Třetí dávka Hexavakcíny. Jak to bylo u vás s reakcí?

marieantoinetta
9. říj 2020

Ahoj,
Malýmu je skoro 14 mesicu a od roka odkladam treti hexu. Strasne se bojim nezadoucich reakci a pripadne nasledku. Po minulych davkach mel horecky, po druhe davce dokonce 40ky a silnej prujem (mame schema 2+1), druha davka ve 4 mesicich.
Cetla jsem, ze treti davka ma nejhorsi reakce. Jak to bylo u vas, kde deti mely horecky uz po prvnich davkach, bylo to po te treti taky, nebo jeste horsi? A do kdy je mozne treti davku odkladat? Nebo je nejaka sance dostat rozdelenou vakcinu? Doktorka samozrejme tlaci, ze to musi bejt co nejdriv...

normalnimatka
9. říj 2020

můžeš odkládat do kdy chceš.... třeba až do smrti. pokud se bojíš, naočkuj až těsně před školkou.

marieantoinetta
autor
9. říj 2020

@normalnimatka aha, no slo mi o to, jestli to pak ma stejnou ucinnost, nikoho prave neznam, kdo by to odkladal. S nasi dr. se moc bavit neda, stara skola.

nazka
9. říj 2020

@marieantoinetta u nás byla nejhorší druhá dávka, jinak bez reakce.

palja
9. říj 2020

@marieantoinetta u nás byly reakce na první očkování nejhorší. Vysoké horečky několik dní, dceři natekla strašně noha, měla jí snad třikrát tak velkou a červenou, hrozně teplou. Cpala jsem do ní léky od bolesti, pořád strašně plakala. Druhou dávku snasela lépe, byla cca týden podrážděná, teplotu měla lehce zvýšenou a na třetí dávku už reakci neměla. Je to ale individuální, každý reaguje jinak.

klokanka31
9. říj 2020

Tak to jsem zvědavá co to udělá s mojí malou. První dávka úplně ok, druhá dávka spala tři dny víceméně nonstop, a moc nechtěla papat. Třetí jí čeká na jaře.

palja
9. říj 2020

A ještě u úplně všech očkování dcera přestala jíst, měla už zavedené příkrmy a najednou nic nechtěla, jen se pořád kojila. Trvalo to vždycky 14 dní, pak jsem pomalu musela jídlo zavádět znova, jakoby příkrm nikdy neměla, prostě se chtěla jen kojit. Takže jsem pořád dokola po každém očkování znova zvykala na jídlo (samozřejmě myslím očkování, která byla po 6 měsíci věku, do 6 měsíců byla plně kojená)

agneszka88
9. říj 2020

@marieantoinetta minimální rozestup je půl roku. Maximální nejsou stanovené. Prý je lepší to stihnout do roka, ale i když se to nestihne, tak se nic neděje. Na Vašem místě bych si zašla do motola na imunologii a tam vám poradí. Dcera měla reakci na 2. Vysoký nesrazitelny horečky, otok. 3. Byla ještě horší.

95newmommy2020
9. říj 2020

Já se sem zdovolenim vetřu. Taky nás celá 3. Hexa na 10 mesicini kontrole. 1. Měl v 2 měsících druhou ve 4 tam mu pichli ještě prevenar k tomu.
Měla bych to když tak odllozit také ?

agneszka88
10. říj 2020

@95newmommy2020 To záleží na tom, proč chcete odkládat. 2. dávka se dává nejdřív po 2 měsících, přičemž nejlepší imunologická odpověď je po 4 měsících. 3. se dává nejdřív po šesti měsících. Pokud je syn zdravý a neměl žádné významnější reakce, tak odkládání řešit nemusíte.

laja64
10. říj 2020

U nás nic. Dcera 8 let- všechny očkování-povinné i nepovinné bez reakce. Mladší dcera 2 roky- taky vše zatím ok. Teď jsme doočkovali poslední dávku proti meningokoku a taky dobrý, bez teplot, bez reakce. Je to individuální asi..

95newmommy2020
10. říj 2020

@agneszka88 Ne nic mu nebylo, přestože měl dvě 🤦🏼‍♀️ Jakou blbost sem udělala, jsem si uvědomila, až po tom. Ale prave se trochu bojím ty třetí. Má to v plánu na 10. Mesicini kontrolu, což je v prosinci a to budou nějaký ty rymicky, virozky atd. A muže to být ještě skryty.

marieantoinetta
autor
10. říj 2020

@agneszka88 diky, zkusim se zeptat na imunologii. Jeste horsi jako jeste vetsi horecky nebo i nejaka dalsi reakce? Kamaradky syn mel i nejakou neurologickou reakci, lekal se, brecel a nepoznaval ji. Tak na 3. Davku vubec nemusi...

