Asi ztrácím mléko, mám měsíc staré miminko

donnadoublees
28. čer 2018

Zdravím, potřebovala bych radu, mám doma měsíc staré miminko, už je sice moje druhé, ale první jsem ze zdravotních důvodů musela přestat kojit (alergie na mléčnou bílkovinu - šíleně moc blinkal a nedalo se to zastavit). Dcerka problémy nemá, jen poslední týden mi přišla přes den nedokrmená, jelikož pořád chtěla sát a kdyż jsem zkusila dudlík, brečela jestě víc. Přibírala krásně, ale mně se teď stalo pár nepěkných věcí, které mi zamávaly s psychikou a i přítel si všiml, že málo jím. Snažila jsem se aspoň něco zobat přes den, ale nešlo to... :( dva dny si zkouším odsávat mléko, včera jsem měla 90ml z obou prsou a dnes uz jen 50ml a to posledni dva dny se to snažím zachránit a jím co se dá, ale jaksi to nestačí :( ... Dá se o ještě vůbec zachránit, nebo mám přestat doufat a dávat už jen UM...? :(

ladyhacek
28. čer 2018

mléko se později tvoří na požádání dítěte a odsávačky nikdy neodsaje vše. Proč odsáváš? j odsávala abych laktaci navýšila - vem si mimi tělo na tělo a koj, koj - koelm 3 týdne může nastat spurt (jen to +- u některých dětí to může být i později )a trvá to 7-10 dní - než se poptávka mlka zase ustálí. UM bych rozhodně zatím nedávala -akorát by jsi to s ní zhoršila - pokud vyloženě nehubne. Koj častěji - pokud ti v noci spinká odsaj si, a nebuď , hodně pij, jez vývary a tul se s miminkem 🙂

donnadoublees
autor
28. čer 2018

@ladyhacek ja prave kojim, ale kdyz malinka spi dele nez 3 hodiny, tak si i odsaju, abych mela vice mleka. UM jsme zkusili jen asi 2x a to na cestu v aute, jelikoz na dalnici bych ji nezvladla kojit :/ . saje krasne, pribira nadherne, ale prestala se mi prsa nalevat, prestala i tvrdnout, jsou nejaka mekka, coz me desi :( , neznam to. Poprve doslova kojim, synovi jsem odsavala tech 5 tydnu, jelikoz se neumel chytit, tak mi poradili v nemocnici odsavat a odsavala jsem, ale nastaly ty problemy... Takze v kojeni jsem vazne novacek :( .

rebe
28. čer 2018

Netrap se odsávačkou, já neodsála nikdy víc než pár kapek, přesto kojím dohromady už skoro pět let 🙂 To samé nalévání prsou, moc to nesouvisí s množstvím mléka, spousta žen má prsa splasklá, ale mléka dost. Stres a špatná strava samozřejmě tvorbě mléka napomáhají. Pokud kojit chceš, mysli si na jídlo, pij caro, čaje pro kojící matky, a hlavně koj. Nic nepomáhá víc, kojení funguje na principu nabídky a poptávky. To, jak se projevuje tvoje dcera, vůbec nemusí souviset s hladem, dost možná jen zrcadlí tvůj psychický stav - když je do pláče mamince, pláčou i děti. Snaž se být v pohodě alespoň s dítětem a užívat si chvilky s ním, hodně se mazlete, odpočívejte, a koj na požádání. Uvidíš, že bude líp.

donnadoublees
autor
28. čer 2018

@rebe snad ano, ja se toho desim hlavne z toho duvodu, ze kdyz jsem odsavala synovi, odsala jsem i 200ml z obou prsou, ted mi to fakt nejde :/ ... Ale vzdy jsem si rikala, ze bych mela asi horsi vecery, kdyby ji to nestacilo :( . V noci spinka fakt krasne, prdiky nas presly, preslo nas i to, ze chtela papat kazdou hodinu, jen ted se mi zda, ze ji toho asi davam malo, kdyz cely den zvladne pokukovat po svete a spinka az od 17-18 hodiny vecera :/ ...

evee24
28. čer 2018

@donnadoublees ono je taky mozny ze se laktace stabilizovala. Nejdřív sem mela taky nalita a pak asi cca po měsíci měkka a kojím už 2 roky. Pokud mala přibírá tak se uklidnit. Pit kojici čaje a meltu. A jist.

jupiter2013
28. čer 2018

Nepřemýšlej tolik na tím a věř si. UM co máš tak schovej. Šestinedělí je jen o kojení, miminka papají pořád, laktace přes den kolíše, večer klesá, prsa proto nemůžou být pořád jako silikony. Spinká ti krásně , je spokojené tak se zbytečně nestresuj a v klidu koj

rebe
28. čer 2018

@donnadoublees Moc přemýšlíš 🙂 Kašli na mozek, soustřeď se na dítě a poslouchej instinkt. Nespokojené dítě poznáš, ale rozhodně ne podle toho, kolik hodin denně spí nebo tak.

