Povinné očkování - doktorka vyhrožuje, že nás nahlásí na hygienu, když dítě nenaočkujeme

2hanah
2. říj 2018

Holky, prosím o rady, zkušennosti, názory: máme tříměsíčního chlapečka, po zvážení informací z okolí, hlavně zdravotníků a po zkušenostech se dvěma staršími dětmi jsme se rozhodli toho nejmladšího neočkovat, bohužel naše dětská paní doktorka, je v tomto velmi striktní a řekla, že nám klidně dá podepsat papír, ale zároveň nás musí nahlásit na Krajskou hygienickou stanici a v případě, že dítě dostane jakoukoliv nemoc plynoucí z neočkování, třeba i zánět středního ucha, který mohou vyvolat pneumokoky, proti nimž je vakcína údajně účinná, budeme muset hradit veškeré léčebné výlohy sami místo pojišťovny. Takové "vydírání" ovšem nejen mně přijde neetické, vždyť např. kuřáci si také sami nehradí léčbu rakoviny plic a pokud jsem přesvědčená, že očkování dítěti škodí a jeho zdravotní stav k očkování není dobrý, jak nás může takto nutit?!

rebe
2. říj 2018

Tak především, pokud vás lékařka nahlásí na hygienu, tak se prohřeší proti povinnosti zachovávat lékařské tajemství. Už se to řešilo mnohokrát. Lékař může hlásit podezření z vážného zanedbání povinné péče, kam ale neočkování nepatří, ve všech ostatních případech se nahlášením dopouští porušení zákona. Začněte tím, že ji na to upozorníte.
To ostatní je samozřejmě také lež a manipulace, dítě má nárok na léčbu vždy a bylo by diskriminační, kdyby mělo pykat za rozhodnutí rodičů.
Vaše lékařka vám lže, tvrdí, že chladnokrevně poruší zákon i svou přísahu a snaží se vás manipulovat.

petrasipkova1
2. říj 2018

@2hanah s tím nahlasenim bych to zjistila, podle mě je to porušení lékařského tajemství. A asi bych přešla k jiné lékařce, je to neetické to její chování. Já mám syna 6 měsíců, zatím neočkovaný, protože má pořád nudlí od starší ségry. 😊

v_erunka
2. říj 2018

My jsme teda malou očkovat nechali, ale očkováni proti pneumokokům patří mezi NEPOVINNÉ, takže bych milou paní doktorku usadila.

barulina
2. říj 2018

Nahlasit Vas nesmi, navic pneumokok.snad ani.neni povinny. Nicmene, kurak si plati udrav.pojisteni, plno nemoci.poj.nehradi a lide.rwsi prostredky jak muzou. A vy neockovanim akorad podporite epidemie. Ja jako rodic,ktereho dote by.chodilo s vasim.neockovanym.napr.do skolky a vase dite prineslo do skolky.treba cerny.kasel, bych po vas chtela.nahradu.lekarskych vydaju

2hanah
autor
2. říj 2018

@barulina Promiňte, ale o tohle v této diskuzi nejde, nepřeji si příspěvky stáčet k tématu "očkovat versus neočkovat", to je tady dost jiných diskusí.

rebe
2. říj 2018

@2hanah Teď ještě znovu čtu tvůj úvodní příspěvek a přijde mi, že neodmítáš očkování, ale nechceš očkovat jedno ze svých dětí, a to s ohledem na jeho aktuální zdravotní stav. To znamená, že je možné, že v budoucnu své rozhodnutí změníš. V takovém případě se nejedná odmítnutí (ani nic takového lékařce nepodepisuj), ale o odložení očkování podle individuálního očkovacího plánu. Na to máš nárok, dokonce i v takovém případě pojišťovna vakcínu plně hradí, a to i když si to rozmyslíš třeba za tři roky. Jestli potřebuješ více info o svých právech, zkus třeba stránky Rozalio.cz.

sudylichozrout
2. říj 2018

@2hanah
@rebe rozallio.cz jsou neuveritelne obskurni stranky plne totalnich blabolu. To uz je lepsi o rizicich ockovani a neockovani hovorit s nasi kockou.
Jinak respektuji zakladatelcino rozhodnuti, i kdyz se mi krute prici...

