Snažit se o miminko nebo nejdřív našetřit peníze?

tercasv
28. led 2018

Ahojky, jsem tu nová a ještě pořádně nevím co a jak 🙂

Je mi 24, manželovi 27. Na jaře budeme rekonstruovat byt (elektřina, jádro, kuchyň), bereme si hypotéku. Můj příjem je +- 18 000, manželův +- 16 000, smlouvy na dobu neurčitou. Po rekonstrukci bychom se chtěli začít snažit o miminko. HA zatím beru, vysadila bych ji cca v červenci.

Jsem taková, že vše řeším, zda to vyjde nebo ne (škola, práce, svatba, rekonstrukce), co se může pokazit, před spaním nad tím přemýšlím, kolikrát se i rozbrečím. Představuji si vždy to nejhorší, co se může stát (např. při svatbě bude pršet a co pak?)

Nevím, jak to s hypotékou budeme zvládat, finančně. Každý měsíc odkládáme peníze a šetříme, v tom teď problém nemáme. Pracuji ve fabrice, takže cca od 4 měsíce bych byla doma na neschopence. Ještě nemám pořádně zjištěno, jak a z čeho se počítá mateřská a tak.

S manželem bychom miminko chtěli, ale rozum říká, jestli by nebylo dobrý ještě rok počkat, našetřit nějaké peníze. Zase si říkám, že se může stát cokoliv a ty peníze nenašetříme. Chtěli bychom, aby se miminko narodilo cca duben až srpen, tudíž otěhotnět cca červenec/srpen 2018.

Řešila jste některá taky toto "dilema"? Zda počkat a našetřit si peníze? Vím, že někteří mají miminko i s menšími příjmy a zvládají to.

Děkuji všem za odpověď.

regata
28. led 2018

Tak ja bych si urcite nasetrila min. 50tisic. Jde o to ze pokud budes vybavicku kupovat uplne od 0 (ja mela oblecky do pul roka od kanaradky) tak tech vydaju je fakt na zacatku dost. A pak ta hypoteka. Materskou bys mohla dostat pri tomto platu cca 12000. A to je na pul roku a pak rodicak. Jak dlouho budes chtit zustat s ditem doma? Ja to mam na 38mesicu vcetne materske a rodicak je dost nizky. Prave beru penize nasporeny, abych to dorovnala aspon na 8000 na mesic. Muj manzel bere o 10tis. vic nez tvuj a taky hypo ( ale jen 3600,-). A muzu rict ze to neni na nejaky vyskakovani. Ale je to o tom jaky ma clovek zivotni standart. My si nektery veci neodepreme.

tercasv
autor
28. led 2018

O délce jsem zatím nepřemýšlela, teď řešíme hlavně rekonstrukci a říkáme, že až budeme bydlet, tak se začneme snažit. Hypotéku budeme mít cca 6000 + plyn, vodu, pojištění, spoření atd. Taky si říkám, že bychom si měli našetřit, ale srdce říká, že bych miminko chtěla co nejdřív. Asi jsem tím už moc ovlivněná :D :-/

petronelle
28. led 2018

Teoufám si říct, že mám podobnou povahu. Jakobych tento příspěvek psala já před pár lety. Potřebuju vědět, co mě čeká a abych se vyhla pocitu, že se dostanu "do úzkých", vše si pečlivě plánuju. V době, kdy mé kamarádky měly děti jsem získávala zkušenosti v práci a jak se říká, "budovala si karieru". Zařídili jsme jeden byt, pak se přestěhovali a zařídili druhý, hodně jsme nacestovali, pak jsme se vzali a já začala uvažovat o dítěti. Říkala jsem si, že na jaře přestanu brát HA a v létě bych tak akorát mohla otěhotnět. A to jsem se právě pěkně vyškolila, žádné jaro, ale trvalo to bezmála dva roky...Tak jsem si koupila motorku na splátku, s tím, že se to stejně nepovede a na motorku za další rok hladce vydělám. A v tom to přišlo a zjistila jsem, že čekám 😀 Došlo mi, že tohle opravdu naplánovat nelze. Navíc jsem si myslela, že budu pracovat, co jen to půjde, v obou mých zaměstnáních, protože jsem chtěla co nejvíce našetřit a neustupovat ze svých nároků. No, nakonec jsem zůstala doma a užila si skvělý půlrok doma, vklidu a teď už se jen těším na maličkou. Nemůžu říct, že bych teď udělala něco jinak, vše bylo načasováno nakonec správně. Jen je dobré se připravit na to, že člověk míní a život mění 😉

