Těhotné diabetičky 1. typu

smima
2. dub 2012

Zdravím Vás těhulky! Najde se nějaká nastávající maminka, která má cukrovku 1.typu / je zcela závislá na inzulínu / a sem-tam si neví rady?Jsem teď 7 TT a maximálně se snažím si cukr kompenzovat. Jen někdy mi cukr povyskočí, ani si nejsem jistá, že bych snědla něco, co má více sacharidů. Spíše mívám častější slabší hypa. A jak se to daří zvládat vám? Budu ráda, když se někdo připojí.....

werumka
2. dub 2012

@smima Ahoj, myslím, že pár takových se tu jistě najde. Já už mám dítě dva roky na světě, takže mezi těhotné nepatřím.

aknel72
2. dub 2012

Ahoj,tak to já se ráda přidám.Jsem ve 12tt a tohle je mé 3těhotenství.Na začátku se hypa objevují často,proto musíš ubrat inzulín hlavně pozor na noční!Pak začneš přidávat před porodem můžeš mít dávku o 100
%vyšší.Já to zvládám tak,že se často měřím a to až 8x denně.

smima
autor
3. dub 2012

Aknel72, a pícháš si dávky inzulínu podle výměnných tabulek, nebo to podle toho, co jíš, dávky odhaduješ? Já to dělám odhadem, většinou se to jde. Taky měřím často, snad i 10x denně. A dvě předchozí těhotenství jsi měla s diabetem? Jak dlouho máš cukrovku? Já mám cukrovku 13 let.

aknel72
3. dub 2012

Diabetes mám 21let,takže obě těhotenství jsem zvládla s touto nemocí,jenom nebyl tak čistý inzulín a proužky se nedaly dokupovat tak jsem se tak často neměřila,ale zase jsem byla mladší a žádné jiné problémy nebyly.Počítám si VJ a podle toho si dám dávku,ráno potřebuju míň,protože mi púsobí dlouhý a večer víc na stejnou dávku VJ,když je potřeba dopíchnu.Určitě si to zapisuj ať můžeš porovnávat a popř, předcházet hypu nebo hyper.Záleží co máš za inzulín,mě nejvíc vyhovují rychlý analoga,takže mám Novorapid a Levemír.

smima
autor
4. dub 2012

@aknel72 děkuji za reakci. Zapisuji vše poctivě, samozřejmě mám strach, aby bylo mimi v pořádku. Jak moc mu škodí častější hypa, která jsou krátkodobá, tak kolem 3 ? Stává se mi, že je vůbec necítím. Mám se bát nějakých vyšetření? U mě je to naopak. Ráno potřebuji vyšší dávku ke snídani, protože tělo vylučuje své cukry, ale zatím to docela jde. Mám taky dva druhy inzulínu a to taky Novorapid k jídlu a Lantus dlouhodobý. A ty teda pumpu nemáš, že?

aknel72
4. dub 2012

Lantus jsem taky měla,teď mám Levemír.Jak se snažíš mít co nejlepší hodnoty ta nemusíš 3 cítit.Jestli jsi ráno vyšší přidej si max!2j na noc a uvidíš a můžeš si posunout večerní Lantus o 1hod.Já mám hypa tak v 8-9hod dopoledne dnes 2,2 vždycky se tomu malímu omlouvám,ale už jsem na to přišla v tu dobu mi max. působí oba inzulíny,tak si ten dlouhý ještě uberu.Pokud bude ve v pořádku tak se žadných specoš výšetření bát nemusíš,jen moč a krev jezdíš někam do dia centra?Já do brna a chci tam zase rodit.Pumpu jsem už taky vyzkoušela,ale nesedla mi měla jsem ji jen 4roky a už ne.Na ty hypa doporučuju vypít 200ml nějakého slazeného džusu,já mám zásoby Fruka i v práci a tak za 10min kousek chleba nebo rohlík,nesmí se to s jídlem přehnat jinak se dostaneš do hyper.Klidně se ptej,když budu vědět ráda odpovím.