rebe
2. říj 2018
barulina
2. říj 2018

@2hanah ja.ale.nic.nestacim, me.je to i.celkem jedno, ja vam k.tematu napsala a jen jsem uvedla.jak to vidim s sospelymi.kuraky a jako matka.ditete,ktera.by.po vas v pripade,ze by.me.dite od vaseho chytlo nejakou.nemoc postupovala. A upozornuji,ze.nejsem steiktbi zastance ockovani 🙂

xtina123
2. říj 2018

@2hanah Doufám, ze se naše děti nepotkají ve školce. Vadí mi, ze svým rozhodnutím někteří rodiče ovlivňují zdraví ostatních děti. :(

ai30
2. říj 2018

Rozalio.cz jsou normalni antivax promo stranky, jen prevlecene za 'informovanost o ockovani' :D :D

2hanah
autor
2. říj 2018

@rebe moc děkuji za tuto radu, lékařka totiž navíc tvrdí, že očkovat musíme do roka bezpodmínečně, po roce prý musíme veškeré vakcíny platit ze svého a to je navíc asi 10.000,-Kč, koukám a fakt nechápu, co všechno nám navykládala a to nám má pomáhat.

ai30
2. říj 2018

@2hanah Nekteri lekari jsou v otazce ockovani neuveritelni blbci, taky jsme na takoveho jednoho natrefili (a to rikam jako 'ockujici' rodic). Od lekarky, co vam normalne lze fakt rychle pryc, pak uz nevite, co vsechno ji mate verit a co ne... :(

rebe
2. říj 2018

@2hanah Tak to je opravdu další lež, povinné očkování pojišťovna hradí vždy. Bylo krátké období, kdy si pojišťovny drobnou změnu zákona vykládaly jinak, ale to už skončilo a oficiální stanovisko ministerstva zdravotnictví je jasné.

rebe
2. říj 2018

@2hanah A i to "bezpodmínečně" zní dost neodborně, jako kdyby paní doktorka nevěděla nic o zdravotních kontraindikacích, přitom ty jsou uvedeny i v příbalovém letáku vakcín...

ellive
2. říj 2018

@barulina ale jestli mate dítě řádně očkováno tak se snad nemusíte nemoci obávat, ne? Tyto názory mi přijdou absurdní. Bojím se = ockuji, nebojím se = neockuji.

terry1512
2. říj 2018

Lékařka vám lže. Ani jedno z jejich tvrzení není pravda.

A pro vás co se bojíte neočko dětí. Vždyť přece jste naočkování,tak vás nemůže neočkované dítě ohrozit. Pokud ano samy uznávate že očko tak úplně nefunguje.

A co pak teprve 5 leté děti které do školky musí,i s vašima očkovanýma dětma.

ai30
2. říj 2018

@ellive Jezis s touto blbosti tady prosim fakt nezacinej. Mozna te to sokuje, ale treba novorozenci se neockuji hned jak vylezou z luna, takze po pomerne douhou dobu je dite neockovano i u ockujiciho rodice.

merope
2. říj 2018

Jenom na okraj a pro ujištění, zda ví tvá lékařka, že se měnilo očkovací schéma. Tak abys věděla, co jsi odmítla - odmítla jsi 1. dávku hexavakcíny po 9 týdnech věku, potom druhou dávku cca ve 4.-5. měsíci (2 měsíce po první) a 3. dávku, která se ale podává kolem roku (11.-13. měsíc). Ten rok si snad vycucala z prstu, když i 3. dávka hexavakcíny se může podávat i po roce věku. Trošku se to liší u nedonošenců, ale tam by to mělo jít podle pokynů neonatoložky. Pro jistotu: http://www.vakcinace.eu/ockovani-v-cr

Pokud je to jenom trošku možné, utíkejte k jiné lékařce. Nejde ani tak o to, zda očkovat či ne, ale že vám vyloženě lže. Jinak tady https://provolbu.cz/jak-odlozit-ockovani/ je info jak očkování odkládat a jsou tam i příbalové letáky k vakcínám - pokud je dítě ve skupině "neočkovat", tak prostě neočkovat.

ai30
2. říj 2018

@terry1512 Hele, neockovane dite, ktere chodi do skoly s mym ockovanym ditetem, me fakt netankuje.
Neockovane dite, ktere ma mit konktak s mym novorozencem, kdyz budu na hristi se starsim, me tankuje dost.

