Kdy přebalovat a kdy kojit novorozenečka?

darina7
26. říj 2016

Ahoj maminky, ráda bych se zeptala na pár tipů v péči o novorozenečka (malá má 12dnů). Zatím spí kolem 2hodin a chce být stále na prsu.. Ihned po probuzení, na zklidnění, po přebalení, před spaním.. Takže to povětšinou vypadá, že se vzbudí, hned se sápe po prsu, tak nakojím, pak buď usne a nebo jdu přebalovat a cvičit na nožky a polohuji na bříško, pak musím zase kojit a pak jde spát... Nicméně dnes jsme byli u doktorky a podle ní se malá hrozně přepapává a má proto bolesti bříška, které ji trápí (kroutí se, červená, heká..). Tak zvažuji, jak to děláte vy?? A jak v noci? Přebalovat, nepřebalovt...? Přes den ihned po probuzení přebalit, zacvičit (i když bude plakat) a pak teprve kojit?? A nebo co dudlík? Zase chci kojit co nejdéle a bojím se, že bychom pak nekojily (někde jsme četla, že dudlík ne první 2měsíce právě kvůli kojení). Je pravda, že už teď saje pěkně, když má hlad, ale když je rozrušená a nebo chce jen tak uklidnit, tak se přisaje tak zle, že mi tu bradavku úplně drancuje a bolí to (proto zvažuji dudlík)..střídá formu kojení...dlouhé sací a pak jen takové rychlé mělké, kdy drancuje pouze bradavku.. Taky to tedy ještě nemáme úplně vychytané to přisátí, abychom kojily správně, proto se bojím, abych pak ještě malou kojila, aby se tím dudlíkem, který se saje jinak než prso nějak neodnaučila sát a já nemusela přestat kojit..Poradíte? A co na prdíky? To přikládáme teplý obklad, dávám Apo-Laktík, cvičím nožkama, teď polohu ji na bříško (nově nahulatou malou na své nahulaté bříško, aby se současně zahřál její pupík), masíruji bříško (v záloze mám ještě rourku a espumisan, ale to jsem chtěla až jako poslední řešení). Dnes jsem ještě zkusila zavinout do miracle zavinovačky, tak uvidíme, jak bude malá v noci spinkat🙂...
Děkuji

kika_21
26. říj 2016

@darina7 V noci jsem nakojila, byla-li výrazně mokrá nebo něco proteklo tak přebalila a zase nakojila, čímž malá usnula, přes den jsem kojila dle potřeby dítěte, nemělo to zpočátku žádný systém-kojené dítě si řekne. Dudlík u nás neměl, ani pokud ho dítě používalo hodně-dvě děti ho téměř nechtěly-žádný vliv na délku ani kvalitu kojení-nijak jsem ho nenutila. Nelíbí se mi, když ještě 3-leté děti by rády mluvily, ale ucpou je hned dudákem. Při tom, co popisuješ-potřeba uklidnit, bych pochovala a dudák bych klidně dala.Takový jeden s dudákem se 1x denně u nás kojí ještě teď ve 3 letech-žádný strach.Nějaká teorie o přepíjení a nutnosti dodržovat 3-hod. odstupy je zcestná u 12-denního dítěte-podle mne.Espumisan jsem v nutném případě používala s úspěchem.Cvičení nožičkama také-už poznáš, kdy se dítěti uleví. Všechno chce čas, režim se postupně ustálí, věř hlavně sama sobě a dítěti.

lv
26. říj 2016

Koj jak chce, je maličká, vůbec se neřiď nějakým časem.. (moje malá jedla co 1h 45min do 8m) . V noci jsem prebalovala jednou, i kdyz pila 3-4x, nebyla pročůraná. Bříško jsem masírovala chvilku, hlavně k večeru, ne pořád.

andysek2512
26. říj 2016

@darina7 přes den kojim dle potřeby malého;+) Ze začátku klidně každou hodinu. 🙂 v noci když jsem zjistila ze je pokajdeny převalila nakojila a spal dál🙂 pak jsem už neprebalovala v noci vubec🙂 ze začátku mi přišlo že nebudu dělat nic jiného nez kojit a držet malého v náručí ptz kdxz usnul nešel odložit..... Ale výdrž. Pak se to ustálilo a ted kojim po 2-3 hod přes den, někdy i dyl🙂 jinak na prdiky super espumisan, ale jinak když prostě bylo hodně zle vzala jsem rourku ptz jsem nemohla koukat jak se trápí🙂

andysek2512
26. říj 2016

@darina7 jo a dudlika mi taky říkali ať Nedávám. Ale doma jsem mu ho pak dala. Tak ho mel na spinkani a třeba do kočárku a kolem 2 mes uz ho nechtěl 🙂)) a nemá ho..🙂

