Dětská oslava. Jaký na to máte názor?

6. led 2025

Zdravím,
chtěla bych znát váš názor, protože nevím, jestli jsem divná nebo ne. Kamarádka nás se syny pozvala na oslavu narozenin jejího syna, kterého mají kluci moc rádi. Oslava ale nakonec bude v dětské hernicce, kam si musíme zaplatit sami vstupné... Takže by mě vstup, útrata tam a dárky vyšly minimálně 1200 - 1500 Kč a mně to přijde prostě hodně. Jsem s kluky sama a i když bych to zvládla zaplatit, tak se mi ale ani úplně nechce... Navíc se obávám, že by kluci potom chtěli to samé a mně by bylo blbé, kdybych měla pořádat oslavu, chtít po pozvaných vstupné a rozhodně bych na to neměla finance..

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
chumlee71
6. led 2025

U nás teda když jsme pozvaný na oslavu narozenin do dětské hernicky,tak vždycky všechno platí oslavenec (rodiče). Za mě by měli alespoň zaplatit vstup,když už to tam chtějí pořádat.

autor
6. led 2025

@chumlee71 já to právě vidím stejně, ale opravdu si to máme zaplatit... Proto se mi tam moc nechce. Vím, že by si to kluci užili, ale o když to zní asi blbě, nechce se mi platit oslavu cizímu dítěti 🙈

moudivlacek
6. led 2025

Na to bych určitě nepřistupovala, platit vstup, útratu? a rodiče zabezpečí co? mně by hanba fackovala, buď na to mám a uspořádám v herničce, nebo ne a vymyslím jiné, méně finančně nákladné řešení.
A defakto máš pravdu, rodičům se oslava (asi krom dortu, zda bude) zaplatí sama ... vyčůranost.

moudivlacek
6. led 2025

@chumlee71 za mně i to jídlo, u nás vím, že se to dělá tak, rodiče si předem vyberou, hernička zajistí a co je na stole platí rodiče oslavence, pokud někdo chce něco nad rámec, tak si hradí sám, to mi přijde fér. Nějaké zobání, ovoce, dortík a pitíčko pro každé dítě.

autor
6. led 2025

@moudivlacek právě... Dort prý bude 😁 ale jak jsem pochopila, je to právě to jediné... A mně se na to pravé už u principu nechce přistupovat. Já sama vím, že bych synům oslavu v hernicce nezaplatila, právě protoze by mi přišlo samozřejmostí financovat pobyt tam a občerstvení... Proto mají prostě oslavy doma, kdy je dort, udělám haldu občerstvení a doma je totální bordel 😆 jenže i tato oslava mě vyjde dráž než tyto rodiče oslava v hernicce, která bude určitě samozřejmě zábavnější 🙈

chumlee71
6. led 2025

@moudivlacek jj u nás i jídlo platí a co moje děti chtějí extra,tak platím já.

moudivlacek
6. led 2025

Normálně řekni, ať se nezlobí, že teď po Vánocích na takové velké výdaje nemáš prostě finance. Že se rádi uvidíte u nich, u vás, na kávě a kluci mu mohou popřát, ale víc prostě není v tvých možnostech. Ona je otázka, kolik lidí jim do toho nakonec hodí vidle ...

chumlee71
6. led 2025

Prijde mi to divný,je vidět že na tom chtějí rodiče ušetřit.

autor
7. led 2025

@moudivlacek jj, to mám v plánu to odmítnout, že je to pro mě teď prostě moc... Já už při tom oznamovacím telefonátu řekla, že mi to přijde drahé už jen vstupy pro dvě děti a na to mi řekla, že oni taky budou platit vstup dvěma dětem 🙈 já v tu chvíli neměla slov na to...

autor
7. led 2025

@chumlee71 jj, chtějí evidentně oslavu zadarmo

cherie24
7. led 2025

Nepřijde mi to v pořádku. Buď mám na to, abych udělala dítěti oslavu v herně a nebo nemám a udělám to jinde. Ale když hosty zvu na jakoukoliv oslavu, platím to já. Přeci nepozvu hosty a nebudu od nich očekávat, že mi to zaplatí. 🤦
Mě se tedy celkově nelíbí tahle móda dětských oslav. My děláme oslavy velké, ale v rámci rodiny. Je to příležitost se sejít a užít si vzdálenější rodinu po kupě. Ale tohle zvaní dětí na dětské párty, se mi nelíbí. Některé děti zvané jsou, jiné nejsou a je jim to líto. Děti jsou přelétavé, jeden týden jsou nejlepší kamarádi a druhý týden nejsou zvané na oslavu. Rodiče se předhánějí, kdo vymyslí pro děti větší terno a jak píšeš, děti pak chtějí na své oslavy to samé. Radši spolužáky a skákací hrad než oslavu se svým dědou, o to pak už nikdo nestojí ...

