Třetí těhotenství - zvažuji interrupci. Co dělat?

miszulicka
28. led 2022

Ahoj. Potřebuji poradit. Mám skoro 7 letého syna a skoro půl roční dceru. Zjistila jsem že jsem těhotná. Přítel bohužel neuhlídal co uhlídat trochu měl. Nevím co dělat. Zvažují interupci. Neumím si představit že by se mincí narodilo a dceři by byl rok. Nevím zda bych to zvládla. Jak jste to měli vy co máte 3 děti a alespoň jedno po roce. Vždyť to dítě sotva umí chodit. Neumím si představit jak bych vozila kočárek a co to roční dítě? A tak. Já nevím jsem docela z toho na nervy a zoufalá nevím co dělat. Nikdy jsem si nemyslela že tohle budu muset ve svém věku řesit. Kór když jsme si řekli že už další mincí nechceme..

irmamala
28. led 2022

Hele není moc šťastný nápad řešit to tady. Tady ti každá řekne, že je mimčo dar, že to zvládneš atd, ale nikdo v tvých botech nechodí, jak se říká. Tohle si budete muset rozseknout samy, jestli na to máme psychicky, fyzicky, finančně....

barunka1408
28. led 2022

Ahoj pokud jste finančně ok a řešiš já to zvládneš fyzicky/ psychicky. Tak jako zvládneš to je jasný, nic jiného ti nezbyde. Nicméně te chápu já mám teď doma 3,5 a 1,5 a hlavně ten rok a půl lety dává zabrat a netajim se tím, ze pokud bych teď otěhotněla proste bych si bohužel miminko nenechala. A pro rejpave, nebojte děláme doma vše proto abychom to řešit nemuseli …. Posílám ❤️ Rozhodnuti je nakonec vzdy tobě, tak ať se rozmyslite správně.

me_druhe_ja
28. led 2022

Já mám neplánovaně po 15m, mladsi bude za týden už rok a pořád mám dvě nechodici děti. 🙂 Takže pokud po porodu druhýho ten první už bude chodit, je to pohoda...a hlavně, existují dvojkočáry že. Budou ti sem psát holky, jak je to úžasný mít děti blízko u sebe, ale upřímně, zatím jsem na nic úžasnýho nepřišla. První tři měsíce bych nejraději vymazala z paměti, to bylo peklo všech pekel, od půl roku se to začlo zlepšovat..teď kolem toho roku mladsi už se to dá relativně zvládnout i bez totálního vyčerpání. A to upozorňuji, že mám už rok dvě nechodici děti, na plinkach, oba musím krmit a ani jeden nemluví. Jo a rodinu nebo kamarádky, co by mohly pomoct, jsou v ČR. Přítel pomáhá, ale pracovně vytížen. Starší nemocný, takže náročný skrz čas...A nějak to zvládám... nicméně o nějakým užívání a pohodě nemůže být řeč. Ty bys to měla víc v pohodě, předpokládám, že mladší je zdravé. Takže bys to nějak zvládla. Toho třetího ani moc "nepočítám" - ten už je velkej a obslouži se sám. 🙂 Potrat je taky možnost, taky jsme uvažovali. Nicméně Tohle za tebe nikdo nerozhodne. Pro mě jsou děti blízko u sebe zlo pro všechny strany a další ti zas napíšou, že super. ..Musíte to probrat s manželem...

somalicats
28. led 2022

@miszulicka To si musite doma rozlousknout sami. Nicmene zvladnout se da ledacos. Ja mam ctvrtou a patou dceru 11 mesicu od sebe, nebylo to takto v planu, ale nelituju toho. Ano, hlavne ze zacatku to bylo narocne, ted je jim 8 mesicu a 17 mesicu a je to celkem pohoda. Poridila jsem vozik pro 2 deti, protoze chodime hodne po vyletech, ten muzu dat i za kolo, zvladame. Ale ja nejsem ve Tve situaci a Ty nejsi v moji. Takze ja Ti nebudu doporucovat ani interrupci, ani at si mimco nechas. To je jen na Tobe a manzelovi.

