Ahoj, chtěla bych slyšet váš názor. Je mi 20, přítelovi je 29. Jsme spolu rok. Studuji VŠ, střední školu už mám úspěšně dostudovanou s maturitou. Přítel pracuje jako chirurg. A já brigádně o víkendech jako zdravotní sestra. Bydlíme spolu už skoro rok a přemýšleli jsme nad tím, že už by jsme chtěli miminko. Na VŠ nejsem moc spokojená, ale brala jsem to tak, že když mě přijali tak to aspoň zkusím, ale moc mě to nenaplňuje. Chtěla bych už otěhotnět, do nedávna jsem užívala ant. Ale teď už měsíc ne, nechci do sebe cpát zbytečně hormony. S přítelem jsme se na tom samozřejmě dohodli a jsme připravení. Jaký na to máte celkový nazor? Díky
@anonym8 studuj,nikdy nevíš,jak se ti ( ideálně ukončené) vzdělání muže hodit.Jsi mladá a žij přiměřeně svému věku 😉.Studovat s dítětem je hodně náročné i s podporou rodiny.
Co od mateřství očekáváš musíš zodpovědět sama sobě. S dítětem už nikdy nebudeš bezstarostná,neuděláš určitá životní rozhodnutí,ovlivní to váš partnerský vztah…
@anonym8 Jste spolu rok, jsi ještě zamilovaná. Počkala bych ještě aspoň rok, až trošku spadnou růžové brýle. To že tě VŠ teď nebaví je jedna věc, mnohem důležitější je si ujasnit, co bys chtěla dělat po rodičovské? Mít jen zdrávku není žádné terno. Ve zdravotnictví je už skoro na všechno třeba bakalář, který se s dětmi nedělá jednoduše. Na zdravotnických oborech je hodně praxe, kterou ti neodpustí ani při kombinovaném studiu.
@anonym8 antikoncepci chápu, též jsem ji vysadila v podobném věku a pak se nestačila divit, co to s tělem udělalo. Ulevilo se mi bez ní. Ale po roce vztahu a začátku studia na VŠ, bych se do dítěte opravdu nehnala. 😉 Já nakonec otěhotněla neplánovaně přes 2 antikoncepce na konci bakaláře. Měla jsem v té době odpracovaný i rok a nárok na mateřskou, byla jsem v 6. měsíci na státnicích. A bylo to skvělé, všechno to hezky navázalo, užila jsem si studenský život. ❤️ Dříve si to neumím představit. Budeš ve všem plně fixovaná na chlapa. Bez peněz i nároku na cokoli. Ve vztahu, který není ani moc prověřený. Nic moc plán.
Ahoj, počkala bych. Mela jsem dceru a neměla jsem dodělanou maturitu (byla jsem o 4 roky starší v te době než spolužačky, delala jsem střední ze zdr.důvodů a přestupu dele). Pak jsem si ještě dělala VOŠku, když byla dcera ve školce.
Heleď, studovat s dítětem je kuwa těžký. A to jsem měla podporující rodinu a hlídací prarodiče. Zatnula bych zuby a studovala teď bez ditete. Ono tohle bezstarostný období se totiž pak nikdy už nevrátí. Teď to nevidíš, ale prostě je to tak. Nehnala bych se tak dopředu. Pokud Te VŠ nebaví, tak zkus VOŠku, třeba záchranáře nebo nějaký laborant - zalezi, co Te jako sestru baví. Mít ve zdravotnictví jen maturitu je fakt na prd.
Je ti 20. Všechno mas a máte před sebou. I příteli bude za 4 roky 33 a pořád bude mladý tata. Poznejte se, cestujte, choďte za kulturou, užívejte, měj vlastní peníze.
