Touha po dítěti vs. rozum. Někdo stejně?

aneetkka
29. lis 2024

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli to měl někdo stejně a jak jste se nakonec rozhodli. Mám delší dobu už velkou touhu na to založit rodinu, ne jen já ale i manžel. S manželem se bavíme o tom kde co bude pro dítě, jaké jména se nám líbí co zařídíme vše atd.. oba chceme. Jen jsme se tak nějak dohodli, že až našetříme, já nám před nějakou dobou začala dávat finance bokem ať máme nějakou rezervu, momentálně je tato rezerva 150tis. Jsme spolu 10let, máme po svatbě, máme barák, každý své auto a tak nějak si říkám, že to zázemí i nějaké rezerva je. Řekli jsme že až bude 200tis. Což do půl roku určitě bude. Já opravdu hodně přemýšlím nad budoucností abychom vycházeli a dítě/ děti zabezpečili a měli jsme se dobře. Jediné co to teď ještě oddaluje je to, že platíme splátku na barák, kterou doplatíme za 6let pak už budeme platit jen energie. Mé myšlení je takové, že by bylo fajn s příchodem druhého počkat až bude doplaceno. Což by bylo tak za dva roky se snažit o první, chtěli bychom dvě s rozes

pilzzee
29. lis 2024

Proboha. Lidi, co bydlej v podnajmu v 2+1 a maj dluhy si delaj decka jedno za druhym. Ty vubec nemas co resit. Planovat si muzes jak chces, stejne to nakonec muze byt uplne jinak. Proste bezte do toho a je. Jako urcite je fajn bejt rozumnej, ale tady toto "pockame az nasetrime jeste 50k", to je trosku mimo 😀

lv
29. lis 2024

Kolik je ti, 28-30? To už do toho běžte teď. Myslím, že přemýšlíte o financích zdravě, rozumně a zvládnete to i s dětmi. Ono někdy odkládání "AŽ" není nejlepší řešení.

safulik
29. lis 2024

@aneetkka takové přemýšlení je samozřejmě za mě správně (že chcete aby se dítě/děti měli dobře). Podle toho co píšeš, tak zaopatření jste. Nevím kolik Vám je let, ale osobně být vámi se začnu klidně snažit. Ono to bohužel někdy nemusí jít hned, a celé těhotenství nějakou dobu trvá. Takže pokud píšeš, že za půl roku budete mít těch 200 tisíc, které chcete tak to vyjde (pokud se zadaří na první dobrou). Ať tak či tak, držím palce ať už se rozhodnete jít do toho teď, a nebo ještě rok počkat 🍀☺️

gruyerre
29. lis 2024

@aneetkka za mě je blbost tohle odsouvání rodičovství kvůli penězům, pokud k tomu není pádný důvod, což se mi zdá, že u vás fakt není. O dítě bych se začala snažit hned. A s druhým si myslím, že rozhodně není nutné čekat 6 let.

marketa1218
29. lis 2024

@aneetkka Je to všechno moc hezké co píšete a takhle si myslím, že by to mělo ideálně být. Nikdy člověk neví, co ho v životě potká a mít finanční rezervu je potřeba. Nicméně kolik vám je let? Protože ono plánovat si budoucnost je věc jedna a realita je věc druhá. Tím nechci říkat, že vám třeba ujede vlak, ale i tohle je hodně důležité zvážit. Nemusí to miminko přijít hned a roky strašně rychle utíkají.

levandule_k
29. lis 2024

Nepíšeš věk, ono to nemusí jít hned ani v 25, natož když je člověku přes 30.

aneetkka
autor
29. lis 2024

Děkuji všem za názory, opravdu si uvědomuji že nad tím asi až přehnaně přemýšlím a může vypadat, že jsem mimo. Jen chci abychom se jako rodina měli dobře a hlavně děti, aby byli zabezpečené. Jinak manželovi bude za nedlouho 30let a mě v létě 26let. A hlavní co ještě dodám je, že si uvědomuji i to že člověk může plánovat jak chce co chce, ale osud je úplně jiný, ten člověk neovlivní.

