Je už čas na dítě?

gita17
5. zář 2017

Ahojte, mam kratko 30, partner tiez, sme v dlhorocnom vztahu, byvanie mame zabezpecene, financne sa nestazujeme, bezna stredna trieda… A teraz k veci 😉 Dlhsiu dobu uvazujem na dietatkom, naschval pisem v jednotnom cisle. Partner akosi este nie, zasekol sa na vyske - zaujima ho len zabava…kamosi, zurky, hry na kompe, vyletiky a dovolenky…Jasne ze chodi do prace a plati ucty, nastastie nebeha za zenskymi…ale teda na dieta sa este neciti. Mali sme dohodu, ze do roka zacneme pracovat na dietati, rok uz presiel a nic sa nedeje. Ja som uz pred pol rokom vysadila antikoncepciu, pred par tyznami som si vybavila aby mi zmenili dolezitu liecbu mojho chronickeho ochorenia…zmena k ovela menej ucinnej variante, ale vhodnejsej pri snazeni sa…o vsetkom bol informovany, sice sa nezapajal ale vsetko v podstate odkyval… Teraz, ked uz ide na vec sa postavil na zadne, bez kondomu ani za svet, na decko sa este neciti, chudacik asi si poslednych 20 rokov nestihol uzit party, slobodu a zabavy… Podla mna by sa mu ani nepostavil zo stresu. Ale co ja, keby som bola uplne zdrava tak poviem, ok, pockame par rokov, ale ja by som nemala cakat, lebo pripadne umele oplodnenie je pre mna rizikove. Ked mam pravdu povedat, mna to dieta tiez desi…neviem si predstavit, ze sa zrazu vsetko zmeni…je to take cudne ist na to zrazu na ostro ked poslednych xy rokov bola pre mna najvacsia tragedia ostat neplanovane v tom… Hovori sa, ze clovek zisti co chce ked si hodi kockou a pred dopadom dufa v moznost ktoru si zela…pred niekolkymi mesiacmi som si robila tehotensky test a v podstate mi bolo jedno ako vyjde, jedine co ma trapilo, ze ci neuskodili tabletky co som brala dietatku… Co si myslite co mam robit, nutit chlapa do decka, alebo pockat este? Co moja liecba, neda sa vratit k starej liecbe skorej ako za pol rok… Ja si myslim ze moj chlap sa nebude citit pripraveny nikdy…tak to bolo aj ked sme sa stahovali s Petom k sebe…nebol si isty este den pred stahovanim sa a teraz je rad ze spolu byvame…uz 5 rokov. Ako sa mam zachovat? Zase ho nechcem vystrasit aby utiekol… Po tolkych rokoch

hanka_333
5. zář 2017

Já bych za tehle okolnosti dál nečekala. Zkusila bych partnera vytáhnout někam na romantickou večeři, na dovču na prodloužený víkend ...., a tam vše v klidu probrala. Na ferovku bych mu řekla, že ze zdravotnich důvodu nechces už dál otálet a uvidíš jak zareaguje.

Do dítěte ho vsak proti jeho vůli raději nenut. Pokud bude kličkovat jako zajíc a otalet, uvažovala bych o rozchodu.

marcicek84
5. zář 2017

@gita17 - Jediné co můžeš je promluvit si s partnerem a domluvit se s ním jak to vidí...druhá varianta je nakecat mu, že bereš HA a nebrat a otěhotnět, ale tu druhou ti nedoporučuju aplikovat, pokud nechceš zůstat sama s miminem, protože i to se může stát. Myslím si, že partner má tak 3-5 let čas na to, stát se tatínkem (v dnešní době to tak chodí)...no otázkou je, jak jsi na tom sa časem ty. pravda je ta, že dítě je opravdu velká změna pro každý pár, určitě bych netlačila, spíš mu připomínala, že bys ráda i kvůli zdraví atd. a hlavně mu řekni, že pokud máš nějakou diagnozu, že tvé otěhotnění může být otázka i několika let, než měsíců, i když i takové vyjímky se stávají, prostě ho uklidni a uvidíš...Ještě mě napadlo mu zkusit nabídnout přerušovanou soulož )udělat se ti na bříško nebo někde může být pro něj lákavé, prostě i tak se dá otěhotnět, jednou ho požádáš ať zůstane v tobě a bude to 😉

danask88
5. zář 2017

Tak od přírody máme my ženy čas na díte maximálně do 45ti a mnohé daleko kratší, zatímco muži mají čas skoro do smrti. Tahle přírodní nespravedlnost se často promítá do naší psychiky a my ženy prostě spěcháme zatímco oni mají času dost. Asi i proto se ženám doporučuje spíš starší partner, ale je to strašně individuální. Můj současný manžel například naléhal že chce miminko už když mu bylo 22 let (mě v tu dobu bylo 35) taky se asi bál že vzhledem k mému věku by to mohl být problém. Takže když jsme mu to teď v 25ti dovolila byl hrozně šťastný a teď se děsně těší na dítě. Co tím chci říct, je to o povaze né o věku. Někdo chce být otcem a je skvělým otcem brzy a někdo prostě nikdy. Můj otec měl taky 25 když jsme se mu narodila a je to sice dávno ale taky pro ty chlapy bylo těžké živit rodinu a přijmout zodpovědnost - to je v každé době stejné.

miaellen
5. zář 2017

to je každého věc, no.. já jsem měla dceru ve 25ti letech a řeknu vám, že je teď v první třídě a já jsem tam nejmladší maminka. všechny ty maminky kolem 40ti let, nejstarší má 46 let. každý má tu svou hranici jinde...

voleskap
5. zář 2017

Já bych asi změnila partnera..Očividně každý chcete něco jiného 😉 Třeba se mu tím i rozsvítí..

dolezalovalucie
5. zář 2017

@gita17 A bavila ses s partnerem o tom,ze proste kvůli zdravi to nemuzes odkládat dlouho?Chape vůbec jaka situace je?Pokud ano a je mu to jedno,tak proste zmen partnera.

tynka9
5. zář 2017

@marcicek84 u přerušované souloze hodně záleží na sebeovládání partnera... Někdy ani žádost nebo maximální snaha a úsilí partnerky nemusí zabrat...

pavlina212
5. zář 2017

Nedávno tu proběhla podobná diskuze
https://www.modrykonik.cz/forum/jdeme-na-to/planovani-rodicovstvi-partner-stale-nechce-dite/
a už tam jsem se v komentu s tím chlapem moc nemazala a to zakladatelka neměla zdravotní komplikace a byla o čtyři roky mladší.
Za mě radím žádný náznaky (těm chlapi nerozumí), vylož karty na stůl a chtěj po něm jasný stanovisko. Tady není na co čekat.

eviicka
5. zář 2017

Bohužel, pokud jste spolu déle, měli jste tyto plány a partner se jen necítí, souhlasím s ostatními. Díky své životní zkušenosti radím, nečekej, vylož karty na stůl a pokud nepochopí, nezbyde než popřemýšlet nad rozchodem. Já taky čekala a dlouho... a nebyla jsem ve svém okolí jediná.

Nakonec jsem se dočkala, já i moje kamarádky, všechny nakonec ale s někým jiným.