Víš, já nelituju, jak jsem to tak mela a ze jsem byla maminkou ve 21 letech. A pak záhy i samoživitelkou. Dceři je 17 a je to skvělá bytost a myslím, že i tak jsem sobě i ji poskytla naplněný čas a dosavadní zivot. Jen proste teď ve 38 vidím, co už nedoženu a neprožiju 😄 muj muz zazil ten bezstarostný vysokoškolský život a tyhle zážitky s ním sdílet nemůžu. Svoji dceři to říkám stejně. Naštěstí se do rodiny nežene.
Ne, studuj. Dost se divím, že přítel chirurg po roce souhlasil.
Dodelej školu.S miminkem to bude těžko dodělat kvůli tomu,že budeš muset chodit na praxe.Na miminko máš ještě čas.
Dostuduj a hlavně si užij života, pak už takovou svobodu nikdy mít nebudeš. A fakt se vykašli na nějaké pocity o krásách mateřství, to úplně klidně 5 - 10 let počká.
Spoluzacka behem studii na VS zvladla porodit 2 deti. Skolu dodelala skoro v terminu, stejne jako ja bezdetna ( 6 let na 5 lety obor Ing.). Ona tedy mela velkou podporu a zazemi v rodine, ale i tak obcas byla ve skole i s miminem. S brichem samozrejmne taky.
Zarid se podle sebe, ja to vy citite a jak vam to bude vyhovovat.
Někdy je studium pěkný opruz, ale vyplatí se zatnout zuby a dokončit to. Jak je psáno výše, u sester je dneska maturita málo a i kdyby jsi se věnovala v budoucnu nějakému jinému oboru, tak to, že dokončíš vš o tobě něco vypovídá. Např. že jsi jsi schopna dokončit školu, naučit se určité znalosti a že neutíkáš hned při první překážce.
Co konkrétně tě na škole nebaví? Co studuješ?
Jak máte vyřešené bydlení? Co svatba? Čí by mělo dítě příjmení. Pár diskuzí už tady bylo, kdy měli dítě před svatbou s tím, že svatba bude někdy v budoucnu. On se po narození dítěte stále vymlouval, že svatbu ne a ona z toho byla nešťastná, že dítě se jmenuje např. Horák a ona je Nováková. Někomu je to jedno a neřeší to a někdo se cítí blbě, že se nejmenují všichni stejně.
Jestli by ti ta brigáda hodila na mateřskou netuším, nebo by jsi šla rovnou na rodičák. Každopádně ani výše mateřské by nebyla žádné terno z malého základu a peníze na rodičáku nejsou nejsou žádná hitparáda. Tady směřuji k tomu, jak máte nastavené finance, jak spolu o nich mluvíte, jak spolu hospodaříte. Říkat mi to nemusíš, to vědět nepotřebuji, ale opověz si hlavně upřímně sama sobě.
Jestli dítě chcete brzo, tak bych to směřovala tak, abys byla těhotná v posledním ročníku a státnicovala těhotná. U tebe mi přijde, že bys to dítě měla jako důvod školu nedokončit, protože škola tě nebaví a před rodiči a okolím si neobhájíš rozhodnutí nedokončit školu, ale to dítě by byl dostatečný důvod ji nedodělat, a to není dobrá strategie.
Neni to zas nejaka vymyslena storka na sbirani komentaru?
Jsi asi teprve v prvnim semestru? To je fakt velka zmena, casem si to sedne. Urcite ted udelaj zkousky a zkus dokoncit aspon cely prvni rocnik. Pak uz to bude lepsi. Ja pry presne touto dobou, ke konci 1.semestru pred zkouskama, doma mame brecela, ze to nedam, ze skoncim... moc si to nepamatuju, ale ten 1 rok VS je fakt narocny, a dal uz bude lip a lip.
@anonym8 dodělej nejdřív školu. Vzdělání ti nikdo nevezme. Studovat a dětmi je masakr. A mám srovnání. První VS jsem vystudovala sice při zaměstnání, ale bezdetna. Teď druhou, s třemi dětmi- začala jsem, když nejmladším bylo půl roku. Byl to masakr a místo 5 let, jsem studovala 6. Jsi mladá, na miminko máš času dost.