miszulicka
autor
28. led 2022

Děkuji za odpověď. Upřímně sice máme docela velky byt. Ale jsme v podnájmu za 14 tis měsíčně. Přítel vydělává plus mínus 22 tis měsíčně a já mám rodicak 10 tis. Nedovedu si to představit ani finančně. Je to tezke

j.a.n.i
28. led 2022

@miszulicka Asi takhle, neřešila bych ten první rok, ten se vždycky nějak uklepe, ale řešila bych obecně zda se ty srovnáš s potratem, zda to třetí díte chcete či nechcete obecně a zda ty 3 děti uživíte dle představ dlouhodobě. Jinak řečeno, nešla bych na potrat kvůli "blbému roku pakárny", ale rozhodovala bych se podle těch dlouhodobých otázek.

klokanka31
28. led 2022

@miszulicka Měla bys to hodně těžký, ale zase ne bůhvíjak na dlouho, děti rostou jako z vody...Ale tohle si musíte rozhodnout opravdu jen vy doma...

lysecek
28. led 2022

@j.a.n.i skvele napsano!!

Mam deti rok a pul od sebe, jsou si strasne blizci, vyhraji si spolu. Zacatku jsem se hodne bala, ale dcera byla zlate miminko, prvni pul rok jsme zili, jakoby se nic nezmenilo, ona se jen nakojila a tri hodiny spala a ja se mohla venovat synovi. Jakmile zacala lezt atd., bylo to horsi. Na druhou stranu syn naprosto vubec nezarlil, byl na to jeste moc maly. Existuji sourozenecke kocary, pripadne jedno dite do satku, druhe do kocaru. Zvladnout se to da. Velka vyhoda u deti takto u sebe je, ze maji podobne zajmy, takze je zabavi stejny program, stejne hracky atd.

bonavoxa
28. led 2022

Na potrat bych nešla. Také čekáme třetí...a popravdě, budeme muset spoustu věcí změnit, ale těšíme se. Všechno se dá vyřešit...a detaily, jak bude jíst, spát, co sourozenci, nebo, jak to nakonec v reálu bude vypadat, tím se zbytečně nestresuju. Věci máme ještě po synovi, navíc, kdyby byl menší, tak bych zase nebyla tak vykulená z novorozence.

te_reza
28. led 2022

Upřímně ty finance na 4-5 lidí mi v dnešní době nepřijdou nic moc. Spíš dost málo a nedovedu si to představit.Nicméně tohle si budete muset rozhodnout samy. Každopádně bych se potom poohlédla po nějaké antikoncepci.

sudylichozrout
28. led 2022

@miszulicka Ja fakt nechapu, proc se nechranite, kdyz nechcete dalsi dite. Fakt naprosta nezodpovednost. 🤦‍♀️ Meli byste se k tomu postavit celem jako dospeli a ne resit problem interrupci jak pubertaci. Nebo jako az mu zas ujedou nohy, pujdes na dalsi? A za 3 mesice pak na dalsi? Pokud ma pritel 22 tisic, tak zakladem je zmenit praci, pripadne pridat brigadu. Vse se da zvladnout, staci chtit. O tom je dospelost a zodpovedost za rodinu. Premyslej o tom.
Ps: mam 3 deti po roce a tri ctvrte. Nejstarsi je ted pet a pul, nejmladsi rok a tri ctvrte.

klokanka31
28. led 2022

@te_reza A chlap by si měl najít lépe placenou práci když má velkou rodinu...

loylii
28. led 2022

@miszulicka tohle bych tady neřešila, protože největší tema Koníka je, jak přijít do jiného stavu. Jestli ti to pomuze, já s dvouma detma řešila stejnou situaci. A rozhodla jsem se pro tabletu. Bůh ví, možná a asi jiste toho jednou na starý kolena budu litovat, ale já bych to fakt nedala. Nejsem typ pro 3 deti. A měla jsem a zatim mám na 100% jasno. Prober to doma s chlapem, ten ti poradi vic než snažilky tady.
Jako zvládnout se to dá, jsou sourozenecke kočárky. A taky tvůj věk a finanční situace. Chtěla si někdy 3 deti? Pokud ano, jdi do toho.

jjasmina
28. led 2022

@miszulicka Ono je to i o penézích a ne, že ne. Myslím, že sis odpověděla i sama ne? Zrovna včera jsem byla v lekarně a vedle u přepážky rovnou paní říkala, že nemuže vzít všechno pro děcka, že na to nemá, tak at nedopadnete stejně a žijete aspon trochu na urovni a ne od výplaty k výplatě.Jinak tedy antina je základ a co na to přítel vlastně?

