Očkování Priorixem, když je matka těhotná

dancamich
3. dub 2018

Ahoj, ted premyslim, jestli necham prvni dite naockovat prvni davkou Priorixu nebo ne. Termin mam za par. Chtela jsem dceru prihlasit do soukrome skolky, abych to nemusela hrotit, ale tady je jen jedna castecne dotovana a tam chteji ditko dle tabulek. V Brne byli vsichni takovi lesansti a nikdo nic neresil, ale tady ve Sternberku na me koukaji jak na blba. Ona dcera nejdriv byla porad nemocna, pak bylo leto (kdy se ockovani nedoporucuje kvuli horku nebo cemu) a pak jsem otehotnela. Moje byvala pedimudra neockuje, kdyz je maminka ockovaneho tehotna nebo maji doma male miminko, ale nova by to dceri nejradeji naflakala rovnou. 😞 Jeste doplnim, ze moje imunita za moc nestoji a v Brne jsem kvuli tomu dochazela na imunologii na injekce hotovych protilatek.

j.a.n.i
3. dub 2018

Starší dítko bylo očkované, když jsem byla těhotná - ani mě nenapadlo řešit, proč by na očkování dítěte mělo mít vliv moje těhotěnství. A druhou dávku dostal, když bylo mimino doma.

bamak
3. dub 2018

@dancamich Pokud máš problémy s imunitou, zavolej do Brna a zeptej se tam (budou nejlépe vědět proč jsi léčbu dostávala, také si můžeš nechat vyšetřit vlastní protilátky proti spalničkám, přiušnicím a zarděnkám)

dancamich
autor
3. dub 2018

@bamak Byla jsem pořád nemocná a ty hotové protilátky mě celkem napravily. Jedna injekce by bez pojišťovny vyšla cca na 1500,-. Je fakt, že jsem teď zdravá, tak snad by nemusel být problém. Ona ta moje MUDra z Brna je dlouhodobě nemocná a nevím, jestli mi zástup poskytne informace. No uvidíme. Školku potřebuje dcera jak sůl.

wampzee
3. dub 2018

No, pediatra mé dcery doporučila očkování až poté, co ukončím pátý měsíc těhotenství, vzhledem k možnému přenosu zarděnek. Každopádně pokud máš porod za pár, tak bych s tím počkala asi až po porodu, tak čtvrt roku, protože většinou má očkované dítě teploty...a může se s nimi počítat 7, 14 nebo 21 den po očkování.

normalnimatka
3. dub 2018

no teoreticky ten, kdo je očkovanej na mmr (živá vakcína), může potenciálně někoho nakazit tím, na co je očkovanej... stává se to podle mě docela málo, nicméně stává.

kejt29
3. dub 2018

Dcera byla ockovana prvni davkou kdyz jsem byla ve 3 trimestru a dobry 😊

barchen
3. dub 2018

@dancamich První dítě dostalo Priorix když jsem byla na začátku těhotenství s druhým. A jinak Infanrix i Priorix by jakýchkoliv viditelných nežádoucích účinků. Ani jenom zvýšená teplota nebo spavost.

j.a.n.i
3. dub 2018

@normalnimatka Myslíš jako tím nula nula nic, které on dostane přímo do těla a které u něj nevyvolá danou nemoc by nakazilo někoho jiného, kdo byl proti dané nemoci očkován, případně ji prodělal. Jako ano, teoreticky se může stát cokoliv, prakticky bych řekla, že s větší pravděpodobností mě na chodníku srazí auto.

normalnimatka
3. dub 2018

@j.a.n.i ani ne, ty případy prostě jsou..
a kolik si myslíš, že asi po dvaceti/třiceti letech od očkování máš protilátek?

packaf
3. dub 2018

Nedala bych očkovat už z toho důvodu, že za pár dní/týdnů máte porodit druhé dítě a pro to starší to bude stres! Budete 2-3dny v porodnici, bude bez Vás a do toho ji/mu přivezete domů "konkurenci". Kdy začnete očkovat je čistě jen na Vás, nikdo vás nemůže donutit. Kolik je staršímu dítěti let (měsíců)? Pokud k 1.1. 2018 nebylo starší myslím 18 měsíců, tak se stejně nová očko vyhláška na Vás nevztahuje a můžete jej odložit do doby, kdy uznáte za vhodné, třeba těsně před nástupem do školky.

