Neočkující rodiče - proč neočkují, imunita dětí atd.

iiivvveeettt
23. lis 2013

Chtěla bych položit otázky pro neočkující rodiče a třeba i vyvolat diskuzi, jak to máme. Vím, že hodně diskuzí na nějaká témata tu už asi jsou, ale chci co nejaktuálnější odpovědi.
1. Kdy jste se rozhodli své děti neočkovat?
2. Proč?
3. Jak to vzal Váš pediatr? Měnili jste ho?
4. Jaké nemoci prodělali vaše děti? (věk, kdy nemoc prodělalo, jak to zvládlo)
5. Jak reaguje vaše okolí? (rodina, přátelé)

Děkuji za odpovědi. Popř. odkaz jestli tu už podobná diskuze je.

1. V těhotenství jsem se očkováním zabývala, poté se nechala přesvědčit k základnímu očkování - neočkování je jen móda přeci - dala jsem 1. hexu na 12-ti týdnech, poté jsem chtěla schéma 2+1. Na konec jsem měsíc každou volnou chvilku věnovala studiu a řekla NE.
2. Dospěla jsem k názoru, že očkování je jen fraška. Nejen, že nefunguje, ale navíc škodí. Je to nechutný obchod farmaceutických firem.
3. Pediatra to moc dobře nepřijala, na další kontrolu se chystáme za pár dnů. Pokud nebude zbytí budu hledat jinou doktorku ( Liberecký kraj).
4. Teď na 6. měsících jsme měli 6. nemoc, malá ji zvládla bez problémů, vysoká horečka byla jen jeden den, druhý den zvýšená teplota, poté se osypala do dvou vyrážka zmizela.
5. Rodina to ještě neví celá - skoro všichni, ale reagovali negativně. Nikdo nás zatím, ale o opaku nepřesvědčuje. Jen jsem pro každého moc chytrá a přeci o tom nemůžu vědět víc než doktor... O mnoho přátel jsem přišla - hlavně u proočkovacích jedinců... Nelituji, vím, že pro své dítě dělám to nejlepší.

hojda
23. lis 2013

Mě zajímá to scháme 2 plus 1 u hexy. Takle to myslím mají na Slovensku, ptala jsem se dr. a prý to u nás nejde.

iiivvveeettt
autor
23. lis 2013

@hojda v příbalovém letáku se o schématu píše, že je buď 3+1 nebo 2+1. První dávka se dá nejdříve ve 3. měsíci, druhá za dva měsíce, poté přeočkování za půl roku. Co jsem četla tady by to měli snad také brzy udělat, skoro všude je již schéma 2+1. A u nás to jde, doktorka má špatné informace. Nevím teď, ale co je přesně ve vyhlášce, třeba napíše někdo, kdo ví víc. Já už to vypustila, vzhledem k tomu, že neočkuji... Snad jsem aspoň trošku pomohla.

hlasil
23. lis 2013

@hojda
@iiivvveeettt Schéma 2+1 neodpovídá vyhlášce, ale fakticky to samozřejmě jde (stejně jako jde neočkovat 😉). Záleží jen na jakého pediatra narazíte.

Viz
http://portal.gov.cz/app/zakony/zakonPar.jsp?pa...
http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/oc...

tvarohacek
24. lis 2013

podle mého je úplné neočkování větší zlo než třeba podle individuálního očkovacího plánu.

leni78
24. lis 2013

1. V tehotenstvi.

2. Vakcína je Imho větší riziko poškození organismu, než riziko prodelani nemoci.

3. Špatné.

4. Žádné.

