Nemocný pediatr ordinuje, dokonce očkuje

ariadnaa
17. led 2018

Ahoj holky, prosim o nazor, zda se vam to taky nezda, anebo zbytecne hystercim. Prestehovali jsme se na mensi mesto a museli zmenit pediatra. Miminku jsou 4 mesice. Dle recenzi jsme vybrali doktorku a kdyz jsme prisli do poradny na 4 mesicni prohlidku + ockovani, privitala nas doktorka s cervenym nosem, kychajici. Miminko zbezne prohledla, u cehoz jsem trnula a na ockovani jsem nekyvla. Celou dobu vsude ctu, jak se na ockovani ma chodit pri absolutnim zdravi mimca i cele rodiny, ale ze bude nemocna doktorka, to me prekvapilo. Premyslim o zmene lekare. Jaky je vas nazor? diky

ariadna12
17. led 2018

No mela zustat doma a nezvat si mimina. Asi bych tez uvazovala o zmene pediatra. Pokud je nezodpovedna v tomhle, tak i v necem dalsim.

kjajule
17. led 2018

Naše doktorka , když je nemocná tak má za sebe zástup. Pokud má jen rýmu vždy má roušku, stejně tak sestřička...Je to opravdu dost nezodpovědné chování ☹

ceriii
18. led 2018

Vzhledem k tomu, že pokud používá rukavice, tak je šance na přenos prakticky nulová, tak bych to neřešila. Spíš si vygooglete jak se rýma a další chřipková onemocnění přenáší. Vaše doktorka to zřejmě ví a proto je jí jasné, že není pro děti nijak nebezpečná.

dupys87
18. led 2018

Ono sehnat zástup ze dne na den někdy třeba nejde. Tím spíš na malým městě. Doktorů tam bývá málo, a někdy holt vyhodnotí tu svoji nemoc tak, že "s tou rýmou to tady musím dát, nemůžu lidi nechat bez ošetření". Samozřejmě to není dokonale správně a má to hranice (horečka, angína atd...). Já bych při vyšetření "netrnula" ale normáně slušně se jí zeptala, zda je nemocná a jak to jde dohromady s naší návštěvou. Pokud je vybraná dle dobrých referencí, tak to bude umět vysvětlit, a je škoda ji měnit. Je to o komunikaci. Když začne být na ten dotaz hnusná, tam bych změnu doktora řešila.

alkuska
18. led 2018

Souhlas s @dupys87 . Klidně mohla onemocnět ze dne na den a nechtěla zavřít ordinaci jen tak a nechat pacienty bez ošetření. Jako všechno je to o domluvě a komunikaci.

kajalka
18. led 2018

@ceriii Kapénková infekce ti asi nic neříká?

@ariadnaa Měla mít roušku a prevence odvolat, ty zas nijak extra nehoří..

fallingstars
18. led 2018

Já bych to teda neřešila, je podle mě rozdíl, jestli je miminko samo nemocné nebo někdo z jeho rodiny, s kým je ve styku denně víc hodin, nebo člověk, s kterým je deset minut...kdyby to bylo tak zásadní, bylo by v doporučeních na očkování “nesmí 14 dní dopředu přijír do styku s nikým ani nachlazeným”....kolikrát to na člověku není ani vidět, kamarádky chlapeček měl letos zápal plic a jen občas zakašlal, to by člověk musel být v izolaci. Neřešila bych.

astyna
18. led 2018

Z vlastní zkušenosti fakt stačí málo, nebo máme všichni v rodině velmi oslabenou imunitu. Všichni 4 jsme chytli od tchýně, kterou jsme viděli jen u oběda - takže cca 15minut - rýmu a kašel, z čehož jsme se dostávali asi měsíc, protože jsme si to rozdávali jako černého petra. S tchýni jsem si jen podala ruku, prohodila pár slov a zase jsme jeli. Vím, že to jsme to měli od ní - protože starší byl po očkování, nikam jsme předtím nechodili, nejezdili, manžel měl dovolenou, takže jsme to nikde jinde čapnout nemohli.