lencaa11
29. lis 2024

@aneetkka věk je u obou super teď otázka je o věku to úplně není tam jde o vaše tělo obou zda je vše ok i když žena má pravidelnou Ms ,bere vitamíny ,ji zdravé tak i tak může bejt háček a může se stát že budete čekat i nějaký rok než to třeba klapne nebo to klapne hned to je to co nikdo neví ..jak je tělo připraveno tak pokud jste oba domluvený rozhodnutí tak bych na nic nečekala a milovala se z lásky a dala miminku cestu aby k vám přišlo to ostatní se vyřeší postupně

aneetkka
autor
29. lis 2024

@pilzzee úplně nejde o to ještě musíme našetřit tolik a tolik, to striktně dané nemáme to jsme si jen tak řekli. Já spíš řeším ty splátky, ale i to je asi nesmysl řešit. Proto jsem i založila tohle fórum, asi abych méně přestala přemýšlet a uvědomila si, že přehráním. Kdyby se našel někdo kdo to měl stejně tak mě to dost uklidní, bohužel to mám takhle dané v hlavě, že až moc přemýšlím. Už teď se cítím lépe když čtu všechny názory zde ☺️ a všem za ně moc děkuji. A omlouvám se pokud působím jak blbec 😁

hennrietta
29. lis 2024

Já splácela nějaký dluh. Padla na něj v podstatě celá rodičovská. Měla jsem bokem nějaké peníze.
Manžel má fajn příjem a vše financoval on a posílal mi na účet i nějakou kačku navíc. Naše rozhodnutí, že tomu dáme volný průběh, proběhlo za covidu, kdy jsme bydleli v 1+1 a hledali něco ke koupi.
Prostě jsme věděli, že to zvládneme a nebyl důvod dítě odkládat. Ale je pravda, že jsme nepočítali že se to povede tak brzo. 😄

alianan
29. lis 2024

Máš více než většina mladých rodin. Kdybys dítě opravdu chtěla, tak už ho dávno máš a hledáš způsoby ne důvody, dle mého řešíš zástupné problémy.😉

rezina96
29. lis 2024

@aneetkka Určitě na to jdete dobře. Ale už klidně do toho běžte. Nevíš, jak dlouho se budete snažit, třeba to vyjde na poprvé a třeba ne. Chcete dvě děti, tak není nač čekat. Máte to dobře udělané, tak není důvod přemýšlet dál. Peníze se dají nešetřit i dál. Buď budeš chodit dál do práce, nebo i kdybys byla na neschopence, pak mateřská, určitě si vybereš i nějakou dovolenou/nebo ti proplatí. A našetřeno máte..

michaela666
29. lis 2024

My taky dlouho čekali až něco ( hypotéka, úspory,...). Nakonec to dopadlo tak, že jsme otěhotněla v momentě, kdy nám padla už druhá hypotéka, manžela propustili z práce protože covid a byl to ten nejmíň vhodný okamžik pro miminko.
A víš co? I když jsme v nájmu a období těhotenství bylo náročné po všech stránkách, tak bych ani na minutu neměnila. Takže za mě, nečekej až budou ideální podmínky, protože pak to třeba dlouho nepůjde a budeš si to vyčítat.

exbordelar
29. lis 2024

Hypoteka na dum neni "dluh" jako takovy, je to proste nutny vydaj za bydleni, ktery pracujici lide proste davaji tak jako tak. Urcite je fajn, ze premyslis nad financemi. S detmi ty prachy leti. Nevim, co delas za praci - podle me je fajn, pokud to jde, i pri rodicovske dovolene, zustat aspon jednou nohou v zamestnani. Je to takova jistota, ze kdyby finance nestacily, tak si podle moznosti muzes uvazek navysit. navic nevypadnes uplne z oboru, pro zamestnavatele budes urcite zadanejsi a lepe ohodnocena. Nez kdyz treba po sesti letech s detmi nastoupis do prace a vlastne zacinas uplne od nuly, protoze za tu dobu se mnoho veci zmeni.