Jesisi, tohle je duplicitní příspěvek z jiného fóra, ten samý. Prosím tě, dodělej si určitě školu, škoda to zahodit, když už tě na tu školu přijali a máš to již rozstudované - neuvěřitelná škoda začínat pak znovu od začátku. Ty jsi opravdu mladá mladinká holka, která se nemusí bát neplodnosti jak většina ženských po 30 nebo 35+ tady...
Po škole si klidně hned naplánujte mimčo, pokud se třeba nechceš vdávat, ale aspoň až po škole. Navíc za nejvhodnější období na otěhotnění je považován věk kolem 25 let. To není můj výmysl, ale mluví o tom lékaři. Třeba v nemocnici mi říkali genetikové, že je taková křivka a nejvhodnější u mladých je 25 let, kdy klesá hrozba vvv. Ostatní možná něco namítnou, ale zakladatelka je zdr.sestra a jistě si to může zjistit u kolegů sama 😉
@anonym8 moc nechapu, proc te zajima nazor cizich lidi. Co chces vis, vek na to, abys byla schopna posoudit pro a proti mas taky, sebe a vas vztah znas taky jenom ty - pokud bych chtela s necim takovym poradit, tak bych to resila s rodinou a ne na internetu..
Pokud to chces v zivote nekam dotahnout a mit slusnou praci, rozhodne si nedelej dite ted jen protoze te skola nebavi. Bez vzdelani, bez praxe a s ditetem na krku.. nejsou to uplne prima vyhlidky na budoucnost. Ze ted pocitas s pritelem je pekne ale nic netrva věčně a fora jsou plna pribehu ze ve finale se musi ta mama postarat sama. A jak kdyz nema vyhlidky ani na rozumnou praci?
Trošku to na mě působí tak, že hledáš důvody, proč nedostudovat. To není správný důvod pro rodičovství. A dost mě překvapuje, že tvůj partner je k tomu svolný a že si ani jeden z vás neuvědomuje, co to pro tebe může do budoucna znamenat. Mám za sebou nedokončené VOŠ vzdělání a následně jedno VŠ vzdělání při práci a dítěti a můžu ti říct, že odejít ze školy ve chvíli, kdy jsem byla bez závazků a mohla jsem jen studovat, byla fakt největší kravina, kterou jsem kdy udělala. Dnes není maturita nic, co by ti zajistilo práci. V mnohých profesích je i VŠ nedostatečná, pokud se poté pravidelně neškolíš. Co myslíš, že život nabídne tobě, když půjdeš první HPP hledat jako matka malého dítěte s nedokončenou VŠ?
@anonym8 Tak pokud máte vyřešené bydlení a jsi smířená s tím, ze budeš mit treba jen maturu, proč ne. Ona škola může počkat, muzes si ji dodelat, ale taky se ti to uz povest nemusí. Ja byla těhotná ve 3. taku na VOŠ, teď mame 2 letou holcicku a nemenila bych 😁 skolu jsem dodelala s briskem, ale v prváku bych do toho osobne nesla 🙂
@barmil tak to úplně není někde tě nechávají dělat samotnou skoro všechno,ale je lepší mít vysokou školu,to se pak na tebe dívají i jinak ,já mám jenom praktickou sestru a tři děti a na studování už se necítím,jinak k autorce zkusila bych vydržet a dodělat nejprve školu a pak šla do dítěte
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@anonym8 Maturita je dneska bohužel pro zdravotnictví málo, být vámi, ještě bych zatnula zuby a dostudovala aspoň toho bakaláře (i tak byste byla na dnešní dobu hodně mladá maminka). Jste mladí (hlavně vy máte ještě všechno před sebou), ne že by vám to někdo přál, ale ještě se může stát spousta věcí a vzdělání vám už nikdo nevezme, bude to dobrá pojistka pro budoucnost (třeba i s někým jiným, kdyby na to přišlo). Hodně štěstí v rozhodování!