Samoživitelka. Co vaříte?

lahoda31
11. kvě 2022

Ahojte be spolek. Doufám, že mě tady také neukamenujete. Jen jsem chtěla být s někým v kontaktu, kdo je na tom podobně jako já. Jsem samoživitelka a vždy týden před rodičákem melu z posledního. Prostě přemýšlím, co z toho mála vařit. Co vaříváte vy, holky?

krisstina93
11. kvě 2022

A jak máš staré dítě? Z těch levných jídel mě napadá třeba nějaká omáčka (kuře na paprice, bramborový guláš), toho se dá udělat kotel za pár korun klidně na víc dní. Luštěniny, bramboráky, Krupičková kaše, ovocné knedlíky, zapečené těstoviny, palačinky. Nebo třeba koupím v akci celé kuře a mám to na 3 jídla (stehna upeču nebo použiju třeba na to kuře na paprice, prsa na řízky nebo kostičky do nějaké další omáčky, k zelenině a z kostry vývar na polévku), jako pro celou rodinu by to bylo málo, ale samotné s dítětem by mi to stačilo.

lahoda31
autor
11. kvě 2022

@krisstina93 Mám děti 3, něco toho sní :D je to těžký, i s prací. Tu budu mít snad v září, až malá půjde do školky

moudivlacek
11. kvě 2022

já nejsem sice samoživitelka, ale napadá mě kuře, to se dá rozebrat na kousky - vývar, cokoli k kousky kuřete (rizoto), kuře na paprice na dva dny určitě. My třeba milujeme kuskus na milion způsobu, šlo by třeba kuřecí kousky se zeleninou ugrilovat v troubě a vmíchat do kuskusu, ten hodně nabyde. Rajská omáčka s kuličkami z mletého + těstoviny, rýže. Pokud mají rádi sladké krupičná kaše, z jáhel nákyp, žemlovka vše za pár kaček ;) nebo červená čočka volské oko, nebo kousek toho kuřecího, jestli mají rádi těstoviny pekáč špenátových lasagní - náklady také nízké, guláš nemusí být kvanta masa

moudivlacek
11. kvě 2022

nebo nějaké placky bramborové, kukuřičné, co hrachovou kaši by nejedli? záleží jak jsou velké, fr. brambory, šunkafleky

lahoda31
autor
11. kvě 2022

@moudivlacek ano, jedli. Nejsou vybíravý. Spíš kolikrát už ani není co uvařit. Prostě oni by jedli každou chvilku.

ito
11. kvě 2022

Popravde varim z toho, co je zrovna v akci, delam si i zasoby, kdyz je neco hodne levneho napr. do mrazakum ale i lustenin/testovin, ... obecne budou napr. lusteniny (cocka, fazole, hrach,...) levnejsi nez maso.

bara88
11. kvě 2022

Samozivitelka nejsem ale asi jen rada .nakupovat jedné v akci ,zelenina ovoce jen sezoni, dělat třeba hodně domácí věci, koláče, buchty

tasimia
11. kvě 2022

@lahoda31 záleží co máš doma, nejsem teda samozivitelka, ale pár jich znám a taky s nimi pracuji. Jak holky radí výše funguje vařit na více dní - rizoto, omáčky, polévky. A luštěniny.
Péct bábovky - obyčejná hrnková či olejová tě vyjde na pár kaček, domácí jogurty a nebo v akci bílý jogurt a do nich obyč marmeláda, ovoce v akci např. banán, jahody.
Chce si to opravdu sednout, napsat si jídelníček, popřemýšlet nad tím.
Zkuste ušetřit aspoň 100-150kc, dalsi měsíc 200kc, pak třeba 250kc. Pro strýčka příhodu se i tyhle malé částky hodí.

ckocka
11. kvě 2022

Kaše - ovesná, krupičná, jáhlová, pohanková, kukuřičná, hrachová.
Hutné polévky, nemusí být s jíškou, stačí část tuhé složky rozmixovat.
Omáčky, dušená masa - nadstavit zeleninou, klidně mraženou, často vyjde levněji.
Klasické masové pokrmy se někdy dají ošidit, třeba boloňská nebo lasagne s červenou čočkou, mleté maso vždy nadstavuji oves.vločkama, mrkví, dělám vege karboše z luštěnin. Tortilly - ty placky - se dají úplně snadno udělat doma, na víc dní, v lednici vydrží nebo i do mrazničky. Já si na ně teda melu mouku pohankovou, cizrnovou, z červené čočky, nebo jen na půl pšeničnou a žitnou - má to i lepší výživové hodnoty a je to výborné. Naplnit se dají jen luštěninou + zelenina + nějaká omáčka. Nebo je obložím jako pizzu, to dělám i když zůstanou langoše.
Hodně péct, sladké i slané.
Cukety v létě strkám úplně do všeho. Stejně tak jablka do všeho sladkého, ušetří i cukr, ale já mám ze zahrádky.

