První těhotenství z IVF, podařilo se podruhé otěhotnět přirozeně?

dohan
7. říj 2017

Dobrý den, měla bych takový dotaz. První těhotenství mám z IVF, a chtěla bych se zeptat zda se někomu z Vás podařilo po druhé otěhotnět přirozeně a za jak dlouho dobu. Doktoři nám říkali, že je šance, že se nám to přirozeně povede, ale nikdo neřekl za jak dlouho a já začínám mít dost obavy. Snažíme se asi 3 měsíce, podle doktorů jsme oba v pořádku. Budu ráda za každou radu nebo zkušenost.
děkuji

listopadka1
7. říj 2017

Ahoj, já jsem přesně ten případ 🙂 První dítě přes IVF, měla jsem hodně silný PCOS,bez ovulace, šance na přirozené početí byla minimální. Během kojení jsem nemenstruovala, ale po odstavení se mi menses vrátila a kupodivu vcelku pravidelně - rozhodně pravidelněji, než předtím, kdy jsem měla cykly-necykly třeba 80 dní, tak teď najednou kolem 40. Tak jsme si s manželem řekli, že to necháme na přírodě a uvidíme, a pokud nic, tak máme ještě embrya zmražená, tak kdyžtak zajdem na kliniku. No a povedlo se prakticky hned potom, měla jsem vlastně jen 3 cykly, než jsem zas otěhotněla, z toho ty první dva jsme se nijak nesnažili, v tom třetím jsem se snažila trefit ovulaci a asi se mi to povedlo 😀 Takže druhé dítě bude 18 měsíců po tom prvním.
Ale řekla bych, že to nejde moc generalizovat, každý je jiný a podle mě taky hrozně záleží na psychice, já mám pocit, že nám se to povedlo tak rychle, protože jsme se na to vůbec neupínali -já jsem vůbec nevěřila,že to půjde, počítala jsem s dalším transferem, takže jsem se tím nijak nestresovala. Manžel ani nevěděl, že to nějak hlídám. Na tvém místě bych se zkusila víc uvolnit, jestli jste podle doktorů v pořádku, tak nic nebrání tomu, počít přirozeně. A jestli to bude hned nebo třeba za rok, je snad jedno.

dohan
autor
8. říj 2017

@listopadka1 děkuji za podělení o zkušenost, hodně mi to pomohlo a máš pravdu zatím to nebudeme řešit a necháme to na přírodě 🙂