Dítě vidí klobouček a začne se vztekat. Jak nakojit?

michaelasv14
23. zář 2019

Zdravím, jsem poměrně bezradná. V pátek jsem rodila. Dnes mě měli pouštět ale malý ubývá na vaze z 3400 na 3060. Mě proste nejde kojit mám spatne bradavky zkoušeli jsme tedy kloboucky, nakonec jedny vyhovují ale prcka mi na ne tak rvali ze jen vidí kloboucek začne brecet vztekat se a nic do nej nedostanu. Prsa se mi včera začali velmi bolestivě nalívat mleziva mám plno. Včera dostal prikrm sunaru který mi celý vyzvracel. Jsem z toho psychicky špatná. Poradíte co dělat?

uzivatelkapetra
23. zář 2019

Na kloboučky se vykašli, prostě lež s prckem kůže na kůži kdykoliv, kdy ty nespíš a on si cestu najde. Určitě nenutit prso

janule1940
23. zář 2019

Dobrý den, odkud jste??zkuste rychle najít laktační poradkyni v okolí, sice za ni zaplatíte, ale desetkrát se vám to vrátí na ceně za UM, které byste místo kojení musela kupovat. ŠPATNÉ BRADAVKY NEMÁTE!!!Pokud je nemáte vyloženě vpáčené dovnitř a i to se dá řešit formovačem. Takové kecy se člověk v porodnici dozví😠 Než dojede laktační poradkyně, můžu poradit jediné. Sedněte si do polosedu, pohodlně podložená záda a hlavu, aby Vám bylo pohodlně,svlékněte se do naha, svlékněte miminko, ideálně i plenku. Plenku bavlněnou mějte po ruce, kdyby miminko začalo čůrat, ať to nemáte všude😉. Položte si miminko bříškem na bříško, hlavičkou na hrudník mezi prsa. Zkuste nechat miminko samo hledat bradavku, můžete mu pomoct přisunout ho třeba blíže prsu, ale nechytejte ho za krk a nepřisávejte. Bude asi plakat, Vám se možné spustí mléko, mějte po ruce druhou plenu, ať to po Vás neteče. Pokud budete taky plakat, dovolte si to, je to normální. Může to trvat i 30minut (někdy bohužel i více, ale to většinou člověk sám bez podpory laktační poradkyně neunese psychicky). Jedná se o tzv, samopřisátí, dokáže to napravit kojení až 3 měsíce po porodu, je to ale náročné, miminko si musí "přepsat" nepříjemný vzorec, kdy mu někdo cpe prso nebo klobouček do pusy. Nejlépe se to praktikuje za přítomnosti laktační poradkyně, ta Vás podpoří, uklidní, podrží, když Vám bude smutno koukat na své miminko, jak mu to zpočátku třeba nejde. Jakmile se takhle miminko přisaje po dvacáté, bude už se kojit samo bez potíží. Ale tu laktační poradkyni určitě volejte, pokud chcete kojení zachránit.

janule1940
23. zář 2019

koukala jsem, že snad hradec králové - tady, když sjedete na stránkách níže, najdete kontakty na laktační poradkyně ve Vašem okolí. Hned jim volejte. https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-d...

verunka_korunka
23. zář 2019

Jak pisi vyse. Najdete laktacni poradkyni, nebo si ji vyzadejte primo v nemocnici, jestli tam nejakou maji. Jestli jsou bradavky vpacene, tak opravdu dat formovace bradavek. Jestli vas bradavky u kojeni priserne boli, jsou popraskane, do krve a s kloboucky je to mirnejsi, klidne si kloboucky nechte, ale pokud je nepotrebujete, je to lepsi bez nich. Bradavky se casem prizpusobi, ja je mela ploche a ted na treti dite uz jsou pripravene i pred porodem. Ja kloboucky u prvni musela mit jak kvuli bolestivym bradavkam, tak kvuli diteti, mela malinkou pusinku a ciste z bradavky se nenapila, byla ale hodne nedonosena. Druha uz pila z prsu bez kloboucku, i kdyz jsem prvni mesic trpela na hodne popraskane a bolestive bradavky, kloboucek stejne nepomohl, tak sel do krabicky ;) ale opravdu si nechte poradit od nejake laktacni poradkyne, klidne i za penize, ono se ta investice vrati docela rychle, protoze kupovat um leze dost do penez ;) hodne stesti 🙂

slunecnice358
23. zář 2019

@michaelasv14 vemte si laktacni poradkyni. Nic lepšího není co poradit...

astyna88
23. zář 2019

Pujdu proti proudu a z vlastni zkusenosti - Zkontroluj vel kloboucku, pokud mas mensi bradavky,tak mi sedly z dm. Behem mesice se syn naucil pit bez nich a to byl jeste predcasny,bez nej jsem chytla zanet mlecne zlazy a skoro o mleko prisla,protoze mi ho sestry nechtely dat,manzel kloboucek koupil a diky tomu jsem v pohode kojila. Kuze na kuzi je dobra pro tvorbu mleka,ale toho ty mas dost. Zkus vselijake polohy,ale z vlastni zkusenosti - prvni dite nekojeno, kloboucky mi kdekdo vymlouval, az jsem z toho byla tak vypleskla,ze jsem si rekla,ze u druheho to udelam podle.sebe. Takze to zkousej, chce to cvik,ale za chvili je uz ani potrebovat nebudes.

A hlavne klid.

janule1940
23. zář 2019

@astyna88 jen doplním,ze kůže na kůži stimuluje primární reflexy dítěte a posiluje sací reflex.

svntvt
23. zář 2019

@michaelasv14 ahoj, tak prvne gratuluji 😊 a preji pevne nervy! Hlavne ver ze bude lip! Me to v Tve situaci moc neslo a hroutila jsem se, ale i u nas to nakonec po 3 mesicich dobre dopadlo 😉 jak rikaji holky-ideal najit laktacni poradkyni, byvaji nekdy i primo v porodnici, u nas jednu mame, zkus se tam u vas poptat. U nas byl problém v tom ze dcera mela silnou novoroz.zloutenku, takze byla moc slaba aby se dokazala napit a zas kdyz se nenapila byla moc slaba a žloutenka se zhorsovala, začarovaný kruh :-\ pokud je miminko zdrave, urcite jde jen o to, jak to skloubit dohromady, aby se pekne napil. Poradi laktacni poradkyne, ktera to uvidi live. Kloboucky u me byly nutnost, ale i ja se jich za 3 mesice uspesne zbavila a pak kojila jeste dlouho ;) hlavne to neber tragicky. A kdyz uz bude potřeba dokrmit, odstrikej sve mleko. Ja takto dokrmovala mesic a pul, strikackou apod. Byl to boj ale slo to 😉 moc drzim pesti!!!

konidana
23. zář 2019

@michaelasv14 bolavá nalitá prsa zkusit v teplé sprše trochu odstříkat, před kojením, pak se mimi lépe přisává, než na tvrdá nalitá prsa.

evilin
23. zář 2019

Dovolím si sdílet příspěvek a fotku z fcb skupinky Chci kojit - Ostrava. Snad pomůže. Taky jsem u prv í dcerky bojovala dva roky s kloboučky. U syna mi taky bylo řečeno, že bez nich to nepůjde. A ejhle, ihned po příchodu z porodni e jsem si pozvala lakt.poradkyni. Do dvou dnů byl klonouček nepotřebný a plně bez něj kojím už půl roku.
Celá technika kojení je o správném "grifu"🤱
Řada žen se po porodu v rámci pobytu v porodnici dostává do kolotoče více či méně užitečných rad,které se snaží plnit, třeba jako - budit miminko v pravidelných intervalech,vážit před a po kojení,přebalovat před kojením atd.
Samotnému kojení, kojícím polohám a technice je však věnováno málo času a pochopení ze strany zdravotníků.
Do zpráv často píšete,že nejednou Vám bylo v porodnici řečeno ,, ...ale to se musíte snažit sama maminko" nebo ,,...můžete kojit jen v této poloze,protože máte malá prsa" nebo ,,...miminko je moc malé a slabé,dejte dokrm stříkačkou" nebo ,,...máte ploché bradavky,tady máte klobouček..."
Za prve by se takové věty neměla začínající kojící žena vůbec dozvědět a za druhé má dostat informace o možnostech a opravdu osobní pomoc a podporu.
Zpravidla ženy odchází domu 3.den s nalitými prsy a neví co s počít....miminko pláče hladem,maminka zase bolestí bradavek a vyčerpáním....
Proto neváhejte kontaktovat podporu ve svém okolí, nevzdávejte kojení při prvních nesnázích.
Tady je malá ukázka toho "grifu"
🌸kdy se dvorec dává do pusinky jakoby shora dolů ⬇️
🌸spodní část dvorce se opře o spodní ret,tím dojde k pootevření úst
🌸rychlým pohybem přísuneme hlavičku dítěte k bradavce,přičemž ta jde hluboko do pusinky. 🌸Hlavička je v mírném záklonu,kdy se opírá brada o prs a nosanek je volně.
🌸Postupně se ten pohyb stává automatičtější,není třeba tolik mířit,jde to dělat uvolněněji.
🌸Důležité je i správně odhadnout okamžik,kdy miminko přiložit. Ideálně kdykoli,kdy dává nějaký signál - otevřené oči, vrtění hlavou, mlaskání,žužlání ruky atd.
Tak ať se daří

evilin
23. zář 2019

Zde obrázek k predeslemu textu...omlouvam se za preklepy.

janisek7
23. zář 2019

To půjde! Neboj. Hoď se do klidu. Miminko není sebevrah aby zůstalo o hladu a hlavně teď má tak silný sací reflex, že se přisát musí. Zkus to třeba když miminko spinká. Přiložit a kojit. Bradavka se vytvaruje v ústech, dítě se přisaje na dvorec, takže určitě nemáš špatné bradavky. Klobouček zahoď, vede ke konci kojení. Ležet spolu tělo na tělo a uvidíš že to půjde. Kojení je boj, já bojovala 3 měsíce a teď už kojim 20ti měsíční přísavku. 🙂

barussska1
23. zář 2019

@michaelasv14 hlavně klid, ja v porodnici brečela, protože malej se neuměl přisát a zhubl z 3410 na 3020 a nechtěli mě pustit domů. Byla jsem z toho hrozně špatná, nakonec jsem souhlasila s příkrmem z darovaného mléka a jak se začalo dělat mléko mně tak jsem odstrikala do skleničky a dala mu to přes střikačku, zkus je taky požádat at te naučí jak krmit přes střikačku a doma jsem ji třetí den ani nepotřebovala ... hlavně si věř, přeji hodně štěstí.

rebe
23. zář 2019

Na tvaru bradavky téměř nezáleží, miminko si ji nasaje tak hluboko do pusinky, že si ji prostě upraví. Měla jsem úplně ploché bradavky, po každém kojení mám pořádně "čudlíky", prcek je vytáhne. Kloboučky jsou kus plastu, nedivím se, že je malý nechce. Nenuť mu je a zkoušej bez nich. Úbytek váhy je normální a má ho skoro každé miminko. Začínali jste na pěkné váze, tak není důvod k obavám. Hlavně klid, co nejrychleji domů do postele a ono to půjde samo. A kdyby ne, neboj se poradit s laktační poradkyní, zkontroluje techniku a uklidní tě. Kojení je ze začátku obížné a v porodnici často místo podpory a pomoci nabízejí mýty, desinformace a snižování mateřských kompetencí. Tvoje bradavky jsou nejspíš naprosto v pořádku, jsi skvělá máma a nic lepšího než tvá náruč pro tvé dítě není, buď klidná, zvládneš všechn na světě.

jipe
23. zář 2019

já ještě teda poradím odsávat a dokrmovat přes malíček stříkačkou vlastním mlékem. Prtě se chytne, neboj. Já kloboučky neodsuzuju, prvorozený se bez nich přisát nezvládal, po 2,5 měsících jsme je pak odbourali a kojila jsem dál. druhorozená byla vzornýsavec od narození, to už jsem je nepotřebovala. A samopřisátí u nás neklapalo, by si dřív vyřval plíce, polohu na břiše nenáviděl cca 4 měsíce

petulejan
23. zář 2019

Já používala kloboučky a neměla s tím problém,pak jsem postupně skousela bez a taky to šlo. S kloboučky dva měsíce. Ale každé mimco to má jinak,skus co ti holky radí. Před porodem jsem Chodila na kurz laktace a jsem za to ráda. Vnitřně mě to dost uklidnilo a už jsem neviděla nikde problém i kdyby nastal. Chce to ale dobrou laktacni poradkyni 👍