evik19
11. říj 2020

@marieantoinetta Syn dostal 3. dávku hexavakciny v 15 měsících a měl na ni nejhorší reakci (odkládala jsem kvůli reakci na druhou dávku ve 4 měsících,kdy přestal na cca 2 měsíce žvatlat). Po té 3. dávce už pár hodin po očkování se začal chovat divně, asi jakoby si dal nějakou drogu, lítal po bytě,oči navrch hlavy, šťastně ječel a narážel do zdí. V noci začal zvracet a naměřila jsem mu horečku. 3 dny měl skoro 40 horečky, zvracel. Horší ale byly ty dlouhodobé NÚ - syn byl vždycky nejedlík a dával přednost kojení, ale po tomto očkování přestal jist úplně všechno, co do té doby jedl, takže byl závislý jen na mateřském mléce. Tohle období trvalo skoro rok, pak postupně pomaličku začal jist. Kromě toho, že přestal jist, přestal taky růst, za rok od očkování se propadl v růstovém grafu z 50-60 percentilu na percentil 10, nejméně měl percentil 8. Přestal taky přidávat nová slova. Zkrátka jakoby mi někdo mého 15měsíčního chlapečka zakonzervoval a z té konzervy ho vytáhl za rok prakticky nezměněného. Rozjela se mu také lehčí porucha krvetvorby. Žádné další očkování už nedostal ani nedostane, jsou prostě děti, které očkování snáší hůř, než ostatní. (Zrejmě hraje roli i genetika, i já někdy reaguju na vakcíny hůř než ostatní, mívám alergické reakce i na běžné léky, u syna si na to taky dávám pozor).Pokud měl tvůj syn špatnou reakci už po druhé dávce, třetí bych nedávala, nedá se předem odhadnout, jak by to dopadlo.

marieantoinetta
autor
11. říj 2020

@evik19 no to je strasny... Ja myslim, ze u nasi dr. absolutne neuspeju, je to tak trochu ockovaci teroristka. Otazka je, jestli se muzu nekam objednat (ockovaci / imunologicke centrum) bez jeji zpravy.. jsem z toho fakt nestastna, ale proste vidim, ze on je na vse citlivejsi, i pri viroze ma hodne vysoky horecky a spatne to snasi, takze jsem presvedcena, ze rakce by na to mel a ne maly..:-/

marieantoinetta
autor
11. říj 2020

Myslim objednat proto, jestli by mohl ockovani dostat nejak rozdelene. Nebo abych mela proste posvecene, ze by treti davku nemel dostat vubec.

evik19
12. říj 2020

@marieantoinetta Obávám se, že ti to nikdo nenapíše, v ockovacim centru určitě ne. Mám kamarádku, které chlapeček po očkování skončil dvakrát s febrilnima krecema v nemocnici, kdy přestával dýchat a byl to pro něj život ohrožující stav. V ockovacim centru ho ockovali dal pod diazepamem. Pravda ale je, že jeho maminka si další očkování přála, rozhodně ho neodmítala
Pokud se ti nepovede sehnat skutečně hodně laxniho pediatra, tak ti zbývají 2 možnosti -3.davku risknout a čekat co bude, anebo podepsat reverz, doktorka už té do očkování nebude dal nutit, ale musíš přijmout všechny důsledky - můžeš ty i manžel dostat pokutu od hygieny, dítě ti nevezmou do školky, budou té odsuzovat lékaři, ke kterým s dítětem později půjdeš, před ostatníma matkama bych to taky moc neříkala🙂
Co se týče rozdělení vakcíny - u nás výběr moc není, děti od dvou let můžou dostat 3vakcinu, kterou normálně dostávají petileti jako booster, ale na tu bývají reakce i u těch pětiletých. Pak můžeš mít čistě jen tetanus, ale to mi doktorka vůbec nedoporučovala, že je to nějaká polska vakcína, kde je obsah přídatných látek (např. hliníku) vyšší než u celé hexavakciny. (Ale nekontrolovala jsem to).
Syn má kontraindikaci napsanou od doktorky, takže s ním to už řešit nemusím, mám ale druhou dcerku, která zatím není ockovana vůbec, ta samozřejmě kontraindikaci nemá. Doktorka mi řekla, že holt budu muset zkusit, co to s ní udělá, že jinak to nezjistim. Já to ale po zkušenosti se synem zkoušet nechci, zvažuju tu trojvakcínu, ale prostě už se fakt bojím, ze by se taky mohla zaseknout ve vývoji....

madbetka
12. říj 2020

U nás byla třetí dávka jediná bez reakce.

agneszka88
12. říj 2020

@marieantoinetta Na druhou (Ve 2 letech) měla horečky 39C, nešly vůbec srazit. Otekla jí nožička a 4 dny kulhala. Horečky klesly až 4. den.
Na 3. hexu (skoro ve 3 letech) měla 40C, nešlo srazit 3 dny, pak 38 ještě 2 dny. Nechávala jsem jí to píchnout do ručičky, aby to nemusela zatěžovat. Měla rudé, nateklé celé nadloktí asi týden.

hasara33
12. říj 2020

@marieantoinetta ahoj, první dávka ve 2. měsících s mírnou teplotou 37 stupňů, druhá dávka ve 4. měsících úplně bez reakce a třetí dávka v 10. měsících a reakce byla jen mírné zarudnutí a tvrdá, malá bulka v místě vpichu, ale malé to asi nevadilo a ani nebolelo, protože byla naprosto v pohodě nicméně já teda očkovala všechny dávky ještě souběžně s prevenarem 🙂

veru181
12. říj 2020

Vy co máte zkušenosti s horšími reakcemi, jak se k tomu staví vaši pediatři? Naše paní doktorka je určitě odborník, ale kdykoli mám nějaké doplňující otázky nebo si "vymýšlím", tváří se, jako by žádné horší reakce než teplota a únava neexistovaly... Zatím jsme měli nejhůř teplotu 38 (jsme teprve po druhých dávkách), ale tak by mě zajímalo, jak k tomu přistupují jinde 🙂

katkabella
20. led 2021

@marieantoinetta můžu se zeptat jak jste dopadli nakonec? My dostaly odklad na věk 5 let. Pro druhé dávce měla skoro 40, neutisitelny pláč a naštěstí doktroka sama uznala, že 3 riskovat nebude ale teď na za měsíc čeká Mmr a tam mám ještě větší pochybnosti