odula
Autor odpověď smazal
Zobraz
tercasv
autor
28. led 2018

Samozřejmě, že je možné, že nám to nepůjde hned. Dělám ve fabrice, 8 hodin na nohou, 3 směny, takže kariéra tam asi moc nebude :D U kamarádek vidím, jak to zvládají, ikdyž např. mají míň peněz, jedna dokonce s partnerem ani nebydlí (staví baráček a zatím je s malou u rodičů). Teď chodíme na večeře, do kina, užíváme si, ale dokážeme se omezit, když jsem byla na škole, tak peněz bylo málo a zvládali jsme to v pohodě. Uvidíme, jak dopadne rekonstrukce, ale pokud vše dopadne dobře, tak si myslím, že bychom mohli ještě našetřit do otěhotnění. Hypotéku + poplatky budeme mít jako teď nájem, takže by to tak velký rozdíl nebude, ale stejně ten pocit tam je...

jujatko
28. led 2018

To se těžko říká. Záleží, jaké máte náklady - doprava, bydlení atd. Tak si spočítej, jak byste vyšly, když muž bude mít 16000 a ty budeš mít dejme tomu 7000 RP. Odečti všechny nezbytné výdaje, odečti od toho výdaje na pleny, případně mlíko, kosmetika - to je řekla bych min 2000 měsíčně. Je možné, že mlíko nebudeš potřebovat, ale to nikdy nevíš. Spočítej si to a uvidíš. Každý je jiný. Někomu nestačí 60 tis. měsíčně, někdo ušetří i z dvaceti. Mne se treba tech 23 tis. mesicne nezda moc, ale to byste pak to dite nemeli nikdy. Pokud jste schopni se uskromnit - coz plno lidi neumi nebo nechce, tak vyjdete. Ja kdyz nekdy ctu, ze někomu stačí na jídlo pro tři lidi 5 tis. měsíčně, tak nechápu, jak to dělají.

michalelka
28. led 2018

Já jsem roky čekala na spousty věcí.. až budeme brát víc peněz, až mě v práci povýší, až budeme mít nějakou rezervu.. a pak jsme se začali snažit a ejhle, ono to skoro čtyři roky nešlo.. za mě bych šla za srdcem, ale těžko radit jinde 🙂
Jen u hypo už ti nikde nedají 100%, samozřejmě, že půjčí i na rekonstrukci, ale my jsme třeba díky debilnímu odhadci museli dát dohromady 30% z celkové částky v hotovosti a to nebylo zrovna málo. Přeji šťastné rozhodování 🙂

jujatko
28. led 2018

Jinak, co se týká výbavy. Dnes seženeš na to mimčo vše za pár korun. Ale samozřejmě nějakou tisícovku to stojí. Pokud budeš kupovat bazarové, tak počítej těch 10 tis. Kč do začátku. Pokud máš někoho, od koho můžeš dědit, tak je to ideální. Jinak to malé mimčo tolik peněz "nesežere" - to se zvyšuje až s věkem 🙂
A přesně, jak píší ostatní. Dneska se furt na něco čeká - až bude bydlení, až budeme trochu zaopatření, až si ěnco užijeme atd. Mne se také nedařilo otěhotnět "dle plánu", známí čekali 7 let. A sestra na gynekologii mi jednou řekla:"Dneska se všichni pořád něčeho bojí, furt čekají až až. Za nás se to prostě stalo a vždy se to nějak vyřešilo a děti máme zdravý, nestrádají."

linee
28. led 2018

Urcite po rekonstrukci pockejte a nechte tomu volny prubeh. Chce to neco nasetrit,sama uvidis,ze u reko neco pretahnete,neco bude stat vic a pod.
A z me.zkusenosti,ale uvidis sama,ze miminka uci trpelivosti. Je hezke mit takto naplanovane,ale zrovna u deti a mimin to casto takto nefunguje.Reknou si totiz sami,kdy prijdou.Abys pak nebyla zklamana.

tercasv
autor
28. led 2018

My na hypotéku žádné % vlastních financí mít nemusíme, naštěstí 🙂 Je to nějako, že pokud jsou % obsažena v odhadu, tak je mít nemusíme. Přesně tomu nerozumím, ale to je jiné téma 🙂

Uskromnit se dokážeme, to zase jo. Mám ráda vše od kontrolou a hlídám peníze tak, abych na konci měsíce nemusela počítat každou korunu. Radši se uskromním přes měsíc a před výplatou se "rozšoupneme", než abychom 2 týdny po vejlplatě neměli ani korunu 🙂

V rodině miminko nemáme, ale hodně kamarádek už děti má, tak něco budeme mít od nich 🙂 Ale s manželem jsme si řekli, že se rozhodneme po rekonstrukci, jak to vše dopadne, ale už se bavíme, že až budeme bydlet, tak přijde mimčo.