Já bych se ve dveřích otočila a odešla s tím, at mě sestra přeobjedná.

astyna
18. led 2018

@fallingstars

Ideální stav před očkováním je nikam nechodit mezi lidi, aby jsi věděla, zda u dítěte nespí inkubační doba nějaké nemoci, nejlépe 2 týdny se nevystavovat styku s cizími lidmi v uzavřeném prostoru (herny např. - to je semeniště všeho).
Já to tak dodržuju vždy před očkováním a nikdy problém poté nebyl.

barchen
18. led 2018

@ariadnaa Stalo se mi to i u obvodní lékařky. Pokud je to rýma (viróza) a chytlo jí to ze dne na den, je prakticky nemožné sehnat zástup a přeobjednat pacienty. Maximálně dát cedulku na dveře s odkazem a v ordinace nechat pouze sestru (upřímně, kolik lékařů má webovky a ještě je umí spravovat a kolik pacientů to čte). Obvykle používají roušku a rukavice, nebo dezinfekci rukou. Měla roušku? Pokud ano, nic bych neřešila ani v takovémto případě, pouze bych oblečení, co mělo na sobě dítě a já dala hned do pračky. Já osobně to dělám po každé návštěvě lékaře.

fallingstars
18. led 2018

@astyna Ideální stav podle koho? Nikde se neuvádí nutnost vyhýbat se dva týdny před očkováním kolektivu a uzavřeným prostorám, nebo jsem se s tím teda nikde nesetkala...já jen napsala, že mě osobně to přijde přehnané a stejně tak mi přijde přehnané být dva týdny v izolaci...

ariadnaa
autor
18. led 2018

@ceriii
Rukavice nemela a pokud tedy vim, ryma se prenasi kapenkovou formou a tudiz staci nad oslabenym ditetem promluvit (to mi rikala predchozi doktorka, kterou jsme bohuzel museli opustit). Nemela ani tu rousku. Chapu, ze je tezke ze dne na den zavirat ordinaci, ale objednane prevence odvolat mohli, kort miminka.

iva27
18. led 2018

@ceriii kapenkovym prenosem cili vzduchem pokud jde o chripku..minimalne by mela mit rousku pres usta a nebo neordinovat.

ariadnaa
autor
18. led 2018

@barchen
Jasne, kdyby dala aspon cedulku na dvere (beru ze web ne kazdy spravuje ci pouziva), brala bych to a proste se po prichodu otocila a s mimcem odesla a preobjednala se. Ale ne, normalne nas prijala, mimcu se venovala sestra, doktorka sedela dal u sveho stolu, tak jsem si rikala nebudu za hysterku, no ale pak se zvedla a bez rousky, rukavic nebo umyti rukou zacala malou vysetrovat vc.sahani na pusinku. Je pravda, ze jsem mela zasahnout, moje chyba, ze jsem blbec slusny a bazlivy, ktery nechce jit do konfliktu. Bohuzel mam k lekarum stale duveru a respekt, toto bylo poprve a dost me to poucilo. diky vsem za reakce 😉
p.s. obleceni sve i ditete taky hned peru 🙂

barchen
18. led 2018

@ariadnaa Ještě hned jsem si říkala, jestli třeba neměla jenom nějakou alergii...Ale nechci zbytečně spekulovat. Protože píšete, že očkování posunout nebyl problém a pokud je vstřícná a pečlivá v jiných věcech a má dobře vybavenou ordinaci (třeba CRP...), tak je škoda hned ji kvůli tomu změnit, pokud to nebyla kapénková viróza. Přijde mi to velice zvláštní, že pokud sama ví, že něco má, nepoužije roušku. Ale rozhodnutí je samozřejmě na Vás. 🙂

zuzineckah
18. led 2018

U nasi mudr se taky stalo,ze byla nemocna a sestricka volala at s miminem do poradny nechodím pokud je ok a vysvetlila proc. Preobjednala nas na jiny termin. Tohle zni az neuveritelne a jednoznacne to bylo ze strany doktorky nezodpovedne.

astyna
18. led 2018

@fallingstars

Dle mě - matky dvou dětí, které neměly nikdy žádné vedlejší účinky po očkování. Inkubační doba je mrcha, pak je tady článků o tom, jak děti mají silné vedlejší účinky, meningitidu po očkování apod. Je to nezodpovědná osoba, která se dobrovolně vystavuje dětem, které může a asi i nakazí.

Nejsi v izolaci,chodí se ven, jen se vyhýbá kolektivu, kde každý všechno po všech oblízne, chytne, ulepí, vypije apod. Syn měl vždy po podobných návštěvách rýmu, co mezi děti takhle nechodíme, je zdravý. Díky bohu máme i skvělou paní učitelku ve školce, která nemocné děti posílá domů. A pokud je nemocná, má záskok.

