Rodičovská dovolená, dá se prodloužit o celý rok?

kaculka2014
18. kvě 2016

Ahoj holky,maminky,tabulky,snažilky. Mám otázku,a byla bych ráda,kdyby se tu našla nějaká z Vás která měla stejný problém ,a dokázala by mi k tomu říct víc. Mám dceru 2roky 4 měsíc,rodičák mam na 3 roky,ale chtěli bychom ho prodloužit kvůli snaze o další dítě, dá se prodloužit o pul roku,nebo jen o celý rok? Jak by to bylo dále,třeba pokud by se nám zdařilo a než skončí tato prodloužená narodilo by se druhé? Kolik dostanu ? Normálně 7600,jako do teď,nebo jinak? Moc díky za každou odpověď, kata

mysonek
18. kvě 2016

Ahoj, prodloužit ho můžeš o kolik chceš, teda maximálně na 4 roky, ale klidně o půl roku. Peníze samozřejmě dostaneš nižší. Celkově můžeš dostat 220000. Asi většinu z toho si již vybrala. Ten zbytek vydělíš dobou, (počtem měsíců) po kterou chceš příspěvek pobírat. Pokud bys otěhotněla a termín porodu byl dřív než bys vyčerpala příspěvek, tak si to zase navýšíš. Ale změnu lze udělat jen jednou za 3 měsíce. A jak to máš v práci? Pokud jsi na rodičovské dovolené, tak zaměstnavatel Ti musí držet místo od třech let věku dítěte. Na delší době by ses s ním musela domluvit.

blahova_andrea
18. kvě 2016

a jde ti o rodičovskou dovolenou nebo jen o pobírání rodičovského příspěvku? 😉

lv
18. kvě 2016

pozor - mateřskou jsi měla, do půl roku? V případě, že ano, pokud máš rod.příspěvek 7600, vyjde ti to 2 měsíce před 3. narozeninami 7200 a poslední měsíc do narozenin už bez peněz.
Prodloužit si můžeš o půl roku klidně, jen už ti v práci nemusí držet místo.

kaculka2014
autor
19. kvě 2016

@mysonek ahoj,pracovala jsem v Motole a tam jsem skončila,smlouvu uz nemám.,ani se tam nevracim

kaculka2014
autor
19. kvě 2016

@blahova_andrea rodicak 🙂

blahova_andrea
19. kvě 2016

@kaculka2014 tak pak by to chtělo upravit název diskuse 😉 pobírání rodičáku se samozřejmě prodloužit dá, max. do 4 let a je jedno jestli si to natáhneš o měsíc o půl roku nebo rok. jak už tu bylo psáno, tak si jen přepočítáš zbylou částku na měsíce, které chceš být ještě doma. jen pozor, minimální měsíční částka, kterou ti mohou posílat je 50,- měnit se to dá každé tři měsíce, pokud by jsi otěhotněla a chtěla opět zkrátit, aby jsi vybrala co nejvíce, tak to pak lze zas změnit. pokud už ti vypršela smlouva a nejsi zaměstnaná, tak nebudeš mít mateřskou a půjdeš od porodu rovnou na rodičák. jeho výši a délku pobírání si můžeš volit díky příjmu manžela, pokud on sám by v době porodu bude mít "teoretický" nárok na mateřskou. takže opět bude záležet na kolik se rozhodneš a jak si to spočítáš. pokud nestihneš porodit do ukončení rodičáku prvního dítěte, tak potom buď na pojišťovnu jako matka v domácnosti pečující o dítě, na pracák nebo najít práci.

kaculka2014
autor
19. kvě 2016

Děkuji Vám holky,za rady 🙂 pěkný den a dobrou noc 🙂))