merope
28. led 2022

Sestry jsou od sebe 11 měsíců, asi masakr, ale děti 6 let od sebe, to jsou skoro jedináčci, takhle by mohla mít dcera parťáka - navíc už od pár let si spolu fakt vyhrají. A těch možností je teď šíleně moc - dvojkočáry, kupa pomůcek. Zvládneš to. Horší můžou být peníze, pokud je starší drobek a hrozí, že po sobě nepodědí oblečení, ale zase myslím, že když napíšeš tady na MK, tak máš do týdne doma výbavičku pro libovolně staré dítě v takovém množství, že to řešit nemusíš.

camelinka
28. led 2022

@sudylichozrout Vetsinou s tebou, kocko, souhlasim, ale tenhle vykrik uz je trochu s krizkem po funuse😅...pani myslim sama dost lituje, tak proc ji pridavat, takhle od stolu, ze ...

camelinka
28. led 2022

@miszulicka Kdybych tohle musela resit, tak do toho nejdu...😑
A nikdo vas za to nemuze hejtit, je to vas zivot, nekdo da pet deti po roce s prehledem, ja sem rada a vdecna za jedno zdravy🤷, druha vec jsou penize, s timhle to na vyskakovani neni uz ted, no ...

felixfelicis
28. led 2022

Mno kdyz si reknete, ze dalsi dite uz nechcete, a resite to tim, ze pritel si to pohlida...Vsechno se da resit, dvojkocaru je fura, rodicak bys mohla navysit, abysho stihla vycerpat, a ty penize usetrit na pozdeji. Financne zalezi, jak na tom budete, az zacnes pracovat? Ma pritel sanci na neco lepe placeneho? Co auto, potrebovali byste nove? To miminkovske obdobi se da preklenout relativne snadno, penize zacnou litat pozdeji, tak bych se na to podivala z dlouhodobejsiho hlediska.

dasipe
28. led 2022

@miszulicka jak jako, že přítel měl uhlídat..? Jsi u toho nebyla, nebo co? Buď si pořídíte sourozenecký kočárek a budeš se starat o 3 děti, nebo jdi na potrat. Nic mezi tím. Každopádně neváhej dlouho. Čím dýl, tím hůř.

sudylichozrout
28. led 2022

@camelinka Mně to prostě strašně naštvalo. Úplně děsně. Těmhle úletům rozumím u pubošů a postpubošů, ale ne u ženské, co má dvě děti a bude jí nejméně 28. Ale máš recht, no. Prchlivost zacloumala mým majestátem.

lucifux
28. led 2022

@miszulicka ahojky, čekáme 4 dítko. Doma mám 5, v dubnu tříletého, a aktuálně 16 měsíců všechno jsou to kluci. Za 3 týdny mám termín porodu, takže jsem na tom podobně. Finance na 4 děti máme, chlapa který umí pomoc když potřebuji mám taky, takže jsem vůbec neváhala. Sice to z počátku bude složité, než si to sedne, ale jsme ženský a umíme si to přeci rozplánovat. Takže každopádně držím pěsti ať se rozhodneš správně.

camelinka
28. led 2022

@sudylichozrout Coz o to, ale kdo v zivote neco neposral, ze...

levandule_k
28. led 2022

@camelinka Máš pravdu, každý děláme chyby, ale je smutné, když se dva dospělí lidi, co mají 2 děti, spoléhají na metodu antikoncepce "to uhlídám" a je smutné, že za to bude platit to dítě, buď půjde na potrat, nebo bude žít s tím, nemůžeš jet na lyžák, protože na to nemáme, nebo s pocitem, že je prostě nechtěné.

