Školka teď nebo za rok. Máte zkušenost?

matkacekatelka
30. dub 2020

Můj syn má jít letos do školky, v srpnu mu budou tři. Ale školky nemají dny otevřených dveří tak nechci dát naslepo dítě do školky. Naše spádová je nelogicky daleko pěšky asi 30 minut a mhd 3 zastávky a 10 minut pěšky, takže vybírám i nespadove školky, které jsou blíž, kde je ale menší šance že mi ho vezmou. Navíc je srpnovej, takže bude maličkej a údajně ,,letňàtka,, nemají moc šanci se do školky dostat.

Nejraději bych ho nechala ještě rok doma( jsem doma ještě s půlročním) a příští rok ho přihlásila do školky.

Jak to funguje, když ho přihlásim až za rok? máte někdo zkušenosti?

Bude chodit do třídy s triletakama co nastoupí všichni do nové třídy nebo půjde už do vyšší třídy se staršími dětmi?

Z toho mám strach, že ty děti už se mezi sebou budou znát a on tam bude nový

Přihláška se podává úplně stejná jako k novému zápisu 3 letého?

Pr

zuzkasim
30. dub 2020

Přihláška se podává stejná bez ohledu na to, jak staré dítě se do školky hlásí. Záleží na tom, jestli ve školce mají smíšení třídy (věk namíchaný) nebo rozdělené podle věku. I když je mají rozdělené podle věku, tak záleží zase na tom, kolik předškoláků jim odejde do školy, pokud neodejde celá třída, není možné vzít celou třídu nových tříletých, takže tříletí jsou pak namíchaní se čtyřletýma... to nikdy dopředu nevíš a neví to nikdo. Taky záleží na tom, kolik je u vás dětí a kolik míst ve školkách, někde není problém dostat do školky dvouleté dítě, jinde se tam nedostanou ani všichni tříletí. Takže se opravdu rozhodni sama, jak to cítíš, jak jste zvyklí trávit čas, ostatně i když tu přihlášku podáš, vyjít to nemusí, to sama víš. Popř. se můžeš rozhodnout až po té, co vám přijde rozhodnutí i přijetí a nastoupit nemusí. Mě starší nastoupil do školky až ve 4 letech, oba kluci si úžasně vyhráli, měla jsem kamarádky se stejně starými dětmi, hojně jsme se navštěvovali, takže mu školka v těch 3 letech nijak nechyběla (stejně u nás tehdy tříleté nebrali).

gruyerre
30. dub 2020

@matkacekatelka když bys ho nejradši nechala ještě rok doma, tak ho nech. Určitě mu to neublíží.
Bud se dávají děti do tříd podle věku - takže bude příští rok s přibližně stejně starými. Určitě bych se nebála, že bude jediný nový. A i kdyby, u takhle malých dětí to nevadí, ti mají každý týden stejně jiného "nejlepšího kamaráda".
Nebo jsou třídy, kde jsou děti různého věku. To se podivej přímo na webovky vybrané školky nebo se zeptej.

jaja01k
30. dub 2020

@matkacekatelka Je úplně jedno, kdy ho přihlásíš, přihláška je stejná. S jakými dětmi bude ve třídě, záleží na školce, každá to má jinak. Někde jsou děti rozdělené podle věku, jinde jsou třídy věkově smíšené. U nás je to třeba tak, že jsou zvlášť předškoláci, mladší děti ve smíšených třídách.

martiniquest
30. dub 2020

Syn je take srpnovy. Nastoupil v zari a byl ve skolce nejstarsi, takze tak. Mame tridy rozdelene podle veku. Zvolila jsem skolku, co mame hned u domu a nemuzu si stezovat. Taky jsem chtela jit na den otevrenych dveri, ale zjistila, ze nic takoveho ve statnich skolkach v Olomouci neni. Je zapis, kde si clovek prohledne budovu, neco se dozvi, ale to je tak vse. Prihlasila bych dite uz letos. Vsak ho nemusite davat denne a uz vubec ne na cele dny. A kdyz tam nebude chtit byt, muzete ho odhlasit.

veruuu_kubesovic
30. dub 2020

Pokud jsi doma s mladším dítětem, nechala bych si starší dítě ještě doma 🙂

nafreya
30. dub 2020

Syn se narodil 25.8.(letos bude mit 4) kdyz mel tri, do skolky nesel - ja nechtela a ani on. Mame doma jeste dceru o dva roky mladsi. Mnohdy do bylo narocne, ale rozhodne nelituji. Stala se z nich nerozlucna dvojka a syn vice "dozral". Kdyz jsem letos vyzvedavala prihlasku do skolky a rikala ucitelce, ze jsem si ho chtela nechat doma, proto jde az ve ctyrech, tak mi rekla, ze to je super, ze je to pro ty deti nejlepsi. Ja to beru takhle: Ono kdyz si to vezmes kolem a kolem, kdy se ti potom postesti, abys mohla byt s ditetem cely den doma a navic ted jsi pro nej nejdulezitejsi ty. A pokud citis, ze ani on sam neni zraly na skolku, tak ho nedavej.