2hanah
autor
2. říj 2018

@barulina
@xtina123 Z mého pohledu do této problematiky pořádně nevidíte a hlavně ne z druhé strany, která se rodičům neříká a znají jen někteří zdravotníci. Některé vakcíny se očkují zbytečně, některé nejsou účinné nebo fungují jen omezený časový horizont, takže byste se nechtěla potkat ani s některými dospělými a pro mě je daleko větší a častější problém a životní komplikace to, jak bezohlední rodiče neustále dávají do škol a školek akutně nemocné děti, to mi přijde horší, co my už museli spolykat antibiotik kvůli takovým lidem! Taky se zkuste zamyslet nad tím, jak moc jsme slepé stádo ovcí, které se snaží stát někam tlačit... A prosím, už neodepisujte, kvůli tomuto jsem tu diskuzi vážně nezakládala, děkuji.
@xtina123 nepotkají, nejsme z Prahy ani okolí.

ellive
2. říj 2018

@ai30 ditko se začíná očkovat od 9 týdnu, tady se bavíme o návštěvě školky. Mimo jiné, proto se nedoporucuje tahat novosky do obchodu atd. Takže já o voze, ty o koze...

terry1512
2. říj 2018

@ai30 já ti rozumím.
Nicméně pokud ti to tak vadí určitě od matky na hřišti necháš předložit očkovák. Co kdyby náhodou že?
A za další novošek se nejčastěji nakazí třeba zrovna tím ČK od blízkého člena rodiny. Takže zajisté máš všechna přeočkování i zbytek rodiny. Popřípadě zjištěné dostatečné protilátky.

rebe
2. říj 2018

@xtina123 Také mi vadí, že "svým rozhodnutím někteří rodiče ovlivňují zdraví ostatních děti". Dříve děti v dětství prodělaly neštovice, příušnice a zarděnky, které v dětství nepřestavují skoro žádné riziko, a po zbytek života byly chráněny. Dneska spousta rodičům své děti proti těmto nemocem očkuje vakcínami, které je chrání pouze 10-15 let, takže v dospělosti, kdy jim tyto nemoci mohou hodně ublížit, už chráněny nejsou. A právě kvůli očkujícím rodičům se tyto nemoci nešíří jako dřív mezi dětmi a šance, že je moje dítě prodělá bezpečně ještě v dětství, je velmi malá. Naopak se šíří mezi dospělými. Taky kvůli rodičům, kteří ochotně očkují MMR, není v Česku dostupná monovakcína proti spalničkám, která je v demokratických západních zemích běžně dostupná a kterou bych svým dětem chtěla dát.
Ber to jako nadsázku, třeba ti docvakne, že na stejnou věc se dá dívat různě...

@ai30 A kterou nemoc z hexy podle tebe může dostat přenosem od dítěte na hřišti? Akorát černý kašel, ale ten mohou přenášet i očkovaní, vakcína zabrání propuknutí nemoci v plné síle, ne přenosu.

ai30
2. říj 2018

To je jak kolovratek, pardonik, na toto fakt nemam cas a autorka nechtela diskusi ocko vs. neocko, tak se omlouvam, ze na koniny ohledne predkladani ockovaku nebudu reagovat.

2hanah
autor
2. říj 2018

@sudylichozrout nejsem proti očkování, které by prospívalo, ale v tomto je nyní velký zmatek, některé vakcíny jsou zastaralé, některé naopak nové jsou horší než ty staré a děti je mnohem hůř snáší a dokonce vím o případu kontrolorky z hygienické stanice, která nedala svá vnoučata očkovat, už to mluví samo za sebe.

sudylichozrout
2. říj 2018

@2hanah diskuzi si proctu, neco si myslim, ale jsem fakt daleka toho, ti tady moralizovat a nutit ti svuj pohled na vec 🙂 Delej to tak, jak povazujes za spravne, ty znas svoje ditko nejlepe 🙂

tulikiss
2. říj 2018

napisu ti driv nez si tu holky vyskrabou oci a diskuze se zamkne.

@2hanah nasla bych si novou doktorku. je jedno jestli ockujes nebo ne, ale jde to ze bud ti tvoje doktorka umyslne lze a tim by u me naprosto ztratila duveru, a nebo o ockovani a podminkach, svych povinnoste a tvych pravech vubec nic nevim a to je snad jeste nebezpecnejsi situace.

urtica
2. říj 2018

Ahoj, doporučuji facebookovou skupinu "Neočkujeme 2" - tam Ti poradí s postupem, jednání lékařky je protiprávní.

2hanah
autor
2. říj 2018

@merope malý je právě i lehce nedonošený a ona chtěla hned začít v těch devíti týdnech, že nedonošeňátka se musí očkovat o to dřív, ale mně to hlava nebrala, přijde mi to jako blbost i proti selskému rozumu 😤