Jak kojit - prvorodička, intervaly, rozvržení

dockysbazar
3. čer 2017

Holky, prosím o radu jak kojit. Zbavujeme se příkrmu a tak se snažím přikládat co nejčastěji, nejdéle po 2h, aby se hezky rozjela laktace. Jenže jak to dělat, když třeba v 15:00 nakojím (kojím cca 35 min), pak malej třeba pláče do 16:30, pak se mi podaří ho nějak uspat, ale v 17:00 nejpozději by měl zase jíst. To ho mám zase budit? Když ho ale zase nevzbudím, tak stěží dáme dohromady aspoň těch 8 přiložení za den.
Na kojeni.net jsou dobré rady, ale radí tam mít dítě 24 h u sebe, i s ním spát a ono si samo řekne, kdy chce jíst. Ale to je pro mě prostě nereálný. Někdy se musím najíst, uvařit, mám psa, manžel musí chodit do práce. A to zatím máme jen jedno dítě, jak by to tedy dělaly maminy, který už nějaké děti doma mají... Poraďte...

panickatlamicka
3. čer 2017

@dockysbazar. ja proste varila rychlovky, pripadne mela miminko u sebe v satku, v nositku. Uklid lze provadet s dopomoci manzela, prip babicky. ja babicky nemam, resp.mame obe daleko. chlap do vecera v praci. a do toho petiletej autista, ktereho jsem musela kazde rano vozit do skolky. A dalo se to.

panickatlamicka
3. čer 2017

A vezme si malej prso behem toho place do 16:30? Nebo-proc place? @dockysbazar

ladyhacek
3. čer 2017

kojíš 35 minut? Já intervali ze začátku nedodržovala - prostě plakal dala jsme prso. Kojila jsem i po 1h. Otázka je prosč pláče? Nemá ještě hlad? Odříhnul si? Jak uspáváš? Zkusit kočárek projít se. Uvařit a uklízet lze když spinká. Sn také s námi nespal a vše jsem v prvních týdnech zvládal narozdíl teď co mu jsou dva 😀. Nebo když byl v postýlce a koukal tak jsem uklízela a mluvila něj . Nebo jsem ho dala do postýlky že vyluxuji a půjdeme ven > a on usnul > říká se, že vysavač, fén uspává a za mě je to pravda.
Zkusila bych ten šátek > bude u tebe bude klidnější když bude chtít tka se nakojí a ty můžeš vařit 🙂

dockysbazar
autor
3. čer 2017

@ladyhacek jj někdy i déle, malému jsou 3 týdny. Prý je to zcela v pořádku říkala dr i laktační por., takovým mrňousům to trvá dýl.

@panickatlamicka kdybych věděla proč pláče to bych byla šťastná matka 😀 najezenej je (už šlo vidět, že už aktivně nesaje), prebalený taky, chováme ho (to často přestane, usne, ale jakmile ho člověk položí, tak brečí), možná i prdíky (dáváme espumisan). Taky je při tom kojení hrozně "zbrklej", hledá jak zběsilej hladovej pes, pak se přísaje div mi neurve celý prso, chvíli saje a pak se zběsile odtrhne a zase hledá.

missa111
3. čer 2017

Já teda s kojením neměla žádné velké problémy, vlastně jsem si nic nezjišťovala a nechalo to tak nějak plynout. To šestinedělí jsem dávala prso ( mám 2 děti) jak si mimčo řeklo. Kojení trvalo klidně i 40 minut s menším schrupnutím. I přes den jsem si ke kojení nejraději lehla do postele na bok a dítě leželo vedle mne, bylo to nejpohodlnější pro obě strany. Hodně jsem pila, i ty kojící čaje. Děti jsem na kojení nikdy nebudila, ostatně v šestinědělí nikdy ani jedno nespalo déle než 3 hodiny v kuse.
Po šestinedělí se to upravilo a kojení byla rychlovka (max 10 minut) a už se pomalu začal rýsovat nějaký režim "snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře a na noc nějaké omezení".
U druhého dítka (mám je 1,5roku po sobě) jsem používala přes den šátek, protože malá byla uplakaná a batole k tomu. Nosila jsem od 10 dne. Zvládala jsem kojit i v šátku, ale k utišení pláče většinou stačil kontakt v šátku. A já měla volné ruce. Psa mám také, tak se to hodilo.
Postýlka se u nás moc nevyužila. Spaní s maminkou (prsem) je fakt k nezaplacení. A navíc nádherný a nezapomenutelný čas strávený s dítětem🙂
Vše nebylo samo jen růžové. Taky jsem chtěla mít naklizeno, uvařeno, umyté vlasy (mám husté a kudrnaté vlasy a mytí mi zabere min. 30 minut)..., ale po 6ti nedělí se to fakt vyvrbí a budeš mít více času. Miminko si bude hrát na dece a ty vařit, nebo si něco dělat. Jo a super byl přenosný košík na kolečkách, dávala jsem si děti třeba ke stolu, aby jsem se mohla nasnídat s manželem🙂)))

dockysbazar
autor
3. čer 2017

@missa111 moc děkuji za povzbuzení 🙂 nám právě kojení vleže moc nejde a u jednoho prsa mě bolí bradavka jak bejk. Snažím se o správnou techniku kojení, ale asi něco dělám špatně. Na pondělí mám pozvanou laktační poradkyni, tak snad pomůže. Už mám objednané nosítko caboo tak snad nám to půjde líp než do teď. Doma máme kolibku na kolečkách tak si taky můžu malého převézt.
Spaní s miminkem se dost bojím, abych ho na náhodou nezalehla. Taky spím věcně zachumlaná neb mi je furt zima a mám strach aby se tou peřinou nějak neudusil.

panickatlamicka
3. čer 2017

@dockysbazar instinkt ti nedovoli dite zalehnout. to je proste blbost. pokud mas presto strach, udelej aspon balkonek.

panickatlamicka
3. čer 2017

@dockysbazar jinak kojeni neni jen o jidle. takze i kdyz je najedeny a place, muze chtit kontakt(=prso).

zmrz_lina
3. čer 2017

@dockysbazar osobně bych pro takto malé miminko zvolila spíše šátek, nevím, jak velkého máš prcka, ale u našeho se mi nosítko (měla jsem Beco Butterfly II a následně Manducu) nepozdávalo až do nějakých 4 měsíců. Šátek jsem měla pro maličké miminko radši (a byl mi i pohodlnější). Začala jsem šátkovat právě v malého cca 3 týdnech a můžu říct, že to byla bomba - svoboda na uvaření, uklizení, vyvenčení a dítko maximálně spokojené 🙂 Vždy s mužem říkáme, že šátek byla nejlepší investice z celé výbavičky 🙂

dockysbazar
autor
3. čer 2017

@zmrz_lina to nosítko caboo má být prý kombinace nosítka a šátku vhodný i pro nedonošená miminka, tak nevím. Šátku se docela bojím, že to nebudu umět uvázat. A jaký bys mi kdyžtak doporučila šátek? (mám 165 cm a 49 kg)

zmrz_lina
3. čer 2017

@dockysbazar Caboo neznám, takže nemohu podat reference, třeba budeš spokojená. Jinak jsem podobné tělesné konstituce (159/48) a šátek jsem měla Didymos Indio, koupila jsem z druhé ruky (zanošený šátek se lépe váže, než fungl nový). Máš-li FB, přidej se do skupinky Ergonomické nošení dětí, je tam i super bazárek 😉 Co se vázání týče, je fajn, pokud ti to někdo ukáže, ale já se to naučila sama podle videí na internetu (miminko jsem nosila v tzv. kříži s kapsou uvnitř), samotné vázání je jen otázka cviku a není to nic složitého neboj (já jsem jinak totálně levá 😉 )
Jo, jinak si myslím, že u miminek je šátek spíše otázka vkusu, řekla bych, že do nějakých 8-9 kg moc nezávisí na složení (Didymos je bavlněný). U těžších dětí už pak jsou lepší příměsi.

zmrz_lina
3. čer 2017

@dockysbazar já mám konkrétně tento šátek https://www.modrykonik.cz/market/satky-nosice-k... jen ve světlejší modré barvě 😉

andelka
3. čer 2017

@dockysbazar s každým miminem jsem spala. Já pod dekou,mimi vedle mě v zavinovacce. Ten balíček nezalehnes. Naopak já se budila když se zavrtělo,dala prso a spalo se dál.
Dobře že přijde laktační,to kojení v leže je bezva.
Pamatuju jak jsem jednou rukou kojila a druhou krmila staršího. A taky když jsem kojila v obýváku na gauči,tak jsem nás zamykala,aby mi batole mezi tím neudělalo z bytu kulnicku na dříví.
Ale jinak to byla úžasná doba,zvlášť když bylo první dítě. Věděla jsem z kterého prsa budu kojit, jídlo,pití jsem si připravila ke gauči na tu správnou stranu, nachystala DVD a půl hodiny i víc kojila a pak odpočívala se spícím miminkem v náručí. Nebo jsem ho položila vedle na gauč a mohla jsem si číst..
Ale taky pamatuju jak jsem těstoviny vařila natřikrát,než jsem se konečně mohla najíst.

