8měsíční syn najednou odmítá MM. Máte zkušenost?

bmichelle
14. pro 2014

Ahoj,

prosím o radu nebo zkušenost.
Do šesti měsíců jsem syna výhradně kojila, vždy pil bez problémů. Od 6. měsíců má příkrmy.

Nyní v 8. měsíci je velice aktivní miminko, leze, stoupá si, chce objevovat svět a odmítá pít z prsu. Křičí, když ho odchytnu a nabízím, jestli se napije. Prostě nechce a okamžitě leze někam pryč. Kdybych to nechala na něm, tak se snad nenapije přes den ani jednou.
Pije max. před nočním spánkem. Když přes den pije MM málo, budí se často v noci a dohání to. Podle dr. přibírá na váze optimálně. Doktor tvrdí, že ho mám úplně odstavit a přejít výhradně na pokračovací mléko.
Řídily byste se touto radou?

katyxq
14. pro 2014

@bmichelle Že dr. by měl vrátit diplom, pokud radí takovéhle hovadiny .... koukni na https://www.modrykonik.cz/bojkot-kojeni

tamarila
14. pro 2014

@bmichelle Jde o to, co vám oběma vyhovuje. Mě se první dcera taky odstavila sama v půl roce, a já jsem nijak nebojovala. Takže se dá říci že nám ukončení kojení vyhovovalo oběma. Pokud bych chtěla dál kojit, tak bych se radou přejít na UM neřídila. Kdybych měla pocit, že 8 měsíců stačilo, respektovala bych chování dítěte. Rozhodnutí je na Vás. Držím palce ať to dopadne k vaší spokojenosti! 🙂

dasula10
14. pro 2014

Moje dcera si sama rekla "a dost" presne na 8m. Pri kazdem pokusu o prilozeni ji k prsu se odtahovala. Dost me to sebralo a obrecela jsem to. Volala jsem si o radu laktacni poradkyni a ta mi rekla , ze miminko si samo zvolilo, a ze tak by to vlastne melo v zivote byt...ne pak jednou "nasilne" odstaveni ze strany matky. Ac jsou tak malicci, uz se umeji rozhodovat 😉

olusenka
14. pro 2014

ne, touhle radou od dr. bych se neřídila. Proč ho odstavit od MM a začít mu dávat umělou náhradu (když MM je a kojení dosud bylo v pohodě)? není to škoda a proti přírodě? Když MM je, tak je to vážně škoda, zbytečné a nesmyslné. Nahradit MM upraveným kravským mlékem, řešit láhve a ohřívání atd. atd. Navíc kojení není jen potrava, ale výborná věc na zklidnění miminka, která se vždycky hodí apod. Taky bych spíš sázela na bojkot kojení a to se dá překonat.
Já měla doma LP a čerpala jsem rady i z www.kojeni.net

luciamala1979
14. pro 2014

mozno je to len obdobie aprejde ho to, vydrz.. a mozno by som odsavala, lepsie ako um..

leeena_4
14. pro 2014

Ahoj, nevidím důvod, proč začít dávat UM, pokud sama nechceš. Tohle je normánlní a samo to přejde. Syn to měl během kojení 2x. Vždycky to trvalo pár dní. Přes den prso odmítal, v noci jak byl rozespalý se kojil normálně. Odsávala jsem a nechala jsem ho, přešlo to po pár dnech a kojila jsem ho do roka, kdy jsme si oba došli k tomu, že bude lepší přestat.

zuzik24
15. pro 2014

Ahoj, mně dcera začala takhle vyvádět v 10m, u prsu se kroutila, křičela, odmítala a prakticky ze dne na den. Za pár dní jí vylezl první zub 🙂 Pokud vám oběma kojení vyhovuje, pokračovala bych v něm. Já se přiznám, že jsem raději svému řvoucímu dítěti nabídla lahev a byla spokojená ona i já 🙂

emin
15. pro 2014

LP Radou bych se neřídila, MM je důležité I nyní a musela bys ho nahradit UM, což je škoda, když MM je. Navíc má častá zkušenost je, že je to dočasná záležitost. Nerostou zuby? Nezačal lézt či nějakou jinou novou dovednost? Jak jsi zaváděla příkrmy - náhrada kojení příkrmem, či příkrm navíc ke kojení? Není jiná cesta, než nabízet přes den a uspokojit poptávku v noci. Jen tak laktace neklesne a bude dost MM I na dobu, až zase začne o kojení jevit zájem. A to bývá často třeba až po 4 I 6 týdnech.

