Zápal plic bez příznaků, setkali jste se s tím?

partyzanka91
16. pro 2014

ahoj, chtěla bych se svámi podělit o následující zkušenost - jednak pro to abych se dověděla zda se s tím ještě někdo setkal a jednak proto abych informovala jak se dokáže zápal plic maskovat.

Asi před týdnem začala dcerka kašlat. Nebyl to žádný velký kašel, spíš se v noci jednou dvakrát vzbudila a dusivě kašlala a přes den měla asi 3 takové záchvaty. Šli jsme raději k doktorce, jelikož je to bylo necelé dva týdny co měla naočkovanou první hexu, tak jsme nechtěli nic zanedbat. Doktorka si jí poslechla a řekla že na plicích je čistá a dušnost nejspíš bude alergického původu (já mám slabé astma, manžel nic u dcery je tedy 50 procent na alergii). Předepsala nám Ventolin v sirupu a když dcera dostala záchvat, tak jsme jí ho dali. Také nás poslala na alergoologii. Volali jsme asi do třech různých ordinací, ale nikde nás nemohli vzít dříve jak za měsíc. A dcera každý den dostávala tak 2-3 x denně ty kašlavé záchvaty. Ventolín sice pomohl, ale miminkům do 2 let by se příliš často dávat neměl, chtěli jsme to vyřešit co nejdřív. V pondělí jsem volala doktorce že nikde nemají volno a u dcery ty záchvaty pořád trvají a tak řekla ať raději znovu příjdem, že si jí poslechne. Opět poslechově nic neshledala, ale pro jistotu nás poslala na rentgen. RTG ukázal že dcera má zápal plic. Ptala jsem se paní doktorky jak je možné že ten zápal plic nešel poslechově poznat. Jak od naší paní doktorky tak i od pana zastupujícího doktora se nám dostalo odpovědi, že teď je nějaký nový druh zápalu plic, který se téměř neprojevuje a proto je tak zákeřný. Není doprovázen neustálým kašláním ani teplotami. Kolikrát jen dítě 2x za noc zakašle a jinak nic. Mají tam takových případů víc a prý jsou to pro ně velké komplikace protože všechny ty děti musejí posílat na RTG aby se ukázalo zda ten zápal mají nebo ne, protože zbytečně dávat antibiotika je také špatně. My samozřejmě antibiotika nafasovali a já jsem opravdu ráda že dcera už je konečně cíleně léčena. Jen si říkám jak by to dopadlo kdybychom k té mudře znovu nezašli a čekali měsíc na alergologa. Setkal se s tím tady někdo?

hojda
16. pro 2014

Měli jsme to v létě. Na začátku prázdnin měla malá i celá rodina hodně ošklivý kašel, ale poslechově byla ok, přesně jak ty píšeš, záchvaty kašle asi 2 dny, pak jen byla pořád zahleněná (i já když jsem kašlala, tak jsem cítila, že vykašlávám hleny úplně dole z plic, to jsem nikdy neměla, většinou to sedí na prsou) a stále pokašlávala, ne moc ,ale kašlala. V noci ne, jen ve dne a ne nijak hrozně. Dva dny před odjezdem na dovolenou jí vylítla teplota na 39, mazali jsme k dr. ta jí poslechla a hnala nás na rtg, kde našli zápal plic. ATB brala 16 dní Amoksiklav, ale kašlat nepřestala, týden po dobrání, když stále kašlala, tak jsem šli k dr. a dostala další antibiotika Klacid- prý je na takové atypické zápaly plic. Od té doby jde malá z jednoho kašle do druhé a kašle nám už 5 měsíců. Zítra jsme s ní objednaní do Motola na dětskou pneumologii. Jsem zvědavá, co nám řeknou. Dělali vám CRP? Nám bohužel ne (byla to zastupující dr). podle mě to byl virový zápal plic, na která ty atb. byla úplně zbytečná. Jinak malá celou dobu cclkem fit, v pohodě, zápal plic by na ní nikdo nepoznal. Už jsem tu četla od více maminek, že to měli.

hojda
16. pro 2014

@partyzanka91 Jaká máte atb?

partyzanka91
autor
16. pro 2014

@hojda: ahoj, Klacid - jedná se o granule které nám už v lékárně naředili vodou. Bereme 2 x denně 2,1 ml a podávám stříkačkou.

partyzanka91
autor
16. pro 2014

jé teď teprve jsem si přečetla i ten příspěvek nad tím 😀 :D, já původně viděla jen ten dolní, jsem slepá

hojda
16. pro 2014

Nějak nechápu proč nám dr. dala ten amoksiklav, většinou všichni říkají ten klacid. byli jsem i u homeopatky a ta nám potvrzdila, že to bylo virové. škoda, že jsem neměla to crp☹.

polaks
16. pro 2014

No neviem,či je to nový druh,ale takýto zápal pľúc mala dcérka,presne pred 8 rokmi,to mala nacelé 4 mesaice.Len pokašliavala,pár krát za deň taký záchvatovitý kašel,1-2 krát za noc. ŽIadna teplota,Dr. nepočul na pľúcach nič.Asi po 6-8 dňoch,čo to stále trvalo,dal dcérke pre istotu ATB,bývali sme na dedine,ďaleko od nemocnice a nechcel nič riskovať,povedal,že by to mohol byť zápal pľúc,istý si nebol,no našťastie sám seba presvedčil a napísal vhodné lieky.Týždeň na to sme šli na kontrolu a aj napriek tomu,že bol kašel miernejší a stále nebolo na pľúcach nič počuť,poslal nás ešte pre istotu na RTG,tam sa potvrdilo,že dcéra mala zápal pľúc a ATB už začali zaberať.
No a momentálne riešime asi niečo podobné .Už druhý týždeň dcéra pokašliava,boli sme v piatok u Dr. tá ale nič nepočula,tak sme vyfasovali len sirup,ak do pondelka nezaberie,pôjdeme na kontrolu a pošle nás pre istotu na RTG,aby sa vylúčil/potvrdil zápal pľúc.

