3 měsíce - malý příbytek váhy a přikrmování

nikoulinka
17. črc 2018

Ahoj holky,
chci se zeptat. Zrovna jsem se s malou vrátila z kontroly od mudr. Bylo mi řečeno, že málo přibírá a měla bych zvážit přikrmovani. Do toho se mi moc nechce. Bojím se, že si zvykne jen na sunar a kojení tak bude pase. Mala se narodila v termínu s váhou 3.1kg. Dnes, na tříměsíční kontrole, jí mudr navazila 4.5 kg. Kojim přibližně co 2-3 hodiny. Vecer dvakrat. Mala není urvana, prospiva jinak pekne. Nejake rady a tipy, jak se vyhnout prikrmovani?

barbarra
17. črc 2018

My to měly se starší dcerou podobně. Kojila jsem v podstatě neustále, snažila se rozkojit, co to dalo. Trávily jsme několik dní spolu v posteli, začala se mnou mala v noci spát v posteli, atd. Ale stejně nepřibírala víc než před tím. Nakonec to dopadlo tak, že ve třech měsících jsem začala přikrmovat. Vždycky jsem nakojila a pak dala UM z lahve. Když byla maličká, tak z lahvičky od medely, mělo by to podporovat přirozené sání jako z prsu. Až byla větší, dávala jsem už i běžnou lahev. Přikrmovala jsem hlavně věčer před spaním a myslím ráno. Jinak ani ne. Dávala jsem zkraje 30ml UM, pak i 60ml UM a postupně to přibývalo. Dcerka ale vždycky preferovala MM. Efekt to mělo ten, že první měsíc, co jsme to tak dělaly přibrala 900g, takže doktorka byla spokovená, že přibírá. Kojit jsem nepřestala, vydrželo nám to do 18m, a to jsem skočila kvůli druhému těhotenství. Myslím, že pro dcerku kojení po tom 1.roce mělo spíš efekt emoční než výživový, protože k MM vypila třeba i 150ml UM.
Ještě mně napadá, jak často kojíte v noci?Ono to noční kojení udělá hodně. Mně třeba dcerka spala klidně do 4 i 5 do rána, tak jsem večer před spaním odstříkala a pak tak kolem 2 ráno budila na krmení. To odstříkaný MM jsem pak ráno dala z lahve po nakojení, nebo později přidávala do zeleninových příkrmů.
Každé dítko je ale jiné, těžko říct, jak to vezme to Vaše.

alicie_k
17. črc 2018

Já napíši jak to bylo u nás 🙂
Syn se narodil v termínu, 3.7kg/51cm. Kojila jsem plně do cca 3-4 měsíců kdy jsem bohužel rapidně zhubla a malý nepřibíral. Tak jsme přidali na noc UM, jinak jsem stále kojila, později jsme začali s mrkvičkou atd. A takto nám to vydrželo až doteď (13m) 🙂 teď už se asi odstavuje, protože ráno si jen podudá a prso už nechce. Takže ne vždy je přidání UM konec s kojením 🙂

ladyhacek
17. črc 2018

důležité je že přibývá - ono jeden týden může nabrat málo a druhý více (syn nevím kolik už mu bylo - za týden 80g - naše DR se pomalu zhorzila, za další týden to bylo 200g) Pokud ti nebrečí dle mě jí to stačí - pokud by nepřibrala nebo dokonce zhubla, řešila bych.
Jste pozvaní na další převážení? Koj normálně v noci nebuď max zkusit přidat jedno kojení přes den - od toho 3 měsíce se děti začíná více hýbat - pomalu se zkouší otočit (někdo se už otočí) a to vyžaduje více energie takže na váze už tolik nepřibývají

nikoulinka
autor
17. črc 2018

Co se tykato vecera, malou naposled kojim kolem 9. Pije hodne a dlouho. Pak si rekne jak kdy. Nekdy v 1 rano a nekdy ve 3. Zase spi tak cca do.te 6-7 a pije... kontrolní převážení zatím nemáme. Mmae dojit az v srpnu... mala je aktivni dost. Kdyz to porovnam s prvnim synem, tak az moc :D ta uz ve dvou tydnech neustále boxovala, kopala, zvedala nohy... ted uz se snazi i otacet, hraje si s hrackama. ... u kojeni mi neusina, takze nemuzu rict, ze bych ji davala "nedokojenou" spat... nechci prave zacinat s UM, kdyz za chvili stejne pribudou i prikrmy. A kojit chci vydrzet akespon do.roka, jako u syna... mleka sia myslima, ze mam dost. Tak ja prave nevim...

nikoulinka
autor
17. črc 2018

Jinak co se tyka naseho příbytku, tak mala od minuleho mesice nabrala 200g.

radecka1
17. črc 2018

Opravdu váží docela málo. Podle tabulek mi to vychází na spodní hranici. Ale podle toho co píšete, mi přijde, že hlady určitě netrpí. Zkuste vydržet do dalšího převážení, třeba přibere víc, a pak už jí budou 4 měsíce a můžete začít malinko s příkrmy (když nechcete MM) a třeba jí bude chutnat. Pokud byste se rozhodla přidávat UM, tak určitě doporučuji savičku Medela. Používala jsem jí na dokrm u dvojčat a i s ní jsem kojila až do 19m a musím říct, že preferovali prso, protože s tou savičkou se opravdu nadřeli. A ještě nebyla jste taky drobounká (nebo manžel), když jste byla malá? Přijde mi, že se to dost často dědí.

nikoulinka
autor
17. črc 2018

@radecka1 drobounka jsem byla a manzel tak samo. Oběma nam to zustalo. I vyskove. Ja mam 156cm a manzel 163. Manzel dokonce ve treti tride vazil 13kg. ... i nas syn. Jsou mu dva roky a je drobny. Neni teda vylozene vyhubly, ale za to je malinky. Ale kdyz jsem porovnavala jeho vahu, s vahou dcery, touto dobou mel o cca 900g vice... zatim to asi.necham tak. Mala spi ukazkove, dle meho ji dost. Neni protivna, ani plačtiva - spise naopak... zatim se uklidnuju tim, ze je to proste "moderni" ženská, která si drzi stihlou linii :D

radecka1
17. črc 2018

@nikoulinka No, v tom případě bych se nestresovala. Jestli jí, je veselá a nic ji netrápí, tak asi bude drobná po Vás. Chlapečci bývají obecně větší (těžší) než holčičky. Vydržte do další kontroly a uvidíte, co Vám Dr. řekne. U těch miminek také dost často záleží, jestli se před vážením zrovna vykakala/vyčůrala a hned může být 100g i více dole.