Očkování a rozložení. Zkušenosti?

marketanovakova14
31. kvě 2022

Ahoj, na konci týdne máme jít s dcerou (9 týdnů) na první očkování. Doktor nám navrhuje očkovat vše najednou - hexa, prevenar a rotateq. Mně se toho zdá moc najednou. Chtěla bych to rozložit, např. hexu a pak za 14dní prevenar a rotateq. Máte s tím někdo zkušenosti? Také vám očkovali více vakcín najednou? Děkuji.

terkezz
31. kvě 2022

@marketanovakova14 Vše na jednou bych určitě nedávala, nám sama doktorka řekla, že někdo tak očkuje ale na to malé tělíčko to už tak je zátěž🙁 My dali samotnou hexu a pak po čase prevenar

bessinka
31. kvě 2022

@marketanovakova14 nikdy bych nedala víc než 1 očko při jedné návštěvě

camelinka
31. kvě 2022

@marketanovakova14 Hexa je svinstvo sama o sobe, urcite zvlast...

jjasmina
31. kvě 2022

@marketanovakova14 určitě zvlášť, moje dr takhle ani neockuje i první hexu měla malá ve 3 mes

sirinfirst
31. kvě 2022

Nešla bych ani tak brzo a v žádném případě víc než jednu vakcínu. Nikdy.

tahejhula
31. kvě 2022

Nechala bych to úplně na konec srpna/začátek září. A potom zvlášť.

sigyn
31. kvě 2022

Nám očkování doktorka sama davala s odstupem 1 měsíce. Jedine rotaviry dávala společně s jinym očkováním. Mane za sebou vsechna očkování a bez potíží.

ferda90
31. kvě 2022

@marketanovakova14 ahoj, mě docela zaráží, jak lékaři chtějí tak malé dítě očkovat víc jak jednou vakcínou😠Naše dětská nám syna co měl pár týdnů taky poprvé naockovala dvěma očkováníma. Nejsme si jistá zda mi to říkala nebo ne, ale nelíbilo se mi to a tak další očkování sem chtěla rozdělit aby se nestalo, že zas bude mít dvě očkování najednou. Celkově mi přijde též očkování pro tak malé děti moc. Na roční prohlídce jsme měli mít jedno očkování a za 14 dní nás pozvala na další, očkování na neštovice. Posunula jsme si ho, sestřička mi říkala, že ok, ale nejpozději se má očkovat v 18 měsících. No i tak se ho zas nechám posunout před 2 rokem. Bez toho by nám ho pak nevzali do školky. Někteří doktoři jsou v tomhle strašni.

majena39
31. kvě 2022

@marketanovakova14 my jsme dávali ve třech měsících první dávku Hexa, první Synflorix a druhou rotavirů a malý bez jakýchkoli obtíží.

me_druhe_ja
31. kvě 2022

Tři bych dohromady nedala, ale u obou všechna očko vždy po dvou a bez problémů. Hexa byla dohromady s prevenarem vzdy

versatilka
31. kvě 2022

@ferda90 očkování proti neštovicím není povinné a bez něj vás do školky úplně v pohodě vezmou.

versatilka
31. kvě 2022

já mám s očkování více vakcín naráz špatné zkušenosti, takže za mě ani dvě natož tři naráz. Radši přijdu víckrát.

mourovatakocka
31. kvě 2022

To jsem tuhle četla na fb, tři vakcíny najednou a ještě u tak malého miminka. Devět měsíců strachování, řešení stravy, polohy spánku, fyzické námahy a pak šup, prát do malého miminka tři vakcíny najednou.
Já dala jen povinná a začínala jsem hexou v šesti měsících. Fakt nevidím přínos takového náporu do těla takhle brzy.

jana_zofie
31. kvě 2022

rotaviry jsme meli spolecne s hexou. Jinak rozdeluji. Dcera navic mivala teploty po Bexseru. Uvidime co maly.

vikinkav
31. kvě 2022

Ockovani lze rozdelit, posunout, odmitnout 😉 Nevim proc ten spech se vsemi vakcinami, pripada mi to dost jako pohodlnost doktorky. Ja se s ockovanim ridim svym pocitem, ani ja bych pro sebe nechtela 3 vakciny naraz. Promysli si, jaka ockovani chces v 1. roce zvladnout a proc a dohodni se s Dr na casovem planu 😉 Jinak ja osobne u prvniho ditete davala jen povinna ocko, ted treti mimco dostalo navic Bexsero, kdyby deti neco pritahly ze skolky…

9radka9
31. kvě 2022

@marketanovakova14 samozřejmě bych toto nikdy nenaockovala, však doma taky nechytí 6+1+1 nemocí naráz ne? My sme hexu dávali v 6. měsíci, druhému ditku bych dala až v roku a MMR až před nástupem do školky, ani ne 3 měsíční dítě je tak nezralé, že je to hra s ohněm... změňte pana doktora

