Jak kojíte půlroční dítě?

simina9111992
5. únor 2020

Ahoj zacala jsem s prikrmy pomalinku od ukonceneho 4.m dle mudr. Dcera moc jedlik neni, radsi se koji ale i tomu kojeni moc neda. Dle mudr by mela vice nabrat, tak mam pridat prikrmy. Ted ji dam prikrm dopoledne napr dnes varene jablíčko povarene ve vode. Na obed 100ml prikrmu masozel, na svacinu kojeni, to trpchu pocucne a na vecer dam kasi, ale ne moc, protože mi ji několikrát vyblinkala.ve dne se snazim nabizet mezi prikrmy prso, ale kojit se skoro nechce. Tak se bojim, aby mela dost tekutin V noci kojim tak 2x 3x..je to tak ok? Dle mudr ma vodu v prikrmech, to jako staci?

makra1988
5. únor 2020

Také jsem plně kojila ale příkrmy žacinala po lžičkach. Čím více stravy bude dostávat, tím se bude od kojeni víc odprostovat.vodu má v jídle, ale dávejte ji už i vodu, čaje z flašky.
Každé dítko to má jinak, od bratrance se malá odstavila kolem 8 měsíce, kdy ji stačilo jídlo, u nás to bylo do roka, ale to jsem kojila toho našeho zavislaka jen v noci. Takže 2x-3x za noc kojit 6ti měsícni dítě musí být úžasné. Maminy tu spíše řeší opačný problém.
Pokud ti dítě nerve hladem, snáší dobře příkrmy a prospívají to, buďte ráda 😍

olga_
5. únor 2020

Kojila jsem vždy a kojím na požádání. Aktivně nabízím, nikdy jsem kojení nenahrazovala jídlem - tedy nejdřív kojení a pak nabídka příkrmu. Kojení je pro půlroční dítě pořád důležitější než jídlo. Za mě kojíš málo a moc tlačíš na příkrmy. Kolik měla porodní a kolik má váhu teď? Abys pak neřešila bojkot kojení a nedostatek mléčné složky a zavedení UM...

simina9111992
autor
5. únor 2020

@olga_ mela 3830g a tes ma 6800g..za poslední mesic nabrala jen 200g, ale zacala se hodne pohybovat, leze apod. Ja jsem to delala take tak, ale mudr me sprdla, ze to musim pridat na prikrmech, ze nabrala malo a ma mit uz dvojnasobek porodni vahy.

olga_
5. únor 2020

@simina9111992 Řídila bych se dítětem. Pokud je spokojené a zjevně nestrádá, kojila bych prostě na požádání plus ty příkrmy. Pokud se teď hodně rozpohybovala, tak mohla prostě přibrat míň. To zdojnásobení porodní váhy v půl roce je orientační, takový dobrý průměr, ale ty sama vidíš nejlíp, jak se dítěti daří. Jsi s ním 24/7. Doktorka ho vidí jednou za dva měsíce na 10 minut.
Jinak moje zkušenost - holka z dvojčat tabulkově na spodní hranici, kluk z dvojčat tabulkově nadprůměr, oba kojení stejně, na požádání, jen jí prostě stačilo vždy míň a je mrštnější, má rychlejší metabolismus. Věřím tomu, že kdyby neměla své nadprůměrně prospívající dvojče, slyším toho o neprospívání a nedostatečném kojení a bla bla hodně.

puhelin
5. únor 2020

Muj syn ma take presne 6 mesicu. Jeste jsem mu prikrm nedala. Je pouze plne kojeny. Na prohlidku pujdeme pristi tyden, takze vahu nevim. Ale uz se plazi a peruje, takze urcite nebude mit vysokou vahu. Prikrmy budu davat ve forme blw, tak je dostavala i dcera. Tzn., ze stale bude kojeni hlavni a potraviny bude pouze ochutnavat. Kasi prvni rok nedam vubec, je to tezko stravitelne lepidlo.

lucifux
5. únor 2020

Můj prcek taky málo přibírá. Narodil se s váhou 3000g zítra mu je 10m a má jen něco kolem 7kg. Dr. nic nenamítala. Takže asi všechno v pořádku.

niliho
5. únor 2020

Syn má taky 6 měsíců a je plně kojen. Od min. týdne jsem začala dávat polední příkrm a jinak jen kojím. Kojím na požádání cca 2-3 hodiny. Taky mi bylo řečeno, ať zkusím dát na večer rýžovou kaši, ale zatím jsem mu nedala. Teprve začínáme ochutnávat nové chutě, zvykat si na lžičku a nechci do něj prozatím rvát kaše, když mu kojení stačí. Je spokojený, v noci mi spinká celou noc, tak nač rvát kaši.

veruuu_kubesovic
5. únor 2020

Já začala s příkrmy až tehdy, kdy se mi 8měsíční syn sápal po talíři, do té doby byl jen a pouze kojený, pak jsem začala s příkrmy...

lennus
5. únor 2020

@simina9111992 Vůbec jsem s příkrmy nespěchala, kor při kojení, oba až skoro v půl roce a zaujala mě teď BLW metoda, jidlo do tlapky, super kniha Vím, co jím. Oba jednu dobu málo přibrali, nestresujte se, pokud je dítko spokojené.

