7měsíční dcera se mi chce odstavit - prosím o radu

xdrak102
10. dub 2017

Dobrý den, prosím o radu a omlouvám se za román, ale chtěla jsem vylíčit celý problém:
Dceři je 7. měsíců (teď jsme začaly 8. měsíc). Nasadila jsem příkrmy dle toho co mi říkala doktorka, chtěla abysme začaly už v 5 uk. měsících, ale nechtěla jsem s tím tak spěchat (dcera byla plně kojená a prospívala), tak jsem začala aspoň 5,5 měs dle těchto stránek to není problém i u plně kojených (http://www.jaknamiminka.cz/prvni-prikrmy-kojenc...) pár lžičkami zeleniny. Dcera se ale hodně rozjedla, tak na radu doktorky jsme přidaly také maso cca 3 týdny po zavedení té zeleniny a o něco později večer kašičku a před týdnem ovocnou přesnídávku. Asi jsme to uspěchaly, ale dala jsem prostě na doktorku.
No a dceři chutná, sní masozeleniny tak 130 ml i víc a ovocné přesnídávky cca 3/4 skleničky a kaše klidně plnou dávku dle návodu na krabici. Jenže stejně jak milovala prso, teď ho začala odmítat. Nejprve jen po příkrmu, tak jsem si říkala ok, stačil ti asi příkrm, ale teď už i ostatní krmení. Což je fakt problém i kvůli tomu, že pít něco jiného než mléko zase pro změnu nechce, vypije tak 25 ml vody a pak si s tím hrníčkem už chce jen hrát a kousat ho.
Vždycky se mi chytala aspoň večer malinko a pak spolehlivě v noci (většinou se alespoň jednou budila kolem 3-4) a pak ráno + dopolední sváča taky bez problému.
Včera večer si ale ani nepocůcla, v noci se vzbudila, řvala ale prso nechtěla vzít, až po dlouhém konejšení a mazlení ho vzala a usnula u něj (vzbudila se najednou v 11*15 co se nebudí) a pak ještě ve 4 se to opakovalo, zase řev zase dlouho nic až pak ho vzala a usnula. Ráno už kojení bez problému a dokonce i teď si taky dala bez problému.
No a teď co dál? Nabízet příkrm až po kojení? Nebude mi pak ale stejně odmítat, když bude vědět že pak dostane něco lepšího?
Nebo zatím vyřadit např. ovoce nebo vyřadit kaši? Nebo dát např. oběd masozeleninu, sváču kaši nebo ovoce a další příkrm zařadit až hodně později? Stejně si ale myslím že jak těch příkrmů bude víc tak se odstaví. Chtěla jsem kojit do min. roku ale o můj nějaký pocit nejde, jde mi o to, že jsem četla, že kojenec v tomhle věku by ještě měl pít mnoho mléka a nechci jí dávat UM, když může mít to nejlepší pro své zdraví ode mě (o ekonomických faktorech a pohodlí nemluvě).
Navíc se bojím že o mléko přijdu - myslím že laktace už se určitě hodně snížila, odsávala jsem, ale bohužel ač mám kvalitní Medela elektrickou odsávačku, stejně moc neodsaju - tak 70 ml z obou prsou když se zadaří. Tak to mám od začátku kojení. Tudíž ani varianta dávat jí moje mléko v lahvi nepřipadá v úvahu.

Prosím nějakou zkušenou maminku, nebo laktační poradkyni, jestli by neporadila. Děkuji

panickatlamicka
10. dub 2017

@xdrak102 na takto male miminko se koji opravdu malo. Prikrm je od ,,prikrmit", tedy mela bys vzdy nejprve nakojit a az pak dat prikrm. Mleko ti nejspis neubyva, kolik odsajes o mnozstvi mm v prsou nevypovida (ja neodsaju v podstate nic a kojim triletacku)Na zvyseni laktace je dobre cerne pivo, caro, bylinky jestrabina, benedikt a piskavice. Co sd tyce toho bojkotu: nabizej prso co nejcasteji, mej malou co nejvic na sobe, spi s ni v jednd posteli..

panickatlamicka
10. dub 2017

Jo a nedavat lahev a dudlik, ti se s bojkotem kojeni nekamaradi.