9radka9
31. kvě 2022

@majena39 máte štěstí

swan42
31. kvě 2022

@marketanovakova14 rozhodne bych nedala vic najednou a taky bych nedala uz v 9 tydnech, ale ty si rodic, ty si to rozhodni. Bud si o tom neco nactes nebo budes verit doktorum.
Napriklad ja dceri nechala dat prvni hexu az v 6.mesicich, mimojine kvuli vysokymu obsahu hliniku ve vakcine, coz je neurotoxin 🤷

ferda90
31. kvě 2022

@versatilka aha, mě někdo říkal, že povinné je

marketanovakova14
autor
31. kvě 2022

@swan42 Určitě nedám všechny 3 vakcíny najednou. Ale zrovna hliník ve vakcínách je myslím přeceňován. Podle studií za prvních 6 měsíců života přijmou děti na UM 38-117 mg hliníku (dle typu UM), kojené 7mg a z vakcín 4,4mg. Maximální bezpečný příjem je 4mg/kg/den, takže příjem ze stravy i z vakcín je pod touto hranicí 🤷🏼‍♀️

blondynka400
31. kvě 2022

@marketanovakova14 nikdy nedávat víc než jedno očkování. Tuto praxi a pohodlnost doktorů asi nikdy nepochopím. Očkovat v 9 týdnech je též extrémně brzy, ale je fakt, že v tuto dobu se negativní účinky na miminku skoro nepoznají. Prevenar je nesmysl, obsahuje kmeny, které se v ČR v současné době skoro nevyskytují a naopak když dítě chytí jiný kmen, je to spíše kontraproduktivní. Rotaviry jsou za mne zbytečnost, jsou horší infekční onemocnění, proti kterým se neočkuje. Zdravému dítěti to nic neudělá, ale asi pochopím toto očkování více než u Prevenaru. Jo a nejde o hliník, to je asi to poslední, co je na vakcínách špatně 😀

jjasmina
1. čer 2022

@ferda90 to si pleteš s Mmr ne? Většinou bez toho nepřijímaji ve školce, neštovice povinné nejsou a my je ani nemáme

martiniquest
1. čer 2022

Nikdy bych neockovala takto male dite (me deti mely prvni hexu v 17 a 9 mesicich) a nikdy ne vic nez jednu vakcinu.

marketanovakova14
autor
1. čer 2022

@blondynka400 Máš prosím někde odkaz na tu informaci o prevenaru a kmenech, na které to neúčinkuje a je to kontraproduktivní? Koukla bych na to, než se dohodneme s doktorem.
Rotaviry očkovat určitě budu, je to časté onemocnění a u nemalého procenta dětí končí hospitalizací na infuzích, protože dojde k rychlé dehydrataci. Neznamená to, že se dcera i přesto nenakazí, ale měla by mít slabší průběh.

ferda90
1. čer 2022

Ahoj holky, jak tak čtu, tak dneska si fakt musí člověk sám nastudovat a zjistit informace. Naše dětská nám Filipka naockovala už ve 2 měsících Hexou a prevenarem 13,obe najednou. Můra jedna😠Je to i moje chyba, ale jako maminka prvního dítka jsem věřila doktorce. Pak jsem další očkování chtěla rozdělit ať malý nedostává obě očkování najednou. Mě ta pohodlnost lékařů docela se*e. To je nějaký velký problém očkovat jedno očkování a po nějaké době další? Pokud člověk fakt neví a věří doktorce, tak je fakt v pasti kolikrát.

ferda90
1. čer 2022

@jjasmina aha, tak teď nevím popravdě 🤔

marketanovakova14
autor
1. čer 2022

@9radka9 Doktora určitě neplánuji měnit jen proto, že nás chce očkovat. Pouze se chci domluvit na počtu vakcín a návštěv. Stejně jako neměním zubaře, protože mi dělá rentgeny. A nepřemýšlím ani o odložení očkování. Věřím vědeckým studiím a doporučením, která z nich plynou. A očkovací schéma není jen tak nečí výmysl. Malé dítko je nejrizikovější na to, se nečím nakazit. Jsme aktivní, setkáváme se s kamarády i dětmi, cestujeme a nechci se o dceru bát. V populaci se opět zvyšuje výskyt černého kašle. Stejně jako se zvyšuje migrace a můžou se tak začít zvyšovat i jiná onemocnění. Sama jsem v dospělosti prodělala příušnice a u malého dítka bych je mít nechtěla. A to, že se ostatní nemoci nevyskytují není proto, že by samy zmizely, ale protože se díky očkování jejich výskyt snižuje.

tahejhula
1. čer 2022

@marketanovakova14 no takhle, až třetina dětí hospitalizovaných pro infekci rotaviry, jsou děti proti nim očkované. Řádí nám tu také noroviry, adenoviry a další, průběh onemocnění bývá totožný. Černý kašel čím dál častěji chytají i děti očkované, protože složka proti němu je v nových vakcínách acelularní, bývají z toho potom netypické průběhy, kdy nakažený přenáší infekci statečně dál. Některé nemoci vymizely například s dokonalejší hygienou osobní i čištěním oblečení, ložního prádla, apod. Příušnice se nám lokálně vyskytují u v batolecím věku očkované populace a to právě v rizikovém věku kolem puberty.

marketanovakova14
autor
1. čer 2022

@tahejhula Děkuji za dobrý komentář. Je mi jasné, že očkování neochrání 100%, ale pořád je pro mě 1/3 dětí méně než 2/3. O té acelulární vakcíně jsem četla, že se dříve očkovalo jinou, která však byla stažena kvůli negativním účinkům, které byly potom vyvráceny. Má diskuze není o tom, jestli a kdy očkovat, já jsem určitě pro očkování, ale to je věc každého. Jen jsem chtěla vědět, jestli ostatní pediatři očkují více vakcín najednou, protože to je něco, co se mi úplně nezamlouvá.

tahejhula
1. čer 2022

@marketanovakova14 je úplně jedno, co je pediatr zvyklý dělat, rozhodnutí je na rodiči. Argumentovat pak netřeba, stačí své rozhodnutí oznámit. Mimochodem i to očkování po létě má své zdravotní benefity. Rozhodně je to však na tobě, rodič jsi ty.