Jak je to s kojením, kdybych otěhotněla?

agneska7
13. zář 2020

Holky Jak je to s kojením když kojim dvouroční ho a otěhotněla bych ? Jak to funguje to se laktace zastaví a před porodem se začne tvořit mlezivo ? Nebo laktace jede prostě dál ? ( V případě že bych neodstavovala)

cherie24
13. zář 2020

@agneska7 já myslím, že laktace jede dál a mám za to, že je nejlepší dítko odstavit alespoň 2 měsíce před porodem. Protože mléko se upravuje potřebám dítětě což nejde, když člověk kojí větší dítko, které to má už spíš jen jako doplněk a malé mimi, které je živo jen z mlíka

piskoteka
13. zář 2020
fyii
13. zář 2020

@agneska7 ja mam deti 20 mes.od sebe. Kdyz byl malymu skoro rok tak jsem otehotnela znovu. Doktor mi asi ve druhem mesici rekl at s kojenim prestanu, ze tehotenstvi samo o sobe je dost narocna disciplina a rocni dite uz v klidu prezije bud na UM nebo jine strave. Takze jsem fakt dala UM, prechod byl raz dva a bylo.Hlavne at si to clovek nechce pripustit kojenim odchazi spousta prospesnych vitaminu a latek, ktere pak muzou zpusobovat dalsi komplikace jako kazivost zubu ridnuti kosti atd. Me se mliko zastavilo, ale kojeni se tak nejak rozbehlo samo hned po porodu bez cekani x dni nez z mleziva bude mliko..

cilkat
13. zář 2020

Těhotenství a porod jsou velký hormonální změny. Na mlíko mají dost vliv. Slyšela jsem od několika holek, že v těhotenství o mléko přišly, nebo se dítě odstavilo samo v důsledku změn... Dost lidem se starší odstavilo po porodu, protože porod prostě mlíko změní na "novorozenecké".... Ale je to hodně individuální. Prý. Mě se při kojení otěhotnět nepodařilo (i přes snahu a dlouhé kojení...) Nakonec jsem odstavovala vlastně proto, abych otěhotněla. Takže pokud je tvá otázka zatím teoretická, i tohle je možnost.

lennus
13. zář 2020

@agneska7 Existuje hodně maminek, které kojí tzv. tandem a asi to problém není. V druhém těhotenství jsem ještě chvíli kojila, ale bylo mi to nepříjemné a skončila jsem brzy. Osobně toho nejsem zastánce, kojení mě občas vyčerpávalo a myslím, že tělo potřebuje energii a živiny pro miminko v bříšku. Ale chápu, že některé ženy jsou s tím v pohodě.

madbetka
13. zář 2020

Dcery mají rozdíl 13m, rok jsem je kojila tandemově, tzn. samozřejmě i přes celé těhotenství. Miminko má vždy přednost, takže pokud by to tvé tělo nezvládalo, jednoduše přestane mléko tvořit. Dost často se děti nějakou dobu kojí "nasucho". Mlezivo se pak normálně tvoří a to starší dítě z toho jen profituje, tomu mladšímu to nemá jak ublížit. A naopak, když se kojí obě, tak to může být fajn i pro jejich vznikající sourozenecký vztah.

Potřetí jsem otěhotněla, když měla prostřední dcera 9m (v té době jsem stále kojila tandem), ale v průběhu se obě holky odstavily, mléko se přestávalo tvořit, nechutnalo jim a navíc mi kojení bylo velmi nepříjemné.

cinam
13. zář 2020

Malýmu je 22 měsíců a já jsem v 6tt, takže těhotná jsem chvíli. Zatím mi ale přijde, že najednou chce mlíko víc než předtím. Mám v plánu to zatím nechat na něm. Ale už teď je mi to občas trochu nepříjemné. Hlavně v noci, když dlouho dudá pak už naprázdno a nenechá si to sebrat

jade85
13. zář 2020

@fyii promiň, ale píšeš neskutečné bludy. Kojení opravdu nezpůsobuje kazivost zubů ani řídnutí kostí a těhotenství není automaticky důvod pro odstav, tělo je moudré, primárně vyživuje miminko v bříšku a až pak "řeší" mateřské mléko.

jade85
13. zář 2020

@agneska7 je to individuální, někdo prokojí bez problémů celé těhotenství a po porodu pokračuje v tandemu (s tím, že mm se vždy přizpůsobí potřebám novorozence/mladšího sourozence), někomu se laktace v těhotenství (zpravidla dříve či později během prvního trimestru) zastaví nebo významně sníží - starší dítě se kvůli tomu buď odstaví nebo se kojí "na sucho" až do doby, než se začne tvořit mlezivo a po porodu opět v tandemu. Další možnost je, že laktace se nezastaví, ale kojení je těhotné ženě tak nepříjemné (může cítit fyzickou bolest bradavek nebo silnou psychickou averzi nebo i obojí), že starší dítě odstaví. Dopředu těžko odhadnout, jak to bude 🙂

me_druhe_ja
13. zář 2020

Asi je to fakt individuální. Já otěhotněla neplánovaně 6m po porodu a malej se sám odstavil někdy za dva měsíce. Už se nechtěl přisát, odtahoval se. Buď mlíko došlo nebo mu přestalo chutnat. Každopádně já to neřešila, naopak jsem byla ráda, že se krásně odstavil sám bez boje, dostal láhev s UM a pohoda. 🙂 Už jsem stejně kojila jen ráno a před spaním, v noci už se nekojil dyl. 🙂

puhelin
13. zář 2020

Po prvnim porodu jsem mela problem znovu otehotnet, nemela jsem menstruaci. Pomohly mi az bylinky 🙂 Ve druhem tehotenstvi jsem i nadale kojila, dokonce i po 5denni hospitalizaci mi mleko zustalo. Starsi pred porodem nemela problem mleko "prenechat" miminku, takze jsem asi 2 tydny pred porodem prestala starsi kojit. Tandem jsem kojit nechtela.

eviicka
13. zář 2020

@jade85 přesně tak každá žena to má jinak. Pak je tu ještě 4. možnost a to že se bohužel laktace v těhotenství navýší a zárodek se přestane vyvíjet, ale to je spíše výjimečné.

cherie24
13. zář 2020

@puhelin jaké bylinky jste prosím brala? ☺

puhelin
14. zář 2020

@cherie24 Kontryhel, pila jsem ho jako caj.

nikola_kopecka
Odpověď byla odstraněná
Zobraz