Jak odstavit dítě od prsa?

lucipech
7. zář 2015

Maminky můžete mi nějaká poradit, kdo má zkušenost s odstavením dítěte. Malá má 15 měsíců a já bych ji pomalu chtěla odstavit od prsa, je na něm hrozně závislá, kojím klidně i 8 krát za den, pořád chce prso a večer u něj usíná. Chceme se s manželem pomalu pokoušet o druhé mimčo a protože jsem zatím nedostala vůbec menstruaci, bojím se že tak snadno neotěhotním. Máte někdo zkušenost, jak to dítěti vysvětlit?

ducik
7. zář 2015

@lucipech asi to nebude kýžený odpověď, ale za me neodstavovat a počkat, at bude sama chtít. Jen přidám zkušenost s poklesem frekvence - přes den jsme to někdy na jaře (podobny vek jako u vas) zkrouhli na jedno před odpoledním spaní (a že začátku ještě dokojit krátce po probuzení - na lepší náladu). Chutnalo mu domácí bašta, každý den jogurt, přestal mít asi potřebu. Dlabé třeba dost prikrmy?
V noci pak v průběhu několika týdnů jsem z mě iniciativy snížila uz jen na usnuti a ráno mezi pátou a šestou, abychom nemuseli vstávat. On se hodně budil v te době a já ho vždy vezmu k nám, proste jsem mu prso nenabidla, neobešlo se úplně bez slzicek, ale jen asi dva dny a pak se jen pritulil a usnul. Nedělala bych to, kdyby me to tak psychicky nenicilo, kojit třeba pětkrát za noc. Nedávala jsem to, budila jsem se vyčerpaná a nervni. Po snížení v noci se to vstávání sice nesnizilo, ale líp jsem ho snášela. Teď už se budí o něco méně, tak jednou až třikrát.
První ms (a jediná 😀) se dostavila na jaře, po té, co jsme na dovolené asi tři dny nezvládli kojit přes den - po obědě spal v kočárku na procházkách. V noci se ještě kojilo dost.

mandala
7. zář 2015

@lucipech Řeším zrovna to samé, bohužel u nás vysvětlování nefunguje, myslím, že na to je ještě malý a tvoje dcerka vůbec. ☹ Pro nás je nejhorší v noci, zrovna dnes jsem zkoušela poprvé a půl noci probrečel a dožadoval se. Přes den se nechal tak nějak oblbnout, ale byl nevrlý a protivný jak sánky v létě 😀 Manžel chtěl, abych odstavila najednou, ale já nevydržela a před spaním jsem mu ještě dala napít, protože jsem měla nalitá prsa, aby se mě trochu ulevilo a hlavně toho se bojím nejvíc, jak bude usínat, když si nezadudá. S dcerami jsem řešila tak, že jsem dala na tři dny k babičce a tam se krásně odnaučily. Tím, že mě neviděly a necítily, tak to nebylo ani nijak drastické. Každopádně jsem zvědavá, jaká bude dnešní noc, jestli už lepší, nebo budem opět vzhůru celá rodina. 😉

elielizabeth
7. zář 2015

Já musela ze zdravotních důvodů přestat kojit syna ve 13 měsících z hodiny na hodinu. Byl maminčin závislák a kojení miloval. Oproti dcerce nejedl ani obědy, nic, jen kojení. Koupili jsme cestou od doktora umělé mléko a kašičky a světe div se, ten lump ani nezaplakal 🙂 tak se toho nebojte, hodně pomáhá, když to maminka nebere tragicky. Večer byl syn spokojený, když jsem mu dala UM a ještě tak 15-30 minut mazlila. On si zabořil hlavu mezi prsa a vytuh :D

wenduliks
7. zář 2015

Jestli chces prestat kojit uplne-potri prsa citrobem,pokud nezabere citron,pouzij ocet. Velice osvedcena rada,pomohla kamaradkam tech největších zavislaku... 😉 Maloktere mimino se prsu dobrovolne vza. Toto ochutnaji,zkusi 2-3x a zjisti,se uz to neni ono... 😉 tuto radu mam od pediatra.