@linee Ano vím, že něco plánovat v tady tom moc nejde 🙂 A toho se taky bojím, že se na to moc upnu a ať už z jakýhokoli důvodu (rekonstrukce, finance, zdravotní problémy) to nepůjde, tak budu zklamaná. Ale zase si říkám, že jsme mladí, že ten rok bychom "počkat" mohli.

linee
28. led 2018

@tercasv ja bych se ted soustredila na rekonstrukci, ktera vas ceka, uvidis, pak nebudes mit cas cokoliv resit. A az s reku skoncite, uvidite, kolik vam zustalo penez, jak na tom jste psychicky (a fyzicky 😉) a pak uvidis.
Jenom, pokud ti mohu poradit, jsi typ cloveka, ktery si vse dopredu vse planuje a podle toho jede. Chvalim, mne je to moc sympaticke, ale pak se muze stat, presne jak sama pises, ze budes mit presne naplanovany prichod potomka a ono to muze o par mesicu prijit pozdeji (a nebo drive). Aby si pak z toho nebyla vice vystresla, nez z prichodu ditete. Myslim to v dobrem. Proto bych se soustredila postupne na to, co mne ceka - rekonstrukce, zarizovani, nejaky oddych a pak dale. Jste oba opravdu mladi, nic vam neutece😉

fifina86
28. led 2018

Já teda přidám jinou poznámku, to, že pracuješ ve fabrice na směny není důvod k odchodu na neschopenku. Zákoník práce v tom mluví jasně, zaměstnavatel, když doneseš potvrzení o těhotenství tě musí přeřadit na práci pro tebe vhodnou. Pokud jí nemá, tak jsi doma za 100% platu a nejsi omezená vycházkami. Přečti si o tom víc třeba tady: http://www.aperio.cz/684/tehotna-zamestnankyne-... ;)

tercasv
autor
28. led 2018

@fifina86 Díky, já vím, že to tak je 🙂 Ale v práci to hned říkat rozhodně nechci, aspoň do 3 měsíce ne. Lehčí práci by mi dali, ale už jenom chodit na ranní a odpolední (těhotný noční nesmí mít) a stát 8 hodin na nohou je prý záhul, samozřejmě podle zdravotního stavu těhotný (zvracení a tak). A to, že by mě přeřadili někam jinam, tak max. do kanclu, kde je lidí až až :D Ve fabrice jsou buď kancelářský nebo se stojí u pásu. Proto holky od nás ze směny šly na klasickou neschopenku, než být unavené u lehčí práce. Nad tím jsem ještě pořádně nepřemýšlela, co a jak 🙂A pak si to musím vše pořádně zjistit.

tercasv
autor
28. led 2018

@linee Toho se taky bojím, protože jsem strašnej nervák :-/ Ale teď se musíme soustředit na tu rekonstrukci 🙂

fifina86
28. led 2018

@tercasv tvuj pristup me zarazi a nechapu ho. Okradas sama sebe o penize a pokud nebude k neschopence zdravotni duvod,pak tvuj lelar lze a ty taky.

fifina86
28. led 2018

@tercasv ale tvuj postoj presne vypovida o tom,co mi rikala kamaradka personalistka (ve farbrice),ze kdyz jim nabidnou jinou (u nich kancelarskou praci),tak odmitnou,protoze jsou unavene a chteji si tehotenstvi uzit a to se s praci neslucuje.

