Vysoký cholesterol u dítěte, máte stejný problém?

myskin
1. črc 2015

Zdravím všechny. Dceři před lety náhodně zjistili z krve vyšší cholesterol, ale pediatrička to nijak neřešila, tak jsem byla v klidu. Teď na sedmileté prohlídce jsem si vyžádala kontrolu testu a cholesterol má ještě vyšší (hodnota 6,14). Objednala jsem dceru do metabolické poradny, ale nejbližší termín je v září. Máte někdo dítě se stejným problémem? Udělali jste nějaká opatření nebo co vám pomohlo? Dcera je štíhlá, tučné, smažené jídlo má pouze vyjímečně. Spíš ji musím hlídat ohledně sladkého. Jsem z toho rozhozená, mám strach aby nedostala léky a jestli je vůbec nějaká možnost to zlepšit.

hanih
1. črc 2015

@myskin Já dítě s tímto problémem sice nemám, ale sama jsem měla vysoký cholesterol. Zjistili mi ho asi tak v devíti možná deseti letech. Nasadili mi tehdy dietu - nic smaženého, žádné vepřové ani uzeniny, vajíčka, čokoládu a já nevím, co ještě. Mléko jsem směla snad jen odtučněné. Taky jsem musela pít rybí tuk. I přes to mi cholesterol neklesal, takže mě asi za rok doktorka poslala do léčebny v Poděbradech, kde jsem byla asi dva měsíce a měla speciální režim a dietu. Tam mi cholesterol dost srazili. Od té doby (je to tak dvacet let) si cholesterol hlídám. Ještě v pubertě to bylo jak na houpačce, někdy jo, někdy ne, takže se mi občas nějaká dieta nevyhnula, ale teď v dospělosti už je to ok 🙂
Nevím, jak se to řeší v současnosti, jestli odborníci došli k tomu, že je lepší jiný postup, ale pamatuju se, že doktorka tehdy žádné prášky dát nechtěla, protože jsem byla dítě, snažila se to řešit nejdřív tou dietou, pak léčebnou a kdyby nic nezabralo, tak prášky až jako poslední možnost. Divím se, že to vaše doktorka neřešila hned... Určitě bych nějaká opatření udělala - především bych dala víc zeleniny a ovoce, ryby atd., zkrátka zdravé netučné věci. A jestli je dcera štíhlá, hlídala bych, aby kvůli té dietě nehubnula ještě víc. Zkuste najít na netu nějaký web, který se tím zabývá, nebo nějakou literaturu, určitě najdete o cholesterolové dietě víc a budete mít alespoň nějaké možnosti a informace před návštěvou poradny 🙂

hanih
1. črc 2015

@myskin Ještě na to koukám a zeptám se - doktorka to teď už nějak řeší? Ta metabolická poradna byla jen vaše iniciativa nebo vás na ni odkázala ona? Myslím, že řešit by to měla a pokud ne, já osobně bych se porozhlédla asi po jiné, případně bych se k jiné alespoň objednala na konzultaci, abych zjistila názor ještě někoho a jestli ta vaše doktorka něco nezanedbává...

myskin
autor
1. črc 2015

@hanih to si vyčítám. Že jsem tenkrát doktorce věřila, když říkala že se s tím u dětí stejně nic nedělá (léky) a že pokud se nestravuje nezdravě, tak stačí jednou za čas zkontrolovat. A kdybych si jí teď neřekla, tak by jí žádné kontrolní testy nejspíš nikdy nedělala. Jediné co mi k tomu teď řekla, že si můžu najít metabolickou poradnu a napíše mi doporučení. Dceru jsem objednala na září do Prahy do nemocnice Ke Karlovu. Určitě si o tom zjistím co nejvíc. Myslím že se moje děti stravují zdravě ne na 100%, ale když to srovnám s okolím, tak jídlo dost řeším. Mám strach aby to nebyla nějaká metabolická porucha, to bych asi jídlem nevyřešila ☹ . Do teď jsme jezdili kvůli jiným zdravotním problémům do Prahy do nemocnice s tou mladší, tak teď i s tou starší. Nějak to na mě všechno dolehlo.

akankeo
1. črc 2015

@myskin jestli ma mala rada sladke, davat ruzne mouky, pect spis podle zdrave vyzivy a nejlepe do vseho rvat ovesne vlocky, z vlocek s moukou a jogurtem sou napriklad vyborne livance, najdete jako recept od kluku v akci ,davam tam 2 lzicky oleje a smazim jen takna teflonu, jestli ma rada smazene, poridit si panev actifry, tam se smazi v podstate bez tuku atd. U nas na to trpi moji bratranci a tato opatreni hodne pomohla uz od mala, do vseho proste davat ovoce a zeleninu a nejlepe i ty vlocky, kde se hodi, zadne zavarovani jizkami, dobre se da zavarovat zeleninou, takova svickova jen ze zeleniny bez smetany a mouky je vynikajici atd atd...

sonja01
1. črc 2015

@myskin Nevím,jestli je to relevantní, ale nemá celiakii? Mám ji a zvýšený cholesterol je u této nemoci normální.

hanih
1. črc 2015

@myskin Tak co se týká té doktorky, asi bych fakt hledala jinou... Jinak my se taky nikdy nestravovali nezdravě - jedli jsme spoustu zeleniny a ovoce, měli jsme zahradu, takže přes sezónu jsme jako děti baštili převážně produkty z ní, třeba smažené jsme mívali spíš výjimečně... Mamka taky řešila naši zdravou stravu. Celá naše rodina byla vždycky štíhlá a s cholesterolem nikdo neměl problémy, jen já. Doktorka nikdy nedokázala říct, z čeho to mám. Dieta zabrala spíš až ta drastičtější v léčebně, kde jsme jedli maso snad jen kuřecí dušené, k tomu brambory, žádné máslo, hodně ovoce a zeleniny a měli jsme pravidelný pohyb, plavání a tak. Od té léčebny jsem sice několikrát cholesterol měla vyšší, ale ne už tak vysoký, a zabrala na něj zas trochu přísnější dieta.
Přeju, ať se dcerce ten cholesterol podaří srazit 🙂

markeeth
1. črc 2015

To, že vysoký cholesterol souvisí s tukem z tučného jídla, co jíme (čokoláda, vejce, plnotučné mléko, olivový olej,...) je už dávno vědecky vyvrácené (nikdy to ani nebylo pořádně vědecky podložené, je to prostě mýtus). Vysoký cholesterol způsobuje přebytek sacharidů ve stravě, to se týká hlavně mouky a cukru. Takže bych určitě omezila sladkosti a vše, co je z pšeničné mouky, existuje spousta zdravějších náhrad - žitný chleba, místo sladkostí ovoce (ale nepřehánět to s množstvím), hodně zeleniny. To, že dcera jí nejspíš dost sladkého s tím cholesterolem určitě souvisí. Já jsem měla cholesterol 5,1 , po půl roce, kdy jsem se stravovala zdravěji (méně sacharidů, hodně jsem si hlídala, abych nejedla pšeničnou mouku a cukr naprosto minimálně) se mi cholesterol snížil na 4,3 a i výsledek LDL a triglyceridů byl naprosto výborný, navíc jsem hodně zhubla břicho a mám mnohem víc energie. Takže určitě nenasazovat léky, které mají spoustu vedlejší účinků a musí se brát už napořád, stačí pouze změnit stravování. Doporučuji knížku Jídlo na prvním místě.

myskin
autor
2. črc 2015

Holky díky za příspěvky. Jídlo se určitě upravím, hlavně ty sacharidy. I když mi přijde, že dcera toho až tak moc nemá, ale budu muset i to málo zkusit něčím nahradit. S tou celiakií je to dobrý typ, to zjištěné nemám. Pečivo má hlavně bílé, někde jsem četla že u malých dětí se to s vlákninou nemá moc přehánět, ale už je jí 7, tak to nakombinuju s žitným. Uvažovala jsem že zkusím dohledat pečení zdravějších sušenek a dobrůtek, abych jí aspoň něco dopřála. Jsem celkem pravidelná návštěvnice prodejen zdravé výživy, tak budu hledat něco s málo cukry.

numesulidu
2. črc 2015

Ahoj!
Dcera má vysoký cholesterol,už od cca 3 let.Mudra nařídula testy potom co její oec zemrel na infarkt,že je tam vysoká pravděpodobnost.A od té doby ho má vysoký a prý u dětí se s tím nic nedělá a neřeší se to.Teď má 15 let a neřeší se to pořád,takže až bude mít asi 18 let tak se to řešit začne nebo co.Tlustá není.

knobloska
29. črc 2015

@myskin moje obě dcery maji vysoký cholesterol. Obě jsou hubené a připadá mi, ze žijí jen ze zeleniny 😃, dieta je úplně bez efektu. Léky neberou. Já i manžel máme cholesterol nízký. Také nevím, co s tím. Chodim do kardio poradny - též z vlastni iniciativy a tam mi porad jen radi ohledně diety. Omezit hlavně sladkosti a bílé pečivo. Ale efekt stále žádný.

myskin
autor
4. srp 2015

@knobloska toho se právě bojím, že dieta bude bez efektu. Protože takto malé děti to většinou nemají ze špatné stravy, ale může to být nějaká porucha. Jdeme v září do metabolické poradny, tak jsem zvědavá co nám řeknou. Já jsem hodně upravila stravu, vyházela všechny mlsy typu nuget, čokolád, lentilek a haribo medvídků, i když to nikdy dcera nejedla ve velkém množství. Nahradila jsem to zdravější variantou, ale i u té hlídám složení hlavně co se týká cukru. A modlím se aby to přineslo nějaké výsledky. Ale dost bych se tomu divila, protože co se týká jídla, tak jsme i před tím jedli rozumně. A jak píšeš že obě tvoje dcery mají vysoký cholesterol, tak mi to taky přijde jako geneticky daná metabolická porucha. To u nich nikdo nezkoumal proč to tak mají? My jedeme do Prahy ke Karlovu náměstí, prý jsou tam dobří, i když to máme daleko, tak pokud by to mělo nějaké výsledky, tak radši jednou za čas absolvuju tu delší cestu. No jsem na to zvědavá.

knobloska
4. srp 2015

@myskin ne, příčinu nikdo zkoumat nebude. Ani to nejde. Jde určitě o druh metabolické poruchy, ale léčba prostě stejně není. Jen tedy ty statiny a ty dětem většinou nedávají. Dr v poradně mi říkala že to mají v rodině taky . Mají to obě děti. A má to prý spousta děti jen se to neví. U holek to opravdu striktní dietou malinko kleslo, u starší z 6.1 na 5.36, což je téměř nulový efekt. Kolik máte vy?

knobloska
4. srp 2015

Už ty hodnoty vidim, podobně jako u nás.

myskin
autor
6. srp 2015

@knobloska díky za info. Nejspíš budeme stejný případ jako vy, moje druhá dcera má taky nějaké zdravotní problémy, nechám jí taky zkontrolovat cholesterol. Docela by mě zajímalo, jestli se to v dospělosti srovná, nebo je to na celý život.