nazka
7. led 2025

Zrovna teď budu pořádat oslavu pro dceru. Vstupy do herníčky platím samozřejmě já, je v tom i nějaké občerstvení, rozhodla jsem se, že rodičům zaplatím i kávu. Hanba by mě fackovala chtít vstupy. U nás je to běžná praxe.

ladyhacek
7. led 2025

já bych nešla. Také teď plánuji oslavu synovi a i když byhc mu jí ráda dopřála ve velkém stylu na vstupné peníz enemám a říct rodičům mě an nenadlo. Takže bude doma. Klasika. Pochopila bych kdyby platili rodiče - ok fajn, ale za děti by měli zaplatit oslavencovi rodiče. Takhe to dělá kamarádka - jdou do herničky s jídlem atd je to vyjde asi na 5000,- pití si rodiče pro sebe platí sami, děti mají na oslavě zvlášť

galatea_a
7. led 2025

Jako pozvat na oslavu a chtít, ať si to pozvaný zaplatí? No to vůbec. To přece platí oslavenec, pokud to chce pořádat. Všichni platí jenom v případě, když si řeknou - "hele, nechcete odpoledne zajít do herničky?"

95newmommy2020
7. led 2025

Tak to je vrchol 😂. E si přeje taky oslavu v herničce, bude mu 5. Je to pro mě poprvé a jsem v tomhle poleno. I orgsnizaci svatby jsem hodila na manžela. A i tak vím, že to budu muset zaplatit, včetně občerstvení a pití.

kristyn86
7. led 2025

Nesla bych. Vlastni zkusenost nemam,detem delam oslavu doma a jen s par kamarady - 2-4 deti. Naproti domu mame lasergame,takze syn mel kamarady doma a jen jsme si tam sli dat hru. A vsem jsme to platili my. Ty oslavy v hernach stoji za me ranec,a kdyz za to ty penize nemuzu/nechci dat,tak tam oslavu nedelam. Dcerka ted byla na oslave,kde si rodice pronajmuli materske centrum,meli pozvanou i pani na zabavu pro deti,udelali spoustu obcerstveni. A nic po me nikdo nechtel.

pilzzee
7. led 2025

Hele jeden uhel pohledu je ten, ze by to mela zaplatit ona sama pro vsechny. Chapu. Jenze ja mam spis ten opacny nazor - hernicky jsou drahy, jestli tam tech deti bude vic, bude to fakt financne narocny zaplatit to za vsechny. A pritom ty herny byvaj fakt skvely, decka si to tam uzijou mnohem vic nez nekde u nekoho doma v obyvaku. Copak nechodite nikdy do herny? Ja to chapu tak, ze "jdeme kolektivne do herny, prijdte, bude tam dort, kluk slavi narozky".

moudivlacek
7. led 2025

@pilzzee A pokud by dělali oslavu doma, taky by si každý pozvaný kupoval vlastní jídlo? tam nejde jen o ten vstup, drahé to je, ale takto oslavencovi rodiče pořídí dort a o zbytek se postarají ostatní rodiče (vstupy, jídlo, dárky), kteří ve finále budou mít daleko větší náklady na oslavu, která ani není jejich dítěte a sami holt nejsou tak za mě oprsklí, aby udělali to samé .... jiná by byla situace, kdyby to byla parta kamarádů/sousedů, byli na tom domluveni a dělalo se to tak běžně s oslavou každého z dětí, OK.

pilzzee
7. led 2025

@moudivlacek Jenze lide bezne chodi s detma do herny a bezne tam plati vstupne. Tak toto je proste jen dalsi navsteva herny navic 🤷‍♀️

somalicats
7. led 2025

@pilzzee Pokud na to nemám, tak oslavu nepořádám a domluvím se stylem "nechcete zajít společně do herny?" Pokud pořádám oslavu, tak je normální zaplatit vstup a útratu dětem. Já teda nepořádám oslavy pro kamarády mladších předškolních dcer, to mi přijde ještě celkem brzo, ale děláme oslavy pro školní děti a tam je normální, že si holky vyberou místo, kde chtějí mít oslavu, já to zařídím a zaplatím. Neplatím teda útratu za rodiče, pokud na tom místě chtějí počkat a něco konzumovat (ale většinou nechtějí, ochotně předají děti a zmizí, a já to dělám stejně, pokud vezu dítě na oslavu narozenin spolužáka).