Ty si to dělej, jak chceš, já píšu svůj názor.

ceriii
18. led 2018

@kajalka @iva27 @barchen @ariadnaa A přesně proto jsem navrhovala ten google. Nevím, jestli má cenu vysvětlovat to tady na fóru, ale zkusím to. Kapénkovou infekci samozřejmě znám, ale je velmi těžké se skrz ní nakazit (respektive takhle- je těžké se přes ní nakazit chřipkovým onemocněním). Dělala se na to řada výzkumů a šance přenosu je mizivá. Navíc, aby to bylo možné, musí kapénky obsahovat přímo hlen, což se děje jenom během velmi krátké fáze nemoci. Sliny viry prakticky neobsahují. A to by ještě paní doktorka musela na dítě kýchnout z velké blízkosti, aby tam vůbec byla šance.
Většina přenosů chřipkového onemocnění probíhá tak, že dojde ke kontaktu tekutiny obsahující virus (tekutina z nosu, hlen) se sliznicí nosu nebo úst. Nejtypičtěji tak, že se při cestě v autobuse nebo tramvaji dotknete madla a poté si otřete nos nebo se dotknete úst.
Dokonce se dělaly i výzkumy přenosu mezi osobami v jedné domácnosti. Zkoumali, jestli se od jednoho nakaženého nakazí i další členové domácnosti. Výsledky by vás asi překvapily- pokud opravdu onemocněli, obvykle to bylo způsobené jiným kmenem nemoci než měl první nakažený ( to znamená- nakazili se jinde). A to byli v každodenním mnohahodinovém kontaktu. Závěr je, že některé rodiny zřejmě mají díky životnímu stylu shodně oslabenou imunitu, ale to už patří do jiné diskuse.
Takže abych to shrnula- pokud jela matka s dítětem MHD, měli mnohem větší šanci nakazit se tam než u doktorky. Takže pokud jinak vyhovuje, klidně si jí nechte. Zase na druhou stranu- není zas tak moc lékařů, co má takhle dobré virologické vzdělání a většina věří běžným mýtům o přenosu nemocí- a to nejenom těch chřipkových (viz to, co zakladatelce řekla její první doktorka), takže je možné, že je opravdu jenom bezohledná :D

iva27
18. led 2018

@ceriii Perfektne vysvetlene.Ale my,co nemame tak dobre virologicke vzdelani se moc nehrneme do prostoru,kde nekdo kycha,smrka a ocividne mu neni dobre..natoz s detmi..Kazdy by se mel "chranit" a ne v danou chvili spekulovat.
Pokud je p.Dr jinak dobra,tak bych ji take nemenila a ockovani odlozila( jak uz bylo napsano vyse)

barchen
18. led 2018

@ceriii Moc zajímavé, myslím to vážně. A zeptám se jako laik, pokud mi tedy prosím odpovíte, je tedy naprosto zbytečné zakazovat mému zdravému dítěti hrát se v čekárně u lékaře s hračkami, se kterými se denně hrají nemocné děti (virózy, chřipky...), aby se zbytečně nenakazilo - jelikož jsem měla za to, že virové kapénkové onemocnění (a tedy že virózy a chřipky jsou kapénkové infekce, nebo ne?) se drží a přežívá hodiny až dny na různém povrchu (látka, plast, guma..), stejně tak je zbytečné posílat manžela spát do hostovského pokoje, když z venku dotáhne virózu a vždy projedu dez. obrouskem kliky a zapínače nebo prát častěji oblečení zejména to na ven v době chřipek a viróz? Chřipku jsem neměla již léta ale virózu obvykle chytnu ať dělám co dělám, když ji někdo dotáhne domů nebo se setkám s někým nemocným - alespoň tak si to myslím. Děkuji.

ariadnaa
autor
18. led 2018

@ceriii
Toto jsem skutecne nevedela a myslim, ze podobne je na tom 99% populace vcetne lekaru. Nicmene to nic nemeni na faktu, ze lekarka se dle meho chovala nezodpovedne, neb pokud mela cerveny nos, jiste smrkala a do kontaktu s hleny prisla a bezprostredne pred vysetrenim dcery si nemyla ruce a otevirala ji pusinku. Tudiz prenos nemoci mozny je i dle toho, co popisujete. Zvlastni, jak tyhle detaily dochazi cloveku az pote, pri vysetreni na me mluvila jeste sestra a nebyla jsem dost pozorna. Nevadi, pro priste budu ve strehu, jsem zatracene poucena a jen se modlim, aby dcera neonemocnela. Clovek se porad uci..