xdrak102
autor
10. dub 2017

@panickatlamicka Ok, díky za radu. Začnu tedy dávat naopak. Dudla měla jen na spaní přes den (spí dvacetiminutovky po 2 hodinách a 1x tak hoďku v kočárku). Bude těžké ho zrušit, ale zkusím to😉 Láhev naštěstí neměla nikdy. O kojení jsem už jednou bojovala když se narodila - nejdřív po cs nebylo mléko a mezitím jí dr v porodnici naordinovala příkrm - tím si zvykla na stříkačku a pak taky prso nechtěla a trvalo 14 dní, než jsem jí "přemluvila" zpátky na prso. Nerada bych končila kojení. Prostě mám takového lenocha, který jde snažší cestou😔

panickatlamicka
10. dub 2017

@xdrak102 jo a zrusila bych kasi na noc, je tezka na traveni, proto se mozna vic budi... ja osobne delala domaci kase a to aznekdy od roka, ke snidani.

xdrak102
autor
10. dub 2017

@panickatlamicka dobře, tak to udělám tak, že budu první nabízet prso a bude mít jen masozeleninu oběd + ovoce ke svačině odpo/tu kaši co mám už koupenou bych jí taky mohla dát odpo ke svačině, nebo je to na svačinu blbé?

whitelilith
10. dub 2017

Jinak jak zde, tak na FB je hodne skupin s laktacnimi poradkynemi.
Taky bych poradila napred kojit a pak az prikrm a pak kdyztak prso na zapiti.
Kdyz bojkotuje, je dobre nabizet prso v polospanku ditete.
Pokud podavat vodu, tak z uciciho hrnecku nebo po lzickach 😉
Drzim palce. Ja kojim skoro 3letaka a prosla jsem ruznymi krizemi, hlavne zezacatku.

panickatlamicka
10. dub 2017

@xdrak102 jo na svacu klidne. Ja osobne jsem proti tem komercnim kasickam, js tam vetsinou cukr a palmovy olej, ale to je muj nazor..

xdrak102
autor
10. dub 2017

@whitelilith díky. Učící hrneček právě máme, ale nemá moc úspěch na pití, jen na hraní🙄

xdrak102
autor
10. dub 2017

@panickatlamicka chápu, taky jsem chtěla časem zkusit udělat domácí. Koupila jsem bez přidaného cukru, ale je fakt že i tak mi to přijde nějaké sladké, tak nevím. A palmový olej tam je, to mě také překvapilo. Ale když už to tu mám, tak bych jí to třeba vystřídala - jeden den ovoce, další den kašička.

whitelilith
10. dub 2017

@xdrak102 kase kup ve zdrave vyzive od Nominy nebo snad Nestle dela tu prvni ryzovou bez prichute. Ty jsou v pohode.
Zezacatku mi to syn jedl samotne (je to docela hnusny), casem jsem mu do toho davala namixovane ovoce.

panickatlamicka
10. dub 2017

@xdrak102 mne pila dcera z panakovky 😉

astyna
10. dub 2017

podle mě ji vykrmuješ ažaž, já jsem taky měla jedlíka, ale stejně víc si dal mléka.

muhehehe
10. dub 2017

Těžko soudit, nechci ti na základě svých skromných zkušeností s jedním dítětem radit nějaké koniny.. ale mě nepřipadá, že by toho přikrmování bylo příliš, podle mne to spolu nemusí nutně souviset (i když se to nabízí). To je taková normálka, to množství co píšeš, podle mne.. děti normálně takto jí.. ale k tomu tedy pijí mléko. Není nějaká změna u tebe? Třeba že bys dostala menstruaci, která dosud nebyla? To se pak hodně mění chuť mléka, děti s tím mohou mít problém. Jinak na ,,domácí" (tedy že člověk koupí v kauflandu suroviny a pak to smíchá dohromady.. v čem by to mělo jako být lepší?) kaši nevidím mnoho výhod... suroviny pro kojenecké kaše (jako všechno co jde do kojenecké výživy) musí splňovat dost přísné normy, když už nic jiného. A že ve většině je cukr apod., to mi nepřipadá... ty první kaše slazené nebývají. A když jsou- tak koupit jinou, no... Nedělala bych si s tím násilí, je plno prima hotových kaší, člověk může vybrat, alespoň to má pak prďola pestřejší...

rebe
10. dub 2017

Pokud se to zdá, že prcek volí snadnější variantu, zatímco ty preferuješ kojení (což mě neskutečně těší!), co mu to zkusit trochu "zkomplikovat"? Nemixovat příkrm úplně dohladka, případně nemixovat vůbec a zkusit něco jako BLW (baby led weaning, dítětem řízené krmení, při němž dítě jí od počátku samo). V tvém případě by to možná mohlo pomoct, navíc si tím ušetříš práci s přípravou příkrmů i do budoucna s krmením.