elchacz
3. čer 2017

Prsa a kojeni neslouzi jen k jidlu a piti. To se bohuzel nikde moc nerika a my prvomatky jsme pak zdeseny, kdyz je dite u prsa dlouho a ocividne uz aktivne nesaje. Ja kojila v sestinedeli klidne 2 hodiny v kuse. Mala sala, spala, sala, spala a beda jak jsem se opovazila vzdalit 😅 A vzhledem k tomu, ze prso byl vselek, proste jsem porad kojila.
Po sestinedeli se to trochu upravi, pomalu se treba utvori naky rezim
...
LP snad poradi, selsky rozum rika kojit kojit kojit a zbytecne nic nehrotit. Jidlo rychlovka se da uvarit klidne vecer na dva dny (pozor, varit muzou i muzi 😀 ). S pejskem ven hned co mimco usne a omluvit se mu za rozvraceny vencici rezim 😉
Caboo je super volba. Je to vpodstate predvazany elasticky satek. Tak hodne sil 🙂

karlajasmine
3. čer 2017

Caboo je v pohode, je to v podstate satek, super volba.
Ono na zacatku je clovek proste z toho malyho miminka zmatenej.. kdyz place, muze ho bolet brisko, muze si chtit dudlat prso, muze se chtit chovat.. jediny, co zmuzes, je zkouset vsechno dokud se nejak nezklidni 🙂

Jinak ja jsem to na zacatku vice-mene delala tak, ze syn vydrzel cca 2 hodiny vzhuru a kojila jsem ho pred spanim. Takze jsem kojila cca po 2 hodinach. Kdyz plakal uz treba po hodine a pul, tak jsem mu dala prso klidne i driv. Ale vetsinou muj den vypadal cca takto - dite se v 6 vzbudilo (to jsem mu dala po probuzeni prso), pak byl cca do 8 vzhuru, ja se mezitim nejak nasnidala, neco treba poklidila nebo si dala sprchu, nebo ho dala na postel vedle sebe nebo na brisko a neco mu zpivala/vykladala/ukazovala (stejne to samozrejme moc nevnimal ale byl v klidu), pak jak vypadal unavene tak jsem nakojila, on zase usnul, spal na me, takze jsem si na hodku pustila film dokud se nevzbudil... a tak dale cely den 🙂 Na druhy spanek jsem nakojila a pak ho dala do kocarku a vyrazila ven, na jeden z odpolednich spanku to same.. na ten druhy odpoledni spanek jsem ho zase mela v naruci (ty ho muzes mit v tom Caboo) a zase koukala na televizi.. proste takovej relax. A vecer prisel tatinek, prevzal si ho a ja jsem rychle poklizela, vecereli jsme stylem, ze jeden drzel dite a druhy jedl, a pak slo dite spat a my chvili po nem :D

dockysbazar
autor
3. čer 2017

@karlajasmine tak to jste měli krásný režim.. nám teď hodně pláče a nevím proč. Zrovna teď brečel přes 2 h v kuse. Tatínek ho celou dobu choval a nosil, abych se aspoň 1,5 h mohla prospat. Předtím jsem malého nakojila, ale pořád brečel, tak jsem si s nim zkoušela lehnout a dát mu prso ale vždycky ho měl 5 vteřin a vyplivl ho a hned ho zase zurive hledal. Jako kdyby tam nic nebylo...