erchia
29. lis 2024

Za nás můžu říct, že jsme taky takhle čekali a přemýšleli, šlo hlavně o to, že tchýně nám něco slibovala, co bylo zásadní ohledně bytové situace. No nakonec jsme se na čekání vybodli a prostě si pořídili dítě.
A jak tak vidíme, jak se tchýně stále chová, tak bychom se syna fakt nikdy nedočkali, to je prostě fakt.
Jo, některý věci nakonec pomalu, ale snad jistě dělá, ale nemít tady prcka, tak to dál nechává vyhnít jako se všema jejíma problémama... Jasně, naše situace je jiná, nicméně to uvádím, že takový to čekání na "až" je někdy dost na nic...

Ale plně to chápu, s manželem jsme skoro 14 let, na vyřešení bytové situace ze strany tchýně jsme čekali nějakých pět let, takže u nás taky probíhalo dost dlouho ono "až"...
Ale na jednu stranu, věřím a doufám, že syn prostě přišel ve správnou chvíli ;)

A teda nyní uvažujeme nad druhým, a to taky ta hlava jede na plné obrátky při řešení co a jak...

cherie24
29. lis 2024

@aneetkka mě to odkládání taky přijde praštěné. Až našetříme dost peněz, až budu mít lepší pozici v práci, až si užijeme dovolené a pak je samé další až až. Jasně, může se vám zadařit hned podle plánu, ale taky můžete na dítě čekat roky. Máme i v okolí několik párů, kde první šlo v podstatě hned a se druhým museli podstoupit umělé oplodnění. Tohle se nedá naplánovat. My máme dům na hypotéku, rodinné auto je naše, pracovní auto na splátky a rádi bychom tři děti. Dokud jsou děti malé a výdaje nejsou ještě tak velké, jsem s dětmi doma a až začnou ty velké výdaje jako soustředění, lyžáky, počítače apd., budeme mít dům splacený a já už budu vydělávat. Zároveň budeme mladí a budeme mít sílu a snad i ty finance třeba na akční dovču s třemi puberťáky nebo na sportovní vyžití s nimi.

levandule_k
29. lis 2024

@aneetkka Od toho jsou diskuze, abychom probrali témata a není hloupá otázka. Je super, že nad tím přemýšlíš. Hypotéka, byť to člověka tíží, tak je dneska úplně normální výdaj a mají ji běžně rodiny, kde mají děti. Stejně máš většinou nájem, nebo hypotéku. Ta změna příjmů a výdajů s dítětem je, to je bez debat. Záleží na tvém standardu. Někomu stačí kočárek z druhé ruky, někdo chce mít vše nové značkové. Ve výsledku je to jedno, dítě se vyválí v kaluži jak v bundě z Pepca, bazárku tak z Lindexu.

Pokud už jste dospěli s manželem do fáze, že cítíte, že je ta pravá chvíle, šla bych do toho, nechala tomu volný průběh. Finančně na tom nejste špatně. 6 let do konce hypotéky je luxus.

