Očkování - klíšťová encefalitida. Jaký máte názor?

13. kvě 2023

Zdravím a obracím se s prosbou o radu, názor. Jaký máte názor na očkování dítěte proti klíšťové encefalitidě? Jde mi o syna, 12 let - je očkovaný téměř na vše, ale klíšťovky jsem se vždycky bála (narazila jsem téměř vždy na špatné zkušenosti očkovaných - vždy měly problémy s nervovým systémem - bolesti hlavy, kloubů, špatný cit atd.). Letos jede poprvé na tábor a tak se to ve mně pere...Moc děkuji!

gruyerre
13. kvě 2023

Já bych ho očkovat nechala. Dávám své děti očkovat od šesti sedmi let. Já zase pro změnu neznám nikoho, kdo by měl vážné nežádoucí účinky 🙂

laloogrey
13. kvě 2023

Já sama chodím na toto očkování asi od mých 15ti let (to je asi 25 let) a nikdy mi nic po něm nebylo, krom bolesti vpichu, které do dvou dní zmizelo. Moji dceru jsem též nechala očkovat teď ve třech letech a žádné nežádoucí účinky neměla a též neznám vůbec nikoho, kdy by tyto účinky po takovém očkování měl. Takže bych klidně nechala...

j.a.n.i
13. kvě 2023

Taky bych nechala, ale nějak nemám důvěru v to zrychlene schema v sezone klistat, takže bych s tim pockala do podzimu.

gruyerre
13. kvě 2023

Já bych naopak nechala očkovat hned teď, ať je na tábor chráněný 😎

mourovatakocka
13. kvě 2023

Já jsem spíš proti očko, dětem dávám jen povinná. S jednou výjimkou a to je klíšťovka. Starší klíšťata milujou, měla jich během pár let víc, takže jsme loni nechali dát první dávku a pokud půjdou ty malé mrchy i po mladším, dáme taky. Reakce zatím snad nebyla, ale já jsem klidnější.

ahyt
13. kvě 2023

Naockovali jsme desitky pacientu,mozna stovky a nikdo nemel zadnou reakci a ani deti

martt
13. kvě 2023

Starší syn očkovaný na klíštovku je i s přeočkovanim a vždy bez reakce. Mladšího se chystáme očkovat taky ale v pozdějším věku. Takze za mne bych ho očkovat nechala.

ekou
13. kvě 2023

Já nechala očkovat dceru už jak to šlo (asi někdy po prvním roce života). Jezdíme stanovat a jistota je jistota

j.a.n.i
13. kvě 2023

@gruyerre Tak my už letošní klíštěcí úlovky máme.

zet83
13. kvě 2023

Dcera je ockovana pouze na zakladni. Ale klistovku jsem nechala. Nelituji. Tech klistat co uz mela. Venku jsme furt. Na tabor jezdí na 14 dni na louku k rece.
Reakce na ocko vubec zadna. Na ty co mivala jako miminko, tak strašné.

rencinka87
13. kvě 2023

Syna jsem nechavala ockovat ve 3,5 letech, na doporuceni pediatricky - chodil do lesni skolky, klistata neskutecne pritahuje (stacila prochazka prazskym parkem a mel dve), takze jsem nechtela riskovat. Zadne reakce nikdy nemel (a to se pozdeji ukazalo, ze byl v dobe prvni davky v inkubacni dobe nestovic 🙏🙏).

konidana
14. kvě 2023

@laloogrey take jsem ockovana asi od toho veku...kolem 12 let. Uz 30 let se nechavam vzdy pravidelne preockovat. Tata mel encefalitidu kolem 40 let a bohuzel trvale nasledky, takze ovkovani byla jasna volba. Deti jsem chtela nechat taky, ale jeste jsem se k tomu nedostala. Spis z moji lenosti nez z obav nasledku ockovani

werik153
14. kvě 2023

Též se přidávám ke špatným zkušenostem u dospělého. Pár dní po očkování se mi zvětšily uzliny...začaly se dělat i v břiše...jedna byla tak velká že mi utlačovala nerv na noze - půl roku....
Zas je ale malá šance, že se stane právě tohle...jaká je šance dostat encefalitidu netuším, asi stejná jakože tě někde u cestu srazí auto a to nijak neovlivníš...takže se rozhodni čistě podle sebe a ne podle rad ostatních. Zvaž si pro a proti.