Opouštím přítele, co musím zařídit, abych měla malou s sebou?

medinka13
16. říj 2017

Ahoj holky, jdu si k Vám pro radu. S přítelem jsme spolu přes dva roky. Jsme hodně podobné povahy, a tak u nás občas byla itálie, ale to neřeším, to bývá skoro všude. Problém je, že zhruba od května je to horší. V jeho práci byly problémy a od té doby pracuje cca 16 hodin denně, i o víkendech. To se dá přežít, chápu, že je unavený a všechno, že peněz je málo - 13 tis (já bohužel žádné příjmy neměla, až teď rodičák), měl hladovku (já taky). Ale nepochopím, proč když ví, jak na tom jsme, stejně zhruba 4 tis měsíčně dá na pití. Ne, že by si třeba jednou týdně zašel s chlapama do hospody, ale to je skoro každý den, co má "hladinku". A od září, kdy se narodila malá je to ještě horší. Denodenně jsem za pi*u, že mu nedám najíst, že malá řve (fakt řve, vzteká se, že u ní nejsem každou minutu, ale aspoň trochu uklidit musím). Ještě těhotná jsem uvažovala, že odejdu, ale nějak jsem to nechala vyšumět. Po sobotě jsem pevně rozhodnutá k odchodu. Přitáhl "v náladě" kolem 11 v noci s kamarádkoz, co blila na podlahu. Já jsem byla opravdu na*raná a žačala hádka. Nic milého to nebylo, opět jsem byla několikrát vyhozená, ale s tím, že mi malou nedá, že na ni nemám právo a že jsem matka na ho*no. Do toho začla malá pofňukávat, tak jsem šla k postýlce a odstrčil mě, normálně mi zablokoval cestu a ramenem odšťouchnul. Malá pokračovala, tak jsem se prosmýkla a zvedala z postýlky, jak jsem ji měla v náručí, vyškubl mi ji, až začala blinkat, a když jsem se snažila si ji vzít zpět, praštila ho do žeber, jak jsem se k ní natahovala, tak mě odhodil na postel, 4x. Do toho v obýváku pořád blila na podlahu ta jeho kámoška. To byla poslední kapka a co nejdřív vypadnu. Jen se bojím, jak mi pořád vyhrožuje, že mi malou sebere (v péči má 5 leté dítě). Tak se Vás chci zeptat, než to začnu obíhat a důkladně zjišťovat, co všechno musím zařídit, abych mohla být v klidu s malou (budeme bydlet u mého táty)? Děkuji. A omlouvám se, jestli je text zmatečný, pořád se ještě klepu.

radus2011
16. říj 2017

Měla by si mít předběžné svěření do péče. Zařídit si nějaké bydlení a zjistit si na co všechno budeš mít nárok (je tam nějaký okamžitý příšpěvek v hmotné nouzy, pak asi nějaké příspěvky na bydlení, na díte, alimenty od přítele na malou)

bylinka36
16. říj 2017

V prvni rade jsi mela zavolat policajty, tohle uz je domaci nasili. Me manzel nasilim odstrcit od male okamzite volam, bala bych se ze jeste ublizi male. Zajdi na OSPOD, tam ti poradi a pak urychlene zabal tasky a odejdi k tatovi...

blahova_andrea
16. říj 2017

jsi její matka, není důvod, aby ti ji bral. jak dostal do péče to pětileté dítě? kde je matka? stará se o to dítě? kdy, když je furt v práci a pak pije? normálně bych si sbalila tašku a odešla k tátovi, pokud tu možnost máš. zašla bych na ospod, zažádala o předběžné svěření do péče a zažádala si o alimenty na sebe i na malou. chvíli to potrvá a příjemné to asi nebude. jen se nenech zastrašovat a vydírat. to mají ubožáci v povaze. ale jsou to většinou jen silácké kecy.

