Pneumokok - očkovat či neočkovat?

holcina83
12. zář 2013

Hezký den maminky, řeším teď dilema a ráda bych znala názor více lidí a případně i osobní zkušenosti, abych se mohla lépe rozhodnout. Naše malá (1,5 roku) trpí na VELMI SILNÉ febrilní křeče. Před rokem, než jsme to zjistili, tak jsme jí už jednu dávku Synflorixu naočkovat nechali. První dítko naočkované není, u druhé jsme se nechali ukecat sestřičkou v ordinaci... Kvůli těm febrilním křečím se teď řeší co dál - očkovat nebo neočkovat? Neuroložka říká NE a obvodní pediatr říká ANO 😖 Já váhám 😖 Z těma křečema jsme si už užili hodně, jednou jsme maličkou málem ztratili... ☹ A proto se mi nechce riskovat další křeče kvůli "NEPOVINNÉMU" očkování... Ale přece jen je pneumokok vážná nemoc, tak váhám 😖 Kolem sebe mám bohužel pouze maminky, které očkují snad každou věc na světě, takže podle jejich názoru se řídit nebudu 😲 To mi příjde přehnané... děkuji předem za názory.

blahova_andrea
12. zář 2013

Ahoj. Já bych v tvém případě neočkovala. Rozhodně by mi byl přednější názor odborného lékaře - neurologa více než obvodního pediatra, nad jejichž kvalitou mi občas zůstává rozum stát. A další věc...píšeš, že starší dítko naočkované také není, tak proč bys za každou cenu měla očkovat to mladší a ještě, když má problémy?! My Synflorix naočkovat nechali, ale to proto, že u nás v rodině se trpí vyloženě na záněty uší apod. jinak nemáme nepovinného nic a ani se po nepovinných očkováních moc nesháním. Taky nejsem zastáncem toho, že se má očkovat každá "blbost".

katyxq
12. zář 2013

Za mě - neočkovat, ono když už i někteří proočkovací lékaři (jako je třeba Petráš), uznávají, že to s tou ochranou proti pnemokokům není žádná sláva http://www.vakciny.net/PORADNA/Temata/P_pneumo.htm 😉

verusa.j
12. zář 2013

V tomhle případě bych byla jednoznačně pro NEočkovat. Povinné to není, s tou ochranou je to taky bůhvíjaké, vakcíny nejsou žádný super koktejl a dá tělu už tak zabrat, takže bych byla pro co nejméně očkování.

vlckulka
12. zář 2013

pokud se neuroložka vyjádřila neočkovat, tak bych neočkovala...

holcina83
autor
12. zář 2013

Také nejsem zastáncem každého očkování. Jak už jsem zmínila, starší dítko očkované na pneumokoka není, druhou dceru jsem také nechtěla. Ale ta sestra v ordinaci mě v poradně přemluvila a nyní mě straší znovu... 😒 Děkuji za Vaše názory, potvrdily jste mi to, k čemu jsem se přikláněla i já.

ivcacekb
12. zář 2013

@holcina83 My nedáváme, těch virů je plno a záleží, který chytí, očkování taky není na všechny jak říká naše pediatrička a se záněty uší jí tam chodí i maminky, co očkovat daly. JInak zkušenost mé švagrové. Staršího syna očkovat nedali, bo se to dřív platilo a neměli na to, u mladšího už byl Synflorix zadarmo, tak mu ho nechali dát a výsledek je ten, že starší má dalko lepší imunito, na záněty středouší netrpí, za to mladší je má každou chvíli, takže tak. Nemám ráda, když mi někdo něco nutí a teď je informací spousta. Vadí mi, že do Prevenaru, Synflorixu tlačí, vždyť bychom byly "hloupé", když je to teď zadarmo a předtím to stálo takových peněz, abychom to nedaly, ale když se pak něco semele, koho to zajímá??A to je právě to, co mě se...pak to odnese dítě a rodina, všichni dají ruce pryč.