lemamama
29. lis 2024

Na nic nečekejte a jděte do toho...🥰

martulka88
29. lis 2024

@aneetkka Já ti dám pohled z té druhé strany - věku. Než jsme se s manželem našli, trvalo to. Když jsme se seznámili, mně bylo skoro 31, on o 4,5 roku starší. Měl splacenou hypotéku na byt, takže toto máme super. ale splatil ji pár měsíců předtím, než jsme se seznámili. I tak jsme každý nějakou korunu měli, ale 100tisíc padlo jen na rekonstrukci "jeho" bytu - on měl nastavené nejvyšší částky, takže mu zbylo jen na potřebu vyžití. My měli výhodu, že tchán je truhlář, takže kuchyň a časem i skříně nám dělal zdarma, jelikož to samé dostala švagrová. Ale vidím to dnes, mně je 36 a manžel má 41, máme doma skoro 3 letého rošťáka a ta energie je úplně jinde, než před 5/10lety. Kdybychom se poznali dříve, bylo by to pro nás lepší a párkrát už jsme si to i řekli. Tím chci říct, že teoreticky ani na našetřené peníze nemusíte šáhnout, pokud nebudete nějak extra nároční - ať už jde o výbavu jako kočár za xx desítek tisíc, postýlka, různé lehátka apod. nebo zbytečně nemít 100 druhů bodyček apod., tak bych se vůbec nebála. My jsme koupili kočár za 25000,- a zároveň jsme ale nenakupovali ve velkém množství oblečení - nejen, že nemáme místo, ale i proto, že nesnáším nabalování věcí. Vy máte krásný věk a pokud máte takto hezky našlápnuto, zároveň si uvědomujete, že dítě nese s sebou změnu ve vašich životech, tak směle do toho. Čím vyšší věk, tím větší rizika. I proto, že může vám to třeba nejít dlouhou dobu, nebo naopak samozřejmě se podaří na první dobrou. Ono prvotní investice jsou ten nábytek, pak nějaké oblečení (to je super zaúkolovat rodinu, pokud plánují něco koupit, tak si říct přesně vaši představu), kočár a za mne do základu patří monitor (monitor jsme si půjčili v nemocnici a měli jsme jistotu kalibrace). Pak jsou věci navíc, které člověk ale normálně nepotřebuje, ale občas jsou i fajn pomocníci - od nosítka, přes sterilizátor, kamera, apod.

miryp
29. lis 2024

Kdybych měla čekat na děti, až doplatíme hypotéku, pak bych už byla v menopauze a děti prostě neměla vůbec. Také jsme z různých důvodů odsouvali rodičovství, první dítě jsem měla v 31, druhé o dva roky později a dnes si s manželem klepeme na hlavu, jak jsme byli hloupí a oba se shodneme na tom, že jsme měli mít děti dříve, protože bychom jim byli většími parťáky.

aneetkka
autor
29. lis 2024

Všem hrozně moc děkuji za názory, opravdu si toho vážím. Ještě bych chtěla dodat, že ta rezerva nebude na výbavu pro dítě, výbavu máme v plánu nakoupit postupně normálně běžně z účtu z výplat. A nejsem náročná nakupuji běžně z druhé ruky. Nepřijde mi na to nic špatného navíc člověk sežene vše za zlomek ceny. Rezervu bych viděla spíš na nečekané výdaje případně v topné sezóně na uhlí což je cca 20tis na jednu zimu. A pak právě nečekané výdaje jako kdyby se nám rozbila lednice, pračka a nebo přišla v nečekanou chvíli pojistka k zaplacení když by zrovna na účtě nebylo. Takže spíš kdyby něco. Nemám v plánu kočárek za 25tis a další desetitisíce ostatní věci. To jen takový dodatek ještě k tomu. A moc děkuji i těm kteří napsali ne názor, ale vlastní obdobnou zkušenost to mě taky dost pomohlo, i to jak to vidíte ve starším věku. Opravdu všem moc děkuji🤍

konidana
29. lis 2024

Tak my jsme taky odkladali az... ale ne tak dlouho. Vzhledem k veku uz jsme nechteli moc cekat. Brali jsme se po rocni znamosti v mych 29 letech. Jeste jsme si uzivali, ale ja puvodne chtela prvni dite do 30 let. V praci jsem mela smlouvu na rok a chtela jsem s otehotneni pockat tak, abych na materskou sla az kdyz mi smlouvu prodlouzi aspon na dalsi rok nebo na neurcito. Spocitala jsem si to dobre a s virou, ze napoprve to nejspis nevyjde jsme do toho sli. No vyslo to napoprve a na materskou jsem nastupovala mesic pted koncem smlouvy, kterou mi samozrejmne uz neprodlouzili. Takove uspory jak vy jsme v zivote nemeli a hypoteku jsem si brala az po ctyricitce, kdy mesto teprve svolilo k prodeji bytu, kde jsme bydleli. Vsechno slo celkem v pohode, akorat ten maly byt je naprd. Ale co nadelame, kdyz na vetsi nemame. Deti jsme chteli oba.
Vy jste mladi a mate pred sebou bajecny zivot.