z_kopretinka
16. říj 2017

Jestli ma stale alkohol v krvi tak mu dite nikdo nesveri ani omylem. Pro klid je dobre pripravit si zazemi pro miminko tam kde pak budes. Kdyby neco zkousel. Jak se v takovem stavu stara o to sverene dite??? Dost bych mela obavy o to vlastni, jestli se nezklidni. Asi bych se zabalila a sla jinam, treba ho to nakopne a otevre oci. Po takove scene se ti ani nedivim, ze chces pryc.

sahrazad1
16. říj 2017

@medinka13 ahoj Medinko, já začnu z jiného soudku. Podle mě tvůj chlap pije, protože je v koncích, a neví, jak dál. Jako chlap má zajistit rodinu, a tak je celé dny v práci ( 16 hodin je opravdu mazec), a stejně je peněz málo, k tomu má i přes tak náročnou práci hlad. A ty tomu taky asi chováním nepřidáváš. ( soudím podle tvého vyjádření, že jste podobné povahy a bývá u vás itálie). Chlapi ve stresu se tak můžou chovat. Čímž ho neomlouvám. Myslím, že by ale stálo za to si spolu v klidu promluvit.
Pochopení z obou stran, že on se snaží, ale finanční situace se moc nelepší, a to mu moc na radosti nepřidává, a ty že jsi doma s malou, a musíš také poklidit/uvařit/ postarat se o rodinu. To pití je podle mého jen vážně důsledek nadměrného stresu a neschopnosti situaci vyřešit jinak. Zároveň však zkus nastavit mantinely, aby ti bránil jít k malé, to není dobré. Odejít můžeš vždycky. A jestli si rozhodnuta už napevno jít, tak aspoň dbej na to, aby malá tátu viděla víc jak na víkend za 14 dní . Střízlivého, samozřejmě.

blahova_andrea
16. říj 2017

@sahrazad1 promiň, ale takové chování neomlouvá ani frustrace, ani přepracovanost. můj chlap byl jednu dobu bezdomovec, pracoval taky 16-20h denně, peníze z toho žádné a chlastat rozhodně nezačal. i teď jede na maximum, i když už jsme jinde, peněz je víc a starosti jsou jiné, ale k alkoholu naštěstí vztah nemá. dokáže být hnusnej i bez toho. ne potom pod vlivem. to už bych fakt prchla. jedna věc je hádka a druhá věc je odstrkovat mě od plačícího dítěte. to by asi nedopadlo dobře! pití je řešení situace? tak on nemá co jíst a řešením je utrácet poslední peníze za chlast?! to jako fakt?

zebra2009
16. říj 2017

@blahova_andrea
Ano, souhlasím...pokud nemám peníze na jídlo, nelezu do hospody a už vůbec nechodím domů s nějakou kamarádkou...OMG, to je co, že mi chlap brání postarat se o dítě, je ke mně agresivní a ještě čeká, že budu lítat s hadrem a uklízet po nějaké cizí ženské, která je chudinka taky frustrovana, že leze někomu do bytu, kde jsou dvě malé děti??? Mám pochopení pro ledasco, ale toto je opravdu šílené...z vlastní zkušenosti ale radim...nejprve vyřídit papíry, tj. předběžné opatření na malou, a potom teprve balit kufry...jeste bych se postarala o to pětileté, aby šlo ke svým prarodičům apod...a potom nashledanou...frustrace je jedna věc, každý máme problémy, ale všechno má svoje hranice...a takovéto nezdravé prostředí je opravdu naprosto neadekvatni pro to, aby v něm vyrustaly male deti!!!

sahrazad1
16. říj 2017

@blahova_andrea nikde přeci nepíšu, že ho omlouvám, nebo, že chlast je řešení. Píšu jen, že chápu, že je hodně unavený, přepracovaný, odpočinek žádný, a peníze nic moc. Nějakou dobu se to určitě vydržet dá, ale dlouhodobě asi ne. Chlap asi tak úplně špatný nebude, když má v péči ještě dítě z předchozího vztahu.
Čímž nechci říct, že zakladatelka je špatná, to určitě ne. A psala jsem i, že neni dobře, když chlap ženu k dítěti nepustí.
Co si o něm a jeho chlastu myslím je to, že chlast je jen vyústěním dlouhodobého napětí a jeho bezmocnosti s tím (peníze) něco udělat. Zdá se, že zřejmě i rezignoval.
Cizí ožralá ženská v domě, to nebudu dlouze komentovat, je to hodně přes čáru.
Jeho sprosťárny a nadávky jsou taky mimo mísu.
Ale stojím za tím, že tohle všechno je jen zástupný problém, který je třeba řešit.
Však zakladatelka, pro uklidnění situace, může odejít, a až chlap nebude navátý, pak s ním v klidu promluvit. Stanovit pravidla, mantinely. Vše si vysvětlit.
Už kvůli dítěti. Ať spolu budou nebo ne.

zvedavec2
16. říj 2017

@sahrazad1 on ji napadl! Ja jsem vzdy ta, kdo rika, ze vsechno ma dve strany, tady neni co resit!

@medinka13 neboj. Dite matce vezmou jenom v pripadech, kdy prokazatelne neni schopna s postarat, opily chlap muze vyhrozovat, jak chce..
Hned si zajdi na Ospod (socialka), vsechno jim popis tak, jak nam tady a rekni, ze zazemi pro malou mas i mas kde bydlet (u taty). Pozadej o svereni do pece.

Kdyby ti doma opet cokoliv udelal nebo branil jit k male, necekej ami minutu a volej 158. Tohle neni legrace.

Ja jsem vzdy za smir, za to, aby dite znalo (v nejakem rezimu) oba rodice, ac nejsou spolu, ale nasili doma absolutne netoleruj!

To, ze je ve stresu, hladovy, bla bla bla - to veci vysvetluje, ale vubec, vubec neomlouva. Zeny, probuh, nemuzeme tolerovat nasili v zadne forme. A jeste kdyz je tam to dite. Fakt ne.

Naroky na ruznou pomoc budes mit. Zavolej taky na aperio.cz to je zadarmo pravni poradna pro samorodice. Poradi.
Drz se a vypadni od nej co nejdriv.

vendelinka08
16. říj 2017

Chtela jsem se zeptat...kde je to druhe dite a co s nim bude az odejdes? Kdo se o nej bude starat..kdyz on byva v praci? Jeste tedy musim ruct ze 13tus za 16hod smeny je opravdu malo. Asi by to chtelo resit tak nejak celkove vse ve vadi situaci. I kdybyste odesla bude vam muset platit a ted jde o to z ceho...atd. rozhodne se poradte na socialce. Vse vam reknou a vysvetli.

audrey44
16. říj 2017

@zvedavec2 Naprosty souhlas... Drz se holka a co nejrychleji od nej pryc!

trdelnik234
16. říj 2017

@zebra2009
To je hrozne v akom prostredi vyrastaju tie deti.

nika6184
16. říj 2017

Taky si myslim, že když je chlap v koncích delá hocčo...ale tohle už je fakt moc...Viem aké to je žiť s niekým kto pije..a neprejde to len a bude to len horšie, a tiež som to zažila aj ako dieťa.nenávidela som když se rodiče hádali, nepridalo mi to do budúcnosti... určite odejít...

vendelinka08
16. říj 2017

A proc jsi nemela zadne prijmy? Chapu ze pokud dela jeden clen rodiny a nevydela dost na zivobyti...tak z toho muze byt opravdu v prdeli a muze se chovat tak jak se chova. Neomlouvam ho...ale chapu situaci ktera ho k tomu vede. Protoze zivit 4 cleny s takovym prijmem...to je spise na masli.

vendelinka08
16. říj 2017

Nechci radit...prijde mi to hrozne jednostrane. Pokud od nej chces odejit a jsi rozhodnuta...tak si vse pozjistuj. Vyhrozovat muze...ale on vi...ze malou by nedostal. Je to jen strach...jde o to..jestli jsi pro reseni situace udelala dost.

