Naočkovat TBC, ano či ne?

lindapp88
11. únor 2017

Ahoj maminky. Mám na vás dotaz. Mám možnost nechat naočkovat malého (je mu 6.měsíců) TBC. Nikde tady nebyla k sehnání, ale už se objevila. Zvažuju jestli jo nebo ne. někdo mě od toho zrazuje, někdo ať neváham. Pamatuju si, že my jako dělti byly na TBC testu asi v páté třídě. Ale teď už se to prý neočkuje. Co si myslíte vy? nebo máte někdo zkušenost? Díky Linda🙂

puutalo
11. únor 2017

Jste nějakým způsobem v rizikové skupině nakažení TBC?

monikagurthova
11. únor 2017

@lindapp88 ahoj my malou očkovat nechali ze dvou důvodu. Za prvé manžel hodně v rámci práce cestuje i do rizikových zemi (JAR) a za druhé na benesovsku se TBC začala hodně vyskytovat právě u malých dětí. Takže zvaz jestli existují reálná rizika nakažení a potom se rozhodni.

lindapp88
autor
11. únor 2017

Úplně jsem nezjišťovala, jestli se tady u nás vyskytla. A ve svém okolí nikoho neznám, kdo by se s tim setkal. nerada bych malému třeba nějak uškodila, nebo zbytečně do něj něco cpala..

puresin
11. únor 2017

@lindapp88 Ja do toho pujdu taky, koncem mesice jdeme zase do poradny, tak si pro vsechny tri deti necham vypsat zadanku. Dlouho jsem to zvazovala, nedavno jsem tu taky zakladala diskuzi, kdyztak tam koukni. Nejsme oficialne v rizikove skupine, ale zijeme ve meste nad 100.000 obyvatel, MHD se deti nevyhnou a zije tu i spousta cizincu studentu a pracujicich. Co se tyka ockovani se drzim hodne zpatky, ale tohle mi prijde potreba.

monikagurthova
11. únor 2017

@lindapp88 jako ublížit mu tím neublizis my jsme byli očkování automaticky a taky žijeme a pokud by jste byli v rizikové skupině tak ba naopak mu prospejes. My třeba budeme dávat meningokoka protože teď tu v okolí umrely dvě malé děti (bohužel jsem znala hrozný prózy rodiče). Necpu všechna očkování nejsem blázen ale třeba TBC a meningokok mi přijdou jako očkování rozumná

pav_la
11. únor 2017

@monikagurthova Ahoj. Zaujalo mě, ze na benešovsku se vyskytuje TBC u dětí. Jsem také z tohoto regionu, ale o žádném takovém případu jsem neslyšela. Fakt to tady je?

monikagurthova
11. únor 2017

@pav_la vim od našeho doktora (Březina) na benesovsku a víc na bystricku já to taky vůbec nevěděla řekl mi to když jsme za ním přišli že chceme TBC kvůli manželovo cestování a on že to schvaluje a právě nám s manželem říkal i tohle byla jsem hodně překvapená

pav_la
11. únor 2017

@monikagurthova díky za info. To jsem vůbec netušila. Zeptám se také naší dr. až za ní půjdeme.

yerry
11. únor 2017

@lindapp88 ja jsem nedává a druhou dceru taky nedám - nemam důvod. Ale kamarádka má tbc v rodine takže ona dávala. Zvažovala bych reálný rizika. ..

lindapp88
autor
11. únor 2017

Děkuju za názory. Za dva týdny jdem k doktroce na kontrolu,tak se s ní o tom pobavim a uvidim. Taky nejsem pro všechny očkování, ale tohle mi přišlo v celku dobrý. Ale jak řikam, ještě to zvážim. Díky všem 😉

helulela
11. únor 2017

@monikagurthova omlouvám se, že to není úplně k tématu, ale nebyl váš pediatr konkrétnější v tom, co je to "hodně se vyskytovat"? Protože v r. 2014 byla tbc hlášena celkem u 8 dětí do 19 let v celé republice. Zpráva za rok 2015 na netu ještě není.

monikagurthova
11. únor 2017

@helulela ty jo říkal, ale já si to fakt nepamatuji ☹

helulela
11. únor 2017

@monikagurthova nevadí, díky

Ještě sem zkopíruju svůj příspěvek z jiné diskuze, třeba některým z vás pomůže.

Nakazit se tuberkulozou opravdu není tak jednoduché jako nakazit se třeba chřipkou (když to přeženu). A očkování nechrání proti samotnému onemocnění ale proti jeho nejzávažnějším formám (miliární tuberkuloza, tbc meningitida). Velmi doporučuji odkaz na rozhovor s doc. Vašákovou v Sama doma, který tu dávala marcelka287 (jsou tam s ní dva vstupy, na začátku a na konci pořadu). http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/114849974...
Pokud se rozhodnete naočkovat dobrovolně, doporučuje se okno mezi třetí hexavakcínou a prvním Priorixem - tj. druhý půl rok života. V této době má ještě očkování významnou účinnost. Neodkládejte ho do pozdějšího věku.

milius
11. únor 2017

tuberkulozou se nenakazíš jednou jízdou v MHD s někým kdo ji má, je nutné delší společný pobyt, myslím, že dva nebo tři týdny. Takže pokud někdo nezapadá do rizikové skupiny, tak je to nesmysl nechat očkovat děti. Já svoje děti očkovat nechám ,jsme oba s manželem zdravotníci, takže nějaké riziko tu je, ale kdyby jsme nebyli, tak to dětem nebudu dávat.
na druhou stranu - byla jsem na praxi na dětském infekčním, tam měli případ nemocného dítěte. Babička měla tbc a nikdo to nevěděl, jen pořád pokašlávala (měla tbc nejspíš roky) a prcek to chytl, protože ho hlídala.
ale i tak, pokud nemáš v rodině, tak neočkuj, zbytečná zátěž pro organismus

helulela
11. únor 2017

k té délce kontaktu - záleží na tom, jakou formu tbc nemocný má. Pokud je to laicky "otevřená" a vykašlává bacily masivně, stačí pár hodin., ale úzký kontakt, ne že s vámi jede na druhém konci autobusu

lindapp88
autor
13. únor 2017

Jsem pořád na vážkách. Pracuji v lékárně, takže je možné, že se s tím můžu setkat. Nechci malého nějak zatěžovat zbytečně, ale pořád nevím..