lennus
5. únor 2020

@veruuu_kubesovic To je přesně přístup BLW, začít, až je dítě připravené a dá to najevo. Dcera začala před půl rokem a cucala můj okurek, tak to začalo. U syna jsem mixovala a zacala po půl roce, byl nedonošený.

zuzita15
5. únor 2020

@simina9111992 a zase dalsi MUDr se stoletym prezitkem zavadet prikrmy u plne kojeneho ditete ve 4m, ach jo. Kasi na noc prosim neeee, dcera zrejme vi, co je pro ni dobre, tak ji radsi vyzvraci. Jestli je ji pul roku, tak jedno jidlo denne (obed) je az az. Caj nedavat, staci MM a prikrm. Moje dcerka taky pribirala mizerne, menila jsem pediatru, ta puvodni taky porad chtela pridavat prikrmy, vysledek bylo zvracejici prezrane dite. Soucasna pediatra je rozumna, sleduje celkovy vyvoj a ne jen tabulkovou vahu. V roce mela 7kg. Porodni vaha teda 2.34, ale je 34tt. Nechala bych jen obed, po nem nakojila a jinak kojila (ani moje dcerka se nekojila nijak zvlast, ted je ji 18m a je moc sikovna, nic ji nechybi 😉, stale preferuje kojeni pred jidlem). Vodu jsem zavadela kolem 9m.
Streva si musi zvyknout na tuhou stravu, neni kam spechat, prilis horlivym nasazovanim prikrmu se akorat muze rozhodit imunita, ktera sidli prevazne ve strevech...

hanka_333
5. únor 2020

@simina9111992 Taky mi prijde, ze s prikrmy moc spechas. Syn porodni vaha stejna, v pul roce mel 6700 a za posledni dva mesice pribral 400 g. Takze dost podobne udaje. A doktorka vubec nic neresila. Kazdopadne bych tedy take nejdrive kojila a pak dala jidlo, at je prikrm navic, at tedy pribira. Takto se zaplacne jidlem a mleko pak uz moc nechce. Dalsi tekutiny (caje, voda) v pul roce fakt nepotrebuje.

olga_
5. únor 2020

@simina9111992 Jinak ještě ta startovací čára v porodní váze je dobrá. Holka z dvojčat měla porodní 2950 a v půl roce 6600, v roce a čtvrt 8890. A také doporučuju metodu BLW...

dixi86
5. únor 2020

Kojila jsem plně do 8. měsíce včetně. Měla jsem v obou prsou dva těžké záněty a než se prsa srovnaly, což jsem ani nečekala už, dcera skoro nepřibírala(asi dva měsíce). I tak moje doktorka naštěstí mlčela, i když jsem poznala, že to není úplně super, ale rostla a přibírala nezbytné minimum. Pak zase se vše upravilo a kojím dosud 20m pořád hodně, ale i tak je dcera jedlík stejně jako starší. Začala bych pozvolna kolem toho 6. kort jestli chce především mlíčko. Občas třeba ocucávat okurek, jablíčko, ale nepřehánět. Dávat třeba zeleninu v páře, ale ne misto kojení, ale jako "dokrm" do ruky.

cuuza
5. únor 2020

Zdravý rozum nade vše(občas i nad pediatra), když kaše nevyhovuje, tak nedávej. Už tak toho má dost zavedeného na 6m, zelenina, ovoce i maso.

Koj na požádáni i po každém příkrmu nabídni. Vahou se nestresuj, důležité je, aby miminko bylo spokojené a ne aby se vešlo do tabulek...

astyna88
6. únor 2020

Me syn v roce jeste prikrmy nechtel. Mel ale uz 8,5kg (por 2,45), takze to pediatr neresil. Pokud je mala aktivni, nestrada,tak bych to mic neresila.

texetka
6. únor 2020

@simina9111992 já bych zapracovala na kojení spíš než na příkrmy. Takže spát a nosit v kontaktu kůže na kůži, prso dávat aktivně , nečasovat, nehlídat jak dlouho pije... Možná pozvat i LP - dobrou. Neb tohle vypadá, že dítku něco vadí a nechc pít tolik, kolik by mělo.

isabel77
25. bře 2021

Sice je to trochu později, ale doplním názorem našeho pediatra, třeba to někomu pomůže. (Mimochodem co pediatr, to názor.) Naše malá málo přibírá (6m) (bojkotuje, moc nejí) a doktor mi naopak říkal Hlavně ne příkrmy. Prý by přibírala ještě míň. Přibírání je totiž hlavně z mléka, tak jak všechny důležité živiny. Příkrmem se jen zaplacaji bříška, nic vic. Dětem pak dostatečně neroste hlavička, což je taky důležité. Takže jeho rada, aby přibírala dál, byla Kojit, případně UM, rozhodně ne příkrmy. A já souhlasím. Kojení je nejdůležitější. Nespěchala bych.

Ještě doporučím pro ty, co děti moc nechtějí pít... přidat MM nebo UM do prikrmu. Udelat ho ridsi. Napr. 1:1.