Jaká PC hra je vhodná pro 10letého kluka?

himerka
12. lis 2015

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli a jaké zkušenosti máte s hraním her na PC. Můj 10 letý syn objevil u spolužáku MineCraft o kterém jsem slyšela dost hrozné věci, jako závislosti až na léčebnu, agresivitu, záškoláctvi a pod. Tak jsme se o tom pobavili a souhlasil, že nebudeme riskovat a tuto hru hrát nebude. Tak se chci poradit, jaká hra je vhodná pro 10 letého kluka, aby nebyl za nějakého hlupáčka, co ani nehraje na PC a nemá se čím pochlubit. Líbí se mu MMO hry, nebo tak nějak se to jmenuje, hra kterou hraje víc hráču po síti. A dál se mu líbí Star Wars, ale nevím, jestli je to víc o strategii, nebo o boji. Máte něco, co se osvědčilo a neblbne to děti? Dík

jimichanga
12. lis 2015

Ahoj..Můj 9 letý synovec tedy MineCraft hraje a myslím že žádné vedlejší účinky to nemá a mít nebude, pokud u toho samozřejmě nebude sedět furt, což platí celkově o počítačových hrách.. Málokterá hra, která zabaví 10ti leté dítě neblbne hlavu. Když ho máme s manželem na hlídání, občas mu tam pustíme i GTA. Není to tedy vůbec pro děti, ale on si tam jezdí autem, dělá si tam co chce, a jakmile vidím násilí, zatrhnu to. Zkuste se třeba poptat v prodejnách s hrami jako je JRC, které hry jsou pro děti vhodné. Většinou tam dokážou i poradit.. 🙂)

kacca11
13. lis 2015

Ach jo, ja nevim jestli se smat nebo brecet. Zavislost na PC hrach nemuze zpusobit zadna hra, to je o tom, jak k hrani pristupuji rodice, jak diteti vstepuji, co je hra a co realita, jak ho zaujmou i jinymi vecmi, jak mu duveruji, proste je to o celkovem pristupu. MineCraft neni zadny bubak, neni o nic horsi nez piskvorky nebo tetris a vykladat diteti, ze je to na zavislost a lecebnu je spis o nevyrovnanosti nebo neinformovanosti rodicu. Tim se te nechci dotknout, to v zadnem pripade, ale prece nemuzes diteti vstepovat zbytecne strachy z neceho, co jsi nekde slysela.

no_title
13. lis 2015

Minecraft není tak hrozný, manžel má server s minecraftem a ve skutečnosti to děcka stejně dýl jak měsíc nehrajou. V podstatě tam jde o to, že se postavička "narodí" a nemá nic, takže si musí postavit domeček, těžit rudu, udělat si farmu se zvířaty a zahrádku. Tak nějak. Když už toto všechno má, tak hráč většinou přestane hrát. Odhaduji, že ho to může bavit max. 2 měsíce, ty závislosti mohou být tak max. 3 dny, kdy je člověk nadšený, ale manžel to třeba udělal tak, že je server od 23 hod do 7 rána vypnutý.
Bojové hry bych ho zatím neučila, to by škodlivé být mohlo. Jestli chcete nějakou bezpečnější hru, tak kupte něco od Tycoon, třeba zoo tycoon (staví zoo) nebo transport tycoon (staví dopravu - vlaky, atd.) u těchto 2 her se dítě m.j. naučí, že nemůže rozfofrovat všechny peníze jinak zkrachuje 🙂 což je do budoucna celkem užitečné 🙂

kamila297
13. lis 2015

Tak s touhle Mine Craft přišel domů už náš prvňák. Pochytil to v družině 😠 Jsem ráda, že je v úvodním příspěvku informace o této hře a tím spíš synovi vstříc rozhodně vycházet nebudeme. U nás je obecně PC pouze za odměnu a ve velmi omezeném množství 😉