Tak existustují sourozenecké kočárky a pomocník je šátek.

rnika
28. led 2022

Mám první dva syny po 13 měsících ( otěhotněla jsem, když staršímu byly 4 měsíce). Ani na chvilku mě nenapadlo dát dítě pryč ( ano test jsem v šoku obrečela a první trimestr taky, to přiznávám). Kluci jsou parťáci a vzájemně se krásně táhli a pro mě je ten rozestup super. Bála jsem se zbytečně. Zvládnout to šlo krásně a nedovedu si představit, že by tu syn nebyl - jo a ještě už máme další dvě mladší děti.

camelinka
28. led 2022

@levandule_k Ja vim a situace je to fakt blba, o tom zadna...ale stalo se a tezko rict, co je ted prave horsi, z tech dvou variant, ktere ty popisujes a ke kterym to smeruje.
Pokud za a, nebude potrat, nebo za b, lepsi prace za vic penez...

mirilis
28. led 2022

My máme třetí dítě neplánované. Na potrat jsem jít nedokázala. Předělali jsme pokoj ať s tam krásně tři děti vlezou. Ale mám nejmladší od sebe 2,5 roku. Jen tedy bych za přemýšlela, zda to utahnete finančně. Protože je celkem málo penez. Všechno se zdražuje a ještě bude 😫😩jako těžké rozhodování

ele_nka
28. led 2022

@miszulicka. Moji bratři jsou od sebe 13 měsíců. A ano, první dva roky měla mamka neskutečně náročné, v té době nebyli sourozencké kočárky a další vychytávky, co to dnes dost ulehčí. Ale když vidím jaký mají bráchové vstah, až jim to závidím (v dobrém, máme se moc rádi všichni, ale oni jsou pomalu jak dvojčata). Jako starší si pak se vším pomáhali, takže tím zase mamce práci dost usnadnili. Takže určitě je to těžké, ale výsledek stojí za to.

andelka
28. led 2022

Jak ti je, když vezmeš v potaz možnost potratu. Odmítne to tvoje hlava, srdce, nebo se ti uleví? Mám tři děti, první dvě 22 měsíců po sobě, mám několik kamarádek, které měly děti rok po sobě. Je to náročné, jakože fakt, k tomu jestli máš prvňáčka..já jsem měla sourozenecký kočárek, později jedno za ruku, druhé v šátku. Režim měli za čas stejný. Teď je super, že jsou dva. Třetí mám s rozdílem 7 let od prostředního. Každý rozdíl je jiný, má svoje pro a proti. Finance nemáte nic moc (platíme za bydlení stejně, ale finance máme o něco vyšší a i tak to není úplně hitparáda, o péči a financování starších se dělím s jejich otcem, kdybychom ty tři měli financovat jen my, bylo by to teda mnohem horší). Ale odečet na třetí dítě je vyšší a nevyčerpaný RP se nově proplácí celý, když další sourozenec přijde dřív než bylo v plánu. Co auto, máte? Vejdete se? Bude potřeba koupit větší? Máte na to? Prostor v bytě máte, to je bezva.
Já teda tě nekamenuju za nezodpovědnost. Ono se dočteš, že přeruška někomu funguje spolehlivě desítky let. Nám taky pár let fungovala. Ale selhat může bohužel asi kdykoli, když vytáhneš černého Petra, a to se chlap ani nemusí zapomenout a může být zkušený. Je to zákon schválnosti kolikrát.
Pokud se rozhodneš, že na třetí dítě nemáte kapacity, tak radím řešit to co nejdřív. Čím dřív tím líp.
K čemu se přiklání otec? Mohl by jít výš s výdělkem? Mohl by ti co nejvíc pomáhat, nebo můžete si pomoc zajistit jinde? Já měl teď k prvňákovi a druhákovi miminko, a nebýt babičky, zvládala bych to hůř (vyzvedávání, vodění, kroužky..manžel dělá na směny, miminko věčně u prsu, režim dlouho nula..)

miszulicka
autor
28. led 2022

@jjasmina No přítel už 3 nechce. Věděl že nemám antikoncepci a bohužel gumu si nevzal že si dá pozor. Ale nepodařilo se mu to. A teď mám z toho akorad mindrak protože je to na mě. Na jednu stranu si říkám jestli si to budu vyčítat a tak. A jak dokážu pak žít s ním stím že nedokáže se postarat o rodinu chce sex ale chránit se neumí. A pozor si taky nedal.

klokanka31
28. led 2022

@miszulicka Jako on nechce 3.dítě ale nenapadne ho si vzít gumu? Když ví že nemáš antinu? Zodpovědnost z jeho strany asi nic moc.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru