Očkování-návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví

ivetca
15. únor 2015

Hezký večer. Stále přemýšlím nad návrhem novely ohledně očkování... Konkrétně kvůli hrozícím pokutám pro pediatry, kteří neprovedou povinná očkování až 3 000 000 Kč, pro MŠ, která příjme neočkované nebo nedoočkované dítě až 500 000 Kč atd... Moje malá je očkovaná a už jen proto se obávám, že lékař raději příjme nějakou hotovostní "odměnu" od rodiče, který s očkováním nesouhlasí a dá mu "razítko" očkován než aby se klepal, že mu na to někdo přijde a dostane výše uvedenou pokutu, která pro něj může být likvidační... Nevede tato novela pouze k obchodu s "razítky"?? Jak si potom my očkující rodiče budeme moct být jistí, že jsou v našem okolí pouze očkované děti? Myslíte, že je toto správný krok k zabezpečení proočkovanosti? Nehledě na to, že jsem již vypozorovala, že čím je vyvíjen větší tlak na očkování, tím více rodičů o něm začíná pochybovat a přiklání se buď zcela na neočko stranu a nebo chtějí odkládat, ale i odklad neumožňuje v novele nástup do MŠ ... Jak si myslíte, že to bude probíhat? Vezmou rodičům děti násilím a naočkují je proti jejich vůli? Myslím, že to žádný rodič nedovolí... Docela se toho děsím a po pravdě bych byla radši, kdyby tito rodiče měli svá dítka třeba v lesních školkách apod. Zajímají mě vaše názory a budu za ně vděčná... Je potřeba o tom mluvit, dokud je čas na změnu!

saminomimino
15. únor 2015

Pokuta lékaři hrozí pouze pokud on,lékař domítne dítě očkovat,ale NE v případě že očkování dítěte odmítne rodič,v takovém případě nemůže být pediatr pokutován,to je velice zásadní vědět,my neočkujeme ani nadále a pediatrovi žádné sankce nehrozí,on očkování našich dětí neodmítl,to my rodiče!

marecekavendulka
15. únor 2015

odpovim ti na tu cast,kde se ptas,jak poznas,zda jsou v okoli ockovane deti.
nepoznas to a neni jediny duvod,proc by to melo byt poznat.

suzanna123
15. únor 2015

@saminomimino Praktickým dětským lékařům za nesplnění povinnosti provést povinné očkování bude hrozit pokuta až 3.000.000 Kč a za nesdělení informací hygienické stanici o jménu a bydlišti pacienta a datu a druhu jeho očkování či trvalé kontraindikaci až 2.000.000 Kč – § 45 odst. 2, § 51 odst. 1 písm. b), § 92k odst. 2 písm. c) a f) a odst. 6 písm. a), b).
A k původní otázce - vzhledem k Vašemu postoji k očkování nechápu, o jakou změnu stojíte, s tímhle přístupem byste naopak měla tuto úpravu zákona přivítat s nadšením...
Co se mého názoru týče - pokud jsou Vaše děti očkované, proč máte hrůzu z neočkovaných dětí v jejich okolí?

berenika39
15. únor 2015

Když jsem byla malá, dávali slovenský seriál Spadla z oblakov. Kdyby točili další díly, jsi kandidátka na hlavní roli. Nevěřím, že je to vážně myšleno a pokud ano, jdu se oběsit.
Čím jsou nebezpečené neočkované děti? Neočkovaným dětem se tetuje na čelo písmeno N ?
Bůh věděl, proč tě nechal tohle založit jako Otázku a ne Diskusi 😅 😅 😅

adypro
15. únor 2015

Nezlobte se, ale to nebudete chodit tam, kde nebudete mít jistotu, že není nenaočkované dítě??? Obáváte se nenaočkovaných dětí? Přece, když jsou Vaše děti naočkované, tak se nemusíte bát, bát by se měli spíš rodiče těch neočkovaných ne? Očkování je přece chrání, proto se očkuje ne?
Moje dítě očkované je, ale jsem pro dobrovolné očkování nebo aspoň změnu v oč. kalendáři (méně povinných a možnost odkladu aspoň na půlrok, ne hexy atp.).
A máte pravdu, když se něco striktně nařizuje, tak to smrdí, zvlášť když se jedná o farmaceutické firmy a doktory. Ta slavná novela pokud vejde v platnost, se stejně časem bude muset zase změnit. Určitě ji někdo právně napadne, že je to protiústavní, což si myslím i já.

