Nepovinná očkování. Dávali jste očkovat? Reakce?

12. črc 2020

S manželem se rozmýšlíme, zda naší dceru máme nechat očkovat (samozřejmě nepovinná očkování - pneumokoky, meningokok). Pediatr nám řekl ať si to v klidu rozmyslíme, chtěli jsme vědět i jeho názor, a on nám řekl, že kdybysme četli info na internetu, ať všemu nevěříme, zároveň nám ale řekl že nebude lhát, že se můžou objevit i nežádoucí účinky očkování. A u těch pneumokoků že se za život naše dcera setká s nějakými respiračními onemocněními, ať je očkovaná nebo ne. Tak nevím... Vy jste dávali očkovat? A popřípadě byly nějaké reakce?

jjasmina
13. črc 2020

Z nepovinnych jen meningokoka, první dávka bez reakce

zavodnice
13. črc 2020

Zatím jen prevenar, do budoucna bych ráda ještě encefalitidu a možná hepatitidu A.

martt
13. črc 2020

Máme mladší i starší syn mají pneumokoka, a starší ještě klistovou encefalitidu. Mladšího chceme nechat očkovat proti klistovce. A ještě u obou zvažujeme menigokoka.

lenkajan
13. črc 2020

Meningokok, u obou dětí, obě dávky bez reakce.

verionka
13. črc 2020

Obě děti pneumokoky a meningokoka a do budoucna ještě žloutenku, případně klistovku.

mona91
13. črc 2020

Syn má rotaviry, prevenar 13, bexero. Všechno bez reakce, jen protivny den po ockovani ale to má vždy, to měl i po Hexe. Ještě budu davat ty druhé meningokoky. Sama mám v okoli par rodin co se s tím setkali a bohuzel i s úmrtím...

verysucha
13. črc 2020

Já nedávám 🙂 jen povinné

pipi_puncocha
13. črc 2020

Ano, meningokoky i pneumokoky, máme i rotaviry. Z očkování mám respekt, ale větší strach mám z těch nemocí než z NÚ. Ale očkovat ohleduplně, nejsem zastáncem více vakcín v jeden den, vždy minimálně měsíc rozestup, zcela fit dítě...

squezy
13. črc 2020

Prevenar 13,vzdy bez reakce

lpch
13. črc 2020

Starsi syn ma prevenar, bexsero a nimenrix (proti meningokokovi), reakce pouze na bexsero - dva dny zvysena teplota, bolest v oblasti vpichu. Nic strasneho, urcite to stoji za usetreni nervu s meningokokem. Mladsi ma rotaviry, prevenar a bexsero. Bez reakce. Za par tydnu nas ceka nimenrix, tak uvidime. Zvazuju u obou jeste ockovani proti zloutence typu A (? snad si to oznaceni pamatuju dobre 🙂

zelenaesmolda
13. črc 2020

mam vsechny nepovinne,rotaviry,meningokoka,pneumokoka,zloutenku A a budu asi i plane nestovice a encefalitidu.zatim u zadneho nemela reakci.

kacka1994
13. črc 2020

Asi bych se neptala jen kdo dal co komu dítěti, ale i kdy 🙂 protože spousta lidí napíše že dítěti dali bexsero, ale platili si to až později... ne že do miminka napíchali všechno najednou do 6m věku :( protože teď je to proplácené pojišťovnou) ;)
My nechali zatím první hexu a prevenar, za měsíc jde na druhu hexu a další druhý prevenar 🙂 Očkuji jen když je zdravý, jedno očkování a minimálně měsíc rozestup. U bexsera mi doktorka řekla že měla u dětí hodně reakcí a to byly starší děti a vůbec se jí nelíbí očkovat to takhle brzo, jen protože pojišťovna řekla že to proplácí když se první stihne do 6m, na druhou stranu mám v okolí maminky co to očkovali klidně i zároveň s hexou a prevenarem a dítě mělo jen horečku, ale nikdy nevíš jak kdo zareaguje no

sudylichozrout
13. črc 2020

Vsrchny tri dcery maji nepovinne meningokoka (obe vakciny) i Prevenar. Nikdy zadna reakce. Ani u jedne, ani na jednu vakcinu.