panickatlamicka
10. dub 2017

@muhehehe kdyz koupis treba pohankovou kasi od countrylife a osladis datlovym sirupem nebo treba bananem-ovocem, pak jsi vyzivove uplne nekde jinde. To ti komercni kase nesplni ani z pulky. Samozrejme, ze dite to nezabije a ostatne-obejit se lze bez kase vzdy, at je to ta z lakave barevne krabicky nebo delana z jinych zdroju. 🙂

muhehehe
10. dub 2017

@panickatlamicka Datlový sirup se v těle chová úplně stejně jak normální cukr. Je tam nějaká přidaná hodnota, jistě, jsou tam kromě toho sprostého cukru i jiné látky, to nepopírám. Ale miluju když se lidi tváří, že med nebo sirup není cukr.. je to cukr. Jinak já jsem reagovala na to, že jsi psala, že jsou kaše slazené... to fakt nutně nejsou.

lenkas1982
10. dub 2017

@xdrak102 Jestli dobře rozumím, tak nechtěla kojit jen včera večer a v noci, od rána už v pohodě? Z toho bych nedělala nějaké závěry a nic bych zatím neměnila. To se mi taky stalo a pak se to vrátilo k normálu. Mohlo ji byt večer a v noci třeba špatně a holt nechtěla.

panickatlamicka
10. dub 2017

@muhehehe jj to mas pravdu 🙂 nemusi, treba ta ryzova kasicka ox nestle je ciste jen ryze. ovsem stoji asi 2 krat tolik nez nekomercni instantni ryzove vlocky. Sirup, med, bily cukr-kdyz mam moznosf volby, nevidim duvod davat klasicky cukr. . a stejne u nas vzdycky vyhralo osladit ovocem. 🙂

xdrak102
autor
10. dub 2017

@lenkas1982 No ona už předtím začala odmítat po těch příkrmech, nebyla to jen ta noc. Přes den si cůcla, ale dokonce u toho i brečela a bylo to oproti tomu co dřív takové fakt pocůcnutí - 4 minuty apod. a to bylo všechno. A to už jsem jí dneska dala příkrm po tom kojení a zase nechtěla ten příkrm. A teď večer u prsa brečela, ale pak dudala, ale zase sála hrozně málo.

xdrak102
autor
10. dub 2017

@muhehehe Je fakt že byla i změna u mě - mám nějakou chřipku či co, ale spíš si myslím že to je z těch příkrmů, odmítala totiž prso po příkrmu i před tím. Teď mi přijde to spíš vygradovalo.

xdrak102
autor
10. dub 2017

@rebe něco si o tom přečtu - díky za tip.

panickatlamicka
10. dub 2017

@xdrak102 muze ji to rect pomaleji... ppmaha stlacovani prsou.

xdrak102
autor
10. dub 2017

@panickatlamicka tak to vyzkouším, protože teď jsem ji kojila a přisála se na obě prsa v pohodě, ale zase to bylo takové "vlažné" dudání. Vůbec ne dravec jako dřív a hrozně rychle zpomalila. Dřív pila na začátku hrozně intenzivně, rychle a velmi nahlas polykala. To teď vůbec nebylo. Ale mléko tam měla, to bylo vidět když jsem ji pak sundala (protože u toho usla a byla tam skoro půl hodiny).
Asi jí to opravdu hůř teče. Snad se to upraví. Četla jsem že při laktační krizi se to upraví do 2 dnů, tak snad se to i u nás zlepší. Teď trnu co bude v noci...
To kojení je fakt věda...ach jo. Člověk by řekl, taková přirozená věc, spousta žen nemůže dítě od prsa odnaučit a mě se začne vesele odstavovat😖

muhehehe
10. dub 2017

@xdrak102 Držím palce. My jsme jednu takovou krizi dali, druhou už ne... nespojovala bych to až tak úplně s těmi příkrmy- ale to ze mne mluví jen ta moje zkušenost. Ale dá se říct že i zkušenost okolí, mám hodně kámošek s dětma podobného věku, nikomu se nestalo, že by po začátku přikrmování děti nechtěly prso... chtěly ho pořád. Někdy je těžké rozlišit, co je příčina, co následek, co spolu souvisí nebo ne... já třeba dceru začala přikrmovat právě proto, že začala odmítat mléko (hůř to teklo, bylo ho méně). Byla to lepší varianta, než jít okamžitě do umělé výživy. Sama jsem chtěla začít s příkrmy tak o 14 dní později, ale když se to stalo s tím mlékem, že odmítala kojení, prostě jsme začali dávat příkrmy trochu dřív, protože jinak by malá byla hladová. Ale kdybych to zrovna trefila obojí naráz (začátek příkrmů, horší tvorbu mléka), tak bych si taky myslela, že je to příkrmama.... může to být takhle i u tebe, že se vám to prostě sešlo... a pokud máš nějakou chřipajznu, tím spíš. Tělo může mít dost práce samo se sebou, mléka méně než obvykle nebo má jinou chuť...