jjasmina
Autor odpověď smazal
Zobraz
maki90
11. kvě 2022

@lahoda31 pokud máš instagram, koukni na skromne.jidlo, je to profil zaměřující se přímo na to,co potřebuješ 😉

debra1234
11. kvě 2022

Ač nejsem samoživitelka, levné jídlo se hodí. Skvělé je třeba "chilli". V Penny mají skvělé a levné konzervy fazolí v omáčce s chilli. Kupuji jedno s chilli, jednu bez jen s tomatovou omáčkou,osmahnu mleté ( stačí trochu) , přihodím obě konzervy a Passatu nebo v nouzi kečup. K tomu chleba. Je toho hodně a je to syté.
Palačinky, dají se nastavit částečně vodou. Na vajíčko kolikrát zapomenu. Potřít můžeš kakaem smích smíchaným s cukrem a horkou vodou ( ve studené vodě to dělá hrudky). Naše děti to milují.

fandysek_1
11. kvě 2022

@lahoda31 záleží jaké máš doma zásoby. Jestli pečeš doma pečivo, máš možnost třeba domácích vajec, zavařenin, atd. Jediná rada je vařit hodně sytící jídla. Luštěniny (čočka, vejce, smažená cibulka/ fazole s mletým masem/ polévkas červenou čockou) , hutné polévky(gulášová, kulajda, bramboračka), omáčky, péct domácí pečivo a koláče.

levandule_k
12. kvě 2022

Je tady skupina o šetření https://www.modrykonik.cz/group/4346/

koordinatorka_odboje
12. kvě 2022

kamarádka koupí vždycky krůtí krky, což na kg vychází dobře - udělá z toho v papiňáku vývar, maso obere a z toho dělá pohankové rizoto.

marimanta
14. kvě 2022

Nečetla jsem, ale v za mě luštěniny - saláty, placky, do rizota, těstovin polévky...

levandulovy_caj
14. kvě 2022

Zkusila jsi potravinovou banku? 🙂

ruzovyjednorozec77
14. kvě 2022

No v dnešní době mam pocit ze ušetřit na jídle je dost terno 🤦‍♀️. Ja včera dala na 10ti denním nákupu 4.000,- jako ještě tri roky zátky to byla částka na celý měsíc no.
Varim hodně z toho co je v akci. Teď jsem kupovala plec za 79,- vzala jsem 5kg. Krkovice byla po 99,- tak jsem taky vzala snad 7kg. Játra, ty stojí pakatel. Pak to jen rozmrazuji a většinou nějak dusim/pecu s různou zeleninu - tu taky většinou nakoupím v akci a pomrazim co jde. Super jsou bedynky v Lidlu.
Nezmase delam zeleninove placky, cervenou cocku a bramborem, domácí noky se spenatem, husté krémové polévky s pečivem. Často koupím u řezníka hromadu kurecich stehen, povarim je - jeden den tedy maso s chlebem a horcici, zbytek vyvar na 2 dny (fakt hustý) a často ještě z toho oddělím na rizoto... Ale i tak. Mam dve deti a 9.000,- na jidlo je uz málo a to podotykam že jsem velmi sporiva. Už tedy nejsem samozivitelka, ale ta sporivost a touha ušetřit je pořád 😀. Ja ted nasadila kdejakou zeleninu a ovocné keriky, tak snad pak v létě ušetříme na tomto.

ruzovyjednorozec77
14. kvě 2022

A taky. Pecivo pecu, jogurtu delam sama bily hustý a klukum do nej dávám kako/med/marmeladu.
Taky je fajn domácí praci gel, jeho vyroba vyjde na pár korun. Tam člověk taky ušetří (to tedy delam skrz ekzem, ale je to u low cost)

evaviki
14. kvě 2022

@lahoda31 nemůžou jist každou chvilku. Teď to nemyslím špatně, ale i žaludek potřebuje odpočinek. Snídaně, svačina,oběd,svačina, večeře. Víc by jist (běžně) neměly.

cekamnazazrak
14. kvě 2022

@lahoda31 těstoviny na milion způsobů.. třeba jen s rajčatovou omáčkou... samotnou, nebo do ní přihodit jakoukoliv zeleninu co máš doma, nebo trochu červené čočky, nebo mletý maso, když vychytáš v akci a nemusí ho tam být hodně, jen tomu zase prostě dodá zase jinou chuť... jen u té čistě zeleninové pozor na bílkoviny - to je to co člověka zasytí, takže tam buď přihodit třeba trochu té čočky nebo alespoň pak přidat sýr nahoru... v podstatě si myslím, že jakékoliv omáčky jsou taky low cost.. masa v ní nemusí být hodně, ale přesto s omáčkou uděláš dost parády a můžeš navařit víc porcí dopředu... polívky, do těch můžeš taky v podstatě hodit cokoliv co máš doma, navíc když třeba uděláš krůtí vývar v křídel, tak z toho obereš fakt hodně masa a můžeš ještě udělat rizoto... luštěniny jsou hodně levný - čočka na kyselo s vejcem a chlebem, zelené fazolky (klidně mražené) nakyselo s vejcem a bramborem, fazolový guláš - dělám z konzerv když jsou v akci nakoupím jich víc a pak jako když najdeš... k snídani ovesnou kaši, ta hodně zasytí a vydrží dlouho, nemusí být tak velká svačina, bude stačit třeba jen jablko (případně přihodit pár ořechů)... případně v létě nechat vločky jen přes noc nasáknout v mléce nebo jogurtu - nasáklé jsou mnohem sytější a líp stravitelné... hodně ušetříš když budeš dělat věci doma... třeba lučinu dělám jen doma - dva tučný tvarohy smíchám se šlehačkou a dám přes plátýnko do lednice vykapat... lučinu miluju, ale jako za 100g dát přes 30,-?? to sorry když chytneš šlehačku nebo tvarohy v akci, tak máš za pár korun půl kila... dá se udělat třeba i jen z tučnýho jogurtu (ty kilovky mají taky co chvíli v akci), ale je kyselejší... strašně moc se dá ušetřit na čistících prostředcích - není snad nic co bys nevyčistila vodou s octem případně jedlou sodou... místo aviváže používám taky ocet, neutralizuje PH a zbaví prádlo zbytků prášku... když ušetříš na tomhle zbyde víc peněz na jídlo a nebudeš v takovým presu třeba.. 🙂 jinak prostě kupovat vše co vydrží nebo co se dá nacpat do mrazáku v akcích a pak brát ze zásob....

clementina
14. kvě 2022

Když jsem byla malá, před výplatou bývaly vždycky langoše🙂. Je to levný a je toho hodně:D

montmirail
15. kvě 2022

Zkus tortillu podle Babici ze zbytků 👍 u nás to jede vždycky v neděli. Stačí knedlík, nebo rohlíky a vejce. Do toho zbytky šunky, sýra, zeleniny atd ...

loylii
15. kvě 2022

@lahoda31 hodně ti tady radí luštěniny, ale ty doma u nad nikdo nejí, včetně mě. Nejsem samozivitelka, ale o utrácení dost přemýšlím. A mám taky žravý deti☺️ Nakoupim maso v akci, rovnou ho napytlikuju na porce do mrazaku a pak už jen vyndavam. Běžne z dvou prsnich řízků máme rizoto pro celou rodinu atd. A kvůli úspoře času dělám co nejvíc věci zapékaných v troubě. Uvarit testoviny, smichat s osmahnutym cca 300gr masa na pánvi, zalít smetanou, posypat sýrem a zapect 30min. To samé ze syrových brambor a pect cca hodinu. Maso se nemusí dělat ani na pánvi. A pak všechny možný omáčky.

orchidis
15. kvě 2022

@lahoda31 Nejsem samoživitelka, ale tohle mi zvedá mandle. Pokud je vám před koncem měsíce těžko, musí se více podílet tatínek/tatínci dětí. Píšeš, že jsi samoživitelka, ok, ale ti otcové snad neumřeli, ne? Tak ať se starají. Ne o to, aby děti byly 3 x ročně u moře, ale aspoň aby neměly hlad. Zvýšení alimentů jsi nezkoušela? Ano, šetřit je správné a třeba takový fazolový guláš je levný, dobrý i zdravý, ale to vás nevytrhne. Ty děti potřebují všechny živiny, ne aby dostávaly poslední týden před dávkama jen langoše. Kašli na diskuze a sedni si s otcem dětí. Přece je nenechá hlady.

lahoda31
autor
15. kvě 2022

@orchidis jó, to by musel mít o ty děti zájem, vždyť ani neplatí alimenty :/

orchidis
15. kvě 2022

@lahoda31 To je strašný, tohle nikdy nepochopím... a žaluješ ho? Nebo máte aspoň zálohové výživné od státu?

lahoda31
autor
15. kvě 2022

@orchidis Ano, žalovala jsem ho, ale nic se stále neděje. Nepoučil se i přes to, že dostal podmínku. Zálohované výživné nemám, protože by mi ho beztak strhli z hmotky :/

levandule_k
16. kvě 2022

@loylii Já třeba mám luštěniny ráda, ale musím je mít dobře upravené a ochucené. Čočka je fajn, ale nemám ráda tu varianty čočky na kyselo s octem, to nejím. Kupuji si tuhle zelenou čočku, má skvělou chuť. Nechám zesklovatět cibulku, přidám česnek, vařím do měkka, nakonec osolím a trochu opepřím. http://www.druidcz.com/produkt/cocka-zelena-fra... S volským okem je to lahůdka. Občas chodíme do Nepálské restaurace a jejich úprava luštěnin mi chutná.

levandulovy_caj
16. kvě 2022

@lahoda31 mrkni ke mě na články. Je tam článek na toto téma s názvem "krizový jídelníček"