě MUDr. Malá alibisticky napíše doporučení, ale když se jí zeptáš, jak postupovat dál,když léčba nepomáhá a další IVF se bude plánovat třeba až za rok, tak melduje pořád dokola to samé, co je v papírech a nedovede to propojit s tím, co potřebuješ a přesně na míru. To je má zkušenost. Na tvém místě bych si to nechala vysvětlit od gynekologa nebo lépe od imunologa. Například má doktorka v CAR ve finále přiznala, že do detailů mi to vysvětlit nedovede, prže není imunolog, spíš se řídí tím, co imunolog doporučí. Je to boj...
A jak tobě ty výsledky vyšly? Máte toho více? A pro tvého gynekologa v CAR také není problém v době přeléčení provést transfer? A k dr. Malé půjdeš ještě na kontrolu? Na druhou stranu jak napsala kytka výše, ona v době přeléčení otěhotněla, což je super! I tobě přeji hodně štěstí!!

tehulka1167
autor
15. bře 2016

@misutka30 Já ty výsledky neměla až tak dramatický a hlavně jsem brala Medrol 6 týdnu před transferem. Což je prý optimální doba. Ano,ona si mele stále to samé dokola. Vidí jen Prednison a na nic jiného nechtěla přistoupit. Prostě hrůza. A jak píšeš v Car na mě gynekolog taky koukal jak z jara,když jsem se ho ptala na ten aktiv PWM...vůbec tohle ( imuno) nevěděl.

mruk
9. lis 2016

Ahoj, tak se k vám přidávám a doufám, že to dopadne dobře jako u těhulky1167 🙂 Byli jsme na reprodukční imunologii v Hradci u MUDr. Malé v pondělí. Měla jsem z ní takové sporné pocity, sice se snažila působit maximálně mile, ale já nevím. Vždy se mě na něco zeptala a když jsem odpověděla, tak se zatvářila tak, jako že to teď dává vše smysl a vlastně je to moje vina... ale snad to byl jen pocit. Jsem po opakovaných 2 časných potratech a jednom zamlklém těhotenství. Spíš mě překvapilo, že jste měly výsledky za měsíc a mě řekla že nejdříve za dva měsíce :o/ No snad to vše dobře dopadne ;)

tehulka1167
autor
9. lis 2016

@mruk Já z ni taky neměla dobrej dojem. A vlastně cela ta návštěva na prd jako bych tam nebyla. I když jsem mela něco špatne v imunu tak to neresila proto ze jsem nesnesla Prednison a u ni jiný lék nepřipadal v úvahu. .nechápu. takže na vlastni pěst jsme s gynekologem nasadili Medrol ten byl v pohodě.

mruk
9. lis 2016

@tehulka1167 No díky tobě jsem dostala zase nějakou naději, že to třeba půjde. Já to říkala i manželovi, že se mi ta doktorka moc nezdála a že co jsem tady četla tak vždy něco najde, nasadí Prednison a je hotovo, ale chtěli jsme to zkusit. Já nemám nervy na to prožívat další a další potraty a chci aspoň něco dělat a ne jen doufat. Mám MTHFR a antifosfolipidové protilátky, takže až otěhotním, tak budu brát nízkomolekulární heparin, ten už beru 100mg anopyrinu ale stejně si myslím že problém bude v té imunitě. Mám ale hroznou radost, když vidím, že ti Medrol pomohl ;)

tehulka1167
autor
9. lis 2016

@mruk Já picham clexan preventivně. JINAK jsem mela spatnou štítnou žlázu taky takže jsem začala brát letrox. TAK kdo ví co tomu tehu pomohlo 🙂