ladyhacek
10. dub 2017

nepříjde mi že jste to uspěchali . ano do roka by měla být kojenec, ale některé děti jsou prostě na jídlo 🙂 Co se týká buzení - může to být i tou kaší je na noc těžká, ale také to můžo být zuby > sny tedy když rostli zuby moc nejdel, ale zrovna tak může ta tvoje odmítat prso - vysvětlilo by to i buzení v noci. A MS jsi už dostala? Pokud né tak jí možná brzo dostaneš a mléko změnilo chuť a proto ho malá odmítá > děvčata jsou na toto háklivější - když dostaneš MS tak mléko zěmní chuť a nejde jen pár sní v cyklu, ale obecně

muhehehe
10. dub 2017

@panickatlamicka jsou i jiné než rýžové kašičky od nestlé.. plno je nejrůznějších celozrnných špaldových, pohankových a tak.. Co má zrovna Nestlé nevím, to nekupuju. Jinak ještě k tomu cukru- já přece původně reagovala na něco úplně jiného- na to ,,nařčení", že jsou kaše většinou doslazené... tak jsem napsala že nejsou, protože je dávám a čtu složení, tak to vím. Některé samozřejmě ano, ale ty mne nikdo nenutí kupovat. Jestli je lepší sladit cukrem nebo třeba datlovým sirupem (já bych osmiměsíčnímu děcku nedala ani jedno), o tom ta původní debata přece nebyla ;)

muhehehe
10. dub 2017

@ladyhacek pod tohle se podepisuju... první menstruace za dveřma= první kojící krize. Tu jsme ještě dali. Druhá menstruace za dveřma (naštěstí za hodně dlouho) = druhá krize a hotovo, odstavení; kojila jsem jen 7,5 měsíce. Ale u nás tomu asi dopomohl i dcery režim. Od narození se v noci budila na kojení jen jednou. Každý den, jak hodinky. Od půl roku začala spát celou noc. Přišlo mi pošahané ji nějak budit. Ale jak se to v noci nestimuluje, je to trochu problém...

normalnimatka
10. dub 2017

@xdrak102 dát nejdřív kojení a pak jídlo taky podle mě není úplně ok. kojením s enasytí a jak pak do ní něco dostaneš, aniž bys ji přejídala? já bych jí dávala napřed normální jídlo, ale snížila porce a když bude chtít, tak dokojit. a nebo prostě nahradit kojení k obědu a k brzký večeři, a kromě toho jen kojit...

rebejsova
10. dub 2017

@xdrak102 Připadá mi, že pediatři často dost tlačí na pilu, pokud jde o příkrmy. Jestli chceš kojit dlouho, bylo by myslím fajn zpomalit, případně zatím jeden z příkrmů ubrat. Co se týká bojkotu, hrozně moc pomáhá nošení. Náš malý v podstatě probojkotoval celý 5. měsíc, teď měl (těsně před prvním rokem) šestou nemoc a při horečkách a únavě odmítal pít. Vždycky pomohla manduca - uspat v ní, nejlíp nahoře bez, po probuzení krásně pil + se mlíko strašně rychle a snadno spouští. Možná to vypadá divně, ale kontakt kůže na kůži dělá strašně moc, mělo by to pomoct i tvorbě mlíka. Pak je taky fajn kojit v polospánku (v tom 5. měsíci fungovalo těsně po probuzení, teď u prsa většinou usíná). A k těm nocím - pro jednou, pro dvakrát to nemusí nic znamenat. Náš měl taky pár nocí, kdy prsa nechtěl a řval jako protržený, a další noc to pak bylo úplně v pohodě. Držím palce, ať to ustojíte 🙂

mmaajjaa
10. dub 2017

Nezdá se mi, že jste něco uspěchali. Můj syn byl taky jedlík, veškeré příkrmy mu moc chutnaly (na mléko moc nebyl, byl to lenoch, tahat se mu nechtělo 🙂), a když si na to měl dát ještě mléko, akorát se pozvracel, jak byl nacpaný. Na vodu ze začátku taky moc nebyl, moc se s lahvičkou nekamarádil, tak jsem mu ty příkrmy víc naředila vodou. Příkrm je od slova přikrmovat, ale když sní celou dávku, tak jen dobře, mléko jen na žízeň. Zkus tu kaši nedávat na noc a prso nabízet mezi příkrmy. 🙂