donnadoublees
autor
28. čer 2018

Dobre, uklidnim se. Vypada fakt spokojene :/ . Strasne me to desi, rada bych kojila co nejdele, ne kvuli financim, ale kvuli male. Moc dekuji za rady a pomoc 🙂 . Vsem preji dobrou noc 🙂 .

ladyhacek
29. čer 2018

@donnadoublees to nevadí že jsou měkká mléko se ustálilo, po celou dobu kojení nejsou tvrdá a nalitá 🙂. Já měla velké tvrde preavadi v 6 nedeli a pak už se to vracelo do normálu. 18 m jsem je neměla takové 😉. Neboj , jinak každé 3h neodsavej mě to byli nepohodlné 4-5h takže zkus nakojit měkkého jsem těch 5h nechala ale to bylo až déle snad na 5m jinak se budil jak hodinky po 3h

dominikaromanova
29. čer 2018

@donnadoublees, kolik odsaješ není vůbec směrodatné. Pro kojení je důležitý dostatek pitného režimu. Miminko může mít sprut, proto požaduje častěji přikládat. Řídila bych se potřebami dítěte. Jestli chce být na prsu skoro celý den, tak to udělej. Chce to vydržet, je to sice náročné, ale rozhodně lepší než odstavení a UM. To, že máš málo mléka je jen v hlavě. Měkká prsa jsou dobrá prsa, nebudou se Ti neustále nalévat jak ze začátku po příchodu z porodnice. Koj, koj, koj a nelam si hlavu, když malá krásně spinká a prospívá. Neodsávej, pokud nemáš až moc nalitá prsa a netlačí Tě to.

dancamich
29. čer 2018

@donnadoublees mam druhe dite stare 4 tydny. Prsa se mi prestala nalevat cca po tydnu a jsou mekka jako bych nekojila. Byli jsme s malym par dni na JIPu. S odsavackou jsem v nemocnici odsala prd a pritom stacilo prso pomackat a strikalo to vsude. Musela jsem rucne odstrikavat do sklenicky. Jinak maly by byl ted na prsu porad, takze bych rekla, ze to bude rustovy spurt. 🙂 Kasli na UM, pokud pribira. Jinak maly chce byt na prsu nejvic v noci, takze mu hodim prso a spim, jinak bych byla zombie.

pavlinar
30. čer 2018

Neboj se! Já to mám stejně. Prsa měkká, jakoby nic.. ale mlíka dost, maximálně 2, 3 dny méně, než se produkce přizpůsobí. A pořádně se mi nalila teď kolem 3m mimina, a hádám že zase splasknou, jak se poptávka - nabídka srovnají. Hodně pij, ty kojící čaje... mazlete se... a hlavně se nestresuj. Nejhorší co se může stát, že přejdete na umělé (to jsem si říkala já, i když fakt kojit chci a mrzelo by mě to)

no_title
2. črc 2018

Zdravím,
četla jsem jen vaše komentáře, synek mi moc nedovolí tu trávit moc času, abych četla vše, ale co vím, tak poradím 🙂
1. pokud chce miminko pořád sát, tak ho nechte ať je na prsu. Klidně i hodinu, pokud pláče bez prsa. Nemusí to být nízkou laktací, miminka se kojením uklidňují, synovi když rostly zuby, tak byl celou noc na prsu 🙂
2. Nicméně laktaci může snižovat používání dudlíku. Jednak proto, že narušuje techniku kojení a saje pak jinak - méně efektivně. Všimla jsem si toho na svém synovi, když jsem mu ve 2 měsících dala dudlík, tak už to přisátí nebylo tak silné jako předtím.
Druhak se používá místo dudlání prsa, dudlání prsou stimuluje tvorbu mléka a je ho potom víc. Když se tak neděje, tvorba MM klesá.
3. Odsávačka o množství MM neřekne nic, není tak efektivní jako dítě, jsou ženy, které úspěšně kojí 3 roky a neodsály nikdy nic. Měkkost prsou může způsobit i ustálení laktace - tj. mléko se netvoří už tolik do zásoby, ale dle potřeb miminka.

Za mě největší pomocník byl šátek či nosítko, kojila jsem cca do 5 měsíců v něm, už mi tolik nevadilo, že chce sosat pořád a mohla jsem přes den i něco dělat. Nicméně, zvážila bych ten dudlík, on je primárně pro děti na UM ne pro kojené, kojeným může způsobit nemalé potíže. My jsme kvůli němu bojovali asi 4 měsíce o kojení, každé kojení jsem skákala na míči, aby se přisál, jak jsme vysadili, bylo po problémech a kojení si už užíváme oba 🙂