somalicats
7. led 2025

@pilzzee P.S. Já třeba běžně s dětmi do heren nechodím a vstupné neplatím 😀

moudivlacek
7. led 2025

@pilzzee to není, pokud ty běžně chodíš ok, ale ne každý to tak má, a jak jsem psala nejde jen o vstup, ale alespoň drobné občerstvení na oslavě pro děcka bych považovala za samozřejmost, tohle není v tom případě oslava, ale běžný sraz maminek s dětma v herničce

xxx3d
7. led 2025

nepřijde mi to mimo.
ono taky záleží, jak má ta hernička nastavený průběhy oslav.
my jsme takto taky plánovali oslavu, že si každý zaplatí vstup a následně v herně zaplatíme oběd my, ale nakonec jsme využili narozeninový balíček, protože měli volný termín na tu dobu, kdy jsme my chtěli, jinak v propozicích mají, že se oslavy rezervují třeba s měsíčním odstupem.
ale jako rozumím tomu, že ti to přijde drahý, tak tam nepůjdete a pozvete ho třeba k vám, aby si kluci pohráli a kamarádovi popřáli.
🙂

moudivlacek
7. led 2025

Jen pro zajímavost pak dej kdyžtak vědět, jak to dopadlo a kolik rodičů tohle bylo ochotno akceptovat. Fakt mě to zajímá, zda je to, co jsi psala, opravdu tak běžné.

drep
7. led 2025

Jakkoliv by mi to bylo proti srsti, tak bych šla. Na jedné oslav v herně jsme s dcerou byly na kamarádčiných narozeninách, druhou jsme pro ni zorganizovali (a ano, zaplatili pronájem, jídlo a část pití, dospěli si kafe a pivo platili sami, ale i tak to bylo teda pekelně drahý) a z obojího byla naprosto nadšená a já bych ji o tom nechtěla ochudit., prostě bych to brala jako šanci jít do herny s dětmi, se kterými kamarádí, což se normálně skoro nepovede (protože kroužky, moje práce, nemoci)

corry21
7. led 2025

Letos jsem dělala oslavu dětem taky v herne, a samozřejmě jsem platila všem vstupy i občerstvení. Někteří rodiče trvali na tom že si kafe zaplatí, ale počítala jsem s tím že platim vse. Přišlo by mi krajně neslušné a nevhodné si vymyslet akci která generuje náklady ( a ne málo) a chtít aby si někdo něco platil, je přece moje volba že máme hernu a nesedime doma v obýváku zadarmo

somalicats
7. led 2025

@drep Já celkem dokážu pochopit autorku, že pokud má napjatější rozpočet, tak se jí ta návštěva herny aktuálně nehodí. Moje osmiletá má kamarádku, jejíž maminka je na dvě holky sama, otec alimenty spíš neplatí než platí a děti si ani nebere, takže ona třeba je zrovna v situaci, kdy by tohle prostě odmítla a já bych se jí vůbec nedivila. Za mě, když pořádám oslavu, tak považuju za slušné, že za hosty (v tomto případě děti) zaplatím vše, když je zvu. A ano, je to drahé, pak je ale známkou finanční gramotnosti, že pořádám takovou oslavu, na jakou mám finance. Pokud je nemám, tak oslavu nepořádám nebo udělám oslavu doma.

corry21
7. led 2025

@somalicats přesně tak, to je přece jedno kolik to místo stojí, je to volba matky oslavence. Jo děti si hernu uzijou, moje to taky milují, ale když nemám peníze, udělám jim super program i doma za zlomek ceny. Tohle je hrozně neslušný a staví rodiče do nepříjemné pozice že třeba fakt musí odmítnout.

michaela666
7. led 2025

Docela koukám, že se některé maminky nestydí pořádat dítku oslavu, kterou mu prakticky financují pozvaní. Hlavně, že budou super fotky na internety. 🤦 Hezká dětská party se dá udělat i doma za pár korun.

Dcera má teď v lednu narozeniny a bereme 3 kamarády do zábavního centra, kde se platí normálně hodinový vstup. Automaticky počítám, že celé vstupné jde na mě a bylo by mi dost blbé říct rodičům, ať dají holčičkám s sebou cca 500,- aby mohly jít na naší oslavu.