junkka
3. čer 2017

Ja treba malou cca 30 minut kojila , nekdy i dyl a spala ze zacatku co 2 hodiny, takze hodku a pul od zacatku kojeni uz jsem kojila zas, aby nesla spat hladova. V podstate jsem kojila vzdy hodinu od skonceni kojeni. Mama, moje babicka i tchyne nechapaly, ze se koji tak casto, ale ony nikdy moc nekojily a malá chtěla, tak jsem dávala jak chce. Nekdy si i jen tak dudlala. Jo a urcite jsem se zacatku nedelala skoro nic v baraku, tak tak jsem stihla jist. Ale o tom asi to sestinedeli je. Casem se to zlepsilo. Ale v noci jsem s ni nespala, ja na to spolecny spani nemela nervy 🙂

dockysbazar
autor
4. čer 2017

No vidíte, vam ale obecně ty děti spí zhruba v nějakých intervalech. Nas malej vůbec. Já třeba nakojím, pak třeba pláče 2h nemůže usnout, pak konečně usne a je schopnej třeba spát 5 h. A přijde mi blbý ho budit třeba 3/4 h po tom, co konečně usnul.

missa111
4. čer 2017

@dockysbazar
Ono se to fakt upraví (někdy dřív, někdy později). Zkus to nosítko, až ho budeš mít. Nošení je zázrak. Nakoj, nech ho krknout, strč do nosítka a jdi se rychlejší chůzí chvilku projít, chce to houpání, jinak neusne.
Moje druhá byla taky hoooodně uplakaná. V některých chvílích jsem si myslela, že to nezvládnu. Manžel jezdí domů v 9, dojíždí daleko, takže nepomáhal ani v noci. Šátek mě zachránil. Jinak u holky to byly asi prdíky, vždy pomohla rourka. A celkově je i teď taková afektovaná a má přehnané verbální reakce🙂 Takže i povaha hraje roli.
Stejně hrozně ráda vzpomínám, jak byla mimino. Uvidíš bude líp. Je ještě tak maličký....

dokument
4. čer 2017

@dockysbazar je hezky, dej ho do kocarku a jdete ven. Ze nic nestihas je uplne normalni, pri kojeni. To je prave to obdobi, ze jen kojis a zbytek se moc dobre organizovat neda, ale je to jen obdobi. Mam listopadove dite. Byly pliskanice, ja s nim jezdila dopoledne i odpoledne po venku, aby byl na vzduchu, aby byl zdravy. A je. Nemocny moc nebyva, maximalne ryma, kterou chytne ve skolce. Prisla realita a ty to beres moc vedecky. Budes muset delat, co je potreba a ne to, co bys zrovna delala rada 🙂 Ale je to jen docasne. Jinak ja opravdu nechapu proc maminky nechodi s detmi ven. Mne kluk spal jako novorozenech krasne, ale prave v tomto obdobi, po tech 3 nebo i 2 tydnech (ale ja jsem ho ven chtela brat, takze neslo o to, ze by nespal a to byla moje motivace, motivace byla, aby chodil ven, na vzduch) prestaval spavat sam od sebe treba 6 hodin v kuse pres den nebo 4 nebo 5 hodin. Takze jsem ho nakojila, oblikla a sli jsme. Pak jsem naoupila, rychle neco uvarila - ale casto ani to ne, nebyl cas, pak zase ven a vecer nakojit a spat. Tak to s miminkem proste je. Kdyz prisla tchyne vozit, hodinu, tak jsem zurive uklizela. A byla jsem z toho fyzicky celkove hodne vycerpana. Proc myslis, ze maminky jsou ustvane, unavene, vetsinou nemaji cas se najist ani se upravit. Je to proste tak a je to normalni. Pak to zase prejde. Jdete ven a muzes ho v tomto pocasi nakojit i venku, prebalit, prevleknout, ponosit, na rihnuti. Ani nevis, jakou mas obrovskou vyhodu proti tem, co maji zimni miminko.

dockysbazar
autor
4. čer 2017

@missa111 děkuju, snad jo, zatím ho budu budit, když nemám tolik mlíka, aby mi nezhubl. Příkrm nedáváme od středy a dneska jsem ho vazila. Sice od te doby nezhubnul ale ani nepřibral tak nevím, jestli to není špatně.

dokument
4. čer 2017

jo a kojila jsem az jsem nejak odhadla, ze chce jist. Ze se treba probudil, nebo knoural, nebo zlobil (jestli se to tak da nazvat), nebo rval. Jsem si rekla, aha, rve, ma hlad, dala jsem mu, byl spokojen a zase usnul nebo koukal kolem sebe spokojene a po nejake dobe zase usnul, porad jsme chdili ven. Tim, ze byla zima, jsem proste jezdila dokud neusne, pak dokud spi a jak se probudil a hrozilo, ze bude rvat hlady, tak jsme se vratili domu a zase jsem ho nakojila. To bylo vetsinou v intervalu 2 - 3 hodiny. Pak jsem kojila dokonce casteji. Kdyz mel rok, kojila jsem celodenne po 2 hodinach.