biedronka10
16. říj 2017

Pardon, prijde mi zcela scestne toto omlouvat. Ze ma v praci almuznu a dela nadcasy? Tak proboha muze se snad zakousnout a pokusit se najit si lepsi praci. Dyt je ted rekordne nejvetsi pocet nabidek prace....ze mu neni neco po chuti? No a co, kazdy musi zacinat od nuly a casto od znova.Vim o cem mluvim, ja spala 2 mesice v garazi ve spacaku, protoze jsem byla po skole, tehdy jeste neoficialni tchan me vyhodil jentak z domu, protoze mel pocit ze je vyziram a chtel po me studentce bez prace platit 7 tis. mesicne za to ze tam jsem v malinkem pokojiku 3x2 metry. A nemela jsem nic do huby a s sebou jednu tasku spinaveho obleceni, nemela jsem kam jit a taky jsem zabojovala...

Rozhodne neni v poradku, aby chodil chlap namol ozraly domu a male dite se na to koukalo a jeste delal sceny a tahal tam cizi zenskou ktera se tam prijde vyblit. Jako absolutne chapu slozite situace, do kterych se lide dostavaji, ale toto je uz pres caru, aby v podstate napadal matku pred zraky ditete.

vendelinka08
16. říj 2017

Ano...je to hrozne...kdyz se tam muz chova....

msimankova
17. říj 2017

Koukam, ze nas moc neni, kdo se pozastavil nad vydelkem. Take mi neprijde normalni za tyto hodiny takhle sileny prijem. Znam, vic ted psat nechci. Ale tohle neni o zene, je to o chlapovi, co nema koule postarat se o rodinu, nema ambice zit lip a vyleva si frustraci ze sebe na detech a partnerce. Resim ruzne veci, ktere mne neskutecne s..., ale nasili na detech a blijici kamaradky, to je fakt unikat.

medinka13
autor
17. říj 2017

Děkuji holky, zatím držím hubu a krok, jak se říká, a nenápadně balím sebe a malou. Do konce týdne bude vše oběhané - pracák, sociálka a pojišťovna, pak si jen počkám na vyjádření úřadů a tradá pryč..
Co se ohledně druhého, 5 leté, týká, bývám buď s ní já doma, anebo bývá u babičky - tam letos musela trávit dost času, protože i v rizikovém těhu jsem mu chodila pomáhat do práce (obchod). Její matka, dle slov přítele, je opustila po 14 dnech, co přišla z porodnice, to je vše, co vím.
Nejraději bych byla, kdyby jsme se dohodli a navzájem se všichni viděli tak, jak bysme chtěli.
@vendelinka08 loni v srpnu jsem ukončovala studium a nastupovala na úp, měsíc na to mi umřela dcera při porodu, a než jsem našla nějakou práci s ohledem na tehdejší zdravotní stav, tak jsem znovu otěhotněla

zebra2009
17. říj 2017

@msimankova
Poměr počtu hodin vs. neadekvatni mzdy bych viděla na exekuci na mzdu, případně to, že si odbyde standardní počet hodin zřejmě za minimální mzdu, když má slevy na děti a potom je zasity v hospodě...nic dalšího bych za tím úplně nehledala...jeste může utrácet za "nekoho jiného" a doma říct, že víc nemá...jsou to teda jen spekulace...muj přítel byl taky teď celou sezónu v práci a volno měl jednou za měsíc kolikrát...ale kdyby chodil domů s 13k, tak bych mu teda rovnou řekla, ať se na to vykasle, že efektivnější je nedělat nic a nebo ať kouká přiznat, jak to všechno je, tj. případná exekuce, útrata bokem apod.

zebra2009
17. říj 2017

@medinka13
Tak pokud má vlastní obchod a nejde dle očekávání, tak věřím, že těch 13k má - ale bylo by lepší se teda nechat zaměstnat a tohle ukončit...nevidim do toho...
Starší holčičky mi je líto, že se prodírá životem tam, kde zrovna má nekdo cas, to bohužel z dlouhodobého hlediska je opravdu špatné, ale bohužel rozumím, že to kolikrát jinak nejde...:-/ Vám přeji, ať to všechno klapne, máte toho za sebou dost...take jsem před pár lety musela začínat od nuly a dnes je všechno jinak...pokud to alespoň trochu půjde, doporučuji dodělat školu, protože alimentu se hned tak evidentně nedockate, tak ať máte podstatně lepší moznosti uplatnění na trhu práce 😉 Hodně štěstí!

msimankova
17. říj 2017

@medinka13
@zebra2009 no, tak to je presne ono. Ja mam totiz taky kouska, ktery ma svuj podnik, nevydela ani tech 13 a misto aby sel do prace, jeci na mne od 3 mesicu male, at jdu do prace ja, ze jsem lina. Ted je ji 17m a je to to same, jen pribyvaji problemy. Nemam mamu ani nikoho na hlidani, on malou nepohlida ani 10 minut a jeho mama zije v cizine. Tak jsem holt lina a taky se chystam k odchodu.

vendelinka08
17. říj 2017

@medinka13 tak to me moc mrzi...opravdu to nemate jednoduche. Asi bude opravdu nejlepsi v teto situaci odejit. Ono se to cadem treba srovna a treba take ne. Ale vy potrebujete byt v bezpeci a klidu s malou a pokud mate kam jit...tak bezte. Nekdy opravdu koukam jake osudy zivot nabizi. A jsem rada ze to mam jinak. Preji hodne sil.

trdelnik234
17. říj 2017

@msimankova
Tak pokial on si mysli,ze ty si leniva,tak je viac jak pravdepodobne,ze on je neschopak a vybija si svoju frustraciu na tebe.V com podnika? Preco sa radsej nezamestna pripadne nezmeni obor?

35_a_budu_mamka
17. říj 2017

@medinka13 Tiše sleduji tuto diskuzi a moc Vám držím palce. Hleďte do budoucnosti a věřte, že bude lépe. Určitě! Vy si to zasloužíte. Určitě děláte dobře, tedy já bych udělala to samé. Přeji Vám sílu a štěstí do nového začátku👍🍀

veroniquecz
17. říj 2017

@medinka13 Holky už napsaly vše. Já jen z důvodu opatrnosti bych smazala svůj profil včetně fotky, náhoda je blbec, aby se to k němu ne doneslo 😢

bassetlady
17. říj 2017

@sahrazad1 nezlobte se, ale Vám regulérně drblo v majáku!! I kdyby měl chlap jít žebrat, tak si nesmí svoje frustrace léčit chlastem, násilím a děláním bordelu!!

sahrazad1
17. říj 2017

@bassetlady však nesmí, s tím souhlasím. Nepochopila jste mě. Více už vysvětlovat a rozvádět nechci.

msimankova
17. říj 2017

@trdelnik234 no prave 🙂 Ono neni dulezite, co dela, ale profesi ma vcelku zadanou, jenze by musel pracovat. A celkove se rad povysuje, jedine, co by ho opravdu nenapadlo, je ublizit diteti, to ne. Vystihla jsi to dobre, leci si frustraci.

medinka13
autor
23. říj 2017

Holky, tak hlásím, že jsem byla na ospodu. Paní docela koukala na moje vykládání, ale máme se prý dohodnout, což asi nepůjde, jinak soud. Jediné pozitivum bylo, že "je vidět, že nejednáte impulzivně a máte to promyšlené ze všech stran a že to není jen kvůli poslední události" to je vše.. Tak si sesmolím nějakou tu dohodu a budu doufat, že na to přistoupí.. A ještě bonus ze včera - položil na stůl tablet, kde měl spuštěnou nějakou konverzaci a jak jsem se natahovala pro čaj, praštilo mě do očí, cituji "miluju tě, ale zároveň nevím jak dál" no, rozhodně to nebylo pro mě.. A zkuste schválně hádat, pro koho to bylo..?