5. Pochopitelně spatne, kdo si sám nenastuduje info o problematice, je vystaven pouze lobby z médií.

picasso
24. lis 2013

@tvarohacek tady se ptají neočkujících maminek, tvůj názor patří do jiné diskuze 🙂

picasso
24. lis 2013

@hojda nezlob se, ale tvůj dotaz patří do jiné diskuze 🙂

iiivvveeettt
autor
24. lis 2013

@tvarohacek tato diskuze nebyla založena pro lidi zastávající očkování - název diskuze je NEočkující rodiče... 😉

hojda
24. lis 2013

@picasso Já se nezlobím, jen jsem reagovala, na to co psala v textu dotazovatelka, tak nevím proč bych se měla ptát v jiné diskuzi, když reaguji na informace od ní.

rory_g
24. lis 2013

1. v těhotenství
2. nů jsou podle mě horší, než možné riziko nákazy chorob, proti kterým se očkuje, bez očka si myslím, že má dítě lepší imunitu
3. první pediatra děs běs, nezajímal ji motorický vývoj, prostě nic, než kdy budeme očkovat...změnili jsme, druhá pediatra úplně v pohodě
4. ani jednu, ani rýmu, nic. Byl na operaci menší vvv a vše zvládl v pohodě, bez nákazy čímkoli
5. překvapivě dobře

killi
24. lis 2013

1.V 5 letech
2. mám naprosto stejný názor, je to jen fraška, ubližuje to dětem a je to jen nechutný obrovský business.
3. změnili jsme a jsem ráda, nová doktorka má lidský přístup a léčí i přírodně a pomocí homeopatik.
4. akutní zánět ledvin v roce( bývalá mudra nepoznala zánět moč. cest a zanedbala péči) takže po týdnu už jsme leželi se zánětem ledvin, běžné nachlazení, histam. intolerance, zánět moč. cest ve 2 letech, neštovice, časté zahlenění
5. okolí mě celkem nezajímá, s nikým to neprobírám, je to čistě naše věc 😉

verusa.j
25. lis 2013

Ahojík, tak odpovím:
1. O očkování jsem se zajímala už v odbě těhotenství, byla jsem přesvědčena o odkladu, šetrnějí schéma a nyní je dceři 20 měsíců, je stále neočkovaná a já nevím, jstli kdy bude, nejsem definitivně rozhodnutá
2. Velký počet než. účinků, obsah chem. látek ve vakcínách, příběhy maminek, realná hrozba nemocí
3.Naprosto v pohodě, vše je na nás, řekl jen svůj názor a zbytek je na nás, neměnila bych
4. Asi dvakrát rýma a jednou šestá nemoc v 11 měsících, je kojená
5. Okolí o tom moc neví, kdo jo, nevyjadřuje, jsou asi tolik tolerantní, ačkoliv tuším že nesouhlasí, tak nic neříkají, moji rodiče ví, manželovi ne

monenta
4. pro 2013

Ahoj, zatím jsme taky neočkující..stále se rozhodujeme..z plánovaných 10m jsme to přeložili na rok a pak se uvidí..
1. začala jsem se zajímat v těhotenství a to díky MK a musím přiznat, že nenarazit na téma očkování tady (jinde jsem tu čest neměla), tak očkuji vším a podle očkovacího kalendáře. ach ta nevědomost 🙄
2. složení vakcín, nežádoucí účinky, nechci očkovat všechny "povinné" nemoci a hlavně příběhy maminek
3. zatím bez problémů 🙂
4. zánět spojivek..jinak nic
5. nekomentují to (rodina); komentují, ale respektují (přátelé)

anetka1701
4. pro 2013

1, Mně hrozně štve, že jsem se touto problematikou nezačala zajímat dřív :o( První dcera má schéma 3+1 Hexy (nepovinný jsem intuitivně odmítla) a první očkování ve dvou měsících... :o( MMRko jsem už měla nastudované a dostala ho po 2. roce a druhou dávku "odloženou" na neurčito (=nikdy). U druhé dcery jsem si vydupala schéma 2+1 hexy - 1.dávka 4.měsíc (nechala jsem se natlačit kvůli tomu, aby se to stihlo do zimy kvůli nemocem). MMR stejné schéma jako první dcera.
2, intuitivně zkracuji a zmenšuji škodliviny, které jí jdou do těla
3, doktorka nesouhlasí, ale respektuje. Nechala mně podepsat, že rizika beru na sebe, je z obliga a vlastně i v pohodě
4, zatím nebyla krom nachlazení nemocná ani jedna
5, s rodinou to neřeším - nic jim do toho není. Manžel chce očkovat alespoň něco (do MMR mně doslova natlačil) jinak to nechává na mně... Přátelé jak kdo - ale kamarádky s mladšími dětmi pak i chodí pro rady co mají dělat a co doporučuji vynechat a tak :o)

