Očkovat či neočkovat (Prevenar13, Synflorix a Rotateq)?

papaja89
15. led 2016

Ahoj, tímto oslovuji Všechny maminky které mají zkušenost s nějakým z těchto nepovinných očkování. Nevím si rady jestli očkovat či nikoliv, jelikož se dočítám různé články které jsou pro i proti a očkování má i různé následky. Např: známá mi říkala, že její syn při poslední dávce Prevenaru málem ochrnul a teď je stále nachlazený a často nemocný tak nevím. ☹ Mám 2,5 měsíčního chlapečka a nechci mu nějak ublížit. Prosím o Vaše zkušenosti, předem děkuji 😉

luciamala1979
15. led 2016

obe deti majú prevenar 13, obe opakovane pneumokokové záněty ucha, holka aj pneumokokový zápal plic, už by som viac nedala. Vraj prevenar 13 upraví senzitivitu vyššiu na pneumokoky, ktoré v nom nie sú. Osobne som z očkovania sklamaná

papaja89
autor
15. led 2016

@luciamala1979 aha děkuji za odpověď a mrzí mě, že jste to takto vychytala. Takže to není tak skvělá věc jak to i doktorka vychvaluje. Kolik je Vašim dětem let?

luciamala1979
15. led 2016

@papaja89 synovi je 5 rokov, záněty ucha má posledný rok. Dcére 2 roky a záněty ucha má v podstate permanentne.. zápal plic dostala ročná, to mala 3 dávky prevenaru dávno v sebe..
tiež mi to bolo poradené, pneumokok je u 60 % detí v školke jako nosičov, tak daj.. nikto ma na tú senzitivitu neupozornil, sú o tom aj články v databázích. Hold som múdrejšia, škoda že až teraz..

loc
15. led 2016

@papaja89 zprostredkuji nazor nemocnicniho pediatra (nikoli obvodniho, ktery by mohl mit na ockovani zajem), kterym jsem se ridila i ja. Co se tyce pneumokokove vakciny - tj. Prevenar 13 nebo Synflorix, jde o to, ze sance nakazit se pneumokokovou meningitidou nebo sepsi (coz je to nejzavaznejsi, kvuli cemu se hlavne ockuje) je sice pomerne mala, ale proockovano je cca 90% detske populace, tudiz kdyz se tato nemoc objevi, logicky nasedne na ty neockovane jedince... Takze kvuli tomuto on doporucil ockovat. A Prevenar 13 vs. Synflorix je vicemene jedno. Sice Prevenar 13 je proti vice serotypum (=poddruhum) pneumokoka, ty jsou ale v CR velmi vzacne a temer se nevyskytuji, takze to zas takova vyhoda neni. A Prevenar take tvrdi, ze chrani i proti OMA ( zanet stredniho ucha), ale podle statistik z detskych nemocnic z poslednich let se vyskyt OMA nesnizil a bezne se vyskytuje i u deti ockovanych Prevenarem... A navic Prevenar neni hrazen ze zdravotniho pojisteni... Ja tedy dala Synflorix, neslo o to, ze bych nebyla ochotna si priplatit, ale v Prevenaru nepozoruju oproti Synflorixu zadne vyhody.
A co se vakciny proti Rotavirum tyce, nejprve par poznamek k rotavirovym prujmum: nejedna se o smrtelne onemocneni, i kdyz prujmy u hodne maleho ditete nekdy kvuli dehydrataci mohou vest i k hospitalizaci. Tato nemoc se siri zejmena v detskych kolektivech, takze pokud dite nejde do jesli nebo se casto nestyka s detmi, ktere pravidelne detsky kolektiv navstevuji, je sance nakazy dost mala... A ted jeste k principu ockovani, jedna se vlastne o to, ze miminko spapa oslabene Rotaviry a cely prujem (i kdyz ve slabsi forme nez pri samotne nakaze) si prozije a tim, ze se mu proti tem Rotavirum vytvori protilatky, ziska imunitu. A vzhledem k tomu, ze moje dite nikam do kolektivu (zatim) nechodi a ta nemoc neni zivot ohrozujici, zbytecne jsem ho tim prujmem po ockovani projit nenechala. Zvazovala bych to jedine v pripade, ze by maly byval chodil nekam do jesli...
Doufam, ze to aspon trochu pomohlo 😉

abcd987
15. led 2016

Ahoj, syn má krom těch povinných očkování Prevenar 13 a Rotateq. Obojí bez problému.
Rozhodla jsem se pro tyto očkování jen proto, že starší syn (pouze základní očkování) chodil do školky a každou chvilku mi přišel domu nemocný, se zvracením nebo průjmem. Jinak bych neočkovala.

luciamala1979
15. led 2016

@abcd987 a po očkovaní sa vám to zlepšilo?

abcd987
15. led 2016

@luciamala1979 řekla bych, že očkování u nás zabralo. Starší měl střevní potíže, průjem (né jednou) a prcek byl v pohodě. Pokud vaše děti trpí opakovanými záněty ucha (vůbec vám nezávidím) může to být způsobeno "zadní rýmou". Starší syn měl silný zánět průdušek asi ve 2,5 letech - byli jsme opakovaně hospitalizovaní a právě tam nám řekli o té rýmě. Nakonec nás poslali na alergologii, kde dostal kortikoidy, sirup na rýmu, dnes mu je 7 a nemocný není tak často. Než se všechno tak spravilo trvalo to asi 3roky.

papaja89
autor
16. led 2016

Děkuji všem za rady a zkušenosti

luciamala1979
16. led 2016

@abcd987 nemá zad rýmu, prebieha to skryte bez siahania na uši náhle a opakovane. Alerg testy nám vyšli rovnako v poriadku :/O

papaja89
autor
16. led 2016

@loc děkuji pomohlo docela dost

beruska89
24. led 2016

Hezký večer, mám 3 měs. holčičku a také řeším nepovinné očkování. Teď v pátek malá dostala první várku Hexy a mám se rozhodnout jestli budu chtít Prevenar 13 a případně přijít cca za 3 týdny na něj.
Malá měla v 1 měsíci akutní zánět středního ucha (po dobu 10 dnů jsme jezdili každý den na ušní na výplach, aby jí nemuseli nasadit antibiotika, hrůza...).
Podle mě i jiných má zadní rýmu, když pláče hrozně chrochtá, takže zatím jen zvlhčujeme dětskou Vincentkou a Quix baby.
Myslíte že by nám mohl Prevenar pomoci s ušima?? (myslím, že na ně bude malá náchylná, já jsem jako dítě taky byla několikrát píchat uši a do dnes mě bolívají)
Ještě bych se chěla zeptat, jak lze léčit atd tu zadní rýmu??
Děkuji.

granda
24. led 2016

@beruska89 ne podle mě nepomůže očkování....
já nemoci léčím jako celek,, když bolí uši, tak nechce něco slyšet, třeba i někoho... psychosomatika funguje i miminek....