smima
autor
5. dub 2012

@aknel72 jsi moc hodná, že mě radíš, jsem za to moc ráda, protože nemám, s kým bych se o tom pobavila, kromě lékaře samozřejmě. Večerní Lantus jsem si ubrala a vlastně i Lantus denní. Po 2 hod. po jídle jsem měla třeba kolem 7, ale než jsem jedla další jídlo, třeba za další 2 hodiny, už jsem měla hypo. Snížila jsem si denní Lantus o 2 j. a ten by mi měl normál hladinu snad udržet, no uvidím. Na hypa mám kostkový cukr, když naměřím hladinu nižší, kolikrát hypo fakt necítím, dám tak 3 kostky cukru. Se sladkým to nepřeháním, to máš pravdu, to by mi vyskočilo. Dneska jsem byla na gyn. kontrole, jsem v 7 tt a je všechno v pořádku. Jsem z Ostravy, takže na dia jezdím do Fakutní nemocnice. Vstáváš i v noci, aby sis měřila glykémku? Ráno jsem měla teď hypa, asi budu muset vstávat ve 2 ráno a měřit, abych se nočním hypům vyhla. Taky jsem snížila noční Lantus. Nechci se Tě třeba nějak dotknout, ale dopadly obě těhotenství, které máš za sebou, dobře?

aknel72
5. dub 2012

Naštěstí ano a to jsem se nehlídala jako teď,jen byly porody vyvolané o 10dní dřív kvůli váza oba měli 4kg po porodu dostali na několik hodin infuzi s glukozou a kluk byl 3dny v inkubátoru špatně dýchal,ale do týdne jsme šli domů a vše už bylo dobré.Dnes jim je skoro 19 a 15.V noci zatím nevstávám ráno mám 3-4 takže dobrý.Jestli máš ráno hypa tak ten noční ještě ubera na den máš taky Lantus já myslela že NovoRapid.To fruko je lepší protože se rychleji dostane do krve.Dnes jsem byla taky na kontrole,měla jsem screening na vývojové vady po svátcích se dozvím,jestli je vše vpořádku.

smima
autor
13. dub 2012

@aknel72 ahojky, začínám mít častější hypa a to se ráno budím taky se slabším, tak raději noční Lantus uberu. Lantus si píchám 2x denně , ráno v 8.00 16j. a večer ve 21.00 10j. Novorapid mám k jídlu, takže před každým jídlem píchnu počet jednotek podle toho, co budu jíst, tak 10 - 15 minut předem. Jak to máš Ty? Mám pocit, že mi to moc korigovat nejde, pořád kontroluji a dnes po snídani 7,2, což je dobré, ale po obědě 2,8, takže rychle do sebe cukr. Glykovaný jsem měla ještě před těhotenstvím vždycky dobrý, max. 5,6. Mám strach, abych měla dítě zdravé, za měsíc mě čeká scrrening, ufff. Jak je to s hypama u Tebe? A kdy se zhruba zvedá spotřeba inzulínu, ve kterém týdnu? Abych věděla, kdy to mám čekat. Děkuji moc za rady a odpovědi.

smima
autor
13. dub 2012

@aknel72 a co Tvůj screening, už máš výsledky?

aknel72
14. dub 2012

To je divné já si Lantus a teď Levemír beru jen večer měl by působit 24h,ale je možné že ti to nestačí,každý jsme jiný.Ten noční klidně ubírej,ale opatrně já měla Levemír 20j a teď mám13j a zase jsem ráno na 3-4 držím se zatím dobře NovoRapid mám také k jídlu a 2j na odpol. svačinu protože už mi nestačí dotahovat ten večerní.Screening dopadl dobře výsledky NEGATIVNÍ 🙂 Hypa mívám dopoledne tak v 9h takže automaticky něco zobnu a pak 2h po obědě to zas dávám míň NovoRapidu a taky tak 2,8-2,6 když to vychytáš bude to dobrý.Přidávání tak kolem 20tt je to u každého jiné a hlavně né najednou,ale postupně prostě až budeš vyšší tak přidáš.To zvládneš a mimčo bude vpořádku!