daasenka85
5. pro 2013

1. Ještě nejsem rozhodnutá, ale na druhou stranu si nedovedu představit, že ji "nastavím" k píchanci ☹ Měla jsem hodně komplikované těhotenství, takže zajímat jsem se začala až po porodu. Redukuji a redukuji. Hexu určitě nechci, chtěla jsem Pediacel, i ten mi přijde hodně. Kdybych měla možnost, zvážila bych bivalentní vakcínu "záškrt, tetanus", popřípadě trivalentní - záškrt, tetanus, obrna, zkrátka ne černý kašel (vzrůstající případy navzdory očkování, veliké riziko z tohoto antigenu ve vakcíně)...
2. Přídatné látky ve vakcínách, osobní zkušenosti jiných maminek, selský rozum (jak může cizorodá látka fungovat? kdyby vypukla epidemie dané nemoci, pravděpodobně úplně jiný kmen..), černý kašel u očkovaných dětí.
3. Špatně, navíc neočkuje nic jiného než Infanrix hexa, takže na změnu dojde..
4. Malé je jen 9 měsíců, ale zatím jednou rýmu asi před 2 měsíci (říjen 2013); ve 4,5 měsících (červenec 2013) jednu virózu s vyšší teplotou (okolo 39 stupňů, kašel, rýma) - léčili jsme jen Prospanem na kašel, vypotila se sama bez antipyretik, teplota naštěstí jen pár hodin; teď lehce kucká a kýchá, asi nemá teplotu, snad bude brzy ok..
5. Tady je veliký kámen úrazu. Máma je praktická doktorka (pro dospělé), argumentuje mi nejvíc tetanem (nad tím uvažuji nejvíce z očkovaných nemocí), ale sama uznává většinu mých argumentů, připadá mi, že je díky své profesi "naočkovaná", přiznala, že jim na seminářích doporučují očkovat těhotné proti chřipce (což by prý nikdy neudělala!!), samotné jí některé věci nesedí, nicméně, když připustím, že uvažuji nad neočkováním, může se zvencnout, jak vyvádí. trochu se bojím, že mě ovlivní a to v žádném případě nechci, tlačí mě slovy "Pediacel v roce je kompromis, zlatá střední cesta, bláblá..". Manžel a jeho rodina se o očkování absolutně nezajímají a proto jsou všichni spíš proočkovací, manžel argumentuje, že na netu jsou samé bláboly, apod. Takže podpora moc ne :-/

spadol
10. led 2014

ahoj,
chci se zeptat jestli neznate nekdo pediatra na olomoucku, ktery by byl alternativni a toleroval by neockovani pripadne individualni pristup?
Ockovat nechci, maly ma 7 měsícu a jeste jsme neockovali, ale doktorka me do toho uz zene, volala jsem ji ze bych to jeste posunula, ale rikala mi at prijdu, ze sedmej mesic je hranicni ze musime naockovat. Tak jsem ted z toho takova spatna a nevim co delat.

