Abrupce placenty, preeklampsie a další dítě. Máte zkušenost?

26. led 2023

Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli je tady nějaká, která měla při porodu abrupci placenty a přesto se rozhodla pro další dítě? Vždy jsme s manželem chtěli 3 děti, mám 2 syny. Bohužel v obou těhotenství se u mě projevila preeklampsie. První se narodil 35tt a druhý 36tt. vyvolávaně. U druhého při porodu došlo k abrupci placenty, to zjistili až rozborem placenty. Doktorka mi další dítě moc nedoporučuje, říkala, že bych byla riziková. Další bych chtěla nejdříve za rok, je mi 32 a vím, že i s věkem stoupá riziko, tak to nechci případně oddalovat. Nevím jak se rozhodnout, moc bych si přála ještě jedno, je mi jasné, že konec těhotenství budu v nemocnici. Ale cítím, že ještě nejsme kompletní a taky trošku doufám, že by se mohla podařit holčička ( ale i za kluka bych byla ráda). S doktorkou to ještě proberu, ale máte některá zkušenosti? Dávali vám něco na snížení rizika? V druhém těhotenství jsem brala Dopegyt.

Děkuji

milixx
26. led 2023

Ahoj,
jestli jsi obě děti rodila předčasně, z toho jedno dokonce prokazatelně s abrupcí placenty, určitě bych zvážila vyšetření reprodukčním imunologem.
Dost často o tom píše dr. Koucký v poradně www.porodnice.cz. Když si tam zadáš do vyhledávače abrupci placenty, vyjede Ti tam spousta otázek žen v podobné situaci + jeho řešení situace.
Jinak mám za to, že mi na 1. screeningu taky vyšlo zvýšené riziko + ještě i na preeklampsii, a od cca 11.TT jsem proto denně užívala Anopyrin 150 mg na snížení rizika o 92 %.

kocila
26. led 2023

dala bych na radu lékaře, obzvlášť pokud máš při těhotenství vždy problémy, které nejsou zanedbatelné...
byla bych raději zdravou mámou dvou zdravích dětí (které jsou předčasně narozené), než riskovat třetí, protože si mi 2x povedli kluci...
ale to si každá musí zvážit sama....🙂

autor
26. led 2023

@milixx já brala ještě ve druhém od začátku Godasal, screening jsem měla také pozitivní. Děkuji podívám se na to. Nechci to riskovat za každou cenu, ale také se nechci hned vzdát. Potřebuji si to srovnat v hlavě a zjistit informace. Moc děkuji, budu hledat 😊

autor
26. led 2023

@kocila není kvůli tomu, že mám dva kluky, prostě jsme vždy chtěli 3 děti. 😊 Určitě do toho nepůjdu za každou cenu, jen si chci zjistit co nejvíce informací, jestli jdou udělat i nějaká vyšetření a jak moc by to bylo rizikové a podle toho se rozhodnout. 🙂 O abrupci jsem se dozvěděla včera od doktorky a potřebuju to zpracovat.

fifinka2020
26. led 2023

Zkus ještě konzultaci na jiném pracovišti....ono i v tomhle se někdy názory lékařů můžou dost lišit, tak ať ziskas víc pohledu, než se rozhodnes. Jinak komplikace s věkem rostou, ale do 35 bych byla relativně v klidu. 🙂

autor
26. led 2023

@fifinka2020 děkuji zkusím zjistit více názorů

werik153
26. led 2023

Já jsem měla akutní preklampsii ke konci těhotenství ,byl to úplně šílený zážitek...měla jsem ji už hodně rozjetou a vážně to přišlo ze dne na den. Další rok mi spatně fungovali ledviny a další dítě mi též není doporučeno, ale vysloveně zakázané to nemám ...jen mi říkali, ať počítám s tím, že čím dřív bych otěhotněla, tím větší riziko, že se to bude opakovat...dále že se to opakuje se stejným partnerem a s vyšším věkem rodičky. No letos mi bude 31.

merope
26. led 2023

Vím, že preeklampsii se věnují dost v Praze u Apolináře, měli na to i nějaké studie. Co se poptat tam? Jinak kdybys byla znovu těhotná, tak Anopyrin je udávaný spíše jako sporný (protože je dost slabý) a když už jsi měla takto problémy a 2x, tak určitě nějaké injekční léky (nepamatuji si přesně jméno). Bere se to hned od začátku těhotenství až do cca 12tt a občas i déle.