2veverka
12. zář 2013

@blahova_andrea Můžu se zeptat, jak je to s dětmi trpícími na záněty středouší? Můj syn krátce chodil ve 3 letech do školky a měl silný zánět, tak jsem zvědavá, co bude letos. Teď má 4, 5 a lékař na můj dotaz na očkování na pneumokoka krčil rameny, že už to snad nemá ani smysl nebo těžko říct. Nemáš prosím nějakou praktickou zkušenost z rodiny nebo z okolí?

blahova_andrea
13. zář 2013

@2veverka to by jsi se musela zeptat spíš mé mámy. moji sourozenci měli jako děti několikrát píchaná ouška a já od dětství na uši teda trpím, ale zánět středního ucha jako takový jsem si vybrala až před těhotenstvím, v dospělosti. jen díky tomu jsem nechala synovi naočkovat synflorix. i když ted jak to tak čtu od ivcacekb, tak to mě teda moc neuklidnilo 😅 nevím tedy o nikom, kdo by očkoval až takto starší dítě, to je pravda. za nás se neočkovalo a teď to buď dostane rovnou prcek nebo se rodiče rozhodnou neočkovat a pak už se to dál asi neřeší. bohužel ti neporadím. ze širší rodiny tyto informace ani nemám. moc se nevidíme a když, tak se probírají spíš novinky jiného typu než očkování.

2veverka
13. zář 2013

I tak děkuju. Docela ráda bych těm zánětům předešla (prý snad preventivně pomáhá Mucosolvan), ale předpokládám, že původcem těch zánětů není jenom pneumokok?
@blahova_andrea

blahova_andrea
15. zář 2013

@2veverka to samozřejmě není. ono stačí, když člověku nafouká pořádně do ucha, má úzké zvukovody, vzduch nemůže ven a tak v tom uchu začne zlobit. když se to včas nevytáhne, tak z toho ten zánět může být taky a i bez pneumokoka. možná je těch důvodů i víc, já to nikdy moc do hloubky nezkoumala. ale pokud by se to týkalo syna, tak bych taky začala 😉

leni78
16. zář 2013

Ahoj holky, chtěla bych jen napsat svůj poznatek, že prave probíhá reklamní kampaň na očkování proti meningokokum. Kampaň probíhá klasicky formou strašení v médiích po celé čr. Zachytila jsem v dobrém ránu paní doktorku, která strasila nástupem do školky a skoro zarucenem skoroumrti, pokud nedáte očkovat, dále dokonce v regionálních denících v článcích, ze jsou nákazy a předcházet se dá ockovanim, najednou jsou meningokoky vsude, tak se nrnechcte strašit, samotná vakcína je dost velké fuj.

radush7
16. zář 2013

Můj poznatek z čekárny:
V každé čekárně u pediatra visí stejný letáček od loňského dubna ( jak se rušilo nařízení, že se zákrokem musí souhlasit oba rodiče). A v něm je vyjmenováno, kdy můžeš poslat dítě se zástupcem a na co s ním musí jít rodič sám. Stojí tam, že rodič musí jít s dítětem na takový lékařský zákrok, který může negativně ovlivnit nebo snížit kvalitu života jedince a v závorce je jako příklad uvedeno např. nepovinné očkování............ 😒¨
S tímhle se musí každý rodič vypořádat sám.....

leni78
16. zář 2013

@radush7 Tak tohle me dostalo taky. Každopádně nepovinné je defacto stejné jako povinne a najednou to riziko je az smrtelné. Kdyz řekněte doktorce ze nechcete očkovat z důvodů větší obavy z nežádoucích účinku nez ze samotné nemoci, rekne vám, ze za celou svou praxi neměla jedinou komplikaci. Kdyz ji reknete ze vase dite mělo po očkování autisticke příznaky a začalo koktat, tak to podle ni neni z očkování. Tak to pak člověk pochopi, jak za celou její praxi nebyl jediný problém. A ta cedule na dveřích je pak třešničkou na dortu te frašky. 😀

radush7
16. zář 2013

@leni78 Jojo, já si netroufla tu smrt napsat, je to drsný...každopádně, kdo jen tak prolétne čekárnou, tak ho tenhle vybledlý list neupoutá, narozdíl od různých barevných reklam, které ti nabízejí, jak se ještě více, lépe a zodpovědněji můžeš postarat a ochránit své dítě před riziky, jež život může přinést.

JOjo na co myslíš, to přitahuješ.
100x řečený záměrně upravený výrok se ti namele do hlavy a pak se stává pravdou.