jetynka
10. led 2014

Já jsem sice očkující, ale ráda jsem si to tady přečetla, protože jsem dneska jiného názoru a hodně mě zaujal bod 4. - nemocnost neočkujícího dítěte. když to zpětně porovnám s mými očkovanými dětmi tak je to hodně velký rozdíl.
Hlavně u syna, ten když byl očkovaný jednou nejmenovanou vakcínou na pneumokoky + co má zabránit častým zánětům středního ucha apod. tak opak je pravdou, pneumokoka jsme naštěstí neměli a nikdy mít nebudeme doufám, ale ty záněty uší, s těmi jsme si to užili. Takže na tom očkování něco bude. Pokud jsem vám narušila téma omlouvám se, klidně příspěvek smažte 🙂

daasenka85
10. led 2014

@spadol vím, že je to nepříjemné, ale nenechala bych se zvyklat doktorem, který se dá změnit. tlačí Tě maximálně proto, že se bojí, že ON z toho bude mít problémy! Určitě to není z důvodu zdraví Tvého miminka, bohužel :-/ :-P ale znám to, si vždycky připadám, že se mám málem omluvit za to, že zatím neočkujeme, což je samozřejmě logicky blbost, ale ty pocity tam jsou ☹

spadol
10. led 2014

@daasenka85
Je to presne tak, taky mam pociti, jako ze delam neco spatneho a ze ja jsem ta spatna, ale je to tak ze ja jsem jeho matka a tak si muzu rozhodovat co chci a co nechci aby se delo s mym ditetem. Takze v pondeli jedu za dr. se domluvit ze jeste ockovat nechci a a odsunu to co jen to bude mozne. Chi se taky zeptat doktorky na ten pediacel 2plus jedna. Tak uvidime jak se domluvimes doktorkou, kazdopadne doktroka je jinak strasne hodna, tak bych nerada menila.
Do 18ti měsíců se prý očkovat nemusí dle pravního hlediska.

kajalka
10. led 2014

@spadol Dle vyhlášky máš mít do 18 měsíců naočkováno. Pokud to ale porušíš, po roce je tento přestupek promlčen a nikdo ti nic nemůže. Hrozila pokuta z hygieny, ale to už je taky pasé.

pisisvori
10. led 2014

@iiivvveeettt stejně jsme to nepochopila, mohla bys trochu polopaticky co je 3a1 a co je 2a 1? Díky

pisisvori
10. led 2014

@jetynka já teda nevím, kde jsi vyčetla, že neočkované děti jsou zdravější než ty očkované??? Zaprvé těch neočkovaných je tak málo, že se to asi těžko dá srovnávat, aby to bylo věrohodné a za druhé mezi očkovanými jsou miliony dětí jako moje dcera, která stonala poprvé až ve 26 měsících (do té doby ani rýma). Od nástupu do školky má samozřejmě tak 4-7 x za rok virozu 1x ročně angínu.
Já teď taky hodně o očkování čtu a u dalšího dítěte uvažuju o alespoň odsunutí, ale právě takové podobné "dezinformace" a časté překrucování, které se objevuje v argumentaci fanatických neočkovačů mě trochu odrazuje☹.

pisisvori
10. led 2014

a aby nedošlo k omylu tak tou virozou myslím i běžnou rýmu bez teploty, se kterou 90% dětí chodí do školky, ale já jí nechávám doma.

daasenka85
10. led 2014

@pisisvori no jasně, to mě taky trochu "pobavilo". tak abych Tě uklidnila, naše malá (10 měsíců) je (zatím??) neočkovaná a už třikrát měla virózu 😉 jednou (4,5 měsíce ☹ ) dokonce teplotu skoro 39..

pisisvori
10. led 2014

@daasenka85 🙂. Nejhorší na tom je, že dobrat se pravdy asi vůbec nejde☹. Je jasné, že očkoání jako takové je potřeba a je dobré a na druhou stranu je jasné, že zájmy farma firem a jejich výdělky mají velký vliv na vše kolem toho takže vakcíny nemusí být ty nejlepší a lidé jsou přemlouváni k očkování na "zbytečnosti"...kombinace moc nemocí v jedné vakcíně, očkování v moc nízkém věku.....Není to jednoduché, když chce šlověk pro děti to nej nej nej🙂.