autor
26. led 2023

@werik153 také počítám s tím, že se to bude opakovat. U mě preeklampsie nastupovala pozvolněji, ale byla jsem před porodem druhého dlouho v nemocnici, jen mě hlídali. Jak se to začlo zhoršovat tak vyvolávali. Si říkám, jestli se ta placenta nezačala odlučovat tím vyvoláváním 🤷 je to děs ta preeklampsie 🙁

uzivatelkapetra
26. led 2023

Já teď porodila akutní sekcí v 32+2 kvůli abrupci placenty, věděla jsem, že mám vcestnou placentu a je riziko krvácení, ale neměla jsem jediný problém, žádné bolesti ani špinění nebo krvácení, tak jsem doufala, že to dotáhnu daleko. Bohužel z ničeho nic během spánku ze mě vytekla hromada krve a mě to bylo jasné. Vydatně jsem krvácela před, během i po sekci a doktoři mi dost jasně naznačovali, že šlo o můj život.
Takže u mě je jasné, že do dalšího už nikdy nejdu, nemůžu riskovat, že by tu manžel zůstal s dětmi sám.
Je to mé druhé dítě, ale kdyby to bylo první, tak máme jedináčka.

autor
26. led 2023

@merope tak o injekční formě jsem nevěděla, na to se poptam. Kouknu i na toho Apolináře, ale u nás ve FN Lochotíně prý taky na to nejsou špatní. Tam mě posílala gynekoložka a hlídali mě tam. Primář je prý taky na preeklampsii dobrý, tak mě napadlo oslovit jeho.

autor
26. led 2023

@uzivatelkapetra já rodila normálně, ale právě taky dost váhám. Ale takové drama to nebylo. Ale malému také museli pomoc s dýcháním. Proto chci názor více lidí, jestli kdybych byla pod dozorem, jestli by to bylo taky riziko.

milixx
26. led 2023

@merope
Anopyrin určitě není sporný 🙂 u Apolináře u dr. Kouckého jsem byla v roce 2020. Léčba byla stejná i v roce 2022. Po celé těhotenství jsem měla miniheparin - konkrétně Clexane (někde dávají radši třeba Fraxiparin, apod) každý den, k tomu tedy po screeningu přibyl i ten Anopyrin v dávce 150 mg do 36TT. Hlavním důvodem, proč jsem měla ten miniheparin, byla moje trombofilní mutace a to, že jsem předtím 5x potratila.
K tomu na podporu imunomodelace do 36TT vaginální progesteron, spousta hořčíku a injekční imunoglobuliny na můj imunologický problém.

milixx
26. led 2023

@werik153
Ahoj,
osobně znám jednu paní, co měla preeklampsii ve 25TT. Je to už 14 let. Dítě nepřežilo, ona bojovala o život na ARO.
Teď má s tím samým partnerem 3 zdravé, donošené děti. Při všech úspěšných těhotenství byla hlídaná v rizikové poradně a měla 10.-36TT Anopyrin s tím, ze chodila i na kontroly na hematologii. Miniheparin ale nikdy neměla.
Jen tedy má ty tři děti porozené císařem v 37.-38.TT, to měla dané striktně, že přirozený porod ani náhodou…

liberol
26. led 2023

Ahoj, já mám za sebou abrupci placenty v 32tt, bohužel s nešťastným koncem...a jak mi bylo řečeno, nezachraňovali miminko, ale mě. Byla to za minutu dvanáct🙏. První porod byl přirozený a vše v pořádku, druhý tento byl akutním císařským řezem. Do dalšího těhotenství jsem se strašně bála jít, aby se to neopakovalo, ale stejně jako píšeš ty, věděla jsem, že nejsme kompletní a moc toužila po dalším miminku. Až po dalších 6 letech jsem se odvážila a šla do dalšího těhotenství. Byla jsem extrémně hlídaná, kontroly co týden, poslední dva měsíce ještě častěji, jezdila jsem na hematologii. Nabízeli mi ukončení těhotenství od 36tt. To jsem nevyužila, bála jsem se císaře a moc jsem si přála zase rodit přirozeně jako prvního syna, nakonec ve 40tt pro vysoký odhad váhy miminka (4 kg) a vzhledem k jizvě na děloze jsem stejně rodila císařem ale vše dopadlo dobře 🙏

autor
27. led 2023

@liberol to mě mrzí 😥 to je právě to čeho se bojím. Ale moc gratuluji k dalšímu děťátku. Je to strašně těžké se rozhodnout. Srdce říká ještě jedno, ale mozek zase co když se něco stane. Bojím se toho, ale zase strašně bych ho ještě chtěla. 🤷 Děkuji moc, pomáhá mi, když vím, že někdo stál před stejným rozhodnutím a jsem ráda, že to dobře dopadlo ❤️