martinka_33
29. lis 2024

Určitě je to dobré přemýšlet o budoucnosti. Ale třeba já kdybych čekala na "až", zustala bych bezdětná, prptože podle mých rozumovych měřitek by nebyl čas na dítě nikdy. Naštěstí moje deti se při svém vzniku moc nezabývaly tím, zda je chci, takže mam 3 😀 A ono i kdyz máš plány, tak ty stejne nemusí vyjít.

janule0123
29. lis 2024

@aneetkka někdo nad tím nepremysli vůbec, vy zas až moc …některý věci nenaplanujes.. dala bych tomu volný průběh.. kdBych čekala až budem bez hypotéky … tak budu mít nějaký 62-63 let 😂pokud odectu vybavu na dite 😂 tak ty malý děti jsou celkem “levný” začínají byt drahy až rostou.. tak to ti vyjde hezky na konec hypotéky 😏 pokud zvládnete platit hypo z jednoho příjmu, rezervu mate, nechala bych volný průběh.. muže se povest hned, můžete čekat 10 let ..: já si to taky plánovala jinak 😂

martina1317
29. lis 2024

@aneetkka rezervu mate, na nic bych necekala… buhvi jak dlouho se budete snazit … 9 mesicu dite nosis, pak mas materskou kdy mas porad jeste luxusni plat… az pak spadnes s rodicakem na min, zvladaji to vsichni, zvladnete to taky

verca1212
29. lis 2024

Jestli jste ready tak bych to neresila. Ja nez jsem nasla chlapa ktereho jsem si dovedla predstavit jako otce svych deti tak mi bylo 26, do 30 jsem si naplanovala ze budeme mit prvni dite.. takze zadny spech, nasetrime atd.. a kdyz doslo na vec, tak chlap dostal rakovinu. Operace, chemoterapie, hrozne dlouho se daval dokupy a stejne nemuzete delat po chemosce minimlane 2 roky deti.. no kdyz uz to slo, ja prestala brat prasky, tak se mu to vratilo a cele se to opakovalo.
Ted mame rok a pul starou dcerku (jupii) a mne je 37. A jsem na to uz fakt stara, vyrizena. Resime jestli druhe ( uz jsem fakt stara takze aby bylo mimco v poradku, ja zvladla tehotenstvi a jestli vubec druhe fyzicky zvladneme a pod). Takze osobne bych doporucila, jestli jste pripravena tak bezte na to, nevite co vam zivot nachysta.

stripped
30. lis 2024

@aneetkka já být na Vašem místě, moc dlouho bych neotálela. Nevím, kolik vám s manželem je let, ale mně už je 35 a na mimčo stále čekáme. Snažíme se od mých 31 let a stále nic. Tím chci říct, že by se vám nemuselo zadařit hned....

simkrk
30. lis 2024

Máte bydlení, máte práci, máte finance i rezervu.. Takže za me... Šla bych do mimca klidně po hlavě 😁😊
Málo kdo takhle přemýšlí... Ale proč to zbytečně prodlužovat.. 😊 A nikdy člověk neví co bude.. 😁🤷
Kolikrat dva nemají takovou rezervu a mimčo mají.. 😊
Pak jen záleží, na co jste zvyklý a jaký je váš standard 😁😊

nick470fifinka750
30. lis 2024

Fifinka milá Anonymko dnešní době není 200 tisíc ani hodně ani málo. Navíc pokud toužíš po dětech tak si dopředu rozhodnete jak povedete výchovu. Když jeden řekne to ten druhý by měl udělat ti samé. Ne že ty něco zakazes a on to povolí. Tak to nechodí a v rodině by měly být rodiče jednotný ve výchově jinak z dětí vyrostou drzý lidé. Tak než na to půjdete určete si pravidla u jednoho i u druhého. Ne že jednomu něco zakážete a druhymu povolíte tím vrazite klín mezi vás i sourozence. radkaphillippkazajac85@gmail.com

veruuu_kubesovic
30. lis 2024