Kdyby babička doma hlídala, co by si musela platit?

andy.ce
19. zář 2011

Zdravím všechny, mám problém. V prosinci příštího roku bude mít malý 3 roky a zápisy jsou u nás v lednu, takže mu bude 2 roky a měíc, když půjde na zápis. To ještě nebude skoro nic umět, navíc školky jsou tady v Brně přeplněné, takže nemám šanci ho do školky dostat. Musím nastoupit do práce, na soukromou školku nemáme. Takže mě napadlo, že by moje maminka zůstala rok s malým doma. Ale ještě není v důchodovém věku (do důchodu má asi tak 10 let). Nevíte jak by to bylo, co by si musela všechno platit a tak, kdyby mi s malým zůstala doma?

andy80
19. zář 2011

Ahoj. U zápisu do školky nemusíš nic dokazovat, co dítě umí nebo neumí. Je to jen o vyplnění přihlášky. Pokud se budeš vracet do práce, tak u zápisu do zápisního lístku zapíšeš datum, ke kterému se vracíš do práce. Školky jsou přeplněné všude, ale já bych to nevzdávala. A pokud by tvoje mamka chtěla zůstat doma s malým, musela by se nahlásit na příslušném úřadě jako žena v domácnosti pečující o dítě do šesti let a tam se nemusí platit zdravotní a sociální pojištění. Ale pokud má maminka práci, tak nevím, jestli je dobré 10 let před důchodem zůstávat rok doma, těžko potom bude hledat práci. Zkus jít k zápisu, malého by ti mohli vzít od září na pět dní v měsíci, potom od tří let na denní docházení. Tzn., že bys dítě musela přihlásit od září na celodenní docházku, platila by si od září plné školkovné, ale od září do prosince by ti mohl malý chodit jen pět dní v měsíci. Od dovršení tří let může být ve školce každodenně a celodenně. Od září do prosince by ti ve školce dávali pro sociálku papír, že dítě navštěvuje předškolní zařízení jen pět dní v měsíci. Je to kvůli výplatě rodičovského příspěvku.

veruska007
20. zář 2011

Ahoj, taky jsem z Brna. Malý je březnový, do školek skoro všude berou až děti, které mají skoro 4 roky. Mladší berou spíš velké školky, které mají nad 100 dětí - zkus nějakou takovou a v městské části, kde máš trvalé bydliště. Jinak já to řešila soukromou školkou, peněz je to hrozně moc, ale pořád lepší, než skončit na Úřadě práce. Finančně se dala utáhnout Vesněnka (30kč/h - střídáme se s manželem, já vodím, on vyzvedává) a Babyparking (350/den) , měsíc tam stojí asi 5 tis. a to už máš skoro stejné jako státní jesle (4,5 tis.).

Klobouk dolů před Tvou maminkou, moje by to neudělala ani za nic. Ale musela by si určo platit sociální a zdravotní poštění, pokud by nefungovala jako osoba pečující o osobu blízkou (nebo jak se to teď oficiálně jmenuje). Ale je to zase byrokratické, papírování, peníze téměř žádné a chodí kontroly, zda se paní o dítě opravdu osobně a celodenně stará. Takže pokud bys chodila do práce a došla kontrola až večer, kdy ho budeš hlídat ty, mohl by být problém. A hlavně, kdo ví, zda by pak Tvá maminka našla jinou práci 😖

hojda
20. zář 2011

TAky bych řekla, že tudy cesta nevede.