Odklad očkování a rotaviry. Jaký je na to váš názor?

martina_05
2. pro 2022

Ahoj všem 🌼 Mám dva dotazy na téma očkování.

Právě jsme se vrátili od doktora, a jsem celkem nemile překvapená. Kontrola ve 2 měsících, automaticky se předpokládalo očkování hexa + prevenar. Když jsem sestře řekla že zatím ne, že očkovat chci až tak od 3. měsíce (malej je celkem drobeček) a rozhodně ne více vakcín zároveň, byla na mě dost nepříjemná a skoro mě nepustila ke slovu. Požadovala písemný nesouhlas - ten jsme nakonec nějak zamluvili.

Já rozhodně nejsem žádný antivaxer, očkovat chci pneumokoky (P13) i meningokoky (Bexsero a Nimenrix), navíc jsem plánovala ještě rotaviry (Rotateq) - ale ty mi doktor rozmlouvá, protože slouží i v nemocnici a často tam vidí miminka na kapačkách po zlé reakci na vakcínu.

Já si vše studovala dopředu a mela jsem celkem jasnej názor, ale věřím víc doktorovi s letitou zkušeností než internetu.

Jaký je váš názor/zkušenosti?
1. Odkládat, či očkovat už ve 2. měsících
2. Rotaviry ano/ne

Děkuju všem co investovali pár minut času a dočetli až sem a třeba i napíšou nějakou radu (y)

gruyerre
2. pro 2022

@martina_05 myslím, že to máš rozumně promyšlené.
1. Ve dvou měsících mi přijde taky brzo a dvě vakcíny bych taky nedala zároveň. A u úplně prvního očkování by se o tom nemělo ani na vteřinu uvažovat.
2. Já jsem proti rotavirům nedávala

helach
2. pro 2022

@martina_05 Ve 2 měsících je opravdu brzy, já dávala hexacimu až v 8 měsících. Nedávala jsem žádné nepovinné. Ale syn měl na rotaviry přímo kontraindikaci.

emillyhk
2. pro 2022

Rotaviry jsme dávali, ale určitě mnohem později. Náš pediatr taky slouží v nemocnici, říkal, že normálně je to očkování spíš navíc, ale po covidu rotaviry hodně řádili, tak jsme očkovali. Jinak my se na každém očkování domlouváme na předchozí kontrole, takže žádné překvapení, že budeme očkovat 🤷‍♀️ S prvním jsme čekali i na to, až syn trochu přibere, potom jsme ho odkládali, protože mezitím dostal trochu rýmu, tak jsem chtěla mít opravdu jistotu. My jsme teda očkovali dvě vakcíny naráz, syn byl druhý den plačtivější a místo vpichu bylo citlivé. Ale jinak bez reakce.

jjasmina
2. pro 2022

@martina_05 nám dr očkovala první hexu ve 3 mes, a první dávku bexsera ve 4 mes. Rotaviry jsem nedavala. Nicméně nevím proč v tom dr vidí takový problém..

ekou
2. pro 2022

@martina_05 jak si to člověk rozhodne, tak to bude. Já rotaviry neřešila a nechala jsem očkovat ihned ve 2 měsících naráz první dvě očkování. Co člověk, to jiný úhel pohledu na věc

cilkat
2. pro 2022

Rotaviry jsme nedávali an základě úvahy, že v případě, že se nějak vymknou běžné kontrole, tak to prostě kapačky v nemocnici řeší bez větších potíží.
Automaticky očkovat na kontrole mi přijde vždycky špatně. Můj straší syn je hodně "křehký" (je hodně drobek, má posunuté smyslové vnímání k hranici autismu) - očkovali jsme až od cca 3 měsíců a nikdy dvě vakcíny najednou. I tak bylo nutné dodržet víc jak měsíc odstup vakcín, protože jinak měl horečky (někteří lékaři tvrdí, že tomu šlo předejít právě podáním vakcín současně, kdy se imunitní systém vybuzuje jen jednou... ale nezkoušeli jsem to a myslím, že by to o dost protáhlo ten nutný "regenerační" čas, který už tak byl na víc jak dvojnásobku doporučeného odstupu.)
V tom, že podepíšu papír "dne xy nesouhalsím s očkováním" nevidím problém. Pokud by se zdálo, že problém bude, trvala bych na dovětku "očkování bude provedeno dne YZ, pokud bude zdravotní stav dítěte příznivý". ... na to nemůže žádný higienický úřad říct vůbec nic.

martt
2. pro 2022

@martina_05 My jsme rotaviry dávali u mladšího syna , ale u nás rozhodlo to , ze ve školce kam chodil starší syn tak rotaviry byli a 10 děti skončilo v nemocnici a zrovna všichni byli neočkovaní.

tereza0111
2. pro 2022

Prvni moje dite rotaviry nema (ta nejstarsi, uprimne jsem byla dost ovlivnena antivax kampanemi na internetu 🙂 ). Dalsi 2 deti uz je dostali a nikdy jsem nelitovala. Kdyz se u nas vyskytla rotavirova infekce (nekolikrat, tak s nejstarsi - byt nejvetsi, mela by to nejlepe snaset tak vzdycky peklo min. 3 dny, 2x hranicni zda nehospitalizovat v nemocnici na kapacky...). Ockovane holky to dostaly take, ale treba problinkaly noc a rano vicemene dobry.
Mam za to, ze ty se ockuji naopak uplne prvni, takze kdyz je das, mas jasny posun hexy :D
Nikdy bych nedala (a nikdy jsem nedala) 2 vakciny dohromady.
S tim odkladanim je to trochu osemetne. Pokud dite prospiva a je zcela zdrave, tak moc neni duvod ockovani odkladat. Je toho hodne co miminkum chce clovek dat, po kazde vakcine je treba dostatecne dlouho nechat imunitu vzmerchat, do toho ti skoci nemoce....

lenickakl
2. pro 2022

Nechavala jsem ockovat ve dvou mesicich. Rotateq jsme synovi dali.

barulina
2. pro 2022

@martina_05 očkovat vakcíny zvlášť, já osobně nedávala navíc nic nežPrevenar u syna. U dcery jsem dala Rotatq a stejně rotaviry chytla. A s Hexou bych začla jak píšeš až od 3.mesice