partyzanka91
autor
16. pro 2014

@hojda: ani nám nedělali CRP. Též mi ho předepsal zsátup. Jak jsme šli totiž z toho RTG tak tam anše mudra už nebyla a doktor vedle ještě ano. A jelikož jsem to chtěla řešit ještě ten den, tak jsem zašla k němu (ostatně jsme u něj byly v létě s novorozeneckou žloutenkou když měl zástup za naší doktorku na dovolené, takže nás znal). Další den, tedy dnes, jsem už sama zašla k naší doktorce dát jí tu zprávu a domluvit se na kontrole. Jdeme tam na Silvestra, mezi svátky má zas ona zástup za pana doktora a tak doufá že na Silvestra budou lidi pryč a já nepůjdu s malou do příliš plné čekárny. Upřímně doufám že se to taky nebude táhnout 5 měsíců a dýl. Právě jsme se vyhrabali z jednoho problému a nechce se mi hned padat do dalšího. Snad vám to v tom Motole nakonec vyřeší

tygrous
16. pro 2014

Syn prodělal zápal plic a vůbec jsme o tom nevěděli. Kašlal jako obvykle, jen už dlouho, chvíli to bylo lepší, chvíli horší, ale kašlal jen přes den, v noci nikdy...přeléčeno to bylo několikrát Spiropentem a Mucosolvanem, pak ok a po pár dnech opět kašel. Na asi 3 prohlídce se dr. poslechově moc nezdál, ale na zápal plic jí to taky nepřišlo, a na rtg jsme byli 14 dní před tím a tam to bylo ok, tak nás tam nechtěla hnát znova. Teplotu měl jeden den 38,5, sama od sebe klesla, druhý den byl bez teploty. Crp měl v den teploty ůjen" 11, za dva dny 9. Ale dr., i když je proti atb, dává je opravdu v oprávněných případech, tak nám nasadila Klacid, že prý řádí tyhle zákeřné zápaly plic bez příznaků...kašel se po dalších 4 dnech nelepšil, navíc ve výtěru krku měl pneumokoka, takže rtg nás neminul, tam sice nebylo vidět žádné ložisko, ale jakýsi nález většího prokreslení tam byl, takže dr.usoudila, že opravdu zápal plic měl a atb zabraly... A v mém okolí vím o více případech, kdy je třeba jen horečka a není kašel, nebo naopak horečka není vůbec a kašel jen trochu, a zápal plic to je.

berenika39
17. pro 2014

jj, už dvakrát. ve čtyřech letech - s hospitallizací pro akutní bolest břicha - od plíce☹. noc a den trvalo, než v nemocnici jedna stará paní doktorka vyslvila podezření na zápal plic a byl to.
letos jsem si tím prošli celá rodina - pochytali jsme to do sebe, pět lidí. nízké crp, malý kašel, dobrá reakce na atb, na rtg jasný zápal plic. horečky jsme my tedy měli, ale kašel nějaký jako - to ne.
držím palce.

jetynka
17. pro 2014

No do háje, teď jste mě docela vystrašili, Klárka je na tom stejně jak se tady píše, kašle, někdy více někdy méně, kašel se opakuje, v noci se kašlem budila jen prvních pár dní, bez teplot, jen je více protivná ☹.

zu_za
17. pro 2014

Ano, dcera 4 roky je druhý den na antibiotikách ( Klacid). Sice kašlala, ale poslechově čistá, dr. nás chtěla poslat domu s angínou, ale pak pro jistotu, že ještě rentgen a ten ukázal zápal plic. Noc před tím měla horečku přes 40. Nestraště, že je to tak nakažlivě, jsem v osmém měsíci a ještě mám silné astma ☹ ATB bere druhý den a vypadá jako by jí nic nebylo akorát v noci pokašlává. Mám co dělat ji udržet v klidu. Dr. řikala, že má teď takové případy 3 denně, že to řádí ve školkách..říká tomu skrytý zápal plic.

zu_za
17. pro 2014

Jo a taky jí hodně bolelo břicho a zvracela.

berenika39
17. pro 2014

pro oživení - petr včera lehnul, tři dny byl takový jako načatý a večer a v noci včera horečka, dost. Hlava. Kašel tikrát denně jedno malé zakašlání🙂.CRP 40, čekáme do zízřka, bud se to zlepší a viroza nebo ne a mám v tašce žádanku na rtg. Doktorka sama přišla s tím, že to může být tenhle zápal plic. Já se jdu pověsit na nejbližší větev. Máme od pondělka zaplacené hory. Nakonec to bychom vydejchali, ale hlavně at to nemá petas zase. uááá

ludva
17. pro 2014

Ano, měli jsme. Může to způsobovat virový zápal plic, poslech bývá čistý, může být i bez kašle, JEN nález na plicích :(