valik
15. únor 2015

Už dávno se zákony obcházejí a do školek chodí neočkované děti. Stačí, že lékař napíše, že dítko má individuální očkovací plán nebo něco podobného. Nerozumím přesně tomu, jak si chcete zajistit proočkovanost dětí ve svém okolí. Co třeba děti v hracím koutku restaurace nebo na hřišti či ve škole... 😉 To nikdy nebudete přeci přesně vědět. A stejně, k čemu by Vám to bylo? To byste svému dítěti řekla, ať se s tím či oním nekamarádí, že není očkovaný??? Nerozumím Vašim obavám a věřím, že novela neprojde....

marketa233
16. únor 2015

Nemění se to podstatné. Očkování stále nebude povinné, doktor ho nemůže aplikovat proti vůli rodičů. Jen se zvyšuje tlak pomocí represe.

opifka
16. únor 2015

Zodpovědnost za dítě má přeci rodič, ne pediatr. Ten může akorát doporučit a poučit rodiče, kteří mu podepíšou papír a je vymalováno. Rozhodnutí je a bude vždycky na rodičích a tahle novela je opravdu padlá na hlavu. V systému očkování se topí moc peněz a jak by to asi vypadalo, kdyby se očkování neprovádělo už v tak velké míře? Rodičů, kteří si jsou vědomi následků očkování, je čím dál více. Proto je čas, aby se začalo něco dít, a tak se vláda rozhodne udělat novelu, kterou pojmenuje slibným názvem "Za zdravou republiku."
A ano, pokud se tohle všechno odsouhlasí a rodiče nebudou mít na výběr, můžeme se dočkat "obchodu s razítky." Jenže než nechat své dítě mrzačit netestovanou vakcínou, radši si to razítko zaplatím 😖

hohe
16. únor 2015

Ono je to hodně kontroverzní téma a obávám se, že se to zde docela zvrhne, tak se na to připrav... Z textu jsem pochopila, že jsi plně očkovací... My očkujeme také, ale s odkladem, malá má hexu a jednu MMR - takže jsem splnila podmínky pro školku a dál už očkovat nechci... Proč, když v novele, je třeba MMR druhá dávka až mezi 7-8 rokem...

K neočkovanosti - Pokud je tvé dítě naočkované, proč se bát neočkovaných? Nehledě na to, že všechny nemoci mohou chytit od jakéhokoliv dospělého... Ty jsi sama očkovaná v poslední době - pominu-li tetanus? Ani ne... Ty můžeš být také přenašečem... MHD, nákupní centry, čekárny u lékaře... Tam všude jsou líhně nemocí... To by si opravdu musela s dítětem sedět doma v bublině a všichni k němu budou mít přístup až ve chvíli, kdy se vytasí z očkovacím průkazem? - Neber to prosím zle, ani jako napadání -jen si uvědom, že neočkované děti nemusí být jediní přenašeči (v nadnesené smyslu slova). Já osobně mám kamarádky, které očkují naprosto vše a i naprosto neočkující - stýkáme se normálně a nemám strach, že bychom něco někde chytli - cokoliv můžeš dostat kdekoliv... Chápu neočkující i očkující rodiče... Každý má strach z něčeho jiného - někteří z nemocí, jiní z NU...

Ohledně obchodu s razítky - no nevím, to asi záleží na povaze a popravdě se to mohlo stávat už teď, protože která průměrná rodina si může dovolit dávat např 8000 za lesní školku? Moc jich dle mého není...

Asi jsem tě neuklidnila... Ale věř, že se tvé dítě deno denně setkává s neočkovanými lidmi - není a nezávisí to pouze na školce... ono tam nebude 2 hodin... Jinak mě ještě napadlo - víš, že třeba v hodně restauracích pracují v kuchyni cizinci? Myslíš, že mají všechny povinná očkování?

hojda
16. únor 2015

I očkované děti mohou určitou nemoc chytnout, nemusí se u všech vytvořit protilátky, takže některé očkované děti jsou stejně "nebezpečné" jako ty neočkované. Čím víc o očkování čtu a po vlastních zkušenostech, tím víc jšem pro svobodnou volbu rodičů na toto téma.