dupys87
18. led 2018

Že neměla roušku je chyba. Nebo si ji třeba zapomíná automaticky brát i na miminka, protože má zafixováno, že některé starší děti se obličejů v rouškách bojí. Já osobně v období nachazení naopak v ordinaci roušku nesundám, pacientům stačí vysvětlit, že přece jen koukám do krku 20-30 lidem denně. Ale mohla jen zapomenout, proto bych se právě slušně zeptala, že co se děje, to nepovažuju za nějakou provokaci ke konfliktu nebo projevení nerespektu k lékaři 🙂. Jsme všichni jen lidi, ale ona má zvládat práci s různými typy osobností.

ariadna12
18. led 2018

@ceriii Vyzkum nevyzkum. Chytilas nekdy chripku? Kapenkovou infekci? Jako mala? Nebo treba od nakazeneho kolegy v praci? Ja teda ano. A nejen ja, cely barak😊. To neni mytus, ani vyzkum, ale realita.

astyna
18. led 2018

Mě se nezdá, že by ten přenos byl tak mizivý, to by pak nebyly chřipkové epidemie, tolik těch kmenů zase existovat nemůže a někdo musí být přenašeč, do psa nebo kytky to nedostaneme...Když vidím, s čím chodí některé děti do kolektivu, chrchle jak šráky zelené od hlenů a toho se jako nemám bát jo 😀 jak píše ariadna12 - user experience je jiná než výzkumy.

karlajasmine
18. led 2018

@astyna ja jsem dřív taky dodržovala nejaky to vyhybani se lidem dva tydny před ockovanim.. no a potom jsme měli jet na velmi drahou dlouho dopředu plánovanou dovolenou, tak jsem taky peclive dodržela to, ze jsme 14 před dovcou nebyli v MHD, v zadne herne, pomalu ani v obchode, jen doma a venku na hristi a prevazne sami.. no a syn dostal v den odletu zanet stredniho ucha a skončil na antibiotikách (zatím jedina antibiotika, který mel..)... Takze asi tak... od ty doby na tyhle věci kaslu a chodim mezi lidi normalne.

astyna
18. led 2018

@karlajasmine

Ono bohužel, jak má něco chytit, tak to prostě chytne. Sousedka přinesla domů černý kašel, sama ho neměla, ale nakazila tím malého kojence, její manžel byl na rodičáku. Manžel domů také občas přinese nějakou "libůstku" - naposledy jsme měli nějakou týdenní střevní chřipku, ale hlavně teda já, manžel to měl jen pár dní, starší jeden "prd" navíc a nejmladší kojený vůbec.

karlajasmine
18. led 2018

@astyna to je teda pech s tim cernym kaslem :(.. snad je kojenec v poradku!

fallingstars
18. led 2018

@astyna To, že Tvé děti nikdy neměly žádné vedlejší účinky po očkování, možná nemá vůbec nic do činění s tím, že dva týdny předem nechodíte do kolektivu... je to Tvůj, ale ničím nepodložený závěr.

Já taky píšu jen můj názor a ano, dělat si to budu, jak budu chtít, jakož asi i Ty 😉

kamimnichov
18. led 2018

S rouskou souhlasim. Sama bez ni nikdy neordinuji- neb nechranim tim jen pacienty, ale predevsim SEBE. Na druhou stranu bych to take nezvelicovala. Copak nikdo z vas nebyl v praci nekdy s rymou? Kdyby mel lekar pri kazdem teceno z nosu zavrit, tak tam vecne nebude!

ariadnaa
autor
19. led 2018

@kamimnichov
Do prace s rymou chodi asi kazdy, ale ke zdravym miminkum s rymou leze jen idiot, to se na me nezlobte. Jak jsem psala uz na zacatku, neslo o akutni osetreni nemocneho ditete, ale o tyden predem objednanou poradnu pro kojence s ockovanim! Dite pred nami skutecne oockovala, ja ockovani dcery odmitla.
Nicmene, aktualni situace je takova, ze dcera celou noc proplakala s ucpanym nosikem, nemohla poradne pit, me ceka v utery operace, takze se mi to moc "hodi". Lekarce skutecne podekuju za bezva peci..

drakenn
20. led 2018

Já nechápu, že jste se neozvala. Já osobně bych se snažila chránit své dítě a řekla bych si buď o odložení prohlídky nebo bych vyžadovala u dr. roušku! A ne tam stát jak píchlé kolo a pak se stresovat, jestli to bude mít následky.