ululul
10. led 2014

Maminky, všude čtu, že mi nevezmou dítě do školky bez úplného očkování. Já očkovala u syna (21 měsíců) hexavakcínu, ale zarděnky, příušnice spalničky očkovat nebudu. Jaké máte zkušenosti se státní MŠ? Vzali Vám dítko? Dá se to nějak obejít?

daasenka85
10. led 2014

@pisisvori no, asi se hlásím k fanatičkám, ale pomalu asi přestanu očkování věřit. jasně, když čtu vesměs "jen" názory proti, tak se to dá očekávat. na druhou stranu, když slyším někde argumenty pro očkování, smrdí mi to. dostal se mi do ruky časopis vydávaný ČLK (máma je doktorka a myslela si, že mě to přiměje očkovat, opak byl pravdou!) - takové slinty typu, že v Maďarsku rodiče mohou být trestně stíhaní za neočkování dětí (jaksi zapomněli dodat, že v Německu, Rakousku, (tuším) ve VB a spoustě dalších zemí okolo nás je očko čistě dobrovolné!); že maminky neočkující své děti ohrožují celou společnost (opět opomenuli sdělit, že očkování funguje pár let, takže koneckonců my všichni jsme nechránění, můžeme onemocnět a kohokoliv nakazit, i taková učitelka v MŠ), že samotné očkování vymýtilo infekční choroby (kam se poděl mor, skvrnitý tyfus - kolik lidí za války na něj umíralo, kolik umíralo na obyčejnou "virózu", která se zvrtla?), je víc než jasné, že když někdo nemá dostatek stravy a žije v nevyhovujících hygienických podmínkách, do toho vykonává těžkou fyzickou práci, tak pak se takový organismus těžko brání nemocem :-/ jasný, teď máme "všeho" dost, taky jsem si říkala, že kdyby třeba vypukla velká epidemie, nebo přišlo těžké období (nechci domýšlet jaké!!), uvažovala bych jinak. na druhou stranu mě napadá, že ta epidemie by byla stejně proti jiným kmenům a bakterie zmutované. jediné, co v mých očích stojí za veliké zvážení, je tetanus (kdyby třeba muselo děťátko - schválně mluvím obecně - na operaci a nebylo očkované, nevím, sice pracují se sterilními nástroji, ale i tak, jizva, stehy...?). I tak u mě někdy vítězí pocit, že to očkování přeci nemůže fungovat - když se do těla vpraví směsice cizorodých látek pomnožených na kuřatech, telatech, atd...?? vím, zjednodušuji!
nerada bych, aby to znělo jakože chci někoho přesvědčit, očkování je fakt tak rozporuplné téma, že si musí každý zvážit plusy a mínusy, nikdo nemá právo za nás rozhodovat. jen jsem chtěla popsat způsob mého přemýšlení v posledních dnech, čímž nevyvracím, že se někomu může zdát vadný 😀 😉 a taky samozřejmě nevylučuji, že názor nezměním, tlak z mé rodiny na základní očkování je obrovský

ajinkafo
11. led 2014

@daasenka85 skvělý názor, vidím to stejně! Jen ti zarytí zastánci očkování tyhle argumenty nikdy nepřijmou. O tetanu taky přemýšlím, jen teda z jiného důvodu. Operace bych se vůbec nebála, nástroje jsou sterilní, předpokládám, že do jizvy nebudeš patlat hlínu a hnůj 😉 Dcerka byla operovaná neočkovaná a nikdo se nad tím nepozastavoval...

orchidis
11. led 2014

@iiivvveeettt Ahoj, prosímtě, nevíš náhodou, jestli moc vadí, když je při schématu 2+1 podána druhá dávka už za měsíc a půl?
My dostali první v 4,5 měsících, druhou za 1,5m a třetí chci za toho půl roku.

daasenka85
11. led 2014

@ajinkafo děkuji za názor 😉