normalnimatka
23. zář 2019

každý dítě ubyde na váze. takže jako klid. je pár dní na světě!
mohla bych ti napsat román, enbo kdokoliv jinej, ale je nejlepší, když si zavoláš laktační poradkyni.
kloboučky bych vyhodila..pochybuju, že existujou "špatný bradavky"...
nedávej dokrm a zkus prostě kojit... začátky jsou mnohdy těžký, ale stojí to zato.
držim palce a nestresuj! to je nejhorší🙂

normalnimatka
23. zář 2019

pokdu jste z HK, je tam víc laktačních poradkyň;) můžu pomoct najít kontakt. jsou dost i na FB.

kuttu
23. zář 2019

@michaelasv14 Ja kojím s kloboucky 13 mesicu,uz se kvuli tomu nehroutim,neodbourala jsem je,ted,kdyz uz by se mala v poho prisala tak me do samotneho prsa bez kloboucku kouše....verim,ze kdyby nam daly sestry cas,mala by se prisala sama a v pohode...po porodu nemela o kojeni vubec zájem a sestra uznala ze mam male bradavky🙄🙄

penelopaw
23. zář 2019

Psali to tu i jiní. Doporučovala bych laktační, ať mrkne na prsa a bradavky, jestli je v nich orpavdu problém. Mně kloboučky doporučili v porodnici, že bez nich kojit nebudu, a už kojím třetí děcko. Druhá věc je, ať laktační koukne na techniku kojení + i na to, jak se dítě přisává. Pokud máte techniku dobrou a chytá se na klobouček, anebo na bradavku (za mne jsou bradavky lepší, není s tím taková práce, ale pokud teď funguje klobouček, zůstaňte u něj, odbourat ho můžete později, až se laktace rozběhne a dítě nebude ubývat), tak bych se držela toho, co funguje. Třeba i pro začátek jedna kojící poloha, než si to "osaháš" a zkusíš i jiné věci. Já zprvu nenakojila bez kojícího polštáře a "na fotbalistu", nic jiného jsem neuměla, byla jsem mimo a když mi někdo dával otázky, proč si dítě nevezmu do náruče, tak jsem brečela, protože jsem fakt nevěděla jak na to.

V prvé řadě bych proto zjistila, jak jsou na tom prsa, jestli se mimi chytá, a pak dělala to, co Vám v danou chvíli funguje. Protože co vám funguje, je správně ;).

Pak rada, vím, že zní blbě, být v klidu a nenervovat se. Hubnoucí dítě je strašák, ale v dnešní době už existují cesty, jak ho nenechat umřít hlady. Podstatné je snažit se být v klidu (i když to v danou chvíli přijde nemyslitelné), klid se přenese i na dítě (třeba ne hned, ale pak to fakt funguje ;)). Teď celá ta situace třeba přijde neřešitelná, a protože jsem sama bojovala s kojením celé první šestinedělí, mám fakt pochopení, ale ono se to fakt vyřeší! FAKT! Jen se to holt člověk musí naučit a je to něco, co se ve škole běžně neprobírá.

Nicméně ta laktační je dobrá i v tom, že umí utěšit a pofoukat, takže i kdyby jen kvůli psychologii a uklidnění bych ji doporučila ;).

penelopaw
23. zář 2019

Teď to čtu ještě jednou a jsi stále v porodnici? Mne pustili domů až tehdy, kdy jsem dítě byla s to sama nakrmit. Takže pokud Tě vyloženě nechtějí vyhodit, trvej na tom, aby se Ti věnovali. Laktační by tam měly být i sestry, takže by měly umět pomoct... Samozřejmě si lze pozvat i laktační "zvenku", ta se Ti bude věnovat intenzivněji. Krmení by Ti v porodnici měli ukázat i přes stříkačku a různé další varianty, aspoň u nás to tak s maminkami dělali... A rozhodně dětem nedávali umělé mléko, ale mateřské od dárců.

penelopaw
23. zář 2019

Btw: Já se rozkojila v porodnici až po týdnu, taky mi synka museli přikrmovat. Takže zatím jsi pořád v normě ;).