ivis_b
13. črc 2020

Já dávala Prevenar a teď i Meningokoka (zatím B, ale půjdeme i na tu druhou vakcínu). Synovi budou ale 4, menigokoka bych úplnému miminku nedávala, nemá moc kde se s ním setkat a těch očkování v miminkovském období je i tak hodně. Ideální je to podle mě před nástupem do školky. Reakci měl snad jen jednou, lehce zvýšenou teplotu, jinak nic. Ale nikdy jsem neočkovala nic dohromady, třeba prevenar s hexou bych nedala, všechno zvlášť.

sigyn
13. črc 2020

Ono hodně záleží na rodinné anamnéze. My třeba dáme Hexu/Bexero/Prevenar i rotaviry. Hexu je povinná, tam není co řešit. Bexero nám doktorka řekla, že meningokok je hodně vzácný, ale že průběh je tak rychlý, že bývá často fatální. To nechceme moc riskovat (zvlášť když doktorka je taková laxní, takže by to určitě nerozpoznala). Prevenar dáme hlavně kvůli častému výskytu astma a zánětu uší v rodině. Rotaviry jsme zase dali, protože je měla často neteř. Zatím za sebou máme Hexu+rotariviry (ve 4. měsíci) a dítko jen dva dny více spalo, a pak asi hodinu brečelo před večerním spaním (což přisuzuji tomu, že kvůli prospanému dni se nevyprděla). Nebyla ani teplota či něco jiného. Doktorka to rovnou rozplánovala tak, aby mezi očkováním byl vždy 1 měsíc rozestup.

marti89
13. črc 2020

Nedávala jsem akorát rotaviry a klíšťata, veškerá očkování samostatně s odstupem alespoň 14 dnů. A protože dítě je atopik, tak i mimo rozjetou fázi, aby byla poznat případná reakce. Vše naštěstí bez komplikací.

jana_zofie
13. črc 2020

Budu davat meningokoky, ale asi to do pul roku nestihneme. Zatim mame za sebou prvni davku pneumokoku. Davam radsi zvlast, po hexe reakci nemela, ale po tom pneumokoku mela teplotu nad 38,5, cely druhy den. Ale byla u toho vcelku vychlamana, takze se to dalo.

miba10
13. črc 2020

Máme prevenar, hexu a MMR. V říjnu jdou děti na mengokoka (A, C, W a Y - snad to píšu správě) a pak ještě nechám Bexsero. Pak se uvidí

orisek56
13. črc 2020

Menigokok a prevenar ale obojí až po druhém roce a úplně v pohodě. Oproti tomu povinná očkování obě dcery snášeli s problémy. U Hexy u obou vy stoupla fontána a museli jsme být na pozorování v nemocnici.

orisek56
13. črc 2020

* fontanela

inkheart
13. črc 2020

Zatím jsme dávali rotaviry a budeme určitě dávat i pneumokoky a meningokoky. Děsí mě, že v případě těchto nemocí bývá průběh velice těžký a dítě často skončí v nemocnici. Osobně se moc vedlejších účinků nebojím, spíš se bojím těch nemocí 🤔

iris92
13. črc 2020

Ja jsem nechala dat synovi vse, vsechno mi prislo dulezite. Takze ma rotaviry, pnemokoka, ted dostal prvni davku meningokoka. Vse bez reakce, maximalne mirna teplota, ale to mel tusim na jednu davku hexavakciny, ne na nepovinne.

beatty
13. črc 2020

Syn 6 mesicu - zatim naockovana 1x hexa, 1x Prevenar a 1x Bexero. Rotaviry nam prisly zbytecne. Zato u ostatniho nechceme riskovat pripadne onemocneni.
Kvuli covidu jsme po dohode s doktorkou dokonce ockovali hexu a prevenar najednou. A jedina reakce byla, ze byl ten den spavejsi. Jinak u vseho bez reakci.

cherie24
13. črc 2020

Já dávala prevenar, reakce žádné neměla, ale nestihla jsem naočkovat druhou dávku do jejích 6ti měsíců a místo 400 jsem platila 1500. Tak si to kdyžtak hlídat, do kdy co hradí pojišťovna 🙂

andelicka
25. dub 2022

Obě děti mají Prevenar 13 a teď zvažuji u mladší meningokoka😊