veraga
13. lis 2015

@no_title Tycoony jsou fajn. Já sama ujížděla na RollerCoaster a ZOO. Ten Transport by mohl kluky bavit.
Napadá mě ještě edice Lego. Ta dělá hry pro děcka jeho věku.
@himerka Sama hra kluka do léčebny ani za školu nepošle. Jednak by k tomu musel mít předpoklady a za druhé to záleží na vás, jak moc dovolíte, aby ho kterákoli hra ovládla. Pokud ho neposadíte před Mafii nebo Call of Duty, rozumně řízené hraní ho nezblbne. Na obalech her existují symboly, které informují o případném násilí/vulgární mluvě/strachu, atd.. https://cs.wikipedia.org/wiki/Pan_European_Game...
S hrami je to dnes těžké. Pokud nebude hrát to, co všichni ve třídě, hrozí, že bude za outsidera. Záleží i na něm samotném, jak to zvládne pochopit. Navíc čím víc akce a zabitých protivníků hra nabízí, tím víc hráče táhne.
Ptala jsem se manžela, je takový herní mág. Star Wars by 10letému klukovi nedoporučil. MMOček je spousta, vyberte nějakou, která bude splňovat vaše požadavky. Recenzí a videí ke všem hrám je na netu spousta.

himerka
autor
13. lis 2015

Díky za názory, mne samotnou celkem vyděsila kamarádka, která má v sousedství klučinu, který byl fakt moc šikovný, první rok na 8 letém gymnáziu a začal kvůli minecraftu dělat takové věci - jako utíkat ze školy, kroužků...Prostě chce být doma kým tam nejsou rodiče a nevidí ho. A její tatínek (té kamarádky) pracuje ve školství a říkal že je to dost návykový. I informace na netu od psychologů to potvrzují. Naštěstí s tím ješte nemám osobní zkušenost. Zatím. My teda máme program, který děcká pustí na počítač po námi stanovenou dobu a pak je to vypne. což je fakt super, protože nemusíme vyjednávat a dohadovat se. Ale musím říct, že ten čas co hrál mine craft nemluvil o ničem jiném. Přišlo mi to divné. Všechno muselo být minecraft. Jako nejsem moc počítačový fanda a tak to dost, možná až moc reguluji, ale děti mají běhat a hrát si naživo, ne u počítače. Snažíme se mu věnovat samozřejmě jinak a povídáme si o tom, a o všem jiném. Je moc rozumný a šikovný a proto mně překvapila ta náhla změna chování. Na to nejsem u něho moc zvyklá. Ale i počítač dnes patří k životu a tak se ptám🙂 Kdyby to nebylo tak blízko, tak mne to asi nenapadne.

monini28
15. lis 2015

Já myslím, že starým dobrým dobám, kdy jsme jako děti běhali celý den venku, v určitou hodinu jsme zvonili na zvonek, maminka otevřela okno a když viděla, že žijeme, zase jsme pokračovali v blbinách, už dávno odzvonilo (bohužel - byla to krásná doba... 😅 ) Každý vychováváme jinak (ať už tak, jak jsme byli zvyklí od rodičů, nebo naopak naprosto odlišně), každý se snažíme vštěpovat jiné hodnoty, atd.
Někdo nechce pouštět děti ani k televizi, jiný k PC, tabletu... Ono za pár let to ve školách stejnak bude vypadat všechno jinak (dnes jsou tablety už i ve školkách). A závislost na hrách (pokud se nebavíme vyloženě o násilí) je úplně stejná jako závislost na PC (tabletu, televizi...) jako taková (i kdyby brouzdal po zpravodajských serverech). Já třeba chodím brigádně uklízet do domu k pěkným zazobancům (pardon za výraz, ale je to tak 🙂 ), televizi nemají (z přesvědčení), ale děti se ráno vzbudí a hned si berou do ruky tablet (a to je jim 5 a 9), ani nemají čas snídat, pak hurá do školky/školy a odpoledne to samý (chůva zřejmě žádné pokyny od rodičů nemá a ti se vracejí domů v 7,8 večer) - tak si pak člověk říká, jestli by ta televize občas nebyla lepší. No, jak říkám, každý to vidíme jinak.
Co se týče toho "outsiderství", záleží samozřejmě na povaze syna (a zrovna je to takový nevděčný věk, rodiče jsou "trapní" apod. 😀 ), já když chodila na základku, mobily atd. ještě nebyly tak rozšířené, ale zase jsme se koukali na oblečení a tak - tedy my jsme smutně koukali, že ta má tohle, tamhleta todleto... A i když nám to bylo líto, mamka nám vysvětlila, že na to prostě nemáme a hotovo. A vzali jsme to.
Takže radím stejně jako holky určit nějaké mantinely (co je přípustné a co ne, že co je ve hře - ve hře taky zůstává apod.), promluvit si o tom, proč chce hrát zrovna tohle ("protože to hrají všichni !" - vysvětlit, že všichni rozhodně ne, že není důležité hrát to stejné, že je spousta jiných super her atd.)
A jinak pokud jde o hry přímo hrané přes internet, tak jestli máte WI-FI (zaheslovanou), můžete každý den heslo měnit (tak si ohlídáte, že to nebude hrát když nebudete doma, popř. třeba večer řeknete, že dnešní heslo dostane "za odměnu" - po úkolech atd.).
Obecně si ale nemyslím, že by hry (téměř jakékoliv) mohly, jak se říká "dělat z dětí a mladých lidí budoucí násilníky, vrahy atd.), vždy jde o konkrétního člověka, jak je mu co vysvětleno, doma nastaveno a jak to pobere, hra jako taková nemlže za nic.