smima
autor
16. dub 2012

@aknel72 to jsem ráda, že Ti výsledky dopadly dobře. Mám takový pocit, když čtu na netu různé příspěvky o tom, jak to ženy v těhu s diabetem zvládají, připadám si úplně neschopná a ani nevěřím, že by to mohlo dopadnout dobře. Taky se mi stává, že jsem zase měla po snídani asi 3x kolem 10, hned jsem dopíchla, abych srovnala hypergl. ale mě se ty jednotky docela obtížně odhadují, každý den snídám něco jiného, podle toho, na co mám chuť. Ten screening bude asi moje noční můra. Mě ten Lantus rozdělili na 2 dávky z důvodu lepšího pro tělo, že nemusím píchat najednout tolik jednotek. Můžeš mě inspirovat, co třeba svačíš? Nebo i snídáš? 🙂 díky

aknel72
17. dub 2012

Já si počítám Výměnné jednotky-ráno 60g pečiva a 100g ovoce, čaj to jsou 4VJ a na to mi stačí 6j,oběd taky 4VJ tj. polévka a přílohy 120g-150g maso nepočítej na to už potřebuju 8j a večeře 3VJ většinou taky pečivo sýr a zeleninu tu mám i na oběd na večer už potřebuju 10j,svačiny jak kdy na 30g pečiva dopich 2j. Doporučuji knížku ABECEDA DIABETU 3rozšířené vydání mám ji už 6let ,ale je výborná.Musíš počítat ty výměnné jednotky a hlavně si to važ!!!!!Já mám zatím ještě k jídlu celkem nechuť musím se nutit takže všechno nejím.

smima
autor
17. dub 2012

@aknel72 já si myslela, že VJ=12g sacharidů, což je 1j.inzulínu. Když si dám třeba 1 jablko, které má 100g, 1 VJ=1j. inzulínu. Když si vymačkám šťávu z 1 grepu, 130ml šťávy je 1VJ, takže zase píchnu 1j. inzulínu. Je to správně? 😨

aknel72
18. dub 2012

Ano 1VJ je 10-12g sacharidů ty jsou buď v 20g bílého rohlíku nebo 25g bílého chleba nebo 30g celozrnného.U ovoce 1VJ např. 80g banánu-neloupaný ,nebo kiwi 130g ,pomeranč 130g -neloupaný u každé potraviny je to jinak , nedali ti v centru takovou brožůrku Výměnné tabulky , kdyžtak si o ni řekni.Šťávu z ovoce nedoporučuju,leda když máš hypo.Ta 1j inz. na 1VJ mě tada nestačí na 4VJ potřebuju 6-8j , ale u každého je to jinak , mušíš sama zjistit kolik potřebuješ právě teď ona se pak ta dávka bude zvyšovat ikdyž budeš jíst stejně , proto se měříš aby sis ty glykémie pohlídala.Takže Vým. tabulky , vážit a počítat VJ a mimčo bude zdravé.Můžu se zeptat kolik máš toho Lantusu , že ti ho rozdělili?A budˇv klidu ,já to taky někdy neodhadnu včera 2h po obědě zase 2,2 😒

smima
autor
18. dub 2012

@aknel72 ahojky, Lantusu mám ráno 16j v 8.00 a večer 8j ve 21.00. Kolik Ty pícháš kolik dlouhodobého? Mám noční hypa, už jsem ubrala i noční Lantus na 8j. večer před spaním 6,6 včera, v noci hypo. Asi musím ještě ubrat...

aknel72
18. dub 2012

Já měla Levemíru 20j a teď mám 13j a jen večer taky kolem 21h.Tak si dej ještě druhou večeři v těch 21h .

smima
autor
23. dub 2012

@aknel72 co si myslíš o hodnotách 3,1 - 3,9 ? Je to hypoglykémie? Včera odpoledne jsem měla 3,3 3,8 3,1 a 3,7. Někde jsem četla, že riziková hladina hypoglykémie je pod 2,2. Mám být při takovýchto hodnotách klidná? Když je u zdravého člověka rozmezí 3,3 - 6,6 tak jsem i v klidu, ale samozřejmě vždycky kolem těchto hodnot něco zakousnu.

aknel72
24. dub 2012

Myslím,že tyhle hodnoty jsou v pohodě během dne,ale děláš dobře,že něco zakousneš můžeš mít větší pohyb a je to hypo hned na noc už je nebezpečí noč, hypa proto určitě večeře před spaním.Pokud jsi takhle nízká 1-2hod po jídle uber NovoRapid.

smima
autor
8. kvě 2012

@aknel72 ahoj, jak to zvládáš? U mě je to docela v pohodě, glyk. hemoglobin jsem měla 4,1 ale asi díky častějším hypoglykémiím. Ráno se už taky setkávám s tím, že po snídani, když mám kolem 10, nemá smysl připíchávat nějaké jednotky, protože před obědem spadám do hypa, takže musím ještě něco malého přikousnout, ale dá se to docela zvládat. Jinak v pátek mám utz screening a výsledky z krevních testů, tak jen věřím, že to bude všechno negativní, kéž by. Ty už zvyšuješ dávky, nebo se zatím držíš?

aknel72
9. kvě 2012

Já už mám období hypa zřejmě za sebou ve čtvrtek jsem byla v Brně na kontrole a byla jsem pochválena jak to dobře zvládám dva dny na to jsem začla mít vyšší hodnoty od 9 - 13 takže začínám přidávat Levemíru docela hodně ze 13j na 18j takže mně už to začlo jak jsem říkala kolem 20tt musím to nějak zvládnout nerada bych šla do nemocnice nebo na neschopenku.Napiš jak dopadly výsledky screeningu. 😉

smima
autor
10. kvě 2012

@aknel72 ahojky, to máš fajn, že máš výsledky v pohodě. Já dneska docela koukám, protože po obědě, měla jsem těstoviny s kuřecím masem a za 2 hodiny měla 5,3, pak jsem šla do obchodu a hodinu na to jsem měla 13,8 auuuu, nevím, jak to, že mi to tak vyskočilo, když 2 hodiny po obědě to bylo dobré. Je možné, že sacharidy z těstovin se do organismu dostávají pomaleji, je pravda, že jsem po obědě 2 hodiny spala, že by se mi zpomalilo vylučování sacharidů do organismu, nebo je možné, že budu muset začít zvyšovat dlouhodobý inzulín? Večer před spaním jsem měla 7,1 a píchla jsem si 1 j. abych to vyrovnala na 5, ale ráno jsem se vzbudila s 8,0. Aknel, budu ráda, když mi jako zkušená poradíš, na dia jdu za 2 týdny a nechce se mi tam volat. Myslíš, že je možné zvyšování inzulínu už od 13. týdne, nebo spíše mi jen zahrály hormóny? A taky jsem Tě chtěla poprosit, jen pro porovnání, zda bys mi mohla napsat, třeba Tvoje denní měření, jen pro porovnání s těma mýma, když to tak úžasně zvládáš? Moc děkuji M.

aknel72
10. kvě 2012

@smimataky mě to teď občas zazlobí,to je tím jak mimčo roste u tebe to navýšení může být dřív než u mě.Pokud si nízká nebo vysoká do 3hod po jídle uprav krátký inzu. Pokud před jídlem v noci nebo ráno uprav dlouhý inzu. ,můj profil 7hod-2,8, 9hod7,5, 12hod6,8 14hod-6,4 18hod-3,8 21hod-6.8 to byl ten lepší,teď už 4dny zvyšuju včerejší 7hod-4,3 9hod-9,3 11.30hod-9,6 14.30hod-13,1 16hod-4,4 18hod-6,6 20hod-6,3 21.30hod-5,1 taky mi to teď vyskočí a nepomůže ani dopich.Když máš chvíli 13 není to tak nebezpečné jako dlouhodobé hyper.Vem si,že před 15lety byl hemoglobin povolený do 7mmol pak si někdo vymyslí pod 5mmol a my se nervujeme.Buď hlavně v klidu a nesnaž se mít pořád pod 5mmol .Kdyby se ty hodnoty nelepšily tak si na tu dia raději zajdi dřív mně taky řekli kdyby něco ať se ozvu dřív než za 5týdnů.

smima
autor
11. kvě 2012

@aknel72 děkuji moc, ty hodnoty máš dle mě pěkné, někdy to ujede, ale to si myslím, že asi všem, hlavně to co nejdříve srovat. !! Včera mě to skákalo možná tím, že jsem byla trošku v napětí před screeningem. Já na něm byla dnes a dopadl dobře, vše je negativní, miminko roste, jak má, jsem šťastná. Tak moc jsem se bála...Drž se pa 😉

aknel72
12. kvě 2012

@smima To je normální já se taky bála i kvůli hemoglobinu před těhotenstvím byl 8,6 během dvou měsíců jsem to stáhla na 4,9 takže byly nervy ,teď už jsem v pohodě.Jsem ráda že ti to dopadlo dobře a hlavně buď v POHODĚ 😎 Taky se drž a napiš jak se ti podařilo zlepšit ty glymče. 😉

jajinka17
16. kvě 2012

ahojte..ja som v 17tt a cukrovku mam 27 rokov...doteraz som mala glycky dobre...ale nejako mi zacinaju blbnut...mavam aj okolo 11...ale mavam aj hypo..pri 1,8 fungujem normalne a ani to nevnimam ☹ ..mozte mi prosim povedat ake su rizika pri takych hypach a takych hyper??dakujem

smima
autor
17. kvě 2012

@jajinka17 ahoj, myslím si, že pokud máš vyšší glykémie, tak to začneš jednotky přidávat, to Aknel72 píše, že je v 19. týdnu a už si musí připíchávat, ale to prostě tak je, ale myslím si, že i hypa, pokud netrvají dlouho, nijak moc nemusí poškodit mimi, já jich měla na začátku požehnaně a je všechno v pořádku. Ale každopádně by Tě měl Tvůj diabetolog informovat o zvyšování inzulínu a určitě jsi už byla na screeningu, kde kontrolují vývojové vady a syndromy. Já měla včera po dlouhé době hypo, 1,9, bylo mi akorát divně, ale vůbec mi to jako hypo nepřipadalo, dala jsem si zmrzlinu a za 10 minut bylo po...Slabší hypa taky vůbec necítím, kolikrát, když jsem měřila třeba před jídlem a bylo to nižší, sama jsem se divila, vůbec jsem to nepoznala, ale prostě to tak je. Kolikrát si glykémii denně měříš?

jajinka17
17. kvě 2012

ako kedy...je tak ze aj 10 krat denne a je tak ze len nejakych 5 krat...dnes sa napriklad zatial drzim okolo 4...takze zatial som spokojna 🙂 ...akurat v noci som mala hypo ale vsak to uz pozname s manzelom...len som chcela vediet co hrozi drobcovi...dakujem krasne...si ma upokojila 🙂

aknel72
20. kvě 2012

@jajinka17 Pokud bys měla často a dlouhodobě hypo. může se poškodit nervový system i mozek miminka a při častém hyper. rychle roste a nestačí se vyvíjet jak má tím je pak velká porodní váha ani jedno není dobré proto se musíš hlídat abys to včas srovnala.

macek01
21. kvě 2012

Ahojky maminky i budoucí maminky 🙂 Jsem Gabča a je mi 19 let 🙂 S přítelem jsme se rozhodli, že založíme rodinku 🙂 Chtěla jsem Vás poprosit o radu, co bude nejlepší před těhotenstvím udělat se svým diabetem 🙂 Mám DM1 už 13 let. O miminko se chceme snažit na konci září. Glykovaný mám 6,5 a jsem na pumpě. Bazál mám 21,6 a přez den si píchám max. 10 vj. Jinak jsem malinká mám 157cm a bojím se, že když mi bude habrovat cukr , tak že budu mít malýho šreka a né mimčo v normální váhou. ☹ Ale na druhou stranu s toho určo vyroste takže v pohodě 🙂 Jinak prášky jsem vysadila před půl měsícem, tak jsem zvědavá jak to dostanu a listovku už taky dlabu. Mám ještě jednu důležitou otázku, ted mi vyšly výsledky z krve, že mám moc protilátek v štitný žláze a že bych neměla jíst ryby kvůli jodu, myslíte, že mohuu brát femibion http://www.femibion.cz/produkty/femibion-800 který má v sobě 150 mikro gramů jodu? Dost se bojím abycvh si ještě neuškodila :-/... Já Vám mnohokrát předem děkuji ženy a těším se na diskuzi 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru