Jak udělat, aby rodič. příspěvek přímo navazoval na PPM?

partyzanka91
8. zář 2014

Ahoj, chtěla bych se zeptat - v říjnu by mi měla končit mateřská (brala jsem jí od 12.dubna). Byla jsem si dnes zažádat o rodičovskou aby mě to hned navazovalo, jenže mi bylo řečeno že mám přijít až bude mateřská u konce a pak že dostanu potvrzovací listinu od kdy do kdy jsem jí brala. Ta je potřeba k žádosti o rodičák. Jeho vyřízení prý pak bude trvat měsíc a dalši měsíc než příjde první dávka (samozřejmě to spojej dohromady a vyplatěj vše zpětně), ale do tý doby mě nebude chodit nic, žádná návaznost. Opravdu to tak musí být? Nemůžu tu listinu odkdy dokdy ta mateřská bude získat nějak dřív aby se to stihlo vyřídit než skončí? Děkuju

j.a.n.i
8. zář 2014

@partyzanka91 Samozřejmě, že můžeš, vyplň si ten formuláš a dojdu si s ním na OSSZ, které ti mateřskou vyplácí a tam ti to na počkání potvrdí.

partyzanka91
autor
8. zář 2014

@j.a.ni. No já bydlím v Praze a dnes jsem slyšela že prý je jedno na jako OSSZ v Praze si dojdu. Ale taky si myslím že v evidenci mě má jen jedno z těch pražských

frantiska85
8. zář 2014

Žádala jsem pár týdnů před vypršením mateřské. Žádná prodleva mezi tím nebyla.

barus.8
8. zář 2014

Mám to hodně podobné. V pátek jsem se byla ptát na OSSZ jak a co. Protože na socce tu narazím vždycky na někajou divnou paní, která nic neví. Paní mi řekla, že mi doktor vystaví papíry, ty zanesu do práce a buď oni nebo já je pošlou nebo zanesou na OSSZ. O nic víc se starat nemusím. Tak doufám, že to tak nakonec bude.

somalicats
8. zář 2014

@partyzanka91 Mně to taky potvrdili na jiné PSSZ, než pod kterou v Práglu spadám jako zaměstnanec (potvrzovali mi to na té, pod kterou spadám jako OSVČ). Pak jsem naklusala na pracák a vyšlo mi to akorát, takže mi RD navazovala. Mají měsíc na vyřízení a měsíc na první výplatu dávky a u mě to tak opravdu bylo.

partyzanka91
autor
8. zář 2014

@somalicats: a tu zvolenou výši mi nemůžou zamítnout? Já brala 14 000 hrubé mzdy a 70% z toho je 9800 a to bych mohla brát po 22 měsíců (dle mého výpočtu).

somalicats
8. zář 2014

@partyzanka91 Tu Ti nezamítnou, pokud splňuješ podmínky Ty nebo partner. Hlavně mít všechno po kupě a jít tam s tím co nejdřív.

partyzanka91
autor
8. zář 2014

a nevíte jak to myslejí s ím že md ovlivnuje výši rd?

fwllo
8. zář 2014

@barus.8 to je ale žádost o pomoc v mateřství, paní se ptá na rodičovský příspěvek 😉
@partyzanka91 na ossz ti potvrdí denní vyměřovací základ a podle toho na pracáku uvidí, jakou nejvyšší částku RP můžeš žádat.. Měla jsem o něco vyšší základ v práci a RP mi chodí 10500,- a nikdo s tím neměl problém 🙂

fwllo
8. zář 2014

@partyzanka91 Vychází ti mateřská do 25.10. tak si tam můžeš zajít kdykoliv v říjnu nebo začátkem listopadu.. Měla jsem to úplně stejně.. PPM do 25.7., RP jsem zařídila 7.8. a dneska přišly první peníze-dohromady část za červenec i celá částka za srpen..

partyzanka91
autor
8. zář 2014

@fwllo: děkuji on je v tom trochu zmatek a každý říká něco jiného, ale tu výši prý můžu mít těch 70% hrubé mzdy no uvidím kolik to pak hodí, ten denní vyměřovací základ tam netuším jak to je. Ona i ta MD mě chodí pokaždé jinak jednou 9 900 podruhé 10 200. Tak to jsem myslela že bude končit dřív než 25.10 já počítala od 12.4 půl roku a myslela jsem že to bude tak 12.10. Ostatně raději už to vyřizovat začnu (MD mi taky nejdřív nepřišla byla na jejich straně nějaká chyba a pak jsem dostala 2 dávky najednou zpětně).
Jinak manžel vydělává trochu víc jak já ale tam by to asi bylo chaotický, on má promnělivou mzdu. Přes léto vydělává 14 tisíc jako já a na přes zimu když se topí ajednou na směny tak má 16 (všechny čsátky jsou v hrubém)

somalicats
8. zář 2014

@fwllo Jenže ona chce, aby jí to navazovalo, předpokládám tedy finančně navazovalo, aby nebyla žádný měsíc bez peněz. V tom případě čím dřív tam půjde, tím líp.

somalicats
8. zář 2014

@partyzanka91 Podstatné je datum ukončení MD, které Ti napíšou do papíru na sociálce. Ještě měsíc po tomto datu Ti přijdou peníze, protože se dávka vyplácí zpětně. Takže podle toho, jaký vyměřovací základ a jaké datum budeš mít na lejstru ze sociálky, Ti na pracáku řeknou, od jakého data a kolik maximálně můžeš čerpat rodičák.

partyzanka91
autor
8. zář 2014

@somalicats: a nemůže se díky mateřské vyměřovací základ snížit, md je přeci o hodně nižší nežli hrubá mzda. A to by byla další věc která znevýhodňuje pracující (první je že nedosáhnou na porodné)

fwllo
8. zář 2014

@somalicats ano já vím, však jak píšu, mně to taky navazovalo, žádný měsíc jsem nebyla bez peněz 🙂 přímo na ÚP mi paní v červnu řekla, ať nechodím v červenci, ale až v srpnu, že to začnou vyplácet až za srpen a dřív by se tím nezabývaly.. Na vyřízení žádosti mají 30 dní..
@partyzanka91 Mateřská ti chodí jinak proto, že je vždycky jiný počet pracovních dní v měsíci.. A mateřská ti trvá přesně 28týdnů od data nástupu na ni.. Pokud by sis nebyla v něčem jistá, je tu moc pěkná skupinky, hodně tam odpovídá jedna maminka, která to má nastudované vážně dobře 🙂 A je tam hodně otázek maminek už zodpovězených, tak třeba se ti to bude hodit.. https://www.modrykonik.cz/group/5730/ Je tam mimo jiné i o vyčerpání dovolené mezi mateřskou a rodičákem (což velmi doporučuji 🙂 )

partyzanka91
autor
8. zář 2014

fwllo: no já si dovču vyčrpala před nástupem na MD. Přibližně v půlce pobírání MD mě došla do konce smlouva na dobu určitou kterou už mi neprodloužili (ale dnes jsem se dověděla že můj zaměstanavatel beztak končí a kolegové si musejí vybírat dovolené a asi budou proťuštěni nebo pd někoho přejdou ☹)

somalicats
8. zář 2014

@fwllo Ale jasně že se tím budou zabývat i dřív, musí, pokud si dá člověk žádost a doloží vše tak, jak má. Taky jsem to letos řešila, byla jsem tam o 3 týdny dřív, než mi končila MD, a úplně bez problémů. Ono asi taky jak která úřednice, některé možná mají kecy, ale zabývat se tím musí.

pegassina17
18. zář 2014

Holky chtěla bych se Vás zeptat: rodičák mi končí 20.9.2014 a termín druhého porodu mám 15.prosince 2014 chtěla bych jít na neschopenku ale můj gynekolog má dovolenou. Kdo mi jí může napsat neschopenku? Všem moc děkuji