veronika_andrej
25. říj 2016

minecraft je z tech nekolika malo her, ktere jsou pro deti prijatelne a pritom je bavi , ale necekejte, ze by dite bavila chvilku a dost. zatimco obliba jinych po case mizi, minecraft je stalice, jako zadna jina, prestava je bavit, az zacnou dospivat. to je taky vyhoda, pokud hraji online, pravdepodobnost, ze jejich spoluhraci budou take deti je asi nejvetsi ze vsech onlinovek. a protoze se porad pridavaji dalsi mody a skiny a crafty, coz jsou ruzne svety a dalsi zpusoby jak neco vytvorit, vznikaji strategie, jak se branit, utocit ci prezit. nekdo se zameruje na vylepsovani svych staveb, jiny na ovladnuti sveta, podle povahy, ale hra sama je nenuti k agresi ani neobsahuje sexualni ci antisocialni prvky, jako mnoho jinych. jiste, dospeleho rozciluje, kdyz mu dite neustale brepta o craftech a creeperech, protoze vubec nerozumi, o co se jedna a tak ma pocit, ze potomek ztraci kontakt s realitou, ale je to stejne, jako kdyz brecime u filmu, i kdyz vime, ze to neni doopravdy. doprejme mu to nadseni, az bude velky, uz ho nezazije. druha hra, ktera je v popularite srovnatelna , Who's your daddy, ktera je o tom, jak zabranit miminu, aby zabilo sebe ci sveho tatu je stokrat horsi, precpana vulgaritou a nikdo ji tu neresi. v minecraftu se dite nauci par anglickych slovicek i zpusob, jak si poradit s anglickym menu, ale neznam zadneho dospeleho, co by na tom utracel vsechen volny cas i prostredky, coz se treba o world of warcraft rict neda. musela jsem se te hry zastat, protoze ja jsem uvitala, ze je dokaze odvest od zabijeni zombiku ci honicek s policii.

zelenaesmolda
28. říj 2018

Hry v rozumne mire jsou fajn,pokud jsou anglicky tak tim lepe,dite se nauci fraze a slovicka,ja se jich teda naucila docela dost.A i kdyz si obcas zastrili tak to jeste neznamena,ze z nej vyroste agresor.
Jake byly vase oblibene hry kdyz jste byli deti?Ja ujizdela na The Sims,tak Tycoony (rolller coaster,zoo,transport).
Super bylo age of empires ale tam me vzdycky zabili tak jsem to pak nehrala,stresovalo me to :D

sudylichozrout
28. říj 2018

Jestli hru pro dite, tak od Amanita design - Botanicula, Machinarium. Obe jsou to nadherne, logicke a jemne hry.

saturnny
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
himerka
autor
15. lis 2019

jo ty jsou skvělé, ale bohužel jenom na chvíli. Kluci to měli během pár sezení hotové...Ale už nějaká doba uplynula a už je to lepší...maincraft je taky za chvílí přestal bavit, dneska si na něj už ani nevzpomenou...a jsou z nich fajn kluci...

luu25
15. lis 2019

Ahoj, určite souhlasím s minecraftem. Žádné velké násilí spíš rozvíjí kreativitu. Snažím se synovi omezit dobu na pc aby dělal i něco jiného a myslím si, že minecraftem chybu neuděláte. Ještě co je podobná hra tak terraria, na tu jsem také narazila a vypadá to dobře. Je to ve 2D jako za nás Mario 🙂. Pak třeba nějaké závodní hry nebo fantasy strategické nemusí být špatná volba (age of empires) případně teď dost moderní hearthstone (taková karetní hra).

zelenaesmolda
15. lis 2019

@luu25
age of empires je super,me tam ale vzdycky zabili :D