Manžel je asexuál, máme nárok na umělé oplodnění?

klaarra
24. zář 2015

Zdravím vás, děvčata...
Nemluví se mi o tom vůbec lehce. Vlastně to nikdo neví a ani vědět nesmí... Ale potřebuji radu, povzbuzení nebo se možná jen vypovídat.
Svého manžela nadevše miluji a je mi vším. Je tím nejlepším, co mě v životě potkalo. Požádal mě o ruku a pár měsíců na to jsmezačali mluvit o miminku. Ale... Můj příběh není tak úplně růžový, jak by se mohlo zdát. Manžel je asexuál. To znamená, že není schopný klasického pohlavního styku. Sex s ním je prostě jiný. Nikdy nedošlo a nedojde k průniku (jestli víte, jak to myslím). Nikdy nejde o jeho uspokojení, protože toho není schopný. Dřív mě to hodně trápilo, nelíbilo se mi, že můj partner je (co se sexu týče) jen nástrojem mého uspokojení. Ale vysvětlil mi, že to vnímá jinak. Vzrušení je mu skutečně vidět v obličeji. Ale nikdy ne "tam".

A teď tedy k jádru věci. Jak jsem už psala, chceme miminko. Jenže... Manžel není schopný styku, který by nám to zajistil. Co mě překvapilo, když jsem to zjistila je, že je schopný ejakulace. Ale musí u toho být sám. a tak to už půl roku děláme následovně: manžel jde do koupelny a tam nechá sperma v kelímku. Já ho dám do stříkačky a sama jej zavedu... Jedná se o tzv. inseminaci. Ale otěhotnění se nedaří a já z toho začínám být zoufalá.

A tak se ptám: nevíte, jestli za těchto podmínek máme nárok na umělé oplodnění ze zdravotních důvodů?

Předem děkuji za rady...

letalnica
24. zář 2015

Ahoj, moc o tom sice nevím, ale tak jak to popisuješ, vypadá to celkem vážně. To co má manžel, by se dalo považovat za lékařskou diagnózu a pak byste nárok mít měli. Zkusila bych třeba napsat mail nějakému sexuologovi a popsat mu situaci. Nebo se přímo objednat do IVF centra a tam prostě lhát... Do ložnice vám nikdo nepoleze a pravdu zjistit nemůže...

klaarra
autor
24. zář 2015

@letalnica Lhát mě napadlo také, ale nemám na to žaludek... A ta druhá možnost... Trochu se bojím, co na to manžel... Nechce to nikomu říct. Vlastně ani nevím, jestli třeba někdy byl u sexuologa...

letalnica
24. zář 2015

@klaarra Tak mu nic neříkej a napiš mail. Anonymní. Manžel se to nedozví nebo mu to později řekneš a hlavně ty budeš mít jasněji.

klaarra
autor
24. zář 2015

@letalnica Jasně... Stejně mi asi nic jiného nezbývá...

letalnica
24. zář 2015

@klaarra Držím palce... Klidně dej vědět. Mám za sebou zkušenost, sice jiného rázu, ale taky dost drsnou. Bývalý věděl, že je neplodný, ale zatajil mi to, dozvěděla jsem se to náhodou. IVF jsem absolvovala několikrát. Hlavně když budete držet při sobě, všechno se dá řešit. Já byla na všechno sama...

klaarra
autor
24. zář 2015

@letalnica A zvládla jsi to. To je nejdůležitější. 🙂 Jen se děsím zjištění, ze je jeden z nás neplodný. Zatím jsme nikde nebyli.

letalnica
24. zář 2015

@klaarra Žádný pokus nevyšel. Dítě mám nakonec s někým jiným. S tímhle jsem se rozešla, protože jsem neustála tu jeho lež. Nechal mě brát prášky, sliboval, že dítě bude hned, jak dodělá střechu, a přitom jako rozvedený dávno věděl, že dítě mít nikdy nebude. A vy to taky zvládnete, to že manžel má takovýhle problém neznamená, že je neplodný. A i kdyby byl, nebo i ty, dneska medicína dělá zázraky 🙂. Já tahle fóra čtu od té doby, co jsem tohle řešila, od roku 2006, a četla jsem tolik šťastných konců 🙂

klaarra
autor
24. zář 2015

@letalnica Moc děkuji za podporu. 🙂

guinea
24. zář 2015

@klaarra Ahoj Klarro, chápu, že se ti o tom nemluví lehce. Já bych na tvém místě šla do IVF centra a lhala. Způsob, jakým se snažíte o dítě, je čistě technicky vzato stejný, jako kdyby se to dělo "normálně". Jestli jste spolu a s tím, jak to máte, spokojení, není důvod s tím chodit ven. Dnešní doba je přesexualizovaná, z médií má člověk pomalu pocit, že pokud s prominutím ne*uká dvakrát denně, nestojí jeho život za nic. Tak aby nějaké svěřování, byť u odborníka, nenadělalo víc škody než užitku - a škodou myslím psychické trauma pro tvého muže.
Vím že jsi napsala, že na lhaní nemáš žaludek. Tak to ber jako tvojí "oběť", že to zalhaní prostě dáš. Určitě to bude menší diskomfort pro tebe, než svěřovat se svojí sexualitou někomu cizímu pro tvého muže. Koneckonců nikomu není nic do toho, jak přesně to u vás probíhá. Jestli zepředu, zezadu, na koníčka, nebo tak jak jsi to popsala ty.

2016
25. zář 2015

Ahoj,neznám a nikdy jsem o tomhle neslyšela.Ale hned mě napadlo,jestli Tvuj manzel nema potrebu jineho uspokojovani,jinou potrebu v sexu...takovou,kde by k pohlavnimu styku doslo.Treba je zamereny jinak,na upne jinou praktiku a stydi či se ti to bojí říct,abys ho nepovazovala za uchylaka.Napadlo Te to?

mandala
25. zář 2015

A myslíš, že ten jeho problém je nezvratný ? Moje kamarádka měla také problém, teda jiný a k sexuologovi se objednali potají, věděla jsem o tom jenom já, jinak nikdo nic netušil. A pomohl jim. Tam jsou podle mne zvyklí na takové věci, i když mě je jasné, že svěřit se příjemné není. 😒

kattyd
25. zář 2015

Ahoj, normálně jdete do centra asistovanou reprodukce. Proste tam jen řeknete ze se vám víc než rok nedaří otěhotnět, takovéto detaily co popisuješ jim vůbec říkat nemusíte a ani se vás ptát na to nebudou. Udělají ti hormonální profil, chlapovi spermiogram a pokud mate vše OK tak doporučí inseminaci která stojí cca 1500 Kč což je v pohodě. Akorát rozdíl mezi vašim provedením ze ti vysleduji kdy mas ovulaci, sperma po odběru lépe uchovaji a zavedou až do dělohy (ty si to vstříknes max do vaginy). Takže ta šance je tam mnohem větší než to co děláš teď.

klaarra
autor
25. zář 2015

@2016 Ahoj, myslím, že ve formě jiného uspokojování problém určitě není. Přede mnou je manžel v těchto věcech velice otevřený, takže o tom hodně mluvíme. Spoustu jsme toho i vyzkoušeli, co se různých praktik týká, takže vím, že to určitě není stud ani strach.

@mandala Podle mě je to u manžela nezvratná situace. Vzhledem k jeho věku, je mu 47,si myslím, že s tím nic nenadelame.

@kattyd Ahoj, asi tam opravdu zajdeme... I když, to jak to technicky děláme určitě není špatně. Hodně jsem si o tom zjišťovala,pořídila jsem vhodné pomůcky a dokonce jsem našla i jednu spermobanku, která rozesila sperma ženám domů ke stejné aplikaci, jako to dělám já. Každopádně kontaktuji nějaké centrum. A uvidíme.

maudn
25. zář 2015

Netrap se tím, hlavně, že si rozumíte a jste k sobě otevření, otěhotnění skrz inseminaci může trochu déle trvat, ale věřím,že vám vyjde. V reprodukcnim centru nemusis rikat,ze ke styku nedochazi, muzes to upravit, na to,ze se x měsíců /let nedaří, drzim palecky, at to co nejdrive vyjde a jste oba stastní

keny123
25. zář 2015

@klaarra tak to slyším poprvé... a hledím.to je mi moc líto ..nechci byt neprijjemna ale není gay?že není schopen sexu??nebo jen vyvrcholeni s tebou nemá?...promin ze se tak ptám ale setkávám se s tim poprvé... tak snad se brzy led prolomi někdo vám pomuze a mimčo bude...držím palec.

klaarra
autor
25. zář 2015

Moc všem děkuji za podporu. Opravdu si toho vážím.

evulina77
26. zář 2015

@klaarra ohledne umělého oplodnění, nikomu nemusíte nic říkat, pokud manžel dodá materiál, vše půjde. Nejdřív můžete zkusit inseminaci. ALE pokud manžel není schopný stopoření, je vážně ohrožen na zdraví a musí se to řešit. Má alespoň ranní erekci? Tady je nutné jednat poměrně rychle, navštívit urologa a začít se léčit. Sexuální problém to být nemusí ale problém zdravotní to už jo, i vzhledem k jeho věku, na problémy s erekcí je ještě docela mladý...
Jinak asexuál nemá žádný sex, nezajímá ho a nechce ho, i když by ho byl schopný. Tvůj manžel sex provozuje, jen není schopný styku. Asexualita je v jeho pojetí jen výmluva, proč svůj zdravotní stav neřeší nebo na něj rezignoval...