audreyi
7. zář 2015

@lucipech S odstavovanim mám čerstvou zkušenost. Měla jsem doma ročního závislacka , který se chtěl kojit ve dne v noci, nejlépe pořád. Ale ja otěhotněla a kojení mi začalo být šíleně nepříjemné, nehledě na to, že jsem měla pocit, že mě kojení vysiluje. Takže jak jsem na to sla? Nejdříve jsem odstranila kojení přes den. Už ji všechno jídlo, a já přes den prostě prso nedala, vždycky jsem ho rozptylila jinou aktivitou, byla hodně venku, hodně se mu věnovala a prso prostě nedala. Asi po týdnu začal víc pít a kojení přes den nevyžadoval. Noční kojení jsem odstranila tak, že syn spal jen s manželem. Já večer nakojila, uspala ho a celou noc byl v posteli jen s manželem. Já spala tři dny ve vedlejší místnosti. Když se syn v noci vzbudil, manžel ho utisil nošením, hlazení, zpivanim - no prostě jinak než prsem. Po třech dnech se přestal v noci budit. Já pak kojila jen večer a ráno. No a před týdnem jsem mu začala nabízet místo večerního kojení láhev s umělým mlékem. Nejdřív ho nechtěl, ale pak mu zachutnalo. Takže vypil 250 ml, a pak jsem ho uspala opět zpivanim, hlazenim, klidným vyprávěním. Pár dní jsem kojila jen ráno a pak jsem odstranila i ranní kojení. Takže teď nekojim. Syn dostává dvakrát denně UM, jinak má pestrou stravu. Nebylo to snadné, ale není to nemožné. Co mě nejvíc štvalo, že mi pořád všichni říkali že mám v klidu dal kojit, nebo že jsem ho neměla nikdy nechat usínat u prsa.... Prostě všichni mají milion rad, ale já jsem cítila, že odstavit už chci a šla jsem do toho s přesvědčením, že to dáme. Upřímně musím říct, že syn teď líp ji i pije normální jídlo a je celkově klidnější. Nevrha se mi do výstřihu a přestal dělat scény, že chce prso. A upřímně jsem také rada, že se konecne vyspim 🙂 Moc držím palce ať to vyjde.

mysonek
7. zář 2015

@lucipech já odstavovala v 11 měsících, ze stejných důvodů jako chceš odstavit Ty. Dala jsem Sunar a malá ho hned vzala, takže u nás to bylo v pohodě. Za 2 týdny jsem dostala první menstruaci od porodu a pak hned otěhotněla. Držím palce ať Ti to také vyjde.

tria002
7. zář 2015

Malymu ted rostou zuby a jsem teda vdecna za kojeni. Budi se i 20x za noc.
Kojeni neni jen o jidle, zahani strach, mimi se citi v bezpeci.
Otehotnet muzete i bez ms behem kojeni.

kocour1
8. zář 2015

Mám tedy mladší dítě, ale i tak mám pocit, že je na prsu čím dál závislejší🙂...u dcery se kojení pozvolna vytratilo s příkrmy, nenásilně jsem pomalu odbourávala a nakonec nám zůstalo jen ráno a večer a to šlo pak samo...u syna mám pocit, že to takhle samo a jednoduše nepůjde. Místo, aby se kojil méně, tak se spíše kojí více a více🙂...myslím, že nejlepší je nahrazovat kojení jídlem...prostě místo kojení dát cokoli dobrého a snažit se kojení postupně vynechávat přes den...pak teprve v noci - tam to podle mě bude horší a myslím, že se to bez nějakého toho pláče nejspíš neobejde...jinak by také mohlo pomoci zkusit něco jiného místo mlíka - dcera se odstavila vlastně omylem - díky krabičkovému mlíčku Hami s kaší - dala jsem jí ho v kempu místo večeře, ono to teklo a bylo to dobré a kojení najednou nechtěla...ale nevím, zda to bude fungovat i u takhle starého dítěte - přeci jen už jsou chytřejší a vědí...tak jsem vám asi moc nepomohla🙂

lucipech
autor
8. zář 2015

všem děkuji za názory, moc mi pomohlo vědomí, že nejsem s takovým ,,problémem" sama