linee
28. led 2018

@tercasv ja si osobne myslim, ze ted vsechno to kolem resis zbytecne a moc to hrotis. Hlavne si pak zjisti, zda se ti ta neschopenka vyplati. Navic, zavisi od toho, jakeho mas lekare. Jsou lekari, kteri v pripade, ze neni k tomu duvod, neschopenku nevypisou i kdyz se postavis na hlavu. Samozrejme muze byt, ze pokud ti bude zle a budes i spat na wc od nevolnosti, je to neco jineho, ale takto mi to prijde zbytecne. Navic, pokud mas moznosti pracovat i kdyz v kancelari (a to sedis a nemusis stat), tak mas porad stejne penize, nez byt doma na PN-ke. Navic i vychazky a dalsi. Zamestnavatele take nejsou blbi a muzou ti poslat kontrolu a pod. Pak budes vynervovana z toho, ze mas omezene vychazky a potrebujes neco zaridit a nemuzes, protoze se bojis, ze ti prijde zrovna v tu chvili kontrola...

tercasv
autor
28. led 2018

@fifina86 Ale já bych kancelář brala všema deseti. Jen říkám, že u nás chodí holky hned na mateřskou, tak nevim, jak to tam funguje, zda dají opravdu lehčí (lehčí lisy a tahání míň bedýnek) práci nebo jinou, tudíž kancelář 🙂

fifina86
28. led 2018

@tercasv nechodi na materskou,ale neschopenku a to je sakra rozdil. Opravdu si to rozmysli.Samozrejme pokud budou zdravotni problemy,tak je to jasne,ale jinak je pravo na tve strane a neni duvod to nevyuzit.

tercasv
autor
28. led 2018

@fifina86 Ano, omlouvám se, na neschopenku 🙂 Jen říkám, že jdou radši marodit a pro firmu to je pohodlnější. Já si pak vše zjistím, co a jak.. Nemluvě na ty pohledy a drby od kolegů :D

fifina86
28. led 2018

@tercasv az se tam za par let vratis (a jestli vubec),budou tam uplne jini lide ;) Je zreba byt obcas sobec.

tercasv
autor
28. led 2018

@fifina86 Mě jde o ty lidi teďka :D Ale to je zase trochu jiné téma 🙂 Ale děkuji za rady a připomínky 🙂 Teď mi šlo hlavně o názory na hlavní příspěvek. Až to bude aktuální, tak si vše zjistím a propočítám 🙂

elinka89
28. led 2018

Ahojky 😉 Teri neřeš a užívej si. Užívej si, že půjdete bydlet do svého, užívejte si byteček chvilku jenom sami, jeďte v létě na dovču, třeba i našetřete nějaké peníze.
Je hezký, že si plánujete miminko na duben až srpen. My taky chtěli letní mimčo. A máme březnový a říjnový 😀 Prostě ne vždycky všechno vyjde podle plánu a pak se z toho člověk hroutí. Vím to z vlastní zkušenosti.
A k tomu šetření... Asi je dobrý něco mít našetřeno. Ale my nic neměli a taky jsme to zvládli. A to jsme měli možná menší příjmy než vy.
Takže tak 😊 pozdravuj doma 😉

tercasv
autor
28. led 2018

@elinka89 Třeba bychom mohli jet na líbánky :D Taky pozdravuj :D :D

elinka89
28. led 2018

No třeba. A zrovna tam nečekaně zaděláte na sviště a budeš mít po starosti 😁

mis_el
28. led 2018

Taky jsem byla taková, plánovala jsem si. Chtěla jsem mít dítě co nejdříve, jen co dodělám školu, budu mít alespoň rok praxe atd. Ale ať jsem si plánovala jak chtěla, neměla jsem chlapa co by děti plánoval se mnou, protože můj bývalý partner děti nechtěl (vůbec!), no čekala jsem, jestli nezmění názor, byli jsme spolu pět let a nezměnil ho. Pak jsem potkala současného který děti chtěl hned, tak jsme po dvou letech chození na to skočili. Mít dítě pro mě bylo důležitější než všechno ostatní okolo. Školu jsem dodělala jen Bc., ještě teď dodělávám Ing ale nevím nevím :D, praxi v oboru nemám. Blbý bylo, že když se malá narodila tak přítel omarodil s nohou na půl roku a tím se nám dost snížil rozpočet, protože si ještě přivydělal k práci navíc a, ale i tak jsem z toho ještě něco ušetřila, i když jsem si sama sobě nic nekoupila kupovala jsem jen pro malou. Ale neměnila bych. Ono když se dítě narodí, jsi ráda za to že ho máš a pak takový kraviny, jako teď řešíš (řešila jsem je před dcerou taky) ti přijdou jako prkotiny a prostě začneš mít na život úplně jiný pohled 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru