Jak odstavit, když odmítá jakékoliv umělé mléko?

aureliaaa
15. bře 2010

Ahoj. Prosím poraďte. Ráda bych ostavila 15 měsíční batole. Už kojíme jen ráno a před spaním. Máme však problém odmítá pít jakékoli jiné mléko. Zkusila jsem kde co. Někde jsem četla, že tak staré dítě by mělo vypít 0,5 l mléka deně. Jak odstavit a naučit dítě na umělé mléko? Děkuji

iloha
15. bře 2010

Aureliaaa, mně Terezka nepije žádné mléko cca od roka, jí pouze mléčné výrobky a nijak to nevadí 😉

ibolia
15. bře 2010

Ahoj, řešila jsem stejný problém. Odstavila jsem 17 měsíční dcerku a flašku z mlékem mi nevypila nikdy. Vždycky ji po mě spíš hodila 😅 . Ale denně sní jogurt nebo něco podobného a je naprosto zdravá. Takže se neboj.

eps
15. bře 2010

Ahoj. Madla mi taky UM nepila, první krabici ochuceného Sunaru jsem koupila v roce, no, skončilo jen u ní. Nakonec jsme plynule od kojení přešly na Granko (dokojila jsem ve 2 letech a 2 měsících).

Zkus ochucené-a zůstaň u té jedné značky a typu, vždy trošku, nemusí hned vypít celou flašku, aby si Andrejka zvykala na jinou chuť než MM... Pak jsem hodně dávala kaše, to jí chutnalo a jogurty (bílé neslazené) ve velkém....

aureliaaa
autor
15. bře 2010

Ahoj. Moc děkuji za rady. Takže doufám, že něco nezanedbám, když jí prso vemu a UM mít nebude. Jogurty bílé mi jí ráda a jiné mlíčné výrobky. Kaše jak kdy. Někdy ji sní bez problémů někdy jen dvě lžičky a konec. Já jsem měla za mlada odvápnění a mám strach aby to nepostihlo i malou. Ochucené mléko je taky pasé. Většinou se vyrábí banánové a ona zrovna banány nejí. Tak budeme jogurtovat a doufat že bude vše OK i bez mlíka.

mikulka
15. bře 2010

aurelia: máme to stejně. V 17. měs se sám odstavil. Zkusila jsem snad všechna UM, nechce. Je to dost obvyklé, UM kojené děti nechtějí.

Taky mám strach, abych něco nezanedbala. Dr. mi říkala, že nemusím počítat, kolik má ml vápníku, že stačí mít 2-3 mléčné svačinky, počítají se všechny ml. výrobky včetně kaše samozřejmě.

Kdybych to ale přepočetla na ty ml, tak myslím, že těch 500 ml nedá.

Taky se bojím, aby měl dost vitamínů, přece jen v tom mléku bylo vše. On mi moc nechce syrové ovoce. Tak mi dr. poradila, dát do přesnídávky trochu vymačkaného pomeranče či mandarinky apod.

Jinak vařím polévky, tak snad bude mít dost i těch vitamínů.

Jak jí tobě zeleninu a ovoce?

Jo, jinak je dost vápníků je v bio máku, brokolici, květáku, tuřínu...

aureliaaa
autor
15. bře 2010

V tomhle mám štěstí. Zeleninu a ovoce miluje. Když jí dám na snídani chleba nebo rohlík se sýrem tak jí jen tak aby se neřeklo, ale jak dám na kousek chleba i kousek rajčete tak dlabe jak otesánek. Mandarinku slupne celou na posezení a je to asi 2 dny kdy sežrala cely jeden díl brazilskýho melounu. Takový ten půlměsíc. Zeleninovou polívku dělám hustou jako kaši a tu skoro vylíže z misky. Takže v tomhle docela dobrý jen banány jí nechutnaj. Budu dávat brokolici a květák, když je v tom vápník to mi jí dobře. Děkuji

radka.m.
15. bře 2010

ahoj holky,už tady podobné téma je,jinak po roce se mléko už nemusí,denní dávka kje 500ml,ale počítají se do toho veškeré mléčné výrobky,jinak ty přepočty jsou taky trošku jinak,počítá se to jinak,než mléko,např.150ml jogurtu se počítá jako 200-250ml mléka,40g sýru se počítá taky jako 200ml mléka,takže mikulka -určitěš se do té dávky vejdete 😉

mikulka
15. bře 2010

radka: myslíš, že je to ok?

Ráno má kousek sýra na rohlíku, malý jogurt od nestle (100 ml), nebo ev. bobíka.

Odpo tvaroh či jogurt, to sní tak půku toho velkého.

Kaši má tak 3x do týdne.

radka.m.
15. bře 2010

já si myslím,že to máte úplně v pohodě,že obavy nemusíš mít,mléčná dávkas je důležitá hlavně kvůli vápníku a třeba např.v jogurtu je vápníku daleko více,než v mléku 😉

lenkazdenek
15. bře 2010

A co zkusit zakysaný nebo acidofilní mlíka? Naše je sice skoro od začátku na um,ale po druhým roce ho začla odmítat a to sme jeli na ochucenejch sunarech-banán,kakao,jahoda... takže dávám buď acidofilní mlíčko nebo jogurty-je fakt,e malá je hodně jogurtová 🙂

mikulka
16. bře 2010

lenka: acidofilní mlíčko myslíš třeba activia a tak? To je ale dost kyselé, ne?

kubinkov
16. bře 2010

Všechny naše děti měly acidofilní mléka, kefíry a podobné výrobky moc rády. A ani nevyžadovali ochucené varianty, jen musela být ta mléka studená z lednice.

soanpe
16. bře 2010

a proč by mělo vadit,že je acidofil.mléko kyselé??? 😕

mikulka
16. bře 2010

tak mně právě Kája cokoli kyselého odmítá, ale zkusím, teřba to bude u toho mlíčka jiné. 😉

dagina
16. bře 2010

Aurelia, a při kojení ti už neusínala?? Naše usíná jen u kojení, neříkám, že už ji chci odstavovat, ale docela bych uvítala, kdyby usínala i normálně 😅 .
Jinak naši malou UM natahují na blinkání, takže bych MM neměla čím nahradit, ale také si myslím, že když by neměla žádné mlíko, žádná tragédie to nebude.

lenkazdenek
16. bře 2010

mikulka,zkus třeba jogurtový nebo takový ten bio kysaný nápoj ,kyselí mi to nepříjde,jde o to jestly dáš bílí neo s příchutí,u nás jede hodně jahodový

aureliaaa
autor
16. bře 2010

Dagina. Když byla jěště malé miminko tak usínala jen u prsu. Kolem 9 měsíce dělala v ložnci takový sprasky a scénky hodý Oskara, že jednoho dne v noci manžel chyti postýlku odtransportoval ji do pokojíčku a od té doby usíná i spí tam a celou noc. Ze dne na den. Opravdu od příští noci po poslední noční scéně ji uložím do postýlky, natáhnu hracího medvěda, obskládám hračkama, uděláme si pá pá a s úsměvem odcházím.Slyším ještě chvilu jak si žvatlá a za chvíli spí.Prostě si o to řekla sama. Večer si jen pocucne z prsa na ulkidnění a pak odchází spát.

mikulka
16. bře 2010

lenka: a máš nějakou značku, lze to sehnat i v DM? J8 se v kys, nápojích nevyznám, sama je nepiju 😕

aureliaaa
autor
16. bře 2010

Mikulko. Podívej se v kterémkoli supermarketu v regále s jogurtama, mlíkama podobně. Je toho dost velký výběr. Acidofilní mlíko vyrábí každá mlékárna. Já kupuju ty se značkou KLASA aby byly český. Jogurty třeba milujeme Choceňský.

lenkazdenek
16. bře 2010

My kupovaly třeba v bile bio ochucené a mám dojem ,takový menší krabička stojí to asi 20 a fakt luxus,sama malý občas upíjím,jinak teď máme doma velký balení Kuník,ale dělá i Oloma,v Dm nevím jestly budou mít,tady u nás maj jen sojový mlíka

pisisvori
12. kvě 2015

Ahoj, dcera posledni dny kouse pri kojeni, nedela to
Jen v noci. Je ji teprve 10m. Pred 2m prestala jist kase, pred necelym mesicem zacala spatne jist a prestala jist jogurt, ale vic pila MM pres den, ted uz ji kvuli tomu kousani nekojim, takze nema prakkticky zadne mleko a jidlo takyzadna slava. Zkousela jsem UM- sunar premium, banan, hipp a nic. Dneska mi vypila normalni kravske mleko, ale bojim se, ze to bylo jen dnes... Ted to tak s jidlem dela, ze jeden den neco ji a dalsi den ne.
Kojila bych dal, ale kousat se nechat nejde.
Co s tim, zkouset jina UM?

monika78262
12. srp 2015

ahoj maminky mam dvojcata 10 mesicu a nechteji zadne um ale doktorka tvrdi ze mliko jeste musi cim ho muzu nahradit ?Ani jesm nekojila ,protoze MM jsem nemela dekuji za radu

monika78262
12. srp 2015

monika78262 ahoj maminky mam dvojcata 10 mesicu a nechteji zadne um ale doktorka tvrdi ze mliko jeste musi cim ho muzu nahradit ?Ani jesm nekojila ,protoze MM jsem nemela dekuji za radu

veruska007
12. srp 2015

@monika78262 Já kojila, kluci se mi odstavili cca v roce, dcerka v 10 měs. Dcerka i poslední syn od ukončení kojení do pusy nevzali žádné jiné mléko, ani UM, ani sójové, ani kravské, ani s frapkem, ani s grankem... prostě nic. Ptala jsem se dětské dr. a říkala, že to nevadí, že dítěti stačí dvě mléčné porce denně. Takže děti jedly jogurt na sváču a mléčnou kaši večer, plus mimo to sem tam našlehaný tvaroh nebo další jogurt. Takže pokud děti mléko nechtějí, tak bych ho na čas vysadila, zkusila dát jogurty, mléčnou kaši, sem tam dát kousek másla nebo trochu mléka či smetany do oběda... a zkusila bych po dvou, třech týdnech zase nabídnout.

zo_ja
12. srp 2015

@monika78262 Opravdu můžou být bez mlíka. Podotýkám, že jsme všichni masoví a mlíční, a měla jsem kojence, kteří ke k častýmu kojení okolo roku vypili ještě litr kravskýho - na svý vlastní vyžádání. Ale znám třeba veganský děti, který nemají ani mlíko ani žádný mléčný výrobky ani maso atp. a jde to, jsou normální, zdraví a rostou přiměřeně svým genetickým dispozicím. A je mnoho kultur, kde se na mlíko dívají prostě jinak.
Podstatný je, aby jedli, a měli pestrou stravu, což teď v sezoně není až takovej problém. Vybrala bych spíš čerstvé ovoce zeleninu, dala jim to s těstovinou, rýží, bramborem, a jak píše @veruska007 nabídla jiné mléčné věci jako jogurt, zakysané různé, kousek másla, vhodnýho sýra atp.
Mimochodem jsou taky lidi, kteří laktozu nesnesou a taky žijou - a líp, než kdyby to mlíko měli.
Přece jim to UM nebudeš lít do krku násilím, když ho nechtějí. U dětí vzniká problém, že když jim někdo nějakou potravinu cpe, tak k ní těžko najdou pozitivní vztah, obvykle trvalý odpor, logicky.
Mimochodem, ještě mě napadá, já mám děti, který se po mlíku, jogurtech a vůbec všech mléčnejch věcech můžou utlouct, a jak je vedro, tak spotřeba klesla skoro na nulu a nechtějí to ani, když jim to nabízím, přitom bych řekla, že třeba studenej jogurt je fajn osvěžení. Takže je taky možnost, že je to počasím a až pominou ta vedra, že se to změní.
Hodně zdaru a nenech se stresovat paní doktorkou. Pokud děti prospívají, rostou, dělají pokroky, dáš jim pestré jídlo, bude to OK. 😉

cell
12. srp 2015

Můj tehdy 14 m odmítal kojení, ale žádné UM nechtěl. Ale zamiloval se do rýžového mléka (prodávají ve zdravé výživě nebo taky v DM). Nemá to ale nic moc bílkovin, proto jsem mu ho začala pomaloučku ředit kravským mlékem, až jsem rýžák nahradili úplně. Zkuste, nechápu proč, protože chuťově je to celkem fuj, ale děti to rýžové většinou mají moc rády

pisisvori
12. srp 2015

S co delat, kdyz mlecneho nevhce NIC= zadne syry, jogurty, lipanky, tvarohy, kase atd ( nic z toho od 10m neda do pusy, od 6-10 jedla kadi vecer a jogurt), ma jen maslo a smetanu v jidle, coz samozrejme obcas.

akankeo
12. srp 2015

@pisisvori lipanky a tvarohy by 10mesicni dite jist ani nemelo, ikdyz je pravda, ze dcery mely rady bily jogurt holandii a recky, to mohly a jen tak, bez ovoce ci marmosky, ale takove ty jogurty nastavene pudinkem a prave treba lipanky ci co jak je v tom susene mleko, to dcery nemusi dodnes, delam jim to obcas z tvarohu a smetany, tam to susene mleko neni. Jinak vyzivne prvky z mleka lze nahradit jinou potravou, jen si to musite vic hlidat, ja mela jidelnicek od dr. Vapnik je hodne v kostalove zelenine, takze kvetak, kapusta, brokolice, spenat a protoze nemame v rodine alergie, tak sem pridavala do jidel hodne mlete orisky, predevsim mandle, ale to mozna nebudete moct. Pak mela mala k memu prekvapeni narizeneho tunaka z konzervy jako bezpecnou alternativu morskych ryb a kralika a naopak se skoro vyradilo kureci. Jinak jestli takhle selektivne odmita mlecne vyrobky, mozna by stalo za to jestli nema alergii na kravske mleko nebo neco podobneho, i kdyz nase ohlky to nemaj, jen jsou vybirave a zadne UM jim nechutnalo ani jedne...

kocour1
12. srp 2015

Ahoj, jen k těm zakysaným mlíčkům - moje dcera v tomto věku měla moc ráda takové ty dětské varianty zakysaných mléčných nápojů - od Danone, nebo třeba actimel...dávala jsem jí do toho brčko a ona denně vypila klidně tři🙂...
Jinak můžete zkusit i plnotučné kravské mléko - třeba kakao...ve světě se běžně kravské mléko doporučuje po půl roce života a od roka ho tam pijí všechny děti normálně ve velkém...

pisisvori
12. srp 2015

@akankeo je ji 13m a kdyz neji jigurty, tak clovek zkusi dalsi moznost, bnavic je to jako se vsim ci se kdy nesmelo😉. Jeste pred lety se lepek mohl az v 8m ted se muze najednou ve 4m, stejne tak muze dopadnout za par let tvaroh a dalsi, takze ja beru vse stredni cestou a tyhle svetoborna doporuceni s rezervou😉. Kdyby se po me nekolikrat za den misto jidla nesapala a nechtela kojit xxx krat za nic, klidne ji rano a vecer nakojim a neresim to, ale takhle uz kojit nechci.