Jak je to s druhou dávkou MMR vakcíny?

hojda
7. říj 2016

Jak je to teď aktuálně s druhou dávkou MMR. Četla jsem nějaké info, že by mohla být druhá dávka odložena na delší dobu. U vakcíny jsou tyto informace: 6 až 10 měsíců nebo 7 až 14 let dle národního očkovacího kalendáře.

Dávkování
Obsah >>

Vakcína
Věk
Počet dávek
Interval mezi základními dávkami
Interval posilující (booster) dávky
Kombinovaná dětská vakcína
>15 měsíců
1+1
x
6-10 měsíců*
*) případně delší, tj. 7-14 let (v závislosti na národním očkovacím kalendáři)

Posilující očkování nebo případně revakcinace (tedy přeočkování) se provádí nejdříve 28 dní po podání první (základní) dávky, častěji však 6-10 měsíců po primovakcinaci nebo i s odstupem několika let, tj. 7-14 let (v závislosti na národním očkovacím kalendáři).
Lyofilizovaná vakcína se před aplikací rekonstituuje ve vhodném rozpouštědle (dodávaném výrobcem vakcíny). Vzhledem k tomu, že živé atenuované vakcinační viry se mohou alkoholem nebo detergenty inaktivovat, doporučuje se dezinfekční roztoky v místě vpichu před očkováním nechat zaschnout nebo odstranit. Vakcíny se podávají subkutánně, případně intramuskulárně, uvádí-li to výrobce konkrétní vakcíny. Malé děti se nejčastěji očkují do horní části anterolaterální oblasti stehna, zatímco starší děti nebo dospělí do deltové oblasti.
Existuje-li riziko vzniku trombocytopenie nebo jakékoli poruchy koagulace, vakcína se podává opatrně subkutánně. Vakcína se nesmí podávat intravenózně nebo intradermálně.

Promeškaný termín očkování
Obsah >>

Je-li minimální interval mezi dvěma po sobě jdoucími dávkami roven nebo kratší než čtyři týdny (případně jeden měsíc), pak jeho zkrácení o čtyři až sedm dní postvakcinační imunitu neovlivňuje. Ovšem zkrátí-li se o více než čtyři až sedm dní, obecně se doporučuje tuto dávku opakovat, ale ne dříve než minimálně čtyři týdny od nesprávného termínu a to z důvodu možné interference vakcinačního antigenu s imunitní odpovědí vyvolanou podáním vakcíny v nesprávném termínu.
V případě, že dojde k promeškání termínu maximálního intervalu mezi dvěma dávkami, tj. dojde k situaci opožděného termínu podání vakcíny, není jednoznačně ustanoveno, zda je nezbytně nutné provádět očkování od počátku, či stačí opakovat předešlou dávku, anebo stačí podat jen tuto poslední. Postup je dán zpravidla zvyklostí v dané zemi.

Interval mezi dvěma po sobě jdoucími dávkami
Dětská kombinovaná vakcína
Minimální interval
Maximální interval*
1–2
4 týdny
3-5 let**
*) Maximální interval je třeba interpretovat jako období mezi dvěma dávkami, kdy existuje určitá (někdy omezená) ochrana očkované osoby, a není-li překročen, pak není nutné očkování opakovat od počátku, případně opakovat podání poslední dávky.
**) Maximální interval záleží na zvyklostech v zemi, kde se očkování provádí, nebo na komerční vakcíně; tento interval může být až 14 let.

panickatlamicka
7. říj 2016

Asi tajhle: do skolky staci jedna davka a druhou bych neresila.

astyna
7. říj 2016

@panickatlamicka

a bude očkování funkční? Jestli jde jen o to, aby dítě vzali do školky, nebo jestli bude skutečně chráněné. Vím, že teď se hodně maminek snaží očkování vyhnout kdoví jakými cestami.

panickatlamicka
7. říj 2016

@astyna tak to bych kecala, ale logicky jo, kdyz lze druhou dat treba az ve skole. Ja mmr neockuji, tak to neresim.

lajla
7. říj 2016

@hojda druhá dávka být vubec nemusí
Velmi mizivé procento děti nemá imunitu po první dávce, proto se dává druhá booster, je to rychlejší a praktičtější zajedovat než zkoumat protilátky, a taky levnější že😉
Taky neockuji,takze neresim...ale vím jak jsem se o to zajímala cca dva tři roky zpět,tak to tak bylo...a to byly ještě 4 hexy a 2 mmr...teď stačí tři pichance a 1 mmr...to asi mluví.za vše jak to s tím ockem je...