dockysbazar
autor
4. čer 2017

@dokument no jo, ale u mne právě tyhle intervaly nemá. Někdy by spal víc jak 5 h, jindy po kojení řve a řve, prso nechce a plive. V těchto intervalech se ale těžko rozkojím abych měla dost mlíka

dokument
4. čer 2017

@dockysbazar muj je taky napred nemel. Proste jak se mi zdalo, ze se dozaduje, nebo ze ho to zklidni,tak jsem ho nakojila. ale prso mi neplival. Kamaradce to takhle dite delalo a nakonec teda s kojenim skoncila a kluk ji zacal pit UM a byl konecne spokojeny. jo mel teda dost dlouho koliky ten jeji. Aspon do 8 mesicu nebo snad do roka.

zevina
4. čer 2017

@dockysbazar kolem tretiho tydne to muze byt i rustovy spurt-tomu by odpovidalo to plivani prsa,nespokojenost,caste buzeni...
Chce to trpelivost a vydrzet,trva to par dnu,max tyden.

Pokud ti maly zrovna spi dlouho a nechces budit, muzes zkusit v mezicase odstrikat. Ja to tak resila u naseho starsiho, kvuli sepsi byl v inkubátoru, laktace se rozjizdela pomalu, spatne se prisaval, odjizdeli jsme z porodky s castecnym dokrmem, který jsme postupne odbourali. Prave kdyz dele spal nebo v noci nez jsem sla ja, jeste jsem odsrikala, dala do lednice, dal kojila jak byl vzhuru a potreboval a kdyz jsem mela pocit, ze ma malo a potreboval by dokrm, doslo misto um na moje odstrikane... bylo to narocne obdobi,ale casem se poptavka-nabidka hezky srovnala a prokojili jsme pres 2 roky 😀 byt se mi to prvni tydny zdalo jako naprosta utopie.

Drzim palce, at se dari!

dockysbazar
autor
4. čer 2017

@dokument jj ten úklid nějak moc neřeším, čert to vem, spíš to buzení, když mám málo mlíka no. Všude píšou, jak je pro tvorbu mlíka nutná stimulace, nejlépe každou hodinu, ale když spinká tak dlouho, tak se to prso moc nestimuluje. Takže vždy konečně uspím a za chvíli ho zase budím a pořád dokola. Tak nevím jestli dělám dobře nebo ne...?

dockysbazar
autor
4. čer 2017

@zevina takže ho mám tedy nechat spinkat když konečně spí, nebudit a mezitím odsávat (mám el.odsávačku Medela), čímž také bude docházet ke stimulaci? Pak mu odstříkané mlíčko dát inj. stříkačkou přes prst při dalším kojení?

haskovaludmila
4. čer 2017

@dockysbazar odstrikane mliko si vezme přes injekci i ve spánku.

haskovaludmila
4. čer 2017

@dockysbazar
Je vzhůru kojit,spi odstrikat a odstrikane mliko mu dát ve spánku.

zevina
4. čer 2017

@dockysbazar ja bych nechala spat, az bude vzhuru jidlo dozene 😉 Spanek je taky dulezity a odsavacka ti, myslim, prokaze dobrou sluzbu, aspon pro zacatek, vsechno se casem srovna a krasne se spolu sladite, neboj!

Odstrikane mu dej, kdyz po normalnim nakojeni bude chtit jeste. Jo a behem jednoho kojeni klido několikrát prostridej prsa. Proste az budes mit pocit, ze netece nebo ze se vzteka a hleda, nabidni druhe, pak se jeste vratte k prvnimu a tak dokola...

A záleží jakym zpusob dokrmu vam vyhovuje, ja se v porodnici malem hroutila, kdyz jsem videla, ze malého dokrmuji flaskou, ptz "poucena z chytrých knih" jsem se bala, ze bude po kojeni, ale bylo mi vysvetleno, ze naopak z kadinky by ho "vytopili" a saci reflex by sel do kytek, takhle ze zvladne obe, byt trochu rozdilne saci techniky
(ale u nas to bylo slozitejsi, skoro 4kg miminko s nutnosti podpory dychani a prvni prilozeni a opravdove kojeni az 10. den...).