mandala
15. pro 2014

Znám děti, které takto začaly odmítat MM, mámy vždy odstavily a nedělaly si s tím hlavu. Ale pokud pije v noci, tak si myslím, že to stačí, když nechce přes den.

bmichelle
autor
16. pro 2014

@emin Díky za názor. Chci se ještě podívat tady na MK a na bojkot kojení.
Od 5. měsíce se u kojení miminko nechá čímkoliv rozptýlit (i třeba 15x během 10 minut), teď poslední tři týdny chce objevovat svět za každou cenu, přes den prs nechce a já ho zase nechci nutit přes jeho křik a vztekání. Dva zuby (což prý je k věku adekvátní) už dobře vyrazily, takže to zuby asi nejsou. U nás příkrm a pak nakojit (když chce) - někdo nám to tak radil.
Nové je, že si z kleku začíná stoupat - opírá se rukama o cokoliv, aby se dostal do stoje. Doufám, že to není v 8m moc brzy. Nechávám to na něm a funguju jako záchrana proti pádům.
Zatím nabízím přes den MM (většinou nechce) a hodně kojím v noci, jen manžel je nervózní, že se dítě v noci budí. Není to jen kňourání nebo snaha o blízkost, opravdu chce nakojit a vděčně se přisaje a po odříhnutí spokojeně usne. Jen se nám tím vrátily měsíce, kdy se přes noc kojil a kdy jsem přes noc několikrát přebalovala, taky mám přes noc záchvaty hladu a žízně, takže se pak vyspím jen málo.

bbn
16. pro 2014

@bmichelle a neměla jsi nedávno první ms po porodu? Obě moje děti se totiž sami odstavily cca kolem 8m, nešlo ani tak o zvědavost o okolí, ale o to, že zhruba v té době se mi při obou objevila první poporodní ms, byla velmi silná. Jak jsem tak tenkrát četla, tak i ta ms má vliv na chuť a vůni mm a dítě ho pak může odmítat a odstavit se. Jinak obě moje děti to měly shodně ze dne na den, začaly se při kojení ode mne odstrkovat rukou a vyloženě nechtěly pít.

xdany
16. pro 2014

Teodor má tenhle bojkot s různýma přestávkama od 4. měsíce, od cca 7. měsíce do něj přes den dostanu MM max. 1x, a to po spaní, jinak má plno práce s objevováním světa. Dohání to večer a v noci, spíme spolu, takže mi to je putna, kolikrát se za noc kojí a jsem ráda, že laktace pokračuje.

bmichelle
autor
16. pro 2014

@bbn Díky za nápad.
Ms zatím od porodu žádná, ale kdyby přišla, tak teď vím, že to odmítnutí může být kvůli tomu.
A odstavila jsi nebo počkala?
Mně doktor taky říkal, že se dítě může v jedné chvíli rozhodnout, že s pitím z prsu končí.

bbn
16. pro 2014

@bmichelle já jsem je neodstavila, oni se odstavili sami, těžko přesvědčovat a nutit vřeštící dítě, které tě chce odstrčit a prostě nechce prso ani za nic.

bmichelle
autor
16. pro 2014

@bbn Věřím, taky někdy vřeští a kope, až si říkám: KONEC! Navíc kopanec nebo štípanec do prsou neuvěřitelně bolí. Díky za názor, úplně tě chápu.

bmichelle
autor
16. pro 2014

@xdany Díky za názor, jsem ráda, že nejsem sama.

emin
16. pro 2014

@bmichelle To, co popisuješ se opravdu děje docela často. Doporučuji pokračovat tak, jak to nyní děláš - nabízet, nenutit, pokrýt kojení v noci, je to dočasné (snad to manžel pochopí). Může to být určitá forma bojkotu, ale spíš to vypadá,že má prostě přes den mnoho jiného na práci a hlad díky příkrmům nemá. Uvidíš, že za pár týdnů se to změní.

bmichelle
autor
16. pro 2014

@emin DĚKUJU!