olga_
26. říj 2016

@darina7 Koj tak dlouho a tak často, jak miminko bude potřebovat. To je záruka spokojenosti na obou stranách. Umělé odstupy v kojení a regulace jeho délky bývá spouštěč různých sekundárních potíží. Dítě si to vždycky bude regulovat ideálně podle sebe a je třeba ho vyslechnout (zároveň to ale samo neznamená, že každý pláč = hladové dítě). Ohledně údajného přepíjení souhlasím plně s @kika_21. Je to i podle mě nesmysl, který by ti mohl zadělat na potíže s kojením.
Dudlík bych nutně nedávala, někdy to opravdu kojení zkazit může, ale je to asi natolik individuální, že to zjistíš, až to nastane (může to mít i několikaměsíční dojezd - to předávám zkušenosti své LP, u nás se dudlík nekonal).
Jinak nám v porodnici zcela nelogicky radili přebalovat před kojením - no, syn se pravidelně vyměšoval během kojení, takže padla za vlast vlastně čistá plena. Chvíli jsem to dělala tak, že jsem ho po probuzení (to chtěl většinou také rovnou prso) nakojila z jednoho prsu, během toho si to vykonal do staré pleny, pak se přebalilo a následovalo druhé prso, u kterého nakonec většinou odpadnul a spal. Zkus se eventuálně podívat také na bezplenkovou komunikační metodu - my ji praktikovali asi od 4 měsíců a je to boží. Synovi jsme v roce a půl vzali pleny na den, ve 20 měsících si sám řekl, že už nechce plenku na noc a schoval ji do skříně. Ve dvou letech je komplet bez nehod.
Naslouchej sobě a miminku, hledej si svoji cestu k mateřství, i když to bude znamenat např. zařídit se jinak, než říká doktorka (tam jdeš s mimi do poradny, ne do příkazovny) 🙂.

leki
26. říj 2016

Podle me na tech casovych rozestupech mezi kojenim neco je. Sice jsem vsude cetla, jak je skvely kojit kdykoli si mimco rekne, klidne ho mit na prsu furt, ale ja s tim uplne nesouhlasim. Malej hodne blinkal, doktorka rikala, ze by mel mit rozestuo aspon 1,5hodky (ano, 3 hodiny si taky myslim ze musi byt psycho) a nemel by pit dyl jak 15 minut (malej sl jak o zivot vzdy, s prisatim jsem problem nemela) aby se mu nemychalo cerstvy s natrvenym mlickem, ze z toho muze blinkat a bolet ho brisko-prijde mi to docela logicke. Myslim, ze to opravdu trochu pomohlo. Teda dodrzovala jsem rozestupy hodku a pul, ale kojila klidne 45 minut (cela rodina na me koukala jak na magora). Kazdopadne nam pomohly na prdiky/boleni i laktobacilky a kdyz to bylo hodne spatny, tak tepla koupel v koupacim kybliku (kdyz mel fakt hysteraka). Espumizan jsem moc davat nechtela. Masaze briska jsem asi delala spatne, pac efekt 0. Jinak ja se snazila ten odestup dodrzovat i v noci, takze moje spani nebyla zadna hitparada. Ale tak po mesici-dvou si zvykl.
Dudlik jsem nedavala 2 mesice, pak jsme vymekly a dali ho. Vliv na kojeni zadny, ani na potrebu pit. Po 2 mesicich ale pochopil, ze ho tim sidime a prestal ho chtit.

pstrupice
27. říj 2016

Koj kdykoli, v noci bych neprebalovala, pokud se napije a spi...dudlik ne, kojeni opravdu muze zkazit, a to kdykoli, nejen prvni 2 mesice...na prdiky zkus vysadit veskere kravske mleko ze sve stravy, dost to pomaha.

darina7
autor
27. říj 2016

Moc děkuji za rady🙂.. Dnes v noci se malá od prsu zase odtahovala a málo otvírala pusinku a řvala jak tur... buď prdíky a nebo, že nebyla přebalená.. po čase se teda přisála a pak spala..

olga_
27. říj 2016

@darina7 Já jsem v noci přebalovala (zvláště takto malé miminko) snad pokaždé. Měli jsme velkého učůránka a měl tam často (skoro pokaždé) naděláno, takže jsem kontrolovat musela. Chce to vychytat a taky záleží, jestli používáte látkové nebo jednorázovky.

cinula
27. říj 2016

U nas ma maly dudlik snad od dvou tydnu (na usnuti a zklidneni extra revu) a na kojeni to vliv nemelo vubec 🙂 kojim podle potreby maleho a v noci ho prebalim jenom kdyz je pokadeny

pajula123
28. říj 2016

Hele ale tvemu miminku jsou dle blogu teprve 2 mesice-to je opravdu hodne predcasne rict,ze dudlik nemel na kojeni zadny vliv... Ano,jsou deti,kde to ten vliv nema dlouhodobe,ale je kupa deti,kde pak prijde bojkot prave kvuli dudliku. Treba tady:
https://www.modrykonik.cz/group/2356/
se to resi hodne casto.

pajula123
28. říj 2016
tysek9
28. říj 2016

Já si myslím, že je důležité, aby miminko nespinkalo počurané! Je mi divné, že tady občas čtu, že někdo přebaluje jen úplně pročůrabé, někdo pouze pokakané, někdo vůbec ☹ . Vždyť to musí být hrozně nepříjemné.
K tomu dudlíku přidám osobní zkušenost - malý ho má od porodnice a do teď je kojený, je mu 8 měsíců, takže u nás to vliv nemá. 🙂

cinula
28. říj 2016

@pajula123 ahoj, diky za odkaz, koukbu. Je to mozne, ale zatim pije dost a bez problemu, snad se to nezmeni. 🙂