merope
27. led 2023

@milixx Já četla dost studií na téma, že anopyrin je prostě slabý a když už je riziko, tak ten miniheparin (taky jsem měla preeklampsii v prvním těhotenství a při IVF mi doktorka chtěla dávat Clexane už před embryotransferem právě kvůli těm rizikům preeklampsie, tak jsem to dost studovala - Clexane měl teda zrovna výpadek, tak jsem pak brala Anopyrin s tím, že kdyby se zadařilo, přejdu hned na Clexane / Fraxiparin).

milixx
27. led 2023

@merope
No, a já měla od KET hned miniheparin 0,4 ml každý den kvůli trombofilní mutaci a imunitě, a stejně mi pak po prvním screeningu ten Anopyrin 150 mg přidali primárně kvůli riziku preeklampsie, růstové restrikci plodu & abrupci placenty - a brala jsem ho do 36TT 😉 Miniheparin jsem měla až do konce šestinedělí. Chodila jsem pak cca 1x za 4 týdny na kontroly na hematologii a po celou dobu jsem měla stejnou dávku, nic mi nenavyšovali.
Bylo to v Gennetu v roce 2020. A bylo by to shodně i v roce 2022, kdyby to neskončilo SP v 8 TT.

vnoucek2
27. led 2023

@milixx dobrý den chtěla jsem se zeptat bylo vše v pořádku,když jste bralo anopyrin na preklamsii a rus.restrikci?Přesně toto mi vyšlo pozitivní z 1.sreaningu,díky za odpověď

milixx
27. led 2023

@vnoucek2
Jj, vše dopadlo o.k., porod byl ve 40+1TT 🙂 vůbec žádné problémy se srážlivostí, preeklampsií, růstovou restrikcí, atd. jsem neměla. Holčička se narodila s 51cm a 3700g ☺️ Jen jsem docházela na kontroly na hematologii a dělali mi často UZ.
Měla jsem velký problém s nedostatečností čípku, protože jsem byla po hodně revizích a čípek moc nedržel, ale to je zase jiná kapitola.

hanulebrabec
29. led 2023

Ja měla abrupci, a obě dvě dcery předčasné a do třetího jdeme. Ta abrupce pokud byla nemyslím že by byla i u další to bys musela mít jo "štěstí" takže bych byla v klidu

autor
29. led 2023

@hanulebrabec myslím, že ta abrupce byla buď kvůli vyvolávání nebo kvůli vysokému tlaku, když se rozjížděla preeklampsie. Z jakého důvodu jsi měla abrupci? Děkuji

hanulebrabec
30. led 2023

no já měla tlak naopak nízký a holky se narodily s malou porodní váhou u mě to asi byl stres spojeny s bývalým manželem, ale je to zamnou, nicméně znáte nápařku? myslím že by vám mohla pomoci trochu uvolnit 🙂. Pokud cítíte že nejste uplní, zaměřila bych se hodně na sebe. taky chceme třetí a je mi 31 🙂 klidně napište zprávu 🙂

autor
30. led 2023

@hanulebrabec naparku mi nedoporučili právě z důvodu vysokého tlaku. Zatím si zjišťuji informace, teď mám malé miminko tak mám na přemýšlení určitě aspoň rok 🙂 to mě mrzí, že jste měla stres s manželem až došlo ke zdravotním problémům. Tak hlavně, že vše dobře dopadlo 😊 děkuji

zzk47
11. srp 2023

@liberol trošku jsi mě povzbudila svým príspěvkem. Stalo se mi to uplně to stejné jen ve 35.týdnu, taky už zachraňovali mě kvůli masivnímu krvácení, císařem. U nás to bohužel mělo být první miminko a nedokážu čekat dlouho než budeme moct mít další. Budu se urcitě ptát víc doktorů, kdy budem moct začít a klidně se nechám zavřít do nemocnice. Nedovedu si představit být se strachem doma.

liberol
16. srp 2023

@zzk47 úplně Vás chápu, neumím si to ani představit když se to stane u prvního miminka 😥, a tu možnost zůstat v nemocnici "pro klid duše" mi dokonce nabízeli, já jí nevyužila, protože jsem měla doma syna ale možnost to asi je 😉 přeji hodně štěstí🍀a zdraví ❤