Jak správně kojit? Jak dlouho?

mamusa1611
8. dub 2011

Prosím o radu, mám 5.ti denní miminko, od návratu z porodky naše kojení probíhá asi tak,že malou kojím tak 15-20.minut,z jednoho prsu,mezitím mi ale usíná, když usne,položím ji do postýlky,ale během půlhodiny je vzhůru,a hledá jak urvaná,cumlá palečky, a kojím znova...:( už jsem z toho nešťastná,protože tak nic neudělám... Mám ještě dva kluky, s nima kojení bylo uplně stejné,nakonec jsme přešli po týdnu na UM, ale u ní bych chtěla zkusit kojit dýl... Poradíte,čím to je? Jak kojit správně,jak dlouho...? Přítel říká,že mám slabé mléko...je to možné? Nebo je to tím,že vlastně jak ona usne,tak se nedostane k tomu zadnímu-sytějšímu mléku? Prsa mám ale hodně měkká,jakoby nenalitá...ale když zmáčknu bradavku,tak z nich teče... Tak já nevím...:( je mi líto toho drobečka,jak furt pláče...:(

kutcher
8. dub 2011

@mamusa1611 Tvrzení o slabém mléku opravdu nesnáším - mně v porodnici říkali, že mám malýho furt nějak stimulovat, aby neusínal - mluvit, chrastit něčím, atd.

tital
8. dub 2011

Ahoj, prosim Te 🙂, nemam tolik zkusenosti, mam doma jen jednoho drobka. Ale hrozne neverim na to, ze by nekdo mohl mit slabe mliko !!! Telo i tve miminko potrebuji cas, aby se nastavila spravna laktace. Po peti dnech nelze vlastne vubec nic rict, ted je tam takove to prvni mliko po porodu - mlezivo, ktere obsahuje hodne vyzivnych latek a je vlastne cirejsi a tvemu miminku by zatim melo stacit. Plna laktace muze nastoupit az do 14 dnu ! Takze pokud budes mit silu a trpelivost (a tve bradavky to vydrzi), tak vydrz a zkus prikladat dal. Asi to nebudes mit jednoduche, ale verim, ze se to rozjede k plne spokojenosti tve i tve holcicky. Ja si nemuzu kojeni vynachvalit, neumim si predstavit, ze bych delala UM. Vytahnout prso je tak snadne 🙂, mame uz pres pul roku a stale plne kojim, i kdyz ted zaciname s prikrmy. Drzim palce. Pokud holcicka ma chut a tva prsa "tecou", chce to jen cas.

mamusa1611
autor
8. dub 2011

@kutcher o.k. díky,zkusím...

@tital tak téct,to teče... Ale co když jí to nestačí? A jak dlouho jsi kojila z jednoho prsu (než se ti rozjela ta správná laktace)? Já je měla právě v té porodnici uplně nalitá, a malá byla spokojená... Příjdu domů, a pláče...:( tak vydržet to zkusím, už kvůli malé,ale záleží, jestli to vydrží i ona...aby mi třeba zas neubrala na váze...

tital
8. dub 2011

Mozna nestaci, mozna proto place. Mozna take ji boli brisko... mozne je vsechno. Zkus to, vim, ze tezko takhle na dalku radit, a jeste hur zustat optimisticka, ale opravdu paty den po porodu je velmi brzy. Me bolela prsa silene, cely mesic. Plne se mi nalily nekdy ten paty, sesty den. Pak jsem i musela v noci odstrikavat. Nez se to cele ustalilo - jako potreba syna a ma produkce 🙂, trvalo to presne mesic. A vic co, hlavne tve telo reaguje na potreby toho miminka, ale bohuzel tak s jednodennim zpozdenim. Jestli mas pocit, ze mas malo mleka (a jako ze to neni pravda, pani na kurzu nam rikala, ze to dite nikdy nevypije cely prs a ze je to zasobnik, ktery se i behem kojeni zase doplnuje), zkus zvysit pitny rezim. Me hodne pomohly kojici caje a fenyklovy caj - po tom se mi take dost prsa nalevaly. A jinak ja mam otesanka. Ja snad uz druhy tyden po porodu klidne kojila na jedno kojeni z obou prsou 🙂

zuzu_z
8. dub 2011

ahoj já jsem obě děti kojila třeba i 40min. Říká se, že se to nemá, ale bylo to pro nás pohodlné. Moje dr tvrdí, že jsou to "labužníci". Zpočátku taky usínali, kvůli žloutence. Pokud se ti zdá, že jí to nestačí, tak se asi napila málo, pokud by se ti zdálo, že ještě nemáš prsa tolik nalitá, musíš ji přikládat a pokud možno hodně v noci. Já vím, je to těžké - ale nevzdávej to ještě v počátku. Ono to časem půjde!
Poprvé jsem se rozkojila teprve po týdnu od návratu domů, dobře si to pamatuju, jak jsem byla bezmocná, zoufalá, malá křičela. nakonec jsem kojila obě děti do roku a půl.
Neboj, ono to půjde. Musíš ale chtít! Slabé mléko neexistuje, princip funguje jako nabídka a poptávka. Čím více budeš přikládat a ona třeba i krátce vysaje, tím víc se ti udělá.
Jak kojit správně ti asi nikdo neřekne, musíš si najít svůj systém, techniku, polohu - nekojí se ti líp třeba vleže,vsedě? zkoušela jsi tzv. polohu fotbalisty? Ta mi vyhovovala u mladšího syna víc, protože byl malinký, dříve narozený, měl žloutenku, takže usínal. trošku jsem ho šťouchala do tvářičky, v porodnici ho natvrdo budili.
Věřím tomu, že si najdeš svůj systém, no a když ne, tak se svět nezboří, když budeš dávat UM, akorát to zkus, jak psaly holky, kojení je tak pohodlné!
držím palce

lamarika
8. dub 2011

Ahoj, moc ti držím pěsti abys to vydržela a opravdu kojila. Syn byl na kojení zlatej, ale dcerka je pro mě zkouška trpělivosti 😝 Ze začátku mi dělala téměř to stejné co tobě. Jen mně prsa strašně ztvrdly a pak se už nechtěla ani chytat. Říkala jsem, že pokud budu kojit, tak to beru jako osobní výhru.
U nás zabralo toto (můžeš zkusit, třeba to pomůže, třeba né): Střídat prsa během kojení. Jakmile se pustí dát k druhýmu. Pokud se nechytí a chrní dál, tak vzít a rozbalit z pliny, popř. během kojení dloubat, lehce štípnou. Pak znovu přiložit a zas a zas střídat. Naše malá je asi lenoch, vyhovuje ji vystřídat prsa běhe kojení tak 4x. Asi jí vyhovuje, že jak roztahá jedno prso, druhý začne týct a tolik se nenadře.

cikilik
8. dub 2011

@mamusa1611 My si taky odtrpěli svoje.
Co můžu poradit,jestli máš doma odsávačku,tak si trochu odstříkej ať se malá snadněji dostane k tomu zadnímu a sytějšímu mlíčku.
Jak už někdo tady na MK psal,aby ti holčička neusínala,tak ji svleč třeba jen do bodyčka a plínečky,ať jí není moc teplo a příjemně,sice drastické,ale třeba neusne.
V nemocnici nám radili lechtat,ale hodně až nepříjemně pod bradou.
Chlapeček se mi narodil předčasně a díky skvělým sestřičkám ho kojim ještě v roce 🙂))
Držím palečky holky !!!!

tital
8. dub 2011

@mamusa1611 A jeste, jak psala kutcher - tak miminko zkus budit. Poznas jestli pije ? Ona totiz nemusi sat, muze si jen dumlat a to pak place hlady... Zkus malou nejak stimulovat, aby pila, u nas v porodnici dokonce dloubaly sestry miminka do zeber - to uz mi prislo dost, ale jinak miminko taky budim. Co hodne pomaha, posimrat na bradicce. A poznas, ze pije tak, ze polika dousky - a hybou se ji lalucky ousek jak polyka. Pokud ne, tak si jen tak podumlava bradavku, protoze ji je to prijemne 🙂, to ten muj Mimisek dela dodnes 🙂 🙂. Takze simrat na bradicce, na zadickach a hlidat aby pila ! U bradavky bych miminko 20 minut urcite nemela, poskodi ti bradavky, bude te to bolet. Musis najit rozumny kompromis mezi tim,aby se mala napila, a zaroven ti prilis neznicila prsa. Protoze nejsou na takovou zatez zvykla, objevi se u tebe bolest bradavek a to by pak byla skoda, aby jsi prestala kvuli tomu kojit. 15-20 minut piji az vetsi decka, a to opravdu piji na hlad a to uz budou tva prsa zvykla. Hodne stesti !

ivkaj
8. dub 2011

@mamusa1611 Ahoj, taky jsme se ze začátku s kojením natrápili, ale teď už je to v pohodě. Malý se neuměl pořádně přisát, takže nepřibíral a já měla za chvíli zničený bradavky. Pak mi sestřička poradila, nejdřív mu dát do pusinky malíček, aby si natrénoval sání a pak teprve dávat prso. Za sebe můžu doporučit kojící čaje a dodržovat pitný režim. Jestli ti malá usíná ukojení, tak na to v porodnici radili, přejíždět po bradičce až k hrtanu (jako by napodobovat polikací pohyb) a jak už tady někdo radil, tak i trošku povyslíct případně vybalit ze zavinovačky.
Každopádně hodně sil a pevných nervů, začátky jsou náročné.

tital
8. dub 2011

ANO, telo matky pry reaguje na nahe telo sveho miminka. Takze to svleceni male nejen ze ji probudi, ale tobe vic potece mlicko ! 🙂

berunka
8. dub 2011

ahojky maminy máte některá problém s přisátím prcka,který si neustále cpe ručičky do pusinky a otáčí hlavičku?jak jste si s tímporadily?mám 14denního chlapečka a s kojením zatím dost bojujeme.Mám malá prsa,takže ho musím hodně vypodkládat,aby byl vůbec v mojí urovni a přijde mi,že pořád děláme něco špatně ☹ a co s těma věčně bojjícíma ručičkama?

katule01
8. dub 2011

@mamusa1611 Ahojky, tak já měla podobný problém, začala jsem kojit, malý chvilku tahal a usnul... Tak jsem ho nechala, pak se vzbudil a šli jsme zase kojit... Na začátku bylo naše kojení hrozně nepravidelný... někdy 2 minuty, někdy 5, někdy 10, 20 minut ale i 45 minut, párkrát jsme dali i hoďku 🙂 Takže jsem furt měla strach, jestli je dost napapaný, furt jsem si říkala, že nemám mlíko a nakonec bylo vše v pohodě, kojím dodnes... Dr. mi radila furt přikládat, přikládat a přikládat a střídat prsa, ono se to rozjede... a taky radila při kojení pít čajík teplý, že mlíčko lépe teče... 🙂 Tak vydržte, přikládej, ať se vám to rozjede a jste obě spokojené 🙂 držím pěsti!

kutcher
8. dub 2011

@mamusa1611 To bude dobrý, ta stimulace nemusí pokaždé vycházet, holt si při nejhoším budete na sebe dýl zvykat. Já malého kojila do 2 let a v 6. týdnu, na 3, 6, a v dalších měsících měl i růstový spurt. Taky vím, že jsem na začátku prsa střídala na 1 nakojení každý aspoň 2x i to ho donutilo začít zase sát, každopádně to nevzdávej, když bude potřebovat, koj častějc, holt se ta domácnost nezblázní;)

lamarika
8. dub 2011

@berunka to mi dělal syn. Musela jsem ho napevno zašněrovat do zavinky a pak už jsem bojovala jenom s hlavičkou. Většinou ale pomohlo interval kojení trošilinku prodloužit. Nedát hned jak i bejkl, ale na chvilku ho zabavit a dát třeba až za 10 minut. Stříknout trošku mlíčka do pusinky a pak už jel sám a dobrovolně. Syna jsem si podkládala taky polštářem, z toho si hlavu nedělej 😉

berunka
8. dub 2011

@lamarika a za jak dlouho se ti zacal chytat bez toho zasnerovani?ja jsem z toho zoufala,protoze klasickou zavinovacku nemam a v te rychlo je to na nic to ma hned ruce venku.Navic nam prekazi mezi nama,jak mam maly prsa tak se ke me skoro nedostane.

lamarika
8. dub 2011

@berunka musela jsem mu je držet mám dojem ale něco k osmy měsícům. Já jsem pak začala kojit v tureckým sedu aby měl prcku níž a hlavičku na koleně poměrně vysoko, takže k těm prsům už to nebylo tak daleko (měla jsem B). Namáčkla jsem si ho na břicho a ruku u břicha jsem mu dala trošinku níž abych mu ji břichem držela. Druhou jsem mu přidržovala u těla rukou a druhou rukou jsem mu držela prso 😀 Trošku divočina, ale časem jsem si zvykla. U malý jsem takhle začala kojit automaticky 😅

tital
8. dub 2011

@berunka Ahoj. Existuje i takovy vazaci uzel z plenky. Ale bohuzel nevim, jak ☹, pouzivaji ho sestricky v porodnici, nejak se prehne na trojuhelnik a pres raminka se zamotaji detem rucicky. Je to hodne efektivni, zkus zapatrat jak. Jinak me synator pro zmenu "boucha" a stipe - nevedomky, dela to automaticky, jak zacne pit, takze ono je vsude neco 🙂

berunka
8. dub 2011

@lamarika on právě kdyz ho zkousim pridrzovat rukou tak zacne plakat a prohybat se a tu ruku zkrouti ☹ zatim kojim na posteli vypodlozena ze strany polstarema a jeste mam kojici polstar.Ale je to boj a hlavne teda na psychiku je to fakt narez.

lamarika
9. dub 2011

@berunka neboj, ono to časem bude lepší 😉 Zkus ho fakt chviličku potrápit a nedat mu prso hned jak si bejkne. To u nás bylo docela účiný 😉 Drž se 🙂

mamusa1611
autor
9. dub 2011

@tital kojící čaj už mám,piju, no snad zabere... Jinak teď v noci se mi opravdu nalila...malá se na kojení vzbudila je 2x
Asi bude problém v tom že usíná...jj,to poznám jak pije..mezitím chvilkama odpočívá...ale saje,hýbe ouškama a polyká... Takže by ji mělo stačit jen 10.minut? No tak to nevim nevim... 😕
@zuzu_z kojím v hlavně v sedě, zkoušela jsem v leže,ale to potáhla 2x a já pak sloužila jen jako dudel... 😒
@cikilik lechtám pod bradičkou, na lopatce, ,,přehazuju,, z jedné ruky do druhé,ale jak usne, tak jí nevzbudí nic...pak až hlad v postýlce...
@ivkaj díky, zkusím...
Díky všem za rady... Zkusim co se dá... 🙂

evlyn
9. dub 2011

@mamusa1611 Pokud pije, tak bych ji neomezovala na nějaký časový interval. Malej se teda nikdy nepustil sám, ale po nějaké době přestal polykat a jenom dudlal. Ale dlouho jsem kojila 30-40minut - rychleji se naucil pit az kolem pul roku, ted je mu 9mesicu a porad kojeni trva minimalne 10minut. S bradavkama jsem měla problém ze začátku jednou a pak když si pořídíl moučnivku, ale jinak to dlouhé kojení nevadilo. Po každém kojení jsem je namazala velkou vrstvou bepanthenu a ustály to v pohodě.
Zkus na pití Meltu nebo Caro s mlíkem - prý to taky pomáhá a aspoň mě to strašně chutná 🙂

mamusa1611
autor
9. dub 2011

@evlyn tak teď jsem kojila od devíti do 9:25 mluvila jsem do ni, škrabkala pod bradičkou, jak usla,položila jsem ji,hned se probrala, tak jsem ji znova přiložila k prsu a znova tahala, jak nechtěla,začla bradavku sama vyplivovat...Znova jsem ji položila, bylo půl desáté, a kupodivu ještě spí... 🙂 O meltě jsem taky slyšela- vyzkouším... 😀
No a ještě bych se chtěla zeptat,jak je to s cestováním? Při UM jsem malého nakrmila, a byl v klidu tak na 3hodiny, a já stihala vše vyběhat... No v pondělí jdem pro RL, cesta tak na 4.hodiny, to asi nevydrží po mateř.mléku,že?? A jestli bude kde nakojit...to nevím..
@kutcher
@tital

kutcher
9. dub 2011

@mamusa1611 Tak malej, pokud jedete autem, vydržel ve vajíčku chrnět po celou dobu no, a pokud nevydrží, tak se holt někde zastaví v odstavným pruhu, benzínce, atd. a nakojí se. Pokud jedeš busem, tak ti prostě někdo uhne, ty si prtě vemeš do náručí a nakojíš, pokud jdeš pěšo, tak si holt sedneš na lavičku, dá se to i ve stoje a nebo už jsem kojila i na obrubáku, vždyť přeci o nic nejde, hlavně se nestydět, nesmíš teď prsa brát jako něco erotického, ale jako zdroj obživy. Další možností je si odstříkat, dát do mrazáku a druhý den, až vyrazíte, tak vzít s sebou a pokud nemáš cestovní ohřívačku lahví, tak do podpaží a za chvilku to získá ideální teplotu, pak už jen stříkačkou nebo lžičkou pomalu nakrmit. To zmákneš;)

meleri
9. dub 2011

@mamusa1611 ahoj chce to víc sebedůvěry! určitě kojíš dobře a na váze ti bude přibírat! jinak s tím sáním mám to podobně, i když už je to ted lepší, zkus dudlík! 🙂 možná má potřebu jen sát nebo se přitulit.. nejlepší je nechat dítě vyprázdnit celé prso nechat odříhnout, přebalit jestli se pokadí a zkusit ještě znova z druhého. pokud už nechce ale je neklidné zkusila bych dát dudlík, teda jsou lidé kteří jsou proti dudlíkům, to už pak záleží na tom jaký máš názor.

určitě koj všude nenech se nikým omezovat! jestli ti to vadí vystavovat se tak zkus nějaké kojenecké tričko, je to diskrétnější. 🙂

babulinkab
9. dub 2011

@mamusa1611 podle mě žádné slabé mlíko neexistuje, nejjednodušší rada - před koupáním zvážit a hned vidím zda dítě přibírá nebo ne - u nás přibirali oba tak cca těch 30 g za dva dny
a jinak syn byl taky takový - kojila jsem i 40 minut, pořád usínal, lechtala jsem pod bradou, dcera byla na toto lepší, ta byla nakojená za chvíli
já jsem oba kojila plně 6 měsíců, syn se odstavil v 16 měsících, dceru kojím ještě teď, když někam jedem, tak kojím v autě

mamusa1611
autor
9. dub 2011

@kutcher noo...pojedem busem... 🙂 tak dík za rady, snad to nějak zmáknem...
@meleri tak dudlík ani náhodou... Zkoušeli jsme, a vždycky ji tak natáhlo, božatko moje...😅

tital
10. dub 2011

@mamusa1611 Vazne chces tak kratce po porodu na tak dlouhou streku autobusem ? Vzdyt RL ditete muze vyzvednout i otec. A nebo Ti ho mohou zaslat doporucene domu ! Ja jsem jeste 3 nedele po porodu byla rada, ze obejdu s kocarkem barak 😒

mamusa1611
autor
10. dub 2011

@tital no bohužel musím... Musíme tam být oba, nemáme dohodu o jméně, a vím jak před 2.léty, jeli jsme tam sice spolu,ale přítel byl s klukem venku, no matrikářka mě pro něj poslala,že u toho musí být i on....
Tak já šitá nebyla, takže jsem jakž takž v poho...

tital
10. dub 2011

@mamusa1611 To je mrzute... A jak jde kojeni ? Dari se ?

mamusa1611
autor
11. dub 2011

@tital no,kojení bych řekla, že snad lepší... Včera už jsem kojila po 2.-3. hodinách a po něm pěkně spinkala..🙂 v noci se vzbudila jen 2x i předevčírem i včera... Sice papala pořád těch 15-20.minut,ale je to lepší... Ale včera večer mi to celé vyblila, a dneska ráno taky ☹ Že bych snědla něco, co jí nesedí? Snad to bude jen tím...a nic vážného....