priefi
3. dub 2018

@dancamich co jsem tak zjistovala, tak se nedoporucuji ockovat v 1.trimestru, ale je to zase nazor od nazoru, nekteri prisli s tim, ze je to pry bezpecne i tehdy.

priefi
3. dub 2018

@packaf proc deti, ktere do 1.1.nemely 18m, je to ok, ale u starsich je to problem?

j.a.n.i
3. dub 2018

@normalnimatka No, určitě víc, než to neočkované dítě, které to taky z té očkovací látky nedostane.

hanih
3. dub 2018

@priefi Nemyslela to @packaf obráceně a jen to špatně napsala? Že se to netýká dětí, které byly k 1. 1. 2018 starší než 18 měsíců? To už by dávalo smysl, protože ty ještě v 18 měsících ten termín neměly daný. Tak, jak to píše by znamenalo, že to neplatí třeba ani pro loňská nebo letošní miminka, což je nesmysl...

j.a.n.i
3. dub 2018

@normalnimatka A jinak tedy na vakciny.net je informace že dosud nebyl dokumentován žádný přenos vakcinačního viru spaniček. A upřímně to je pro mě relevantnější zdroj, než tvoje, že se takové případy stávají....

hanih
3. dub 2018

Jo a jinak - taky jsem dceru nechávala očkovat, když jsem byla ve třetím trimestru. Doktorka řešila jen, že by se to mělo stihnout před narozením miminka, protože pak se očkovat nedoporučuje.

astyna
3. dub 2018

Na tebe to žádný vliv mít nebude. Vakcína není tak silná, aby infikovala ostatní, vždyt ani dítě samo neonemocní. Sama jsem to řešila, poté se to ovšem vyřešilo samo a já očkovala v pár měsících novorozence. Starší v pohodě - ale fakt musí být zdravý, tohle je živá vakcína.

dancamich
autor
3. dub 2018

@wampzee až tak dlouho? No potěš koště, já jsem si vždycky myslela bláhově, že max do pár dnů horečka a cajk. Hexu jsme očkovali a dcera vždycky do dvou týdnů chytila nějakou virózu nebo rýmu. Říkala jsem si, že to bude z očkování, že byla oslabená, ale horečka po třech týdnech by mě nenapadla, protože je to hodně dlouho.

dancamich
autor
3. dub 2018

@packaf ehm moje dcera bude mít v létě tři roky. Jak říkám - chtěli jsme to odložit cca do těch dvou let, pak mi moje MUDra říká, hodíme to na září, protože v létě to děcka blbě snášejí, když je horko... no a v září jsem zjistila, že bude nový sourozenec. 😀 Původně jsem se na to chtěla zvysoka vybodnout a řešit to až někdy na podzim, ale to bych musela dceru dávat až do Olomouce do soukromé a to s miminkem bez auta moc nepůjde. Tady i v té polosoukromé chtějí očkované děcka + moje nová MUDra je prostě taková tabulková. Je to trošku pat, protože už bych jí možná ten Priorix nechala dát kvůli tomu, že miluje děti a školka by jí mohla pomoci s mluvením.

dancamich
autor
3. dub 2018

@j.a.n.i nemyslela to @normalnimatka kvůli zarděnkám, že kvůli tomu se to u těch těhotným maminek odkládá? Něco si matně z toho podzimu pamatuju, ale jak říkám, už jsem to neřešila a hlavně jsme teprve v té době hledali nové bydlení blíž našim příbuzným.

wampzee
3. dub 2018

@dancamich já jsem očkovala dceru dnes...jsem v polovině šestého měsíce, tak ať jsem ještě fit na případnou poruchu spánku nebo horečky. Nelajzla bych si to pár dnů před porodem 🙂 Držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv.. 🙂 určitě je lepší jaro nebo podzim než letní horka.

normalnimatka
3. dub 2018

@dancamich no samozřejmě...nicméně spalničky a tisíc milion dalších nemocí, když je chytneš v těhotenství, tak hrozí poškození nebo smrt plodu. ale i u zarděnek a spalniček to musej bejt komplikace. není to zarděnky v těhotenství=poškození plodu.
některý doktoři to věděj, ž se to přenášet takhle dá. ale většina ví hovno, ostatně jako o očkování celkově🙂))
ale jinak se to stává fakt výjimečně,, takže bych to neřešila. pokud potřebuješ a chceš očkovat, tak konej.

packaf
4. dub 2018

@hanih Ano, myslela jsem to obráceně .. pokud by bylo starší 18 měsíců. Na jednu z povinných vakcín je už po 2 letech povinný souhlas rodiče, že souhlasí s testováním na svém dítěti, jelikož výzkum/testy vakcíny na starších dětech neproběhly. Chápu, že dítě chce do kolektivu, ale už jsem četla od více maminek, že po této vakcíně očkované nemoci u dítěte propukly a podle doporučení některých lékařů se má s dítětem zůstat doma až 3 týdny. Pro mě nemyslitelné, aby dítě chytlo nemoci na které je očkované a má být proti nim chráněno. Za mě další nelogické "fungování" vakcinace a vymývaní mozků od p. Prymuly a Chlíbka, kteří jsou napojeni přímo na výrobce vakcín a tudíž je budou propagovat hlava nehlava!
@dancamich
@priefi

dancamich
autor
4. dub 2018

@packaf nejvic me stve ta uzasna statni logika. V peti letech do skolky dceru musi vzit, i kdyz ji nenaockuju. Do skolky/skoly v prirode nebo na lyzak/tabor pak bude mit ale chudera smolika. Je to hnusne vydirani. Kdyby tady byla ciste soukroma skolka, tak ji tady davam a neresim to az do te skoly minimalne (mozna ani potom ne).

packaf
4. dub 2018

@dancamich ano, další nelogická věc! V 5 letech dítě získá zázračnou imunitu a není riziko pro ostatní, to samé ve škole. Tráví se spolužáky cca 6h. ve třídě, chodí na společnou toaletu, stravují se společně v jídelně, ale na škole v přírodě jsou neskutečnou hrozbou pro ostatní 😀 když se člověk nad očkovacím systémem zamyslí, zjistí, že tady skutečně něco nesedí a je neuvěřitelné, jak si to lidé typu "Prymula" obkecají nesmysly stylem, že hliník je taky v MM a daleko více než ve vakcíně 😀 ale že přijímám orálně a ne injekčně, tak v tom už rozdíl nevidí, naše kapacity na očko! 😀

astyna
4. dub 2018

@packaf

Ale při vypití mateřského mléka se taky vstřebávají živiny do krve, přece 🙂 takže ve výsledku je to jedno. To jen k tomu hliníku…já jsem ráda, že už tam není rtuť, jako za doby našich vakcín :D 90.léta

mariti
4. dub 2018

Taky jsem to řešila. A nepodceňovala bych to. Když se už musí v těhu, tak asi nejlíp ve 2.trim. Tak jsem to udělala já a pak na týden poslala malou (očkovanou) k babičce (3.-10.den). Zaskočilo nás, že ten 10. nebo 11. den, kdy se měla vrátit, bylo najednou malé špatně a vylétla jí horečka, tak jsme to ještě prodloužili ten pobyt. Nevím, jak dlouho máš do porodu, ale možná bych to riskla a naočkovala. Tak držím palce při orzhodování.

anouck1
4. dub 2018

Já jsem kdysi očkovala dceru (cca 20 měsíců) priorixem cca měsíc před narozením druhé dcery, a teď bych to už neudělala. Ne že bych se bála, že mě dítě nakazí, ale byl to prostě stres navíc. Dcera měla asi 12 dnů po očkování reakci (hlavně teplotu), během které se jí příšerně zhoršil atopický ekzém, kterého jsme se pak dlouhé měsíce nemohli zbavit. Samozřejmě je otázka, co bylo způsobeno čím, ale bylo toho prostě moc najednou. Pokud to jde, počkala bych na stabilnější období.

priefi
4. dub 2018

@anouck1 a nebyla alergicka na vajecny bilek? To by vysvetlovalo ten ekzem 😉

anouck1
4. dub 2018

@priefi Jak by ho to vysvětlovalo? Ona vejce dlouhodobě nejí, odmítá je, tak jí je nenutím. Taky mě to samozřejmě napadlo, asi dva roky byla i na bezmlecne dietě, která trochu pomáhala. Teď je jí 5 let a už je docela dlouho bez ekzému, ačkoli dietu už nedodržujeme (ovšem ona stejně radši pije rýžové mléko, než aby si dala kravské). Na druhou dávku priorixu jsem